Friday, October 29, 2010

H.I.J.R.A.H

tanyakan pada hati...ape itu HIJRAH??

haritue belaja dkt kuliah..hijrah ni ade 2 jenis..

1. berhijrah daripada buruk kepada baik. yang ni FARDHU AIN bg semua muslim. (fardhu ain means wajib la kn tuk kite semua?? xde alasan2 kn??)

2. hijrah drpd tempat yg kafir kepada tempat yg islam.Contoh yang hampir semua org tahu ialah hijrah kaum Muhajirin drpd Mekah kpd Madinah.yang ni fardhu kifayah.

tapi..ikut konteks sekarang.sebenarnya hijrah ni luas kan??

alhamdulillah..Allah masih lagi bagi CAHAYA itu kepadaku..Thanks Allah..

dari nakal kepada baik
dari tak tahu kepada tahu
dari x matured kepada semakin matured
dari maksiat kepada taat
dari tahu kepada sampaikan
dari comfort zone kepada discomfort??

dan dari Malaysia kepada Mesir...

"kalau la orang d sekeliling kita x mengamalkan islam..maksudnya kita lah yang kena start"

masa zaman Rasulullah dulu, Rasulullah utuskan para sahabat utk ke negara2 arab lain utk sampaikan islam..contohnya macam Mus`ab bin Umair.
Dihantar ke madinah.Subhanallah, smpai kn xde satu pun pintu rumah penduduk di madinah yang beliau x ketuk untuk sampaikan islam ni.
dan sahabat2 lain yang diutuskan ke negara2 lain pun semua berebut utk menjadi macam tue.utk tergolong dalam golongan ahli hijrah ni.

habis?? kite ni taknak berebut2 jugak ke??

Hadis 1 yang jugak dikenali sebagai hadis niat. dan juga menceritakan tentang HIJRAH.

kalau ikutkan antara sahabat2 yang paling sesuai dgn HIJRAH ni adalah Saidina Umar kan?? ke ade sesiapa yang nk bantah??

saidina Umar yang dulu nya semasa jahiliah..penah bunuh anak perempuan sendiri, ketua samseng, suka bergaduh, kaki minum arak n so on...

tp bila mana setelah dpt tarbiah drpd Rasulullah..boleh jadi manusia yang MasyaAllah...sgt hebat dan berani menyebarkan islam ni.yang sgt adil.sgt ikhlas dlm menjadi khalifah...boleh berubah 360 darjah drpd kehidupan lampau...


kalau nak bandingkan kita dgn Saidina Umar...kite ni tak lah smpai bunuh anak perempuan..xde la smpai minum arak kn?? kire nye xde la jahiliah teruk2 sgt kn??

ikut logik akal la..patutnye kite lagi la bole menjadi org yg baik n menyampaikan islam ni lagi bagus drpd Saidina Umar kan?? tapi kenapa kita masih memberi alasan?? sedangkan saidina Umar x penah bg apa2 alasan pun utk x sebarkan islam ni.utk mengajak org lain kepada Allah..walaupun dia sgt jahil dahulu...


tapi kenapa kita masih memberi alasan???

jom muhasabah diri...insyaAllah..

Wednesday, October 27, 2010

S.W.E.E.T


"Having Allah in ur heart does not mean that u will not face any storm...
Actually, it means that no storm can sink ur boat.."




Tuesday, October 19, 2010

Cell Death

Semalam dkt kuliah..blaja pathology...pathology ni blaja tentang sebab2, sturuktur, pembesaran dan manifestasi tentang sesuatu penyakit..'bestnyer' lecture tengah hari..terkuap2 jugak la nak tahan ngantuk...

tapi ape yang dukturah (ni panggilan kitorg kpd lecturer) ajar hari ni menarik..CELL INJURY..so..cuba jugaklah cube nak focus..

