Sunday, March 22, 2015

From Egypt to Spain with Love 4.0 (Masjid Cordoba yang dikhianati)



Mezquita Cordoba



Selepas selesai makan tengahari, kami memulakan ziarah ke Mezquita Cordoba. Masjid ini merupakan baki masjid yang masih tersisa sehingga kini. NAMUN, sayangnya masjid ini telah ditukar menjadi gereja.

Masjid ini dibina oleh Abdul Rahman I sewaktu Kerajaan Bani Umayyah telah berjaya membawa Islam ke sini. Kemudiannya masjid ini dibesarkan oleh Abdul Rahman II dan Al-Mansur sehinggalah saiz yang ada sekarang. 

Masjid ini boleh dipenuhi oleh 3000 jemaah pada satu masa. Dan kerana itu, masjid ini di design khas supaya suara boleh bergema, dan semua orang boleh mendengar khutbah jumaat walaupun tiada microphone. 


Apabila Kristian telah merampas kuasa dari Kerajaan Bani Umayyah, masjid ini kemudiannya di ambil oleh Franz Ferdinand III dan dijadikan sebahagian daripada Roman-Katolik.

Kini, umat Islam dilarang untuk menunaikan solat di sini dan sebuah gereja besar telah dibina di dalam ruang masjid ini. Pernah ada beberapa muslim yang memcuba untuk sujud dan solat di sini, namun telah ditahan oleh pihak berkuasa :( 

Bayangkan anda yang ingin masuk ke masjid milik nenek moyang anda dahulu perlu membayar 8 Euro. Speechless!!

Remuk hati saya. Ini baru adegan sebelum masuk ke masjid.

Selepas tiket diperiksa, kami masuk ke dalam ruangan masjid.

“ Eyh, ini la masjid yang aku selalu tengok di dalam video di youtube tu” getus hatiku.

Tika itu, baru saya betul-betul sedar, bahawa saya sedang berada di Sepanyol. Lebih tepat lagi, saya sekarang sedang berpijak di masjid dan negara yang pernah menjadi negara Islam yang hebat suatu ketika dahulu.

Saya memejamkan mata dan sedang membayangkan masjid ini dipenuhi oleh kaum muslimin. Membayangkan azan berkumandang di sini, para jemaah berpusu-pusu memenuhi ruangan masjid, kemudian mereka tekun mendengar khutbah imam dari mimbar. Saya sedang membayangkan zaman kegemilangan masjid ini.


Namun, apabila saya membuka mata, tepat dihadapan saya satu dinding yang terpampang kalimah Allah, dan terletak di sebelahnya tanda salib!

Seni bina masjid ini membuatkan saya tergamam. Terlihat pertembungan di antara 2 agama dan budaya. Islam dan Kristian.

Hati yang remuk bertambah luka.

Kemudian, kami mula meninjau isi dalaman masjid itu. Kebanyakan binaan asal masjid itu telah diubah suai. MasyaAllah, luruh hati melihatkan masjid yang sudah tidak berupa masjid ini. Di setiap sudut atas bawah kiri kanan penuh dengan salib-salib Kristian. Hati seperti disayat-sayat apabila melihat kalimah Allah terletak sebaris dengan salib-Salib Kristian itu.

Kelihatan seolah-olah mereka mempermainkan Tuhan kita. Hanya di kawasan sekitar mimbar sahaja yang masih dikekalkan dalam bentuk yang asal. Masih tertera kalimah la ila haillah, di sekitar mimbar dan kubahnya.

Mimbar yang masih dipelihara


Kubah masjid yang masih tidak diusik


Kemudian kami melihat kawasan gereja yang telah dibina betul-betul di tengah-tengah masjid. Binaan gereja yang sangat gah. Tapi sangat menyayatkan hati. Ada juga di antara travelmate kami yang panas hati dan ingin keluar segera dari masjid ini. Tak tergamak kakinya ingin berdiri di gereja ini lama-lama barangkali. 

