Monday, May 31, 2010

mereka JAHAT!!!

mereka kutuk kekasih Allah...
mereka permain & perlekehkan kesayanganku...
mereka JAHAT!!!


mane hilangnyer sense of human mereka??
kalau pun agama mereka bukan agamaku..
tp agama mereka tetap ajarkn benda2 yg baek2...
tp mereka je yg bodoh dan selewengkn agama sendiri...
selewengkn kitab mereka sendiri....

tp tolonglah jgn hina agama kami...!!!
agama kami agama terbaik...
insyaAllah..kami percaya n yakin akan janji2 Allah....


so pembaca2 sekalian....
kalau lah di facebook mereka menghina agama kita..
melukis cartoon wajah nabi...
adakah kite nk berdiam diri je???
nk tengok sahaja???

come on!!! bangkitlah..sedarlah...

kalau pun x mampu nk berjuang jauh2..ape kate kite buat yg sng je...
try to shift from facebook to other ruang sosial lain...
lagipun...facebook tu owner die Yahudi..mesti byk keuntungan mereka dpt kn??

soo...ade byk lg alternatif lain....Umma United or millatfacebook...

itu facebook utk muslim....

ayoh jom!!!

x sedih ke tgok mereka di tindas????




p/s: saye sayang Nabi..

Friday, May 21, 2010

Terima kasih guru...

maaflah kirenyer post saye nie dah nk masuk tempoh expired....
tp saye still nk post..especially kpd mereka2 yg dah byk berjasa kpd saye...dr saye baru kenal erti hidup...smpai la dah besar la nie....saye dah jd manusia....alhamdulillah....thanks a lot...


Wonderful Teacher
With a special gift for learning
And with a heart that deeply cares,
You add a lot of love
To everything you share,
And even thoughYou mean a lot,
You'll never know how much,
For you helped
To change the world
Through every life you touched.
You sparked the creativity
In the students whom you taught,
And helped them strive for goals
That could not be bought,
You are such a special teacher
That no words can truly tell
However much you're valued
For the work you do so well.

terima kasih cikgu...
dari saye mula hidup...saye diasuh oleh seorg guru di rumah..(mak saye cikgu tau)...
then menyambung journey bersame guru2 di Tadika KEMAS,
then guru2 Tadika Amal,
then guru2 SRI Al-Amin Gombak,
then guru2 SMK Sg Pusu,
then guru2 SMKA Kuala Lumpur,
then lecturer2 KMJ, tangkak,
then skarang ni dgn2 lecturer2 FMG Al-Azhar....

syukran jazilan guru...jasamu dikenang...n xkan dilupakan...smpai bila2..insyaAllah...
tanpamu guru..saye masih jahil..tika ini...

mak saye cikgu..saye nmpak...cikgu ni bukan nyer sng..susah tau nk ajar anak org..ade yg nakal2...x msuk lg kes ponteng2 klas..pastu..bile time exam la plg kalut..nk marking sumer paper..siap kene rekodkn markah lg..huu..payah2..sampai tahap..cikgu ni dah jd cam kerani lak..kene taip segala bagai..huhu...

p/s: saye mse skola dulu nakal..huhu....
n saye plg respect professional guru ni...xtau la naper...maybe guru2 ni humble kot..even mereka byk berjasa..(^.^)

Tuesday, May 4, 2010

selingan exam

salam..
hurmm..lame dah rasenyer x menulis kt sini..dgn kekangan masa..xm yg just beberape hari je lg n byk buku2 yg minta di beri kasih syg..ouh maaflah..saye bukannyer manusia yg super hero.boleh memberi keadilan kpd semua benda selayaknya...assif..

kali ni..just nk share ape yg saye kopi n pasta dr blog seseorg...seorg murabbi yg saye kagumi...beliau sgt mujahadah orgnyer...seorg doktor melayu yg bekerja di ireland..ouh..boleh lah melawat blog nyer...sila tekan sini

it is about......blame it on Murtabak Sardin

April 30, 2010
by ar-rumaisa

Orang kata, “Malaysia is food heaven”. Saya sangat setuju. 200%. Setiap kali saya berjalan longlai pulang dari Oncall dan melalui simpang tepi rumah saya di Letterkenny ini, saya akan berharap saya sedang berada di Malaysia… di mana tidak ada simpang yang akan dibiarkan sunyi sepi. Mesti akan ada makcik jual nasik lemak di situ, atau kuih, atau keropok leko, atau paling tidak, orang jual air. Kalau cari makanan sampai tengah-tengah malam buta pun, no worries, mapley kan ada.

Hmm.. ertinya, orang Malaysia ni makan 24 jam kan?

