Tuesday, November 30, 2010

ALONG


macam macho je kan mamat sorang ni???
haa..ni la my beloved along...

angah teringat satu pesanan ayah...

"along tau x, along ni beruntung..kalo ape2 benda baik yg anak sulung ni buat..semua adek2 ikut..along pon akan dapat pahala sekali...tapi kalau along yang ajar adek2 buat jahat macam mane pulak tu???"

time denga ni..rase la...uhuk2..payah jugak rupenye jadi anak sulung ni...naseb bek bukan angah yg sulung...

tapi..huu..i'm still kakak yg sulung...soo..ala2..anak sulung la jugak bile along xde kat umah...

angah suke gamba ni..hoo

huu...this is special 4 u along...
Hepi besdey my beloved along...
satu2 nya abg angah kat dunia ni...n angah sgt2 bersyukur....
ade abg mcm along..(even along nakal n suke eyh ajar angah bende2 x bek mase kecik2 dulu..huu)
but..i have a sweet memories there...
n also i'm still get inspired by u....

bole la jugak nak bermanja2 bile kene balek nek LRT n malas nak balek umah ngan bas...
at least u're there..hehe...

Along..
may Allah bless u...moga pjg umo n thabat atas jalan dakwah ni...
n semoga dpt jadi doktor muslim yg baek n rajin...

n moge cpt kahwen...membe2 angah sume ade la kakak or abg die nak kawen la..dpt anak buah la..etc2...along..bile lagi?? huu....(angah xmo langkah bendul..hehe.tapi mane la tau jodoh angah dtg dulu ke kalo along lmbat2 sgt..hehe)

n don't forget to pray 4 my success k?? susah kot 3rd year ni..huuu....n sila la lawat angah kat cairo ni ye...huu..

\(^.^)/



p/s: ok..t kalo ade nk request hadiah pape2..haa...gtau cpt2..sebelum tawaran tutup..hoho :P

Monday, November 22, 2010

Contengan Eidiladha

Daripada post yg lepas..pasal puasa pada hari Arafah...

mase 9 Zulhijjah yg lepas..bersamaan hari Arafah..
kebetulan, haritu, aku dan sahabat2 seperjuangan join satu explore race..
on the way nak balik tu...kami naik la micro bus...(mcm bus la..tp kecik sket)

teringat perbualan seorg sahabat dgn pakcik driver micro bus tu..

"anti soim?? (Awak puasa??)" pakcik tu tanya.

"la` (tidak)" jawab sahabat tersebut.

"leyh?? (kenapa)"

hanya senyuman yg menjawab...x terdaya utk menjawab. seolah mcm berdosa pulak x puasa mase hari tu.

saya kagum dengan masyarakat Arab di mesir ni...
mereka walaupun kadang2 nampak mcm x baik mane, tapi mereka sgt2 menghormati hari2 yg bermakna dlm islam ni...
macam mereka puasa mase hari Arafah..sgt2 meng'imarah'kan bulan ramadhan...
sgt meriah...lain benar suasananya dgn tanah tumpah darahku...

sebab benda2 sweet mcm ni la..aku syg Mesir..
walaupun awal2 sampai dulu...macam x caye je..nak kene idup kat mesir ni utk 6 thun...
tapi Alhamdulillah..Allah permudahkan segalanya...Allah kurniakan yg terbaik utk aku..
sahabat2 yg sgt memahami..Profesor2 yg sgt hebat mengajar..bersifat keibuan...
dan yg paling penting..Allah kurniakan aku Cahaya dan hidayah-Nya..
Anugerah yang plg berharga sekali....

Ok..kat sini aku kongsikan sket gambar2 eidiladha yg lepas.. ouh lupe wish..selamat hari raya eidiladha kpd semua pembaca..tq very much kerana sudi membaca my blog...(",)


Sambutan dkt ARMA


muka2 bahagia walaupun raya d perantauan


p/s: Good luck utk Azem..all da best SPM...