Patung Kristian memenuhi ruang

Gambar Maryam



Berkata Lola, pemandu pelancong kami yang beragama Kristian,

“ Pembinaan gereja di dalam masjid ini mendapat tentangan dari seluruh pihak, sama ada daripada pihak pemerintah Cordoba, paderi-paderi mahupun rakyat tempatan.

Kerana apabila kerja-kerja pembinaan gereja dilaksanakan, mereka akan menghapuskan seni binaan asal masjid yang sangat mahal dan bernilai tinggi.
Namun, akhirnya kelulusan pembinaan masjid itu diberikan oleh raja Fernand dan Ratu Isabella."

“ But, I think this church is saving the Mosque!”, Lola memanjangkan ceritanya.

“Because, few years later, all the mosque in Cordoba is being destroyed. And only this mosque were left, because Christian people cannot destroy their Church”, sambung Lola lagi bersemangat.

Aduh, makin disayat-sayat hatiku mendengar kenyataan ini. Mendengar sejarah Islam daripada mulut seorang Christian, membuatkan aku perlu berfikir beberapa kali sebelum mempercayai kisah-kisah itu.

“ Lola, can I ask you a question?” , dalam keheningan itu, seorang pakcik di dalam rombongan kami mengangkat tangan.

“ Yes, your pleasure,” balas Lola.

“ What is your personal opinion about Islam and Muslims”, soalan pakcik ini sangat berani.

Pakcik ini seperti dapat membaca pemikiranku.

“ Well, in my personal opinion, from the history that I saw, I think Islam was great. In 17th century, Muslim are advanced. They conquer the algebra, medicine and all books were in Arabic. And it was spread all over the Europe.

But, the young Muslims now are migrants, So they do not study their ancestor. They are ignorant.  If they are study a little bit, I think they could be like their ancestor.” balas Lola.

Jawapannya sangat terkena batang hidung sendiri.

Ya, kita la tu anak-anak muda yang ignorant itu. Kita hidup sekarang sebagai seorang Muslim. Tetapi hanya Muslim pada nama. Sekadar cukup solat 5 rakaat sehari, puasa di bulan Ramadhan dan bersedekah sekali sekala. 

Kita merasa cukup dengan keislaman kita ini. Kita ignorant dan tidak mahu mengkaji sejarah-sejarah kegemilangan Islam terdahulu.

Pernahkah kita terfikir bagaimana nenek moyang kita, para sahabat, tabiin dahulu kala mampu menjadikan Islam gah di persada dunia? Mampu menjadikan Islam sebagai Ustaziatul Alam ( World Order) dan menjadi contoh kepada agama-agama lain?

Can you imagine? 

 Pada abad itu, sedang teknologi masih tidak membangun lagi mereka mampu mengerahkan neuron-neuron mereka mencipta teknologi-teknologi yang hebat-hebat belaka?

Ketika istana di Eropah masih dibina dengan kayu, umat islam telah membina Istana dan masjid dengan batu-bata.

How they're advance in knowledge.

Tahukah anda bagaimana Ibnu Sina mampu menguasai ilmu kedoktorannya dalam hanya setahun setengah? Dibandingkan dengan zaman sekarang, minimum 6 tahun untuk menjadi seorang doctor?

Ini hanya kerana ubudiah mereka dan sikap izzah mereka terhadap Islam

Semakin dekat hubungan mereka kepada Allah, semakin banyak ilham-ilham yang Allah tunjukkan kepada mereka. 

Even untuk menjawab satu soalan matematik pun mereka memohon di dalam sujud-sujud mereka supaya diberi ilham untuk menjawabnya. Subhanalllah!

Tetapi kita?  (T___T)

Mereka bukan menjadi pakar untuk menjadi mahsyur dan terkenal, tetapi mereka nekad untuk meninggikan Islam di mata dunia sekaligus mudah untuk mereka menyebarkan Islam di serata alam.

Mereka bukan sahaja ahli zuhud, tetapi mereka juga seorang daie!


