Friday, December 31, 2010

Hadiah utk 2011

slmt tahun baru 2011..
semoga tahun ni akn bertambah amalan n keberkatan Allah insyaAllah..
semoga Allah tetap kan hati kite semua dlm nikmat islam n iman ni insyaAllah...
semoga Allah teguhkan larian kaki2 kita semua dlm mendalami ilmu Allah...(^.^)
just selingan utk tahun baru...
sape penah bace cite ni xpe je...
it's very cute n inspiring...


THE PENCIL PARABLE

the Pencil Maker took the pencil aside, just before putting him into the box.

"there are 5 things that you need to know, before i'm sending you to the world," he hold the pencil. "Always remember that and never forget it if you want to be the best pencil".


1. You will be able to do many great things but only if you allow yourself to be hold in Someone's hand.


2. You will experiance very painfull sharpening from time to time, but you will need it to become the better pencil.


3. You will be able to correct any mistakes that you might make.


4. The most important part of you will always be what is inside


5. On every surface you are use on, you must leave your mark. No matter what the condition,
you must continue to write.

The pencil understood and promised to remember, and went to the box with purpose in its heart.





okeh..sekarang cube gantikan tempat pensel ni dgn diri sendiri..dan sentiasa ingat pesanan ni dan jgn lupa utk jadi manusia yg lagi bagus..(^.^)


1. kite bole buat ape2 yg menarik n bagus, kalo kite serahkan diri kita kpd Allah. dan biarkan org sekeliling gunakan kebaikan kita..(tp jgn la smpai kene pijak)


2. mmg sakit kan kene sharp tiap2 mase bila pencil ni tumpul, tapi kalo x sharp..akn maintain tumpul je la kan?? mcm tue jugak manusia, mmg sakit ujian n dugaan tu..tapi itulah yg jd kn kita lagi matang n lagi kuat InsyaAllah


3. kita bole betulkan balik, padam balik ape2 kesalahan yg kita akan buat dan bermaaf-maafan tu kan amalan mulia..:)


4. walau macam mana pun seseorg tue, cantik macam mana pun..tapi HATI tu yg menetukan segala-galanya..ade je org yg x cantik..tapi bila hati tu baik, perangai dan sifat pun akan automatik jadi cantik..dan semua org pun suka je dgn org2 baik ni kan??


5. last sekali, even dekat mana2 pun kita berpijak, cuba la tinggalkan signature yg baik, even susah dan payah macam mana pun..cuba tinggalkan kesan yg baik dkt org sekeliling. kat sekolah pun, jadi student yg baik. even bila dah keje nanti, cuba jd pekerja yg dedikasi..


Comei kan?? insyaAlah..take it n keep inside..bila2 down bole la igt balek..


\(^.^)/


bait asrar
6.27 pm

Thursday, December 23, 2010

Teguran Allah tu direct kan??


Handphone itu..kesayangan aku..macam biasa la..manusia..mmg kalo beli dengan duit sendiri..baru nak hargai elok2 kan…lagi2 kalau dah susah payah utk dpt kn sesuatu..mmg la akn hargai elok2…tapi kalau jenis yg byk duit sikit..kalo rosak2 pun.”ala..bole beli baru..”..aku harap aku bukan manusia jenis macam tu insyaAllah..

Handphone ni aku beli dgn duit elaun mase masuk

matrik dulu..msk kejap before fly ke mesir...dengan duit yang aku ikat perut sbb nak beli phone baru..and beli dgn ayah…nasib baik ayah ade kt sebelah…bole la deal harga murah..n igt lagi sebelum nak bayar handphone ni dulu..aku check2 dulu semua bateri elok ke tak..pastu ternampak kat belakang phone tu tulis..’Made In China’…

Spontan, ayah terus tanya tukang jual tu..”aik..ori2 pun dari China jugak ke??” Tukang jual tu balas..”aaiiyya…ingat dekat China tak ade kilang original ka??”

Haha..tersenyum je bila fikir balik adegan tu….