Kalau tidak, takkanlah ada restoran yang sanggup buka terus-menerus. Kedai mamak sudah jadi seperti hospital. Tidak ada hari cuti. Mamak kerja sama hebat dengan doktor. Kena Oncall.


Mungkin ini salah satu penjelasan kepada hasil kajian Kementerian Kesihatan. Statistik menunjukkan, dalam tempoh 10 tahun (1996-2006), kadar obesiti di kalangan rakyat Malaysia telah meningkat sebanyak 250% ! Manakala
- Setiap 2 daripada 5 orang dewasa di Malaysia termasuk dalam kategori gemuk.
- 38% remaja berumur 12-18 tahun juga adalah gemuk.
- 24% kanak-kanak 6-12 tahun gemuk.

Teruk ni. Dan angkanya terus meningkat.

.

Saya lampirkan di sini, makanan mamak dan kalorinya, sebagai panduan. Sedihnyaaa tengok Murtabak Sardin berada di tangga teratas kalori tertinggi dalam sejarah makanan mamak, iaitu 787 kcal. Kita hanya perlukan sekitar 2000 kcal dalam sehari. Dan seketul Murtabak Sardin sudah membekalkan hampir separuh dari bekalan kalori itu! Jadi makan Murtabak Sardin lewat malam : BAD IDEA.

.

Makanan Malaysia kita memang best, tetapi kandungannya banyak santan, minyak dan gula. Obesiti, sakit jantung, darah tinggi dan kencing manis – tak hairan kan.

.

Saya juga tidaklah mengatakan makanan orang barat lebih sihat. Western food contain a lot of cheese, mayonaise and butter, and on top of that, alcohol drinks. Kadar diabetes di sini, lebih kurang saja dengan Malaysia. Mereka juga ada banyak masalah hati (chronic liver disease) disebabkan minuman keras, khasnya Ireland, kerana orang Irish adalah juara minum seluruh benua Eropah. Saya memang sedang tinggal di sebuah negara yang budayanya sangat didominasi oleh arak. Sebagai doktor di sini, saya berhadapan dengan kesemua masalah dan kerosakan yang mampu dibawa oleh arak ke dalam masyarakat. Saya naik saksi dan beriman sepenuh hati dengan hikmah pengharaman arak ke atas umat Islam.

.

“You are what you eat.” How true. Telitilah apa yang kita makan, kerana jasad ini amanah Allah. Selagi bernyawa, kita akan menggunakannya. Kita tidak mahu ia rosak sebelum ajal. Kalau sakit dan rosak, nak cari ganti Transplant bukan senang. Benar manusia boleh hidup dengan hanya 1 buah pinggang, 1 paru-paru, separuh liver, separuh thyroid gland, or without appendix, without gall bladder (my fellow medics may add to this list). Namun, sesungguhnya Allah telah memberi kita semua organ-organ itu selengkapnya dan kita benar-benar akan dipersoalkan ke atas barang-barang pinjaman Allah ini. Thus, eat more fruit and veggies, less oil, less cholesterol, less sugar, no Maggi Mee (ok doctors!), no Ajinamoto, high fibre, don’t eat at midnight.. (ok, i will stop nagging now).

.

Satu perkara yang saya kagumi di kalangan rakyat di sini (ireland), ialah komitmen mereka terhadap senaman. Rakan-rakan doktor sekerja saya, ramai yang berkunjung ke gymnasium pada petang hari selepas pulang kerja dari hospital. Tidak kurang juga bilangan mereka yang sudi berbasikal pergi kerja di pagi hari. Mereka juga MAJORITInya tidak suka naik lif di hospital, mereka sentiasa memilih untuk naik tangga, termasuklah doktor-doktor pakar yang sudah berumur. Maka tangga dalam hospital adalah prominent, besar dan lebar, hidup, ada banyak papan kenyataan dan selalu saja menjadi ‘tempat pertemuan’ (meet you at the stairs in 10 minutes!).

Rata-rata tangga dalam bangunan di Malaysia, terletak di ceruk hujung yang tiada siapa tahu lokasinya, kecil, berhabuk, bersawang dan sentiasa ditutup oleh pintu, tanpa papan kenyataan atau apa-apa tanda. Yang terletak menyambut kita di depan pintu masuk bangunan ialah LIF, yang besar dan berkarpet cantik.

Betapa berbezanya budaya kita!

.

Oh.. salahkan murtabak sardin, salahkan santan, salahkan lif, salahkan Malaysia?

.

Selamat bermujahadah...


p/s..thanks kak hanim..tulisan2 akk mmg inspiring..syukran awi...