Dan jika kita mengkaji, kita akan dapati bahawa anak-anak muda di zaman ini hanya bermain-main di dalam dunia ciptaan sendiri. Banyak membazir masa sehingga banyak kes jenayah yang terjadi. Saling compete each other untuk menjadi manusia yang kononya paling style~

Selesai menziarahi masjid, kami keluar daripada kawasan itu dengan hati yang remuk padam. Ingatkan di dalam sahaja yang berubah, tapi sayangnya rupa-rupanya menara masjid itu juga telah diubah suai. Menara yang suatu masa dahulu digunakan untuk mengalunkan azan bagi memanggil orang ramai menunaikan solat telah digantungkan loceng untuk menarik orang ramai ke gereja!

Ternyata Masjid Cordoba ini telah dikhianati.
Fungsinya sebagai masjid telah bertukar kepada gereja. 
Para muslimin telah kehilangan sebuah harta berharga.

Namun, ia bukan sahaja dikhianati oleh orang Kristian, tetapi juga telah dikhianati, sehingga sekarang oleh ignorant kita, seorang muslim.



Menara yang suatu ketika dahulu menjadi tempat muazzin azan memanggil jemaah ke masjid,
telah diletakkan loceng besar untuk mengajak org ke gereja :(
Kalimah Allah yang masih dikekalkan

Di dalam ruangan masjid 



Jika diperhatikan, di tiang kiri dan kanan masjid ini akan ada salib yang tertampal


Kemudian, sementara menunggu waktu makan malam, kami berpeleseran di sekitar kedai-kedai cenderamata di sekeliling masjid itu sambil menjamu pemandangan.

 Ternyata mereka masih memelihara binaan-binaan lama. Kedai-kedai dipisahkan dengan kaki lima yang kecil, tetapi sangat menarik perhatian.

Sesungguhnya, bandar Cordoba pernah menjadi bandar contoh kepada bandar-bandar maju di Eropah. Paris dan London contohnya. 

Subhanallah. 


MHZ,
Beyt SQ,
a few days before BFG,
22 Mac 2015
2.06pm


Sunday, March 8, 2015

10 Seni mentajmik/ berdakwah kepada mad'u dari How To Train Your Dragon


Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah atas nikmat dan kurniaNya.

Sebelum apa-apa, saya ingin memohon sejuta kemaafan kerana membiarkan blog ini bersawang. Sejujurnya, saya seolah-oleh lupa yang saya adalah seorang penulis.
Setiap kali bila ada semangat nak menulis, tapi lepas bukak laptop je terus rasa blank.
(T___T)

Maka, salah satu cara untuk saya menjana idea ialah dengan bedah movie ;)

Dah lama sebenarnya saya berniat untuk menonton movie ni, tapi kerana kesuntukan masa, saya hampir-hampir lupa akan kewujudannya di dalam external hard disc saya.

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON (2010)


Menceritakan tentang seorang anak lelaki Viking, Hiccup dan naga yang menjadi sahabatnya, Toothless..

Kalau nak tahu lebih lanjut boleh tengok sendiri (atau maybe korag dah tengok pun, saya yang tengok lambat. Ehe) atau baca di SINI dan SINI

Walaupun hanya kartun, tetapi banyak pengajaran yang boleh diambil daripada movie ni. Cerita ni dah lama play dekat wayang, dan dah ada sambungan yang kedua pun. Tapi tak apa. Kerana yang saya ingin bawakan di sini adalah pengajaran dari kaca mata tarbiah yang diextract dari cerita ini. Semoga ianya dapat mebantu para duat sekalian.

**(Kalau ada tambahan pun, ahlan wasahlan. Sangat-sangat di alu-alukan. Saya tahu ada yang dah buat bedah movie ni dalam usrah )

10 Seni mentajmik/ berdakwah kepada madu
  1. Dakwah fardhiah banyak peringkat. Hadam peringkat pertama: TAARUF
  2. Berani menghadapi apa sahaja
  3. Selidik dahulu punca masalah
  4. Berbuat baik sesame makhluk, apatah lagi manusia
  5.  Kreatif dalam belajar sesuatu
  6. IKHLAS dalam berdakwah dan berkawan
  7.  Berjumpa setiap hari, bukan sekali sekala
  8.  Jujur dengan naqibah anda. Ceritakan semuanya tanpa berselindung
  9.  Perlunya teamwork dan keserasian
  10.  Hidup mesti pandai membalas budi



  1.       Dakwah fardhiah banyak peringkat. Hadam peringkat pertama: TAARUF

Seperti yang anda maklum, di dalam buku 7 Tahapan Dakwah Fardhiah (DF), ada disenaraikan 7 Peringkat DF. Dan tunjang kepada kesemua 7 perkara ini adalah tahapan pertama : Proses membina ikatan hati aka Taaruf.