Ermm…nak jadikan cerita..sepanjang hidup kat mesir ni..mmg handphone ni la mcm PA aku..isi macam2 benda penting..ade je kat sisi..dgn phone ni jugak la nak gune kalkulator dlm tu bile nak shopping tapi bawak duit cukup2 je..kabut2 la kira gune kalkulator takut terlebih bajet yg ade..hehe n plg penting mesti kene ade kat sebelah kepala bila nak tido..yela..takde handphone

ni..xde la tukang kejut bangun tido..alamatnya mmg subuh gajah la karang…huu

Tapi..mggu lepas..tiba2…kesayangan aku ni buat hal…x bole nak tekan 4 keypad..keypad yg nak ke kanan,shortcut n internet keypad n yg plg sedih..keypad belah kanan yg selalu nk tekan butang ‘More’ atau nak tekan ‘Busy’ bile org call…atau butang yg nak tekan ‘Turn OFF’ bila alam berbunyi…sedih sgt2…

Sedih sgt mase tibe2 x bole nak tekan keypad yg rosak tu…lagi sedih bile alam clock bunyi..x bole nak turn off alarm..maka alarm tersebut akn Snooze je la every 9 minutes…haishh…mane nak tenang bile alarm x bole tutup..even bile dah switch off handphone…macam2 la doa pastu harap la phone bole OK balik even mcm impossible..

But one day tue..balik dari satu majlis ilmu…tibe2 je aku tengah sms2..tertekan la butang ke

kanan..n boleh..haa…BOLEH tekan balik??? Alhamdulillah…Allah makbulkan doa aku..x yah cakap la happy gile kot time tue…

Tapi kan…bila aku fikir2 kan balik semua ni.. aku rasa…semua ni ade relate dengan sumthing…maybe aku buat benda sumthing dosa..n Allah marah n balas cash..maka rosak lah 4 keypad aku tu…rasenye Allah nak ajar something…maybe ni teguran Allah utk aku bile aku buat ape yg Dia tak suka…erm…kesalahan yg aku buat tu pon..benda common yg hampir semua org buat..Terlewatkan Solat…(dgn bersebab pun)

Ermm…aku fikir..ni baru kat dunia Allah dah balas cash..alaah..rosak sikit je handphone tue..takat x bole tekan 4 keypad..tapi tue pon aku dah sedih sgt2 smpai tido dlm kesedihan mlm tu…Tapi..kalau kat akhirat nanti balasan mcm mana pulak Allah nak bagi??? Nauzubillahminzalik..Jauhkanlah Ya allah…

& Allah tue sgt baik..bila aku balik dari majlis ilmu tu..OK balik phone tue..erm..maybe keberkatan majlis tue..n Allah suka kan benda2 baik ni…Soo..kene teruskan la benda baik ni..

Satu soalan dalam otak aku…kalau la kita buat kesalahan n dosa yg Allah x suka??? & Dia balas dengan amek sesuatu yg x bole dipulangkan??? Sanggup ke aku??? Mcm handphone tue at least bole la beli balik even mcm kopak gak la nk keluarkan duit…tapi kalo Allah amek org yg kita syg?? Bole beli balik ke??? NAuzubillahminzalik…sgt2 x nk benda tue jadi hanya sebab dosa yg kita buat…

Smpai sekarang…kejadian ni aku igt lagi..rasa macam lepas kene marah dengan Allah je..sedih n upset n guilty sgt2…satu benda yang kita jangan lupa..Allah tu Maha Berkuasa..He can make anything than he want..takde ape2 pun yang impossible to Him..Subhanallah…

Friday, December 17, 2010

Tell me how??

"Life is hectic...soo..you have to do something in proper time..."

well..its true...n its really true when i'm facing this week...

byk sgt test yg lecturer buat...and..bile x study...jawapan nya 'terima kasih' la kan?? (T_T)

n blog ni pon dah berkusam x di polished..sorry dear..i'm too buzy lately...

but somehow..kite akan mengaku kita busy kan?? yela..x busy study..busy program..busy tusyen..n busy bergosip2..huu...manusia mmg akn busy...

tapi macam mana kita nak stop kn putaran hidup kita yg busy ni dan penuhkan balik hati kita dgn makanan roh??

itu pandai2 la kita cari masa...masa tu Allah bg kat semua org 24 hours...pandai2 la manfaat kan ye!!

okeh...sila la dengar lagu ni...rasa mcm tersedak2 je bila tengok lirik lagu die...n plus budak kecik yg nyanyi..kite sebangai org yg dah besar ni...kalau x terasa...haisshh..memang la...


