Thursday, June 27, 2013

Mesir Hari Ini

Bismillahirrahmanirahim..

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar iman dan amal semua?



Today, just nak share something. Sekarang ni kecoh di Mesir pasal Perhimpunan 30 June (Tamarrud). Khabarnya akan dibuat besar-besaran, bersempena setahun sudah Dr Morsy memerintah Mesir.

Basically, perhimpunan ini dianjurkan oleh golongan anti-Morsy. Mereka bising dan claim yang Morsy tak buat apa-apa perubahan pun kepada Mesir ni. Mereka menuntut Morsy melepaskan kerusi Presidennya.

***

Saya duduk bersebelahan dia di dalam tremco. Seorang warganegara Nigeria, seorang yang prihatin dan boleh bercakap english dgn sangat fluent. Tiba-tiba...

" Please, call that guy.." Panggil wanita itu kepada seorang pakcik Arab di hadapannya. Kalut sungguh wanita itu.

" Ask that guy to take that Ipad, if fall on the ground", pinta beliau kpd lelaki itu, sambil jarinya menunjuk ke arah sebuah Ipad yang terdampar di atas jalan raya.

Segera lelaki itu mengambilnya, menyelamatkan Ipad tersebut dari digilis kereta yang laju.

" Bita'atik?" ( Kau punya ke?) Lelaki arab itu menghulurkan Ipad itu kepada wanita nigeria di sebelah saya.

" No. The baby play with it and it fall from a car that pass through this road", bersungguh wanita itu menerangkan situasi sebenar.

" Give that Ipad to the police there. Maybe the owner will return back here", sambung beliau lagi.

Tiba-tiba suasana gamat dengan ketawa. Aku terpingga-pingga. Dia pun sama.

" Why? just give the police. Kholas! (Settle)" Wanita itu menambah. Mungkin pelik mendengar gelak tawa sebentar tadi.

" Here is egypt. No one will be trusted. If you give to the police, the police will take it" sampuk seorang penumpang lain di dalam tremco itu.

Tersentak! Ouh, Okay. Baru aku paham.

Haila, mesir oh mesir. Bila la mentality rakyat mahu berubah??

Bila semua orang tak boleh dipercayai, termasuk polis yang sepatutnya menjaga keselamatan rakyat pun tidak jujur. Then memang la kehidupan kita tak selamat.

Tapi yang akan disalahkan kemudiannya adalah Pemerintah. Kesian la Dr Morsy menerima tohmahan bagai~


"dah dekat setahun mursi jd presiden,xde perubahan apa2 pun. cuba ko tengok sampah2 kat cairo ni pun dia x pandai urus!"

bebel seorang ammu driver teksi sambil membuang puntung rokok dan plastik ke luar tingkap.

susah nak ubah mentaliti orang2 macam ni =.='


-dari Fb seorang Ukhti-

Hari ni traffic light berhadapan jambatan universiti, yg baru berfungsi lebih kurg 3 hari lepas, kembali tidak berfungsi.
Hari pertama tanpa polis trafik mengawal seperti biasa. Betapa 'tak biasa' nya rkyt mesir dengan traffic light, bila kedua2 arah berebut nak jalan juga, sambil marah2 "lampu hijau ya 'am, xnmpk ke!"
Hari seterusnya, better.
Hari ketiga, polis trafik kembali wujud.

Dengan traffic light pun kucar-kacir, xkan nak expect Dr Mursi islah negara within less than one year?? 

Wake up egyptian. You dont need 30 June. You need patient.


- juga dari post FB seorang ukhti-


Haha. Aku rasa nak gelak. Kelakar la mereka ini.

Bila jadi macam ni, presiden jugak yang disalahkan. Sedangkan mereka tu sendiri yang tak berubah.

Bayangkan nak membetulkan kerosakan dan fasad yang sudah bertahun-tahun mendarah daging dalam diri rakyat Mesir bukannya boleh berubah sehari dua. Perlukan bertahun-bertahun, malah mungkin berabad.

