Thursday, March 31, 2011

(^.*)

ireland~
rindukan bumi tarbiah ini...(^.^)

Monday, March 28, 2011

Nadrah, u must read this!!


Nadrah...sehat??
rindunya kat kau..
hopefully Allah bagi kesembuhan yang segera dan sempurna untuk kau...InsyaAllah..
jelesnya dengan tarbiah yang Allah bagi dekat kau.. Allah uji kita..sebab Allah sayang dan ingat dekat hambanya tu...:) kan??

Rindu jugak nak datang lepak2 dekat bilik kau sambil sembang2 masalah diri dan masalah umat?? Cepat2 la sehat..Cepat2 la balik sini...Kitorg semua tunggu tau...\(^.^)/

haa....
Saje je nk ceritakn satu pengalaman ni..ko mesti ingat punyer...
satu hari, aku dan sahabat seperjuangan ni, pergi la ke Maktabah I'lam..(kedai buku yg jual kitab yg best2)

kami ke sana utk mencari hadiah besdey seorang sahabat, besdey die 21 jan lepas...
dan kami pun masuk la ke dlm kedai tersebut...
terus tanya abg yg jaga kt kedai tue..

"fi kitab min Dr Maghdy??" (ada x buku tulisan Dr Magdy??)

"na'am.hena" (ya, ada di sini) sambil membawa kami ke sebuah rak.

Mata kami terus terarah ke rak tersebut. Penuh dua deret dengan buku karangan Dr Magdy.
kami melihat2 sambil berkira2 tajuk mana yang best (dalam hati, bukan nye paham semua tajuk buku, sebab buku-buku ni semua dalam bahasa arab)

kawan aku pun tanya " fi kitab anil dakwah ilannisa`??" (ade buku tentang dakwah untuk perempuan??"

Dgn satu respon yg tak dapat diungkapkan, abg ni tanya "Malizia??" (org Malaysia ke??)

kami mengangguk laju.

Abg tu capai satu buku.

"hazihi kitab, takallam `an kaifa yad'u ila nissa min aiyu umur...." (buku ni menceritakan ttg bagaimana nak mengajak kepada perempuan daripada pelbagai lapisan umur....n dia ade ckp2 lg, tp aku kurang faham bahasa arab dia..hehe..kantoi)

kami mengangguk faham...

then, aku amek buku tu..nak tanya la buku ni Menarik ke x??
dlm fikiran, keluar semua perkataan arab yg nak tanya...

"hazini Kitab Helwa??" (buku ni Manis x??)

abg tu buat muka pelik..aku terus pandang kawan aku...

"aku nak tanye dia, buku ni best x?? cuba kau tolong tanya kan"

"ahsan??" (terbaik x??)

abg tue lagi tarik muka pelik...dan akhirnya dia bersuara...

"can u speak English???"


huaa...time tu malu yg amat.mesti sebab penggunaan bahasa arab kami sgt teruk sampai dia x paham dan akhirnya mungkin abg ni rasa better dia speaking org putih je dgn kami...

haa...malu n segan yang amat. mcm nak lari keluar je dr kedai buku tue.

Tapi dgn pantas jugak kami menjawab serentak.."Yes!!!"

maka, abg tu pon teranglah mcm2 dgn English...

*sekian*


huu..pengajaran yang berharga kan Nadrah??
Bahasa Arab ni mmg sgt2 penting...bahasa Al-quran. Bahasa ahli-ahli syurga..
Seronoknya kalau dapat paham apa yang Allah sembang dgn kita dalam al-quran kalau kita faham bahasa Arab..kan2??

[tp selama mana x paham arab ni.baca al-quran dgn terjemahan bahasa melayu pun ok jugak.asalkan paham :) ]

insyaAllah..will slowly learning...(^.^)

ok, jumpa lagi :)

miss this moment :)

p/s 1: aku baru balek dari masjid musa. Solat maghrib kat sana. Best n seronok sgt2. Masjid2 kat Mesir ni x besar2 n cantek2 macam kat Malaysia.. Tapi satu yg sgt kagum.Even x besar or x cantek pun, jemaahnya ramai mengalahkan jemaah2 kat Malaysia. Jemaah lelaki especially. Saf2 tu bole la separuh masjid.Bila saat imam nak ameen kan surah al-fatihah tu, ramai2 ameen kan. Bergema suara2 jantan orang2 arab ni. Seronok. Alhamdulillah, rasa mcm islam ni x pupus lagi di muka bumi Allah ni. Alhamdulillah 3x.