Declan Galbraith - Tell me why

video

bila dah makin besar ni...selalu je pikir..ape yg dah kita buat utk tolong mereka2 yg memerlukan ni ye?? at least hold their hands kan?? but..manusia mmg penting kan diri kan???

macam mane nak buang rase sellfish tu??? tell me how...

p/s 1: hari ni hari asyura...di sunatkan berpuasa...barangsiapa yg berpuasa..Allah akn mengampunkan dosa2 nya pada tahun lalu...insyaAllah..

p/s 2: azem..tahniah..dah merdeka dari SPM...semoga manfaatkn cuti bek2 b4 kene pegi PLKN ye!!

Wednesday, December 8, 2010

'Izzah

'Izzah???

ape tue?? name org?? huuu...mungkin...tapi nak cakap kat sini...

in arabic..'izzah ni maksudnya bangga....

ermm..ok..cube tnye diri sendiri..
selalunye kite selalu bangga dgn ape???

bangga sebab kita rasa kita cantik?? sebab kita ada kereta..tapi orang lain naik bas je?? sebab kite ade iPhone tapi org lain pakai phone nokia 3310 je??atau bangga sebab kite ni belajar oversea..siap amek medik lagi tue..

ke bangga sebab kite dpt excellent mase xm final???

ermm..byk sebab kan kite nak bangga...

Ok..nak dengar satu cerita...

Saidina Umar al-khattab...semasa pemerintahannya...beliau menghantar wakil untuk menawan kota Palestin...selepas beberapa percubaan..Alhamdulillah....umat islam berjaya menawan Kota Baitul Maqdis tersebut...

Kemudian, wakil saidina Umar meminta paderi yg menjaga kota itu supaya menyerahkan kunci baitul maqdis kepada umat islam..
Tetapi paderi tu tak nak..die hanya nak serahkan kepada saidina Umar seorang je..then wakil Umar pun menghantarkah surat ke Saidina Umar memintanya supaya datang ke Palestin segera...
Lalu..saidina Umar dan pembantunya bersiap2 dan bergerak ke palestin..tapi mereka hanya
menaiki satu unta/kuda shj...
kiranya mereka bergilir2..pada satu masa..sorang naik tunggangan dan seorang berjalan kaki dan akan bertukar-tukar bila dah penat...
Jadi..sepanjang perjalanan ke Palestin daripada Madinah tu..mereka pun bergilir2 menaiki tunggangan itu sehinggalah sampai di kota Palestin..kebetulan..pada masa tu pembantunya yang sedang berada di atas tunggangan...
Lalu, paderi tu menyangka dia adalah Umar..Paderi tu pun sambutlah pembantu Saidina Umar yang duduk atas tunggangan tu... tapi semua umat islam yang lain menerpa ke arah saidina Umar yang berdiri di sebelah tunggangan tersebut..Paderi pun hairan..
Ditanyakan kepada orang ramai siapa yang kamu semua sambut tu, dengan hanya memakai
pakaian yang biasa2 dan berjalan kaki...bukan kah itu pembantu Umar???

"Tidak..inilah amirul mukminin kami, Umar al-Khattab"

Paderi sangat terperanjat..dan ditanyakan kapada Umar...
"Mengapa kamu hanya berpakaian lusuh dan berjalan kaki sedangkan pembantumu menaiki tunggangan??"

Tetapi jawapan Umar al-khattab ialah...
"kami (kaum arab) adalah kaum yang dibanggakan oleh Allah kerana islam. Jika sekiranya kami mencari izzah selain dari apa yang Allah telah beri, nescaya Allah akan menghina kami"


Maksudnya kat sini...apa2 harta kat dunia ni..or even jawatan atau pangkat...
x payah la nak bangga2..sebab first of all is..kita kena bangga dengan ISLAM ni dulu...

sebab tanpa ISLAM..siapalah kita??


bukan orang arab je..kita org Melayu ni pun same je...
kalau tak sebab islam ni sampai kat Tanah Melayu...mungkin kita sekarang ni x maju mcm sekarang...maybe tengah kat hutan mcm org asli je lagi..sebab tanpa ISLAM..x de lah tamadun tue...

macam orang arab..sebelum datangnya Rasulullah..mereka hidup dalam jahiliah...sembah berhala, minum arab, tindas orang susah dan bunuh anak perempuan hidup2...xde tamadun kan??
tapi semuanya berubah..bila Rasulullah sampaikan islam kepada kaum Mekah...
barulah sedikit demi sedikit membuka mata org Arab time tue..dan barulah selepas Hijrah ke Madinah..terbinanya negara islam...dan kerkembang maju hingga hari ini...

nampak ke yang manusia ni akan maju dengan ISLAM tu sahaja??

setuju kan?? ke ade yang nak bantah??

tapi...kalau kita x izzah dan bangga dengan islam kita???
bak kata saidina Umar.."nescaya Allah akn menghina kami...

