Sunday, July 29, 2012

Race is ON!!


bismillahirahmanirrahim..
salam 10 ramadhan..

mcm mana dgn ramadhan kita kali ni??
solat terawih pergi?? 8 ke 20 rakaat??
Tilawah Al-quran dah berapa mukasurat??
infa` kita??

Yok, jangan terlena..Bulan Ramadhan ni Allah janjikan macam-macam kebaikan dan gandaan pahala untuk kita?? Takkan nak tengok je dan kelabu mata?? Rebut la kan??
lagipun dah nak habis fasa pertama ni, 10 pertama yang dijanjikan rahmat...
next kita akan masuk fasa kedua, 10 yang dijanjikan keampunan~

So, jom cepat..kang terlepas gerabak ramadhan...! sendiri yg berputih mata~

Hurm, bagi yang x start lagi..xpe..cepat2 amek kunci, kita start enjin..
bagi yang dah start enjin, haa..jgn tunggu lagi, cepat la masuk gear..
bagi yg dah masuk gear, bagus!! teruskan dan naik gear lagi gear yg makin laju..

Cepat2!! the RACE is ON!!!


ramadhan kareem~