Sunday, September 23, 2012

of Matrouh


Matruh memang terbaik~



ammu said: nah, awak semua boleh petik sendiri kurma dengan tangan sendiri. Macam dekat syurga nanti~
ammu idris: Betul.. Jika kita tinggalkan perkara2 maksiat, masuklah kita ke dalam Syurga dengan mana-mana pintu yang kita sukai.

tersentuh hatiku dan birai mataku terus bergenang!

Subhanallah!! Best sangat kalau dapat masuk syurga kan?? terbayang keseronokannya berada di tempat yang sangat dihajati.

Siapa je yang tak nak tu, hai, mmg laaa........ T___T

*********************************************************************

Alhamdulillah 3 hari lepas, Allah berikan nikmat yang tak dapat nak diucapkan..
Dapat merehatkan diri dan refresh semula Iman dan Hamasah (semangat) di Matrouh..

Betul sangat, jauh perjalanan..luas pemandangan..dan Semakin dekat diri kita dengan alam, sepatutnya semakin dekat diri kita dengan pencipta alam ini...Allah Taala~

Subhanallah...Chantek sangat pantai2 dekat Matruh ni, beraneka warna dan lapisan. First time tengok warna laut yang sangat jernih, terus rasa nak terjun je...huu... Alhamdulillah, Allah mudahkan semua urusan. Dengan penginapan yang walk-in, baru nak cari bila dah smpai sana. Alhamdulillah dapat satu apertmen yg chantek dan luas. Muat untuk kami semua dengan selesa. Perjalanan memakan masa 6 jam daripada Kaherah. Menaiki Tremco bersama 15 orang lagi (termasuk driver kami, Ammu Said yang sangat baik hati dan sabar melayan karenah kami semua), memang sangat teruja~ Berjalan makan angin dengan akhawat memang OSEM!!! Di samping berehat tetap mengingatkan diri kita kepada Allah. *siap dalam hati nyanyi lagu One Big Family Maher Zain..ehe*

Pantai yang chantek. Air yang jernih bersih. Apartment yang luas selesa. Akhwat yang Osem dan macam keluarga sendiri. Makanan yg kami semua masak bersama-sama yang penuh dengan resipi kasih-sayang. Ditemani dan di guide oleh Ammu Said dan Ammu idris yang baik dan sabar melayan kami yang nakal (tak sangka dekat dunia ni ada lagi manusia yang tulus). Dapat ziarah kebun kurma dan makan sepuas-puasnya hasil kurma yng dipetik. Sambil tadabbur alam dalan laut, berenang2 sampai kecut. Perasaan dapat berkelah, sarapan lunch di tepi pantai. Dapat mandi manda pantai, terjun dan belajar menyelam yang sampai muka pun jadi macam anak negro sebab gelap.

Subhanallah dan Alhamdulillah. Tak terkata perasaan ini. Masyuk sangat! Yelah, cuti musim panas yang dihabiskan di Malaysia, rasa tak puas sebab tak dapat pergi berjumpa alam (macam air terjun, laut, hutan etc). Kesedihan tu dah terbalas. Allah Maha Mendengar, Thanks Allah!! Thanks soooo much!! *tak sia-sia balik ke mesir awal.

Ni baru satu nikmat yang dapat dekat dunia ni. Tak terbayang macam mana dekat Syurga nanti. Dapat duduk dengan orang-orang muda dan bidadari yang chantek jelita. Dapat makan apa-apa yang dihajati. Tidur atas katil dan singgahsana yang empuk. Dapat minum air sungai yang penuh dengan susu, madu, dan arak yang tak memabukkan. Di sekeliling kita hanya orang-orang yang baik dan perkataan yang baik sahaja wujud di Syurga sana. Masing-masing sibuk membilang keseronokan dan hidup mewah dalam istana mahligai masing2. *Berangan nak minta dekat Allah sungai yang penuh dengan coklat. dan almari penuh dengan baju chantek2*

Tak dapat nak bayangkan perasaan tu. Even bila kita gambarkan, tak mungkin sama dengan gambaran yang di dunia ni. Tak mungkin sama, walaupun sekelumit. Hakikatnya, Syurga tu sangat Indah dan takkan dapat kita bayangkan.

memula sampai. Geram tengok kejernihan air dia~

Teluk Agiba

Hamam Cleopatra

Ammu Idris (kiri) dan Ammu Said (kanan) yang setia bersama kami~ Semoga Allah memberkati mereka

nak masuk ke kebun kurma *Mulakan misi memetik kurma*

evening shoot! Terbenam je matahari, terus nampak bulan sabit. Subhanallah~


****************************************************************

Semua orang Islam insyaAllah akan masuk ke Syurga. Pasti. Sama ada directly masuk tanpa dihisab. atau pun selepas dihisab. Ataupun selepas "dibersihkan" oleh neraka.