\(^.^)/

Friday, November 19, 2010

Allah ni pemurah sgt2 kan??

"kak fizah, camne ye nak pujuk hati??"

"pujuk hati kenape?"

"ermm...down la.. Rase sedey sgt sebab x dpt nak puasa mase hari Arafah hari tu. Allah bagi cuti..x bole solat n puasa"

"ouh..mcm tue ke..camni la..yakin je la ..Allah tahu yg terbaik utk kite. Allah sebaik2 perancang.

Mana kita tahu, sebenarnya Allah tahu niat kite nak puasa tu, then even kite x puasa masa hari arafah tu. Mana tahu kite dapat pahala sama macam org lain yang puasa mase Hari Arafah tu."

"aah..mcm cerita seorg sahabat Nabi..sahabat ni sgt2 berhajat utk mati syahid. tapi akhirnya sahabat trsebut mati atas katil jugak. Yang kagum nye, mayatnya x reput. Cantik n segar mcm mayat org2 yang mati syahid" sambung seorg sahabat.

"oooo...aah jugak..." terpujuk rasanya hati.


" Tahu tak, kalau wanita2 ansar dulu..Mereka tampung amalan2 mereka dgn byk kan istighfar dan sedekah"

dushhh...rase mcm kene tikam je...mcm kene pijak2..nampak sgt before ni jarang je nak sedekah...


teringat perkongsian seorg sahabat.."nanti dekat neraka...banyak sgt org perempuan. kenape ye?? padahal perempuan tue paling senang nak masuk syurga...tapi plg senang jugak nak masuk neraka"


Daripada Anas, Rasulullah bersabda.. "Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang 5 waktu, berpuasa sebulan ramadhan, menjaga kehormatan dan taat kepaa suami , dia akan disuruhi memasuki syurga daripada mana-mana pintu yang disukainya" -Riwayat Ahmad-

wallahua`lam... teringin sgt nak msuk syurga kan?? dari mana2 pintu yg kite nak pulak tue...Allah sgt2 pemurah...lagi2 dkt perempuan..mcm senang je nak msuk syurga..buat solat 5 waktu, puasa, jage kehormatan n taat suami..(oopss...xde suami lg takat ni)..


p/s: jom bykkan sedekah..pahala tue bole mengalir dkt kite..even bile kita dah meninggal dunia nanti..saham tue utk diri sendiri. xde siapa pun rugi...Subhanallah..


(^.^)
bait anfaal
7.08 am

Saturday, November 13, 2010

MRH zulkarnain

Aku menekan break di kaki. Kemudian handbreak ditarik. Aku melihat ke kiri. Mataku melilau-lilau mencari seseorang. Kelihatan seorang budak sedang berlari-lari sambil dikejar oleh rakannya. Wajahku berubah. Aku melambai-lambai kearah budak itu dan lambaian ku di sedarinya.

Budak itu berhenti berlari dan terus menuju ke sebuah pondok untuk mengambil beg nya. Dengan berlari-lari anak, budak itu menghampiri keretaku. Pintu sebelah kiriku dibuka dan budak itu menghenyakkan badannya di kerusi di sebelahku.

Tanpa melengahkan masa, aku terus menurunkan handbreak dan memulakan perjalanan.

“Kenapa tak tunggu angah dekat pondok je?? Nasib baik angah nampak hakim lari-lari tadi, kalau tak, angah tinggal je,” marahku kepadanya.

“Akim dah tengok, tapi takde pon angah. Akem pon main-main la dengan kawan akim,” budak itu memberikan alasan. Aku mengerling jam di sisi, sudah pukul 4 petang.

“Oh, patutlah. Aku dah terlambat rupanya” gumamku dalam hati.


“Macam mane sekolah tadi?? Best??” soalku lagi.

“Bolehlah..”jawabnya malas.