Persoalannya adalah, mentaliti rakyat yang perlu berubah. Bukannya mereka perlu buat lagi rusuhan, paksa Morsy letakkan jawatan, kemudian ganti dengan calon pilihan mereka (yang mungkin sebenarnya lagi jahat dari Husni Mubarak) . Dan masalah akan selesai?

Its really funny!

Come on! Bagi la Morsy peluang. Dan sama-sama bantu mereka. Bukannya biarkan dia buat kerja seorang. Fasad yang sudah diternak beberapa dekad, masakan boleh diubah sekelip mata?

Itu namanya sihir atau magic!

Haish, saya geram betul dengan manusia bermentaliti sebegini.

At least tunggu 3 tahun lagi, dan mengundi baik-baik semasa pilihan raya akan datang.

Dr Morsy kata dia takkan melepaskan jawatannya, kerana dia tahu mungkin akan jadi lagi teruk bila orang baru yang naik.

" Aku takkan meletakkan jawatan biarpun aku terbunuh!" - Dr Morsy.

So, readers. Doakan kesejahteraan Mesir. Moga Mesir kembali aman dan dapat menjadi negara Islam yang haibat seperti suatu masa dahulu.

Doakan yang terbaik.. Ameen :)

Dan doakan juga 30 june ni tak jadi macam 25 januari dulu. Putus bekalan elektrik, komunikasi, makanan mahal , keselamatan terancam semua, kekecohan dibuat-buat di merata tempat. Nauzubillah min zalik.

Tak dapat nak jangka apa akan jadi selepas 30 june nanti. Harapnya yang baik-baik aja, InsyaAllah.

Embassy Malaysia pun larang kami mendekati kawasan perhimpunan dan tak dibenarkan keluar rumah pada hari kejadian.

Saya pun sepatutnya ada end round exam 2 julai. Tapi professor takut akan jadi apa-apa. So, mereka awalkan exam kepada esok. So funny. Short notice sehari!

Doakan kami. At least tak dapat jawab baik-baik esok, boleh hentam dengan baik. hehe~

Okay, moga masing-masing sibuk menyiapkan bekalan sebelum masuk kepada Ramadhan. Moga semua dah mula warm-up, supaya masuk sahaja ramadhan nanti, sudah boleh terus memecut.

May Allah bless you all, here and hereafter~

(^.^)v


MHZ,
My Harmonica Zine

27 June 2013,
bait SQ,
7.28pm



Saturday, June 15, 2013

Amar ma'ruf, nahi mungkar



A melepas pandangnya ke hadapan. Melihat si M sedang ber online.Sudah beberapa jam duduk di situ. Di sebelahnya so F pun sama. Tersenyum seorang diri. Cik adik H yang berdekatan dengan mereka sedang mendengar earphone, sambil mulutnya menyanyi-nyanyikan lagu entah apa-apa. Dia seorang sahaja yang mendengarnya. Di sofa bertentangan dengan mereka berdua, si A dan M sedang bersembang. Aduh, kencangnya sembang tentang sale di supermarket.

Di tengah-tengah ruang sederhana besar itu, kelihatan kesungguhan Cik M, N dan S sedang belajar bersama-sama. Tekun menatap buku-buku. Dan si A, sebenarnya sedang belajar sambil meng usha-usha.


Hati A tak sedap. Rasa semua orang tenggelam dalam dunia masing-masing. Walaupun jasad-jasad mereka berkumpul di ruang itu, tetapi sebenarnya hati mereka jauh.
Musim exam kah penyebabnya? Wallahua’lam

***

Engkau umat terbaik dikeluarkan untuk manusia, Kamu menyuruh yang makruf dan melarang yang mungkar serta beriman kepada Allah” (al-Imran: 110)


Tetapi Allah juga berfirman dalam satu hadis qudsi,

“ Hai cucu Adam! Janganlah engkau melambatkan taubat. Memanjangkan angan-angan, dan kembali ke khirat tanpa amal. Berkata bagai seorang abid namun berbuat seperti seorang munafik. Jika diberi tidak menerima. Jika tidak diberi tidak sabar. Suka orang soleh tetapi tidak termasuk mereka. Benci orang munafk tapi dia termasuk mereka. Dia perintahkan kebaikan tetapi tidak melakukannya. Dia melarang kemungkaran namun tidak meninggalkannya”

Aduuhh!! Sentap betul!!