Tapi kita elakkan la pilihan yang ketiga tu T___T

Dan semua orang akan masuk ke Syurga dengan pintu masing2..

Orang yang kuat bersedekah, akan masuk ke pintu Sedekah.
Orang yang berilmu dan saling mangajar dan mengamalkan ilmunya akan masuk ke dalam Pintu Ilmu.
Orang yang kuat beribadah akan masuk ke pintu Solat.
Orang yang rajin berpuasa akan masuk melalui pintu puasa.
dan begitulah seterusnya...

Tapi, kita boleh claim ke yang kita ni kuat beribadah? kuat puasa etc..
Rasanya...orang yang ikhlas takkan mengaku yang dia Ikhlas....ye tak??

So, Keep on moving..Keep on doing great deeds...

Teruskan membuat kebaikan. Dan semakin hari semakin banyak kebaikan yang kita cuba hasilkan. InsyaAllah.. Sebabnya kita tak tahu dari pintu mana kita akan masuk ke Syurga nanti.

Dan kita tak tahu di tingkat berapa Syurga kita nanti.
Mesti la kita nak masuk ke Syurga yang tertinggi kan?? Bersama dengan para Nabi dan sahabat sekalian.
Hanya Syurga yang tertinggi kita dapat melihat wajah Allah.
Takkan la kita tak nak tengok wajah kekasih kita kan?? Yang selama ni mencintai kita dan akan terus mencintai dan menyayangi kita~

Yok, jangan cepat lelah. jangan cepat penat. sebab Syurga bukan untuk orang yang malas dan cepat berputus asa. SYURGA TEMPAT ORANG HAIBAT-HAIBAT JE...! Jom kejar Syurga!!!


p/s: Akhawat yang sangat saya kasihi...
yang sudi bercuti bersama2. Saya tak dapat nak describe macam mana perasan saya yang berbunga-bunga ni. Seronok sangat dengan nikmat Ukhwah yang Allah kurniakan. Alhamdulillah Allah ikatkan hati kita dengan jalan Islam ni. Jalan Dakwah dan tarbiah ni. Semoga Allah tetap teguhkan hati kita dan permudahkan langkah-langkah kita mengejar redhaNya. Semoga jika langkah kita tersadung, Allah akan hadirkan semula kekuatan untuk kita bangun... Ameen...

khas utk semua.... " One Big Family, Maher Zain..." (",) dan selamat kembali ke sekolah! Tajdid niat kita semua~

kami~ (",) akhawati fillah~


Love from Bait SQ,
1.41 pm

Sunday, September 9, 2012

Refleks



“ Ya, ada apa yang boleh saya bantu??” 
“Doktor tolong check kan gigi saya, kot-kot ada yang berlubang. Tampalan gigi saya ok tak??”

“Ok, nanti saya tengokkan. Ada apa-apa ke lagi?”
“ermm, bila saya gosok gigi, kadang-kadang berdarah”

“ermm, biasa benda ni berlaku. Gingivitis (Radang Gusi). Sebabnya bila gigi awak ada infection bacteria disebabkan ada tinggalan makanan dan sebagainya, bacteria akan menyerang gusi awak. So, badan kita lawan balik dengan hantar banyak darah ke sana. Nampak tak gusi awak tu bengkak?? Lebih besar dari gusi yang bahagian lain??”, jawab dentist sambil menunjukkan gusi atas kanan saya. Saya hanya mengangguk2 sambil ternganga.

Saya terfikir," bukan ke hari-hari saya gosok gigi, 2 kali sehari lagi tu, takkan lah still ada makanan yang tersekat??”, bicara hatiku.

“ Kadang2, bila kita gosok gigi tu, dah jadi reflex. Kita dah gosok gigi dari kecil. Dah jadi tabiat. So, bila kita gosok gigi salah caranya, sampai ke besar la salah cara kita. Kita dah tak fikir dah bila kita tengah gosok gigi. Bangun-bangun tidur kita terus masuk tandas, capai berus terus gosok. Takde dah nak fikir2 kan betulk ke salah??”, jawab dentist itu, menyambung bicaranya . 

Hai, macam tahu-tahu je hati aku tengah membebel2. Ouch, rasa mcm kene perli.

Dan mulutku terus dibiarkan ternganga dan operasi mencuci mulut terus dilakukan.
…………………………………………………………………………………………………………

REFLEX.
Setiap hari, hampir separuh dalam kehidupan kita adalah reflex kan?? Bangun2 tidur je, tangan pantas je terus tekan butang off dekat alarm.
Masuk tandas tangan terus tekan suiz lampu. Tak payah nak pikir2 dah.
Bila nak makan , tangan kanan laju je menerkam pinggan makanan.
Bila nak buang air.
Bila nak bersembang, bergossip.
Bila nak berjalan ke kuliah.

Semua nya adalah rutin harian kita yang kita buat tiap2 hari, sampaikan kita dah lali buat benda yang sama setiap hari. Kan??