Gulp...kita nak ke Allah hina kita??? takkknakkk kan???



Soooo....the conclusion is..
kite tak bolah la nak bebangga dengan benda lain selain Allah dan Rasul-Nya..atau selain dari islam tu sendiri....

Ya Allah..ampunilah kami atas kelalaian kami yang tanpa kami sedari ya Allah...ameen...


p/s: salam Maal hijrah....semoga tahun baru kita kali ni..kurangnya gelak ketawa tapi banyaknya menangis atas dosa2 yang lalu..insyaAllah...semoga kite berhijrah kepada lebih baik insyaAllah..(^.^)

bait asrar
11.22 pm

Thursday, December 2, 2010

Surat Chenta

Harap semua dalam rahmat Ilahi...Ok, kali ni nak share sikit..satu kata2 daripada Surat Chenta dari Allah...


"Tidakkah engkau (Muhammad) tahu bahawa kepada Allah lah bertasbih apa yang di langit dan di bumi, dan juga burung yang mengembangkan sayapnya. Masing-masing sungguh telah mengetahui(cara) berdoa dan bertasbih. Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.( An-Nur:41)"

ermm...ade ape2 tak yang menarik?? (^.^)

Seriously, mase first time bace ayat ni, rase ayat ni sweet sangat. n kata-kata Allah tue sgt menenangkan hati. Cuba tengok ayat tue balik, bayangkan lah..semua makhluk kat muka bumi ni pun bertasbih kpd Allah..even burung yang kite nampak terbang2 tue..actually, dgn mengepak sayap tu, tu la cara burung2 bertasbih, lembu pun bertasbih dengan makan rumput..even keldai pun..dengan membunyikan"ooooiinnnkk2''..haa..tue cara mereka bertasbih kpd Allah...almost setiap masa mereka bertasbih..cume kite je la x penah tau mereka tgh bertasbih...


tapi kita manusia?? Camne eyh kite bertasbih?? ermm..and setiap masa ke??
kite kalau tgh jalan kaki tue..x pun tgh driving...ape yg kite sembang?? gosip2 artis la..ngumpat kawan2..ade kawan baru bukak tudung, ada lagi kawan ade tue baru clash..bukan nye nak zikir2 ke...Tapi kite igt Allah bile nak solat je...n ade la sikit zikir2 bile dah abes solat..x pun malam khamis bile ade bace Yassin ramai2...
then bile lagi?? bile bulan ramadhan..time semua org pon jadi baik..tapi bila hari2 biase??? huu...
Ok. cube fikir2 kan balek yee...


Kite selalu rasa...kite dah cukup baik kan..cukuplah solat 5 waktu, puasa bulan ramadhan, sedekah sikit2...haa...kite rase kite dah baik la tue kalo x mencuri, x derhaka kat mak ayah n x couple...

tapi..kite x sedar..kite x bersyukur n igt pun Allah stp masa...nauzubillahminzalik....


teringat kata2 seorg murabbi....

"Malu la kalo seorg manusia tu, satu hari dalam die x baca al-Quran langsung..kite bole baca buku medic byk2, bace surat khabar 2-3 kali sehari, bole bace komik or novel 100 muka sehari..tapi Al-quran 2 atau 3 muka pon x bole bace ke sehari?? kite dah bernafas dgn oksigen yang Allah bagi setiap masa, makan nikmat yang Allah bagi n hidup dalam rumah yang Allah bagi sediakan utk kite..tapi kite x bace pun surat chenta yang Allah bagi kat kita???"

bile dengar ayat tu..rase bergegar je hati ni..

teringat la mase zaman jahiliah dulu...Ya Allah..ampunilah hambamu ini...

soo...x salah kan kalo kite spend sikit mase kite tuk baca Al-Quran..x lame la..sikit je pun jadi la..alaa...kite bole ape bergosip lama2 sebelum tidur atau mase tgh jalan kaki nak balik rumah..tapi ape la salahnya kalau kite spend sikit masa kita utk Allah...masa2 kite ni pun nikmat yang Allah bagi kan???

"Ya Allah, limpahkan lah kami Cinta ke atas Islam mu ini..Ameen...."

(^.^)

bait asrar..9.00 pm