Kemungkaran di depan mata, harus dicegah! Baik dengan tangan, lidah mahupun hati, walaupun itu selemah-lemah iman.


Tapi, walk your talk! Jangan hanya bercakap lebat!


“ Lately rasa akhawat rata-rata makin banyak main-main. Mungkin kerana suatu masa dulu kita disibukkan kan dengan kerja dakwah di medan masing-masing. Tetapi kini Allah uji dengan ujian dunia dan masa lapang. Kita telah kehilangan roh jihad yang kita laung-laungkan selama ini”

T________T

***

Allah memberikan wahyu kepada Yusa bin Nun AS, 
“ Aku hancurkan kaummu 40 000 yang baik dan 60 000 yang jahat.” 

Yusa berkata, “ Ya Tuhanku, yang jahat telah aku maklumi tetapi kenapa yang baik kau hancurkan?” 

Allah berkata,
 “ kerana mereka tidak marah di atas kemurkaanKu. Malah mereka makan dan minum bersama.


hati berasap! macam dipanah petir.


Amar ma'ruf, nahi mungkar.


Daripada Anas bin Malik berkata: Kami bertanya kepada Rasulullah, bolehkah kami memerintahkan kebaikan sedangkan kami tidak mengamalkan keseluruhannya?

Rasulullah bersabda, " Perintahlah kebaikan meskipu kamu tidak mengamalkannya dan larangkan kemungkaran walaupun kamu tidak menjauhi seluruhnya"


Tiada alasan untuk berdiam diri. Jangan hanya diam dan melihat. Tak ubah seperti syaitan bisu. Yang membenarkan kemungkaran berleluasa tanpa dihalang.

Arghh, perlu mencari kekuatan.

Perlu bantuan. SOS.

Moga Allah bantu. Moga Allah redha.


p/s: byk petikan di atas dari buku Penenang Jiwa, karya Imam Ghazali.

MHZ,
My Harmonica Zine

11.36pm
14 june 2013


Wednesday, June 12, 2013

GMJ 2013



GMJ 2013
7 June 2013


" Enti, ada orang tanya. Program ni nama Global March to Jerusalem, tapi kenapa buat bulan Jun. Bukannya bulan March?

" Eyh, March tu bukan bulan Mac la, March tu kawad. "

" Ouh, marching ke ~ ok2..patut la pelik kenapa buat bulan jun. "

=.=

***

Sekitar GMJ 2013. Pertama kali berjaya dilangsungkan di Kaherah, Mesir. Cubaan tahun lepas tidak diluluskan oleh kerajaan Mesir. Alhamdulillah Allah mudahkan urusan untuk tahun ini.

Personally, sangat excited nak join program ni, join sekali dengan egyptian. 
Subhanallah, semangat mereka tak dapat nak lawan. 
Lagi-lagi bila mereka melaungkan kata-kata semangat, rasa bergegar bumi yang dipijak.

Disebabkan bahasa arab aku yang tak best sangat, maka aku hanya mengikut-ngikut sahaja laungan itu, hinggalah satu ayat-ayat yang betul-betul menusuk kalbu.

" خيبر- خيبر يا يهود, جيش محمد سوف يعود " 

"Khaibar-Khaibar, wahai orang-orang Yahudi, tentera Muhammad akan kembali"

Khaibar- merujuk kepada perang Khaibar (Perang Khandak) di mana Tentera muslimin berperang dengan orang Yahudi Bani Quraizah.

Pergghh!! Rasa macam satu kuasa elektrik menjalar memberikan semangat.

Selain itu, marching ni juga disertai oleh semua lapisan masyarakat, dari yang tua bertongkat sampai yang muda kanak-kanak 1 tahun yang didukung oleh ibu atau bapa masing-masing.

terharu sangat melihat semangat mereka. Aku yang muda ni baru je nak mengadu letih, terus rasa teruja nak sambung berjalan dari Masjid Rabiatul Adawiyah ke Stadium Kaherah.