Apabila badan kita tercemar or diserang apa2..contohnya macam racun serangga,toxin, excess alcohol or HYPOXIA (kurang oksigen)...cell-cell inside our body will react with it...

if the stress/injury is mild..the injury is reversible..makna nya cell-cell tue semua akan sembuh balek..tapi sama ada jadi balek macam biasa atau pun akan jadi parut..
BUT...if the injury is severe....then the cell will die...either by necrosis or apoptosis...



bezanya..necrosis is the death of the cell or tissue when the patient is still alive.
But apoptosis is programmed cell death (cell suicide)..maknenyer cell sengaja bunuh diri..

then, mane2 cell yg mati tue akan dibaik-pulih..supaya boleh digantikan kepada cell yg baru...
ataupun kalo x dpt diselamatkan or ade terkena ape2 infection..maka cell death tue akan mengalami pembusukan dan menjadi GANGRENE...(macam gamba kt bawah ni)



gelikan kalau ni kaki kite?? nauzubillahmin zalik...
tapi ni kalau cell2 yang kite belaja sains segala bagai....
tapi macam mane pulak dgn HATI eyh?? di sini bukan hati=liver tue...
tapi hati=jiwa=soul=dalam bahasa arab "nafs"
sape yg bole bgtau hati ni letaknya d mane?? sebelah leher?? bawah jantung?? atas liver??
nauzubillahminzalik..semua org x tahu..dlm anatomi pun x blaja..tapi kite semua dpt rasekn hati ni kan?? ni salah satu drpd beriman dgn benda2 ghaib...
kalau la hati kite mati or dah lama x bg makan dgn mkanan2 yg islamik n rohani...
hati ni akan jd mcm cell yg mati td ke??
wallahua`lam..hati akan mati..tp x tau la camne rupenye...
"Ingatlah, sesungguhnya dalam setiap tubuh itu ada seketul daging. Apabila baik daging itu, baiklah keseluruhannya. Apabila ia rosak, maka rosaklah tubuh keseluruhannya. Ingatlah, itulah HATI-hadis 6 drpd hadis 40"
sooo....kalau sygkn diri...jom..pelihara diri..fizikal dan rohani...
cuba la cari apa2 makanan rohani yg bole kite bg makan dkt roh or hati ni...
sebab...fizikal berasal drpd tanah...dan hanya akan puas kalau kite makan ape2 yg berasal drpd tanah (etc:nasi,gandum,sayur,buah2)
tapi roh ni datangnya daripada Allah..dan akan puas hanya bila kite mengingati Allah..insyaAllah...
p/s:harap maaf kalau ade ter'rojak' bahasa..akn improve len kali insyaAllah (^.^)

Wednesday, October 13, 2010

Sanah Helwah (^.^)

lame dah ak x post ape2..sejak dah balek mesir ni..
buzy nyer..xyah cakap la...
tp manusia ni mmg sentiasa bz kn??
kite x tau kite ni bz ngan ape..
tp kite tetap bz..
soo..pandai2 la manfaatkn masa..n tolak tepi sume yg x patut..
focus study..tarbiah..usrah etc...

haa...kali ni ak just nak share pasal besdey ak...
sanah helwah mucee..ak dah 20..
no more 1 in front of my age...wuaaa....dah tua..
dan semoga bertambah umur, bertambah amal...


utk pengetahuan..tiap2 kali besdey aku...
dkt mesir mesti cuti umum...terasa bertuah lak..
hoho~ siap ade lg jambatan 6th oct..jgn jeles k?? hehe

thanx a lot kpd semua kwn2 yg wat suprise party ni..
serious..ak terkejut..
n aku rase korg sume pon ter'suprise' gak kn??
hehe...soooory sgt2 tergagal kn plan korg..huuu..T___T

thanks korg!! like it..

n yg bestnye..dpt adiah bear besar!!! makin lena la tido pasni..
hehe...suka sgt..dah lame mengidam bear besar2 ni..isk2..terharu sgt2...
siap kaler pink lg..bertambah ayu la i...hehe :P


dah masuk 3rd year ni...serious..baru rase mcm budak medic betol2..
dah mcm ala2 clinical sket la...mule dah tgok2 penyakit pelik2...
subhanallah...Allah dah ciptakan kite sebaik-baiknye...
kalo ade sumthing wrong..even sket je..
haa...mula la ade penyakit pelik2..

n smpai skrg..otak ni mcm kene bius overdose je dgn pharmacology, pathology,parasit n microbiology sume...
best n menarik je blaja ni..
tp...nak igt tue...waaa......sob..sob...

mmg kagum la dgn sape2 yg amek microb ,dah lps medic etc2....
nak kene blaja mende2 ni sumer..

ok..pray 4 me ya kwn2..thanks a lot...
may Allah bless us..moga Allah permudahkn segalanya~ ameen... :)


bait asrar
8.22 pm