p/s 2: nadrah, aku teringat pasal problem yg kau story kat aku dulu2...pasal kau,a*** n s****.
entah la. Satu je aku pesan, Jangan sebab orang, kita tinggalkan dakwah ni dan jgn sebab orang, kita rasa jauh dengan jalan ni. Semuanya maybe sebab kita sendiri yang lemah. Mungkin. Syaitan akan uji kita kaw-kaw kan?? dan masalah ukhwah ni, mmg selalu kita tewas dengan syaitan kan?? *nasihat jujur. sila jgn amek hati atau apa2 ye...thanks.. :) *


salam sayang,
asrar,
7.05 mlm,
28 march 2011

Saturday, March 26, 2011

Conteng2

"Sedangkan Allah pun bagi masa utk hambanya bertaubat...inikan kita manusia ni..sape la kita nak judge2 org...sama ada dia nk jd baik ke x.."

Just give them some time...

kata2 dari kak nad..terngiang2 kat telinga aku...tertunduk aku dengar.
mesti byk sgt ngomelan aku sampai terkeluar kata2 ni dr mulut kak nad..

astaghfirullah 3x..

ermm..sapa la kita ni manusia nk jugde org.....kan2??

sekarang konon2 nmpak baik.bertudung.solat semua..
tp suatu masa nanti..

kalau Allah uji..bole je melayang tudung tu kn?
bole je jd kurang ajar dkt parents kn?
bole je lupa asal usul kan?
aqidah, islam..heh ape tu?? bole je x ingat langsung sebutir pon...

nauzubillah min zalik...

dan.....
"Hidayah Allah tu bukan untuk orang yang kita Cintai..Tapi Hidayah Allah tu untuk mereka yg Allah pilih untuk mendapatkannya.."


harapan hati..semoga semua org yang aku cintai..org yg aku sayang...menjadi org yg terpilih untuk dapat Hidayah Allah...ameen...(pembaca tolong ameen kn harapan saya ni ye..thanx )

..................................................................................................................................................

dan..selamat datang je mesir yang baru..
sambut kwn2...hehe...mereka ni mmg nakal la..sebab rasa cam terperli je sebab balik lmbat..hehe..

dan..selepas revolusi Mesir...

mesir nampak mcm dah berubah..alhamdulillah...
sekarang mesir diperintah oleh Tentera...
lebih tersusun dan tenang...

dan sampai2 je..nampak airport sgt bersih..
woow..impressive..sgt2 kagum dan terkejut..
sbb selama ni Mesir biasenya la...byk sampah2...(bukan nk kutuk ye! )

aku cakap dkt kak mar.."camne boleh berubah mendadak??? sedangkan menjaga kebersihan tu..kalau kita dah biase buang sampah merata-rata..sejak dari kecik..takkan la bole berubah sekelip mata??'' pelik dan hairan..

tp kak mar bole jawab camni.."mungkin la kot..kalau kita diperintah oleh pemerintahan yg kotor. kita pon rasa mcm malas je nk majukan diri.nak jd kotor gak. Tapi kalau pemerintahan yg bersih.kita pon terpanggil2 utk jadi bersih. Surrounding mmg memberi effect kepada kita"

aku angguk2 je..betul jugak tu :)

harap2 le org mesir ni istiqomah..huuu...:)


sekian...

p/s: sedang berenang2 dlm buku-buku yg perlu dicover..sebab dah balek lewat seminggu..haila...mcm nk lemas je bila dnga byk sgt bab yg dh tertinggal n kene study sendiri.. ;(


asrar,
5.03 pm,
26 arch 2011

Thursday, March 24, 2011

Mesir, here i come \(^.^)/


alhamdulillah 3x..