Dan di Stadium Kaherah, kami dihidangkan dengan beberapa ucapan taujihat embakar semangat daripada beberapa wakil. Dan disertai dengan persembahan lagu jihad dari seorang artis tempatan.

Yang betul-betul mengagumkan aku, waktu itu sudah menunjukkan jam 3.30 petang. Beberapa minit sahaja lagi akan masuk waktu azan. Tup-tup nyanyian lagu beliau tamat, waktu azan masuk.

Tanpa berlengah, artis tersebut terus melaungkan azan Asar di situ. Di atas pentas persembahan beliau.
Pergh, tadi artis, sekelip mata sahaja sudah menjadi bilal. 

Subhanallah!! Waktu solat tidak diperlekehkan.

Okay, lets Picture talk more~

Muka excited lepas selamat sampai di Stadium Kaherah

Makcik yang bertongkat tu tengah di interview.

Us

bersama bendera Palestin 5 meter , dari akhawat Alexandria






" poyo la korang semua ni..

konon ikut marching la bagai.

ingat palestin akan terbebas ke macam tu?"


by the way, kami memang poyo.

poyo mengejar kebaikan.
menyokong palestin dari semua sudut.
pembebasan palestin itu kerja ALLAH.
kami hanya berusaha mana yang boleh.
sekurang-kurangnya kami buat sesuatu.
anda buat ape?
condemn orang sahaja?"


~ copy from FB seorang ukhti.

" Moga setiap titik peluh yang mengalir dapat menghapuskan dosa-dosa kami kerana lalai mendoakan kalian, 
Palestine dan Syria.

Moga Allah satukan hati-hati kita semua muslimin.

Ukhti A: Bezanya sambutan GMJ dekat Malaysia dengan dekat Mesir ni. Dekat Mesir banyak ucapan taujihat. Tapi dekat Malaysia banyak hiburan

Ukhti B: Aah la. Ada flashmob jugak.

Aku hanya tersenyum. Setiap tempat ada kelainan masing-masing.

Okay, 
Keep on praying for them.
Keep on boycotting ISRAEL Stuff.
even sekecik-kecik benda, even hanya memboikot air mineral Dasani(jenama under Coca-cola) tu.

Ini mujahadah kecil kita. Moga Allah redha. 

Mari menonton VIDEO GMJ di SINI dan 

tengok video OSEM di SINI.

Soon, We will pray in Masjidil Aqsa, InsyaAllah.

p/s: 27 days to go. Allahumma balighna Ramadhan.



MHZ, 
My Harmonica Zine

bait SQ,
11.16 pm

Wednesday, June 5, 2013

Hujung minggu


Al-Quds, Aku datang!


"Ain, para salafussoleh dulu takut kalau duduk kat rumah. Mereka takut mereka akan mati kat rumah. Dalam keadaan diorang sedang berehat-rehat.”



****

Ain menghela nafas. Berat kedengaran. Beban perasaan di hati seolah-olah terlepas. Dia melarikan pandangan ke arah 2 orang kanak-kanak arab dihadapannya. Mereka sedang ralit bermain anak patung.


" Seronoknya jadi kanak-kanak. Tak payah susah-susah fikir masalah ummat ni. Hidup bahagia je, boleh main tiap-tiap masa", monolog Ain.



Perbualan sebentar tadi menganggu fikirannya, membuatkan dia membuat keputusan untuk mengambil angin di taman di hadapan rumahnya. 


" Akak, tak cukup lagi ke dengan kehadiran saya dekat usrah ni. Daurah pun saya hadir. Apa lagi yang akak nak dari saya? Lagipun, sekarang ni kan musim exam, dengan study leave yang tinggal ni la saya nak spend untuk study. Please.."

Masih terbayang kejutan di wajah naqibahnya, Kak Julia. 


Kak Julia tersenyum kemudian.