Ke ade je orang yang terpaksa fikir, nak makan tu macam mana?
Nak mandi tu nak mula dengan mana dulu?
Mungkin.

Tapi macam mana pulak dengan SOLAT kita??
Adakah juga satu reflex??
Satu hari saya terbca satu statement dari buku Hati Sebening Mata Air, Amru Khaled,

“ Kita haruslah sentiasa bertaubat. Adapun orang yang telah bertaubat, perlu sentiasa memperbaharui taubatnya.  Ada pun mungkin kita selalu melengah-lengahkan solat, tidak solat di awal waktu. Adapun apabila kepala kita sujud, hati kita tidak sujud. Adapun mungkin kita pernah membuatkan ibubapa kita marah dengan tingkah laku kita. Maka, haruslah sentiasa diperbaharui taubatnya”
**Ayat dlm buku tu lg puitis la, ni saya tulis dengan ringkasan sahaja.

Tersentap.

“Adapun apabila kepala kita sujud, hati kita tidak sujud”



Dan bawakan cerita tentang seorang lelaki, yang umurnya 60 tahun.  Beliau tidak pernah meninggalkan solatnya. Tetapi solatnya tidak lain hanya melepaskan batuk di tangga.
Oh sayangnya, bayangkan 60 tahun umurnya, solat 5 kali sehari…bayangkan 300 solat fardhunya dilakukan sia-sia. Badannya berdiri, rukuk dan sujud. Tetapi sebenarnya HATINYA tidak BERSUJUD.

Haila…sentap kot!!!!

Kita ni, tengah solat la nak fikir macam2. Time solat la benda yang hilang pun boleh ingat balik dekat mana letaknya. Time solat la boleh rancang lepas solat tu nak buat apa.
 Time solat la mak kita panggil nama kita, dan kita terus solat cepat-cepat untuk menyahutnya. Apa lagi bila handphone berbunyi. Haila~~

Kenapa bila kita tunaikan solat, tapi masih tak dapat cegah diri dari kemungkaran??
Kerana kita tidak menjaga solat kita, oleh itu SOLAT KITA JUGA TIDAK DAPAT MENJAGA KITA!!

"BEKERJA LAH KAMU SEOLAH-OLAH KAMU AKAN HIDUP SELAMA-LAMANYA, DAN BERIBADAH LAH KAMU SEOLAH-OLAH KAMU AKAN MATI ESOKNYA"

Mungkin kita harus betul2 ingat kata-kata ni, supaya kita boleh sentiasa bersungguh-sungguh dalam amalan kita. Jangan jadikan Solat itu REFLEKS, sampaikan kita turun bangun turun bangun, eyh sedar-sedar dah nak bg salam. Hati ke mana. Otak ke mana. Haila~ rugi maaa bertahun2 solat macam tu~

Sedangkan SOLAT adalah perkara pertama yang akan dihisab di akhirat kelak. Kalau benda pertama ni tak settle, nak ke Allah tengok amalan2 kita yang lain?? T_______T



Macam gosok gigi tadi juga la, kalau lah kita menggosok gigi dengan cara yg salah..dan dari kecil lagi dh belajar salah, sampai ke besar la gosok gigi tu caranya salah dan tak dapat melindungi gigi kita.

Solat juga macam tu. Bila dari kecil kita solat dengan salah. Bacaan salah. Solat tergesa-gesa macam nak kejar bas. Sampai ke besar la kita akan solat macam tu. Dan sebab tu la Solat tak dapat melindungi diri kita.

Simple je analogi ni kan? Tapi kita kene la betulkan mana-mana yang silap tu... :)

Kita solat ni kita tengah doa dekat Allah..Agak-agak bila kita minta main2, ade ke orang nk bagi permintaan kita??

Contohnya kita nak minta duit belanja dengan ayah kita, tapi kita minta tak sungguh-sungguh dan sambil2 main sms...If saya la si ayah tu, tak ingin saya nk bagi, gaya minta pun macam tak ikhlas...

tapi Allah?? Dia bagi je kita oksigen dan nikmat2 lain..yang sangat tak terhitung...

tapi balasan kita?? T_____________T

Yok, jom kita improve solat kita!! Solat dengan HATI dan MINDA..bukan sekadar refleks...

Saya bercakap atas teguran utk diri sendiri, dan ingatan untuk pembaca semua.

Jom sama-sama jadi baik!! (^.^)




p/s: Alhamdulillah, dah selamat menjejakkan kaki di Bumi Anbia ni, Semoga Allah bantu dan mudahkan perjalanan mencari ilmu ini. 


"Barangsiapa yang keluar daripada rumahnya untuk menuntut ilmu, dia dikira berjuang di jalan Allah, sehingga dia pulang semula ke rumahnya..."

Semoga Allah terus mencatat setiap amalan kebaikanku..kebaikan kita semua...Ameen~


bait falah, cairo
4. 41 pm
22 syawal 1433H