“Akem, angah ade satu surprise ni” ujarku . Kata-kataku menarik perhatiannya. Dia berpaling kepadaku.

“Apa dia??”

“Adelah. Nanti nak sampai rumah angah bagitahu”

**************************************************************************

Kereta CRV yang ku pandu ini masuk ke dalam garaj. Enjin kereta ku matikan lalu aku berpaling ke arah budak itu.

“Haa..dah sampai rumah. Nak tahu tak surprise tu ape??”

“Cepatlah. Ape dia??”

“Sebenarnya, angah dah tukar password laptop angah tadi. So, hakim tak boleh la buka kalau nak main game”

Muka di hadapanku berubah. Kelat.Sungguh kelat. Lantas budak itu terus turun dari kereta dan menghempas pintu. Langkahnya dilarikan ke arah pintu rumah.

“Amboiii..marah nampak” .

Perlianku dibalas dengan kerlingan tajam.

“Haha,” gelakku di dalam hati. Lalu aku bukakan pintu rumah supaya budak itu dapat masuk dan melepaskan perasaan nya di dalam rumah.

*****************************************************************************

Sekilas, detik-detik itu bermain-main di fikiranku saat aku melihat kearah calendar di depan meja belajarku. Kerana budak itu aku terpaksa berdisiplin menghantarnya ke sekolah dan mengambilnya setiap hari. Bak kata ayahku, Budak ni kalau tak main game sehari, tak hidup lah namenye tu. Haha...hantu game betul. Esok 14 november. Besdey budak itu. Besdey Hakim. Dah besar rupanya budak manja ni.

gambar before nak pegi sekolah. tapi skrg dah x comel macam ni.dah nakal..=)

Kepada budak itu…merangkap adik kesayanganku...

Angah ucapkan Selamat hari Jadi. Semoga Allah sentiasa merahmati mu. Jangan nakal2 tau. Tolong jagakan mami dan ayah dekat rumah. Angah jauh ni, tak mampu nak tolong2 mami atau ayah. Sementara akem dekat rumah tu, tolong2 la mane2 yang patut. You are getting older now. Please, be matured and jangan manja2 sgt dan rajin2 belajar ok?? Akem pandai, tapi cuma malas je. Ok, tahun depan nak UPSR, sooo…belajar rajin2 tau biar dpt result cemerlang.

LOVE u sooooo much!! Miss u badly!!


gambar along n adek tersayang. Mase dua2 kanak2..


p/s 1: huu..cuti raye haji dah start.hopefully dapat manfaatkan baek2..ouh cuti...

p/s 2: kepada sahabat2 seperjuangan di anfaal...korg, jgn down..moga Ujian Allah ni akan menambahkan lagi keimanan n thabat kite atas jalan ni..ameen...


(^.^)

Monday, November 8, 2010

Mr and Mrs Schistosoma

Sape Mr and Mrs schistosoma tue??

Haa..kalau nak tahu…tue name satu species parasit..atau nak sng kenal…satu family cacing…
Parasit ni sgt famous dkt Egypt..sbb kat sini ade Sungai Nil..yang merupakan habitat cacing ni…Dan major penduduk dkt mesir ni ramai yang suffer penyakit yang cacing ni bawak.name penyakit tue Bilharziasis..

Soo..hati2…

Schistosoma ni..ade byk jenis…tp generally…adult schistosoma ade separate sexes..makne nye ade yang female and ade yg male…(sbb ade cacing lain yang dlm badan die ade dua2 female n male reproductive organs)..

Male schistosoma , badan nye silinder dan leper. Then die akn melipat dua (mcm kite lipat kertas memanjang)..haa…tengah2 lekuk tue namenye gynaephoric canal. Fungsinya supaya female schistosoma akn duduk dkt situ dan mereka bersama2 bergerak dlm darah manusia. and plus.he have strong oral sucker that use for fixation during movement.