finally i step again in this world...
bumi Anbia yg sgt aku rindui..
and x sangka pulak aku penutup tirai utk kepulangan dari mesia...
means aku la yg plg lambat sekali balek dlm kelas aku..
haha..and terponteng seminggu..huu..(sila jgn tiru ;P )
huhu..[ ermm..tp ade 1 org lg..tp akk ni org singapore :) ]

n for sure la...
smpai2 je terus collapse atas katil..
penatnye..masyaAllah...
tp x tahu la ape yg penat sgt..
but travel ni mmg meletihkn..
especially lepas kene transit lama2..11 JAM kat epot abu dhabi..
ouh mmg sedey..;(
meringkuk la tido dlm surau..hoho~

epot abu dhabi..(bole tahan la ;( )

sempat lg posing..
(haha..first time ku travel jauh2 dgn baju kurung tu ..thumbs up.hehe )


seb baik ade kak mar..ade la jugak org layan aku bebel2 spjg flight n transit...
huu..thanx a lot ya..love u~
ni kak mar yg baik hati :)

hurrmm....esok dh start ulang balik rutin harian ke sekolah...
tp good news is..jadual baru skang...
so dpt la 2 hari cuti..jumaat n sabtu..(mcm kedah,t`ganu,kelantan)
sbb selama ni...selama bape tahun aku amek medic kt sini..
kitorg just dpt cuti sehari je seminggu..jumaat only..
soo..mesti boleh bayangkan betapa rajin nye kitorg ke kelas hari2..hehe ^.^

n barang2 n umah semua OK..alhamdulillah..
and dpt balik jumpe dgn laptop kesayangan..
yg kene tinggal masa sebelum balek mesia aritu..
cian dia..seb bek xde kecurian..
alhamdulillah :)

tak sangka nye..terbayang2 lg mase b4 nk fly aritu..
tp skang dh balek semula ke mesir..
ouh...Allah mmg perancang terbaik la...

semua yg aku hajatkan..Allah bagi..
(sbb aku hajat sgt nk balik mesia..tp time tu dh beli tiket ke ireland..tp akhirnya Allah bagi dua-dua kt aku...^.^ )
Sweet huh?? Allah mmg sgt2 pemurah..
tp kita ni la manusia..selalu je mintak2..
tp usaha malas...nk doa malas..tp mintak byk kemain...
astaghfirullah 3x..

k..tu je update terbaru....
pray 4 me k??
lg 2-3 bulan nk final...
kalo lepas ni..insyaAllah boleh masuk clinical year..
soo..cuak tu 2-3x ganda la kan?? huu...
thanks utk doa n sokongan semua...
x tahu nk balas dgn apa..cuma bole mintak kat Allah...to bless u all..here n hereafter..
insyaAllah :)
haha..masa balek cuti aritu..kenduri cousin..
x sangka pulak bole jd tukang bawak hantaran ;P
(tp background gamba ni mmg x best.huu)

p/s: adek aku dpt 8A dlm SPM..tahniah azem...chill2 ya..Allah dah bg yg terbaik utk azem tu...:)


k,jmpe lg dlm post lain insyaAllah,
bait asrar (ni nama umah aku kt mesir),
1.12 pagi..
24 mac 2011

Sunday, March 20, 2011

Boleh main sorok-sorok ke??


"Niscaya aku akan melihat beberapa kaum dari umatku datang pada hari kiamat dengan kebaikan laksana gunung-gunung Tihamah yang putih, kemudian Allah Azza wa Jalla menjadikannya debu yang beterbangan".

Ada yang bertanya: "Wahai Rasulullah, jelaskanlah sifat mereka kepada kami, agar kami tidak menjadi bagian dari mereka sementara kami tidak tahu," Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam menjawab:
"Ketahuilah, mereka adalah saudara kalian, satu bangsa, dan bangun malam sebagaimana kalian. Tapi jika mereka menyendiri dengan larangan-larangan Allah, mereka melanggarnya" .


ermm...tersentap hati bila dengar hadis ni...Astaghfirullah...

sayang seribu kali sayang...
lepas dah bersusah payah dekat dunia ni..beramal soleh segala bagai..
tp hanyalah jadi debu2 je kat akhirat nanti..nauzubillahmin zalik..

"Mereka bersembunyi dari manusia, tetapi mereka tidak bersembunyi dari Allah, padahal Allah mengetahui mereka, ketika pada suatu malam mereka menetapkan keputusan rahasia yang Allah tidak ridhai. Dan adalah Allah Maha Meliputi (ilmu-Nya) terhadap apa yang mereka kerjakan".[an-Nisâ`/4 : 108].


tak mungkin kita bole main sorok-sorok camni kan depan Allah??

byk sangat rasenye...jahiliah2 kita..perangai buruk2 n nakal2..yang drpd zaman dulu-dulu lagi..dari kecik2 lagi...
nak kikis...payah..penat..memerlukan kesabaran..
sesekali berjaya..sesekali tewas...

tapi..remember..we never walk alone.. Allah always be with us..
everytime..n everywhere...
just we realize on it or not...