" Ain, para salafussoleh dulu takut kalau duduk kat rumah. Mereka takut mereka akan mati kat 

rumah. Dalam keadaan diorang sedang berehat-rehat"


Ain tersentak! Erkkk, tajamnya panahan ayat tersebut. 



" Tapi kak, mereka salafussoleh. Tak boleh la nak bandingkan dengan kita yang marhaen ni. Beza langit dengan bumi."


" Tapi mereka tetap manusia juga kan? Kita membaca Al-quran, sama dengan Al-quran yang dibaca oleh mereka. Kita solat menghadap tuhan yang sama dengan mereka. Kita berselawat ke atas Nabi yang sama dengan mereka. Kenapa pula kita berbeza dengan mereka? " Julia menjawab kemas.



Julia menyambung lagi, " Cuma yang membezakan mereka dengan kita hanyalah semangat dan takutnya mereka kepada Allah. Ini yang membezakan kita dan mereka walaupun kita membaca ayat Al-quran yang sama dengan mereka".



Ain terdiam. Panjang akalnya memikirkan kebenaran ayat tersebut. Tapi hatinya masih memberontak.



" Akak, macam yang saya cakap tadi. Saya duduk di rumah bukannya golek-golek tengok movie. Saya study. Belajar bukannya perkara sia-sia. Akak keluarkan statement macam tu seolah-olah saya ni duduk goyang-goyang kaki je dekat rumah ni," Ain memprotes.



Julia membuka beg sandangnya. Dibawa keluar sekeping kertas, kemudian diserahkan kepada Ain.



" Nah, akak tak memaksa. Islam ini bukan agama paksaan. Akak yakin Ain tahu nak decide mana yang terbaik. Yup, akak tak cakap pun yang belajar tu perkara sia-sia, sebab kita belajar kan kerana Allah?".



" Cuma akak yakin yang Ain ni bukanlah manusia sellfish. Saudara kita di sana sudah bertahun menunggu kita. Spend ur time wisely.  If ada masa, akak yakin Ain akan ke sana kan? Akak mendoakan yang terbaik. Semoga Allah kurniakan keberkatan masa kepada Ain". 



Julia menjawab lembut sambil mengangkat kakinya dan berlalu pergi. Kedengaran pintu bilik Ain ditutup lembut.




Ain terpana. Tak pernah kakak naqibahnya berkelakuan sedemikian. Ditatap kertas di tangan.



GMJ. 7 June 2013. Save the date.


Ain bangkit dari duduknya. Kanak-kanak arab tadi sudah tiada di pandangan mata. Mungkin sudah pulang ke rumah barangkali. Matahari juga seolah-olah mahu membenamkan dirinya. Senja. Antara waktu yang digemarinya. Seolah-olah alam sedang berbisik dan mengingatkannya bahawa malam bakal menjelma.



***

Tet..Tet..Tet..


Bunyi getaran handphone menarik perhatian Julia. Dihentikan sebentar pembacaannya.


1 Message received.


Open.


From Beloved Ain.



"Akak, Exam ni hanya di mata manusia, sedangkan Allah melihat usaha dan pengorbanan kita. Masa itu kan Allah yang bagi, takkanlah kita nak kedekut dengan harta daripadaNya? InsyaAllah ada rezeki kita jumpa di sana "



p/s: Ayuh menjadi sebahagian dari jutaan umat manusia yang akan berkumpul di serata dunia untuk menunjukkan solidariti terhadap perjuangan membebaskan Masjidil Aqsa!


Global March to Jerusalem Egypt. 


SAVE THE DATE: 7 JUNE 2013 | JUMAAT | 1:00 PM - 5:00 PM | DATARAN JUNDI MAJHUL


Yang berada di Malaysia, jumaat ini di Malam Kemuncak MyGMJ @ Dataran Kemerdekaan Shah Alam bermula 8 - 11 mlm.






sila layari SINI untuk penerangan lebih lanjut. 

Bitaufik wannajah imtihan semua.

And selamat Hari Isra; dan Mi'raj. 

(^.^) v Peace. Take care people~



MHZ
My Harmonica Zine

baiq SQ,

1.53 am
26 Rejab 1434h