Tahapan ini merupakan sesuatu yang sering diabaikan. Kadang-kadang kita menganggap kita sudah mengenali mutarabbi kita, tetapi malangnya kita tidak membina ikatan hati bersamanya. Jika ikatan hati telah terbina, nescaya 6 tahapan seterusnya akan dilaksanakan dengan mudah. Sebaliknya, jika tak settle perkara pertama, ambillah 10 tahun pun, anda belum tentu dapat melaksanakan 6 tahapan seterusnya.

Saya akui proses taaruf adalah proses yang panjang. Tapi, have fun with it. Macam budak tu yang berusaha untuk mengenali dragon yang ditemuinya. Dilukiskan dragon tu dalam bukunya, study pasal dragon tu, cuba bersembang dengan dragon tu, dan akhirnya bila dragon tu percaya yang dia takde niat buruk, baru lah dragon tu kasi budak tu sentuh mukanya dan selepas itu hubungan mereka sangat akrab.

Maka, taaruf yang berkesan menghasilkan terikatan hati yang mantap, dan melahirkan Thiqah (kepercayaan) sesama mereka.

2. Berani menghadapi apa sahaja

Ambillah keberanian Hiccup ketika mana dia berani membuat sesuatu yang bercanggah dengan prinsip orang Viking. Iaitu bersahabat dengan naga, sehingga akhirnya dia dikurung oleh ayahnya.

Apabila kita mengatakan kita adalah daie. Sudah tertanam di hati kita, bahawa ini bukan jalan mewah dan jalan popularity. Jalan ini menuntut pengorbanan kita. Jalan ini memerlukan kita menjadi pemberani untuk menongkas arus jahiliah. Bila mana semua manusia berjalan terbalik, kita berjalan lurus dan betul.

Dan apabila seorang gentleman cuba menambat hati kekasih hatinya, dia kena berani menunjukkan kesungguhannya, apatah lagi ketika ingin bertemu bakal ibu dan ayah mertuanya.

Sama seperti daie, bila mana anda ingin menambat hati mad’u, berani menghulurkan tangan anda untuk mengajaknya menyertai jalan dakwah ini.

3.  Selidik dahulu punca masalah

Rupa-rupanya, bukan sengaja naga-naga itu hendak memburu makanan di kampung Hiccup, tetapi dek kerana mereka terpaksa memberikan makanan kepada seekor naga besar, maka mereka tiada pilihan. Jika tidak, nyawa mereka yang akan terkorban.

Setiap yang berlaku pasti ada puncanya. Selidik dengan mata hati. Jangan tergopoh-gapah mencari kata putus.

Jika ada mutarabbi yang menolak ajakan dakwah kita, selidiki dahulu puncanya. Boleh jadi kerana dia tidak berkenan dengan akhlak dan adab kita. Boleh jadi kerana dia takut akan studynya terganggu, boleh jadi mungkin selama ini dia telah didoktrin bahawa usrah ini poyo!

Pandang mutarabbi anda dengan kasih sayang. Kita adalah daie yang menyeru, bukanlah seorang penghukum!

4. Berbuat baik sesama makhluk, apatah lagi sesama manusia

A056
Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya, dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya (Al-A'raaf 7:56)

5. Kreatif dalam belajar sesuatu

Saya kagum dengan usaha Hiccup untuk belajar tentang naga. Selepas akrab dengan Toothless, dia tahu banyak kelemahan naga. Rupa- rupanya naga takutkan ular yang berbelang, naga suka kepada rumput dan naga tertarik kepada pantulan cahaya. Kelemahan yang diketahui ini digunakannya di dalam latihan melawan naga, sehingga orang ramai kagum bagaimana Hiccup berjya menjinakkan naga dengan mudah tanpa kekerasan.