"Tidakkah mereka mengetahui bahwa Allah mengetahui segala yang mereka sembunyikan dan segala yang mereka tampakkan?" [al-Baqarah/2 : 77].

Bila kita dlm surrounding yg islamik..dgn kawan2 yang solehah n baik2...rasa ringan je badan nak buat segala ibadah..siap boleh buat lagi yg sunat2 tu..

Tapi bila sorang2...even dlm masa free pon..kita boleh sambil lewa je..siap boleh lengah-lengahkan solat lagi..padahal bukannye buzy mane pon..astagfirullah...

teringat satu kata2...Dosa tu ibarat ada sesuatu yang menggaru2 hati kita...serba salah je..resah je bila org lain tahu..

macam la budak sekolah nak merokok...cuak2 je..tengok2 kiri kanan..takut2 ade org perasan n report kat mak ayah...

macam budak2 baru nak dating..takut2 je..takut2 bila tgh jalan2 tu jumpa kawan2 atau family..
takut kantoi..

macam budak sekolah yang bawak henset ke sekolah..nak guna henset pon bawah meja..atau dalam tandas...takut sangat orang report kepada cikgu...

ermm..macam tu la ibaratnya..bila kita buat dosa....serba tak kena je...bila rasa mcm ni...then we know that ape yang kita buat tu salah...


Iman boleh datang dan pergi.."Takutlah kamu kepada sesuatu fitnah di akhir zaman, paginya dia beriman dan petangnya tidak atau paginya tidak tetapi petangnya beriman. Dia menjual agamanya pada harga yang rendah"

nauzubillah min zalik..Astaghfirullah, astaghfirullah,astaghfirullah...

tersetap hati bila fikir-fikirkan balik....

p/s: this colud be my last post before i`m going back to egypt..This tuesday insyaAllah...may Allah bless us :)


kg kerdas,
12.59 pm..
19 march 2011

Tuesday, March 15, 2011

M untuk.....

Saya nak dedicate kan post ni kepada....
Awak yang dah merubah hidup saya..(^.^)


Awak,
Saya sayang awak,
Saya tak tahu kenapa Allah campakkan rasa sayang ni..
tapi yg saya tahu saya sayang awak..

Awak,
bila mula-mula saya nak pergi dekat awak dulu,
Respon kawan2 saya semua macam-macam,
Ada yang galakkan,
Ada yang pelik..
Dan tak kurang ada jugak yang senyum je..
Saya tak kisah.mesti ada apa2 hikmah ni.
Dan akhirnya, saya pergi dekat awak jugak..

Awak tahu tak,
Mula-mula sebelum kenal awak dulu,
Saya ingat awak ni tak best,
Tak cool, Tak bebas,
Saya rasa mula-mula mesti x boleh nk hidup ni..
Tapi lepas dah lama-lama kenal awak,
Saya enjoy..
Takdelah teruk macam saya bayangkan mula-mula dulu..
dan...
Saya sayang life saya skrg ni..smpai la skrg ni Alhamdulillah..

Awak, tahu tak kenapa saya sayang awk??
Sebab…
Sebab awak la saya kenal erti berdikari,
Sebab awak la saya kenal diri sendiri,
Sebab awak la saya dapat kenal kawan2 saya skrg ni..yang baik2 je semua..
Sebab awak la saya kenal erti kehidupan..
Sebab awak la saya kenal tarbiah ni..
Sebab awak la saya kembali kepada tujuan hidup di bumi ni..
Pendek kata..awak ni..memang mendekatkan diri saya kepada Pencipta..
Kepada yang Esa..