Yang female pulak..badan die halus dan panjang and ade female reproductive organ mcm biase. Start dari ovary-oviduct-ootype-uterus. Female schistosoma akn duduk dkt gynaephoroc canal, and move together with the male along the blood vessels. Especially blood vein sebab blood flow
dekat situ slow. Then, both of them akn gerak smpai la ke vessels yang sgt kecik dan male x muat nak lalu.Then yang female akn sambung journey sebab die lagi kurus dari male tue, die akn masuk dlm capillary yang kecik smpai dkt tmpat yang die x bole nak masuk lg dah. Dekat situ die akn start menetas telur die. telur die ade pin yang boleh fixwell dkt wall of blood capillary.so, bile mak die nak cucuk telur die kat wall of blood capillary.sgt sakit la.mcm kite cucuk pin dkt jari!!(x boleh bayang camne)..




ni female n male schistosoma

ni bile both of them in couple




Then telur tue akn keluar dari badan kite bile tuan punya badan buang air kecik. At the end of micturation, akn berlaku pendarahan disebabkan oleh telur tue yang ade pin tue penetrate wall of urinary bladder.So, kalo sape2 ade darah dlm air kencing.hati2. better jumpa doktor.

then nak dipendekkan cerita.telur tadi akn mature n mcm mane die nak infect org lain??? Ialah dengan menembusi tapak kaki mase org jln atas tanah bile x pakai selipar...


teringat mase kecik2 dulu mak selalu marah..jgn lari2 kat tanah x pakai selipar,nanti cacing masuk..mase kecik2 dulu, x penah percaya mende ni.Yela..ikut logik akal pon.takkan la cacing yang besar tue bole tembus dkt kaki kite.tapi bile dah belaja skang ni...its TRUE..bukan cacing yang masuk,tapi telur die yang kecik tue yang masuk...n bile telur dah msuk dalam badan,bile die matured.jadi la adult kan??nauzubillah...


ok...sooo...sila amek pengajaran.jage kesihatan baik2. rajin2 jumpe doktor kalo ade sakit ape2, even pening or batuk2.sebab nye mane tahu dari benda kecik2 tue la kang melarat jadi penyakit yang teruk2.nauzubillah min zalik...


p/s:x tahu kenapa bole tulis pasal cacing ni. Maybe sebab aku rase couple cacing ni sweet kot.
macam mane yang lelaki n female tue.ikut je sunnatullah.msuk dlm bdn manusia even diorg tue parasit. n bole pulak yang lelaki tue dgn penuh t`jwb, carry yg p`puan tue kt bdn die n move same2 dlm darah manusia.kalau la semua manusia pun b`tanggungjawab n berkasih-sayang,mesti aman dunia ni kan?? huuu....





ok,nak tdo..selamat malam....





=)

Friday, November 5, 2010

Sharing is Caring kan??

conteng2 sikit...

"The example of the person who acquires knowledge of Deen and then does not convey it to others, is like the one who has collected a treasure but does not spend (and benefit) from it. Abu Hurairah Radiyallahu ‘anhu narrates that Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam said: [Tabarani Targhib]"

*****************************************************************************

soo..sharing is caring...
ape guna kalo kite byk ilmu..tapi buat pekasam je??
nanti kalau ilmu tue mintak balek hak die kat akhirat nanti???
"kenapa x smpai kn aku kpd org lain dekat dunia dahulu??"

nak jawab ape??
"sorry...saya bz..medic ni busy sgt la..."
"errkk..segan la nak share..."
"eyh..kene smpai kn kt org lain ke?? tak tahu pun"


oooppss...kalau mcm tu la jawapan nye...
soooryyy sgt2...Allah x terima jawapan tue kat akhirat nanti...
He already give us soo many ni'mat n wealth....
nape x manfaatkan utk agamanya kan???


p/s: sendiri perasan.lately tulisan mcm dah rajin mcm dulu.sori ye readers..sila la bg komen atau apa2 semangat..tq..


bait asrar..
9.20 pm


=)