Kemudian, kreativiti Hiccup juga ditunjukkan dalam usahanya membuat ekor kepada Toothless, itu bagi menggantikan ekornya yang patah sebelah. Pelbagai teknik digunakan untuk mengembangkan sayap ekor itu. Kerana tanpa sayap itu, Toothless tidak mampu terbang dengan stabil.

Subhanallah, dalam perkara sekecil ini, Hiccup telah menunjukkan usaha kreatifnya, apatah lagi dalam menambat hati mutarabbi, pastilah memerlukan SENI dalam berdakwah.

Dakwah itu FUN. Dakwah itu SENI.

Tutupkan mata anda, dan tingkat daya deria anda supaya dapat menberikan sentuhan yang berseni kepada dakwah ini.

Jangan meletakkan sempadan kepada dakwah, kerana ia tiada rules yang menyatakan Yes or No. Tapi diingatkan bahawa, jangan terlalu kerap membuat kesilapan. Kerana takut-takut banyak perkara yang terbazir dengan kesilapan and itu.

6.   IKHLAS dalam berdakwah dan berkawan

Berkawan harus ikhlas. Kerana keikhlasan itu adalah sesuatu yang dapat dirasai. Seperti di point pertama, kerana keikhlasan Hiccup, akhirnya Toothless sudi menerimanya sebagai kawan.

Ikhlas adalah kunci kepada semua perkara. Tak guna anda membuat amal yang banyak, tetapi niat kerana manusia!

Walaupun, kadang-kadang membuat dakwah ini adalah paksaan dan desakan daripada naqib/ naqibah, tetapi sekarang sudah tiba waktunya untuk anda cuba menukarkan paksaan itu kepada ikhlas. Saya faham, membuat sesuatu yang tidak diingini itu menyeksakan. Jadi,  sampai bila anda ingin menyeksa jiwa anda?

Dan jika anda ikhlas untuk berkawan dengan seseorang, dan menariknya keluar daripada kegelapan jahiliah menuju cahaya hidayah, pasti anda akan berusaha sedaya upaya untuk itu. Bukan buat ala kadar sahaja.

Seperti anda ingin menyelamatkan seseorang dari dalam rumah yang terbakar, pasti anda akan berusaha menariknya bersungguh-sungguh!

Namun jika usaha anda sudah maksimum, tetapi bukan masanya hidayah singgah di hati mutarabbi anda, jangan bersedih. Kerana pahala anda sudah tercatat.

Dan kerana keikhlasan itu, tetaplah menjaga hubungan yang baik dengannya. Cuba untuk selalu keep in touch dengannya. Ucapkan tahniah atau takziah dia atas kejayaan atau musibah yang menimpanya. Lebih-lebih lagi ucapan Happy Birthday ketika hari jadinya.

Mana tahu stautu hari nanti tika hidayah telah menjenguk, dia akan kembali mencari anda J

7.  Berjumpa setiap hari, bukan sekali sekala

Kita boleh lihat yang almost setiap hari Hiccup datang berjumpa dengan Toothless. Hatta Rasulullah SAW sendiri sudah berjumpa berkali-kali dengan Abu Lahab untuk menyerunya kepada Islam.

Apatah lagi kita? Kadang-kadang bertemu hanya sekali dua, dan bila mutarabbi menolak dakwah kita, kita katakana yang dia tidak mahu. Padahal mungkin kerana kurangnya sentuhan kita membuatkan madu merasakan kita tidak berusaha!

Gunakan sebaiknya teknologi moden seperti FB, Whats up, Viber dll untuk berhubung dengan mad'u anda. At least boleh berhubung setiap hari walaupun tak boleh jumpa setiap hari, 


Syok tengok hari-hari diorg terbang sama-sama

8.  Jujur dengan naqibah anda. Ceritakan semuanya tanpa berselindung

Saya selalu membayangkan pasti Toothless tidak akan ditangkap oleh ayah Hiccup jika awal-awal lagi Hiccup sudah berterus terang tentang persahabatannya dengan naga.