Awak nak tahu tak??
Alhamdulillah..dengan Rahmat Allah..
Sekarang saya dah faham dah..
Dunia ni sementara je kan??
Hidup ni ade pengakhirannya kan??
Dan ummat memang memerlukan kita kan??
Sooo..kita kene la berkerja keras untuk ummat..
Bukan senang lenang je kan??
Awak..saya dah faham dah!!!
terima kasih!!

ok lah awak...
sampai sini je eyh.
awak......
Even skrg ni kita terpisah oleh 2 benua..
Even jarak antara kita berganda-ganda,
Tapi sayang saya pada awak tetap x berubah..
Malah bertambah-tambah rindu saya dekat awak…
Saya tak sabar nk kembali dekat dengan awak…

Love ForeVer!!


awak...saya rindukan awak la, Mesir Bumi Anbia..:)





Ouh..i miss the place where my heart can sing loudly… (^.^)

Love,

12.05 am,

16 mac 2011..kg kerdas, gombak..


Monday, March 7, 2011

Jantung Pisang


Alhamdulillah…

Masih lagi dpt hidup kt bumi Allah ni..

Allah still pilih kita utk dijadikan hambanya yg menghuni bumi ni..alhamdulillah 3x


Huu..last Saturday…aku pegi ke tanjung malim…ayah ajak pg sana..sbb ayah ade beli tanah kt sana..

Nanti kalau dah pencen, at least bole usahakan..hehe…

Tp kitorg usahakan la sket2 je dulu.. x byk sgt pon pokok…boleh la…


Tapi kt situ..keje aku cam biase la..membaja pokok2 dgn adek perempuan aku…

Lepas dah siap keje tu..ayah suruh amek mane2 pisang yg dah masak..

haa…sambil2 tu kalau nampak jantung pisang, potong skali” jerit ayah.

Aku mengangguk..


Mula la mission utk amek pisang. Ouh sebelum tu..Pisang kitorg jenis Pisang Rastali.mesti jarang dengar kan?? .hehe..

Nak jadikan cerita..dpt la bawak balik 4 tandan pokok pisang..byk tu..hehe…

& byk jugak la jantung2 pisang yg aku tebas….

Sebab ape???


Haa..kata ayah aku..Jantung pisang ni kene potong..kalau x, nanti sume nutrition yg pokok tu sedut, akan jantung tu amek…soo..buah2 akan jadi kecik n x membesar dgn cemerlang.. dan bila aku tgok pokok2 pisang yg ade jantung besar2, seyes..mmg buah dia kecik2..sampai ade satu pokok tu, jantung dia mmg besar..kalah kasut saiz 10..dan buah dia 1 pon x de..kecut dah sume…

Soo..utk nk dpt buah yg besar2, kene la potong jantung pisang tu..ok paham?? (ape2 pon ni ajaran ayah aku tau..x tau la sahih ke x..hehe)

macam ni la jantung pisang yg still ade kt pokok dia..besar smpai buah2 dia sume jadi kecik


Aku terpikir…Teori ni mmg bole pakai utk macam2 kn??

Macam dlm Kehidupan ni jugak…

Kalau la kita ibaratkan Jantung pisang tu macam jahiliah atau anasir2 negative dlm diri kita and kita as buah tu..


Kalau dlm badan kita…anasir negative tu sgt kuat kn?? Soo..kene buang dulu baru la badan kita bole jadi rajin n baek…serta menurut perintah..

Macam kalau ade satu cawan ni..dalam dia ade air susu..tapi kita nk buat air sirap..soo..kene la buang dulu susu tu, baru boleh bancuh sirap..mane bole main campur je susu tu dgn sirap..nanti jadi Bandung..bukan Sirap…kan??

So, Kene buang jahiliah dulu baru la bole buat amalan baik byk2..

Kene la buang jahiliah dulu, baru la sng nk buat dakwah…sng nk ajak org..kwn2 pon sng suka..:)

hitam mana boleh sama dgn putih..nanti jd kelabu..

utk penggemar kerabu ;)

Jantung pisang ni..sooodapp je buat masak..tp sebenarnya x elok utk buah2 dia..

macam sikap2 or benda2 negatif dlm diri kita jugak…Besssttt sgt nk buat..tp semua org tahu pon tahu benda tu x elok kn??


Ok..paham x ni??? Maaf la..teori aku ni mmg macam2…yela..dlm hidup ni kita akn belajar mcm2 dari alam..sbb alam mmg Guru yg terbaik utk kehidupan..


p/s: doakan aku dapat mana2 tiket free nk balek mesir semula..Rindu Mesir dan segala isi2 nya... :)


Home Sweet Home,

1.53 pagi.