Tetapi, mestilah anti-klimaks kan kalau benda ni berlaku. Hehe.

Tapi, point yang saya nak tekankan, jika berterus terang ini mengelakkan musibah, maka anda dinasihatkan untuk berbuat demikian. Anda mempunya naqib/ah yang boleh menjadi rujukan. Ceritakan semuanya tanpa berselindung. Pasti naqib/ah anda aka cuba membantu sedaya mana yang beliau boleh. Inilah antara kelebihan memiliki naqib/ah. Atau paling kurang, anda ada seseorang yang boleh meminjamkan telinganya untuk mendengar curahan hati anda.

Di sinilah sepatutnya berlaku konsep istisyarah (meminta pandangan) dan isti’zan (meminta izin) yang sepatutnya berlaku di dalam tarbiah kita. Andai prinsip ini diabaikan, maka anda akan membuat sewenang-wenangnya semua perkara.

Jika naqib/ah anda sibuk, cuba untuk membeli masa beliau. Anda pun naqib/ah, cuba untuk prioritikan mutarabbi anda. Mereka selalu dahagakan sentuhan anda! 
(talking to myself actually T__T)

9.  Perlunya teamwork dan keserasian

Nak cakap pasal teamwork? Semua orang pun tahu benda ni. Seronok tengok gabungan Hiccup dan Toothless ketika cuba menumpaskan naga besar tu. Juga tak dilupakan bantuan dari rakan-rakannya yang lain, Astrid yang cantik, si kembar Ruff dan Tuff, Fishleg dan Snotlout.  

Apa yang penting?
KERJASAMA



10.  Hidup mesti pandai membalas budi

Jujurnya, antara satu perkara yang menjadi inspirasi saya untuk all out dalam dakwah ini adalah kerana point 10 ni.

Kenapa saya boleh all out dalam medicine ini walaupun ini bukanlah pilihan utama saya?
Kerana harapan ibubapa dan saya nak membalas jasa dan budi mereka membesarkan saya menjadi manusia berguna.

Kenapa saya perlu all out dalam dakwah ini?
Kerana ini adalah cara saya berterima kasih kepada Allah kerana memilih saya dalam berjuta-juta manusia lain, untuk diberikan hidayah dan mengembalikan hidup saya kepada tujuan penciptaan saya.
Kerana saya juga menghargai usaha-usaha naqibah saya cuba mengajak saya, sebab saya memang rebel orangnya.

Walaupun saya bukanlah baik sangat, tetapi saya selalu berharap dengan dakwah ini mampu menghapuskan dosa-dosa dan karat-karat jahiliah yang masih menebal pada diri saya.

Dan kerana kehidupan ini, adatnya mesti pandai membalas budi.

Tak mungkin kita sanggup menyembunyikan syahadatul haq kita, selepas Allah telah membangunkan hati kita. Tak mungkin kita tergamak tidur di atas katil pada hujung minggu, setelah pernah ada orang bersusah payah mengajak kita. Tak sopan namanya kalau kita dah dapat sesuatu, tapi kita tak membalasnya dengan sesuatu.

Maka, saya berharap dengan pengorbanan masa,tenaga, harta, penulisan saya ini adalah salah satu cara saya membalas semua nikmat yang telah Tuhan kurniakan kepada saya.


(Setelah itu Kami perintahkan): "Bekerjalah kamu wahai keluarga Daud untuk bersyukur!" Dan sememangnya sedikit sekali di antara hamba-hambaKu yang bersyukur. (Saba' 34:13


A007
Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras" (Ibrahim 14:7)


Toothless si naga pun pandai membalas budi baik Hiccup, takkanlah kita manusia tak pandai pulak. Uhuk.

Moga Allah pandu hati-hati kita dan menguatkan langkah kaki kita selalu.
“Allahumma Thabbit qulubana ala toati’


May Allah bless, take care people (^.^)



MHZ,
12.13am
8 Mart 2015,
Pazar (Sunday)
Istanbul