7 march 2011

Tuesday, March 1, 2011

Nak Beribadah Secara SMART??

salam...

ermm..ramai org dah cakap2..mushee..bile ko nk update blog???

huu..aku x terkata..byk sgt menda nk share..cume kemalasan utk menaip je..menjadi halangan..
dan bila smgt tu dah ada..
tp Allah uji pulak..
laptop ayah aku yg aku gune spjg kt mesia ni..rosak di sambar petir...

sooo upsad...T___T (laptop aku lak x sempat nk bawak balek..nasib2)

Haaa...ni ade satu menda aku nk share..
aritu aku dengar talk pasal activism of humanitism...
Prof Dr Ikram yg bagi..dia Vice-President MERCY MALAYSIA...

haa..sape x tau MERCY tu memang la..aku ketuk2...

Dr bukak kata2 dia dgn satu ayat al-quran ni...

".....bahawa barangsiapa membunuh orang lain, atau bukan kerana berbuat kerosakan di bumi, maka seakan-akan dia telah membunuh semua manusia. Barangsiapa memelihara kehidupan seorang manusia, maka seakan-akan dia telah memelihara kehidupan semua manusia....(al-maidah:32)

haa...yang ayat dibold kan...cuba bayangkan..
kalau kita selamatkan or tolong even seorang je, tak kira la agama ape, bangsa ape or colour ape ke...seolah2 kita dah selamatkan semua manusia di muka bumi ni....sweeet giler love letter dari Allah ni...

and aku sgt2 tersentuh....

punya la selama ni...selalu je nampak org susah..makcik2 tua terketar2 bawak barang berat, pakcik2 buta or tua terketar2 nak lintas jalan, kawan2 muka ketat x paham buku yang dia baca...kawan2 yang kdg2 ade masalah duet...

tapi..aku bole buat donno je...dalam hati siap bole kata lagi.."alamak, mcm tgh bz je..x sempat kot nk tolong.."

Ya Allah..sellfish nyer aku ni....(tp aku rase ramai je yg satu geng ngan aku kan?? lagi2 kat mesia ni..lagi la payah nk tgok org tolong org)

.............................................................................

ermm..mesti semua org penah dengar hadis ni kan??

“Apabila mati anak Adam, maka telah terputuslah amalannya melainkan 3 perkara ; Amal Jariah, atau Ilmu yang bermanfaat, atau Anak soleh yang mendo’akan keatasnya” [Hadith diriwayatkan oleh Muslim, Abu Daud, Tirmudzi, al-Nasaa'i, dan al-Bukhari].

sooo..semua org nk beribadah secara SMART x??
cube fikir balek..
kalau la kita hidup ni...let says 65 tahun kn..(purata umur org mesia)..
kalau kita beribadah pon..plus minus semue..ade la dlm 40-60 thn je kn kite solat,puasa etc...
tapi tu kalau Allah terima..kalau x..lain citer la...
then bile kita dah mati..stop smpai situ je???

tapi..kalau kita beribadah secara smart..even kita dah mati..pahala tu still berjalan..
haa..kunci kejayaan die dari hadis tadi la..
even dah meninggal dunia..tp ade 3 menda yg akn go on pahala kita..amal jariah,ilmu n doa anak2...

soo..kalau la kita menolong org len...then org yg kita tolong tu pulak lahirkn seorg ulama..atau org yg kita tlong tu bina masjid atau buat ape2 kebaikan..
then pahala org tu akn masuk saham kita jugak kan??

ok tu baru sorg..kalau kita tolong ramai2 org..tolong anak2 yatim..tolong org2 yg lps kene bencana alam...tolong kwn2 dlm study..tolong adek belajar sains n so on..

maka pahala kita akn berganda2 la msuk akaun..even kita dah mati t...

fikir2 balek..untung nyer!!! SWEET n PEMURAH nye ALLAH...

soo..ape lagi??? Jom la kita tolong org nak..n kalau join MERCY tu..lagi la byk manusia bole kita tolong..
dun worry..bukan budak2 medik je bole join..sebab kt mercy malaysia tu..just 30% je yg dlm bidang doktor,paramedik dan satu family degn tu la..
the rest byk je engineer, pegawai kerajaan, student n so on..
so ape lagi???

kalau x bole join pon..
doakan kn semua umat islam kt bumi ni bersatu pon ok jugak kan??

ok la...got to go...thanks 4 read :)

national library,
4.14 pm
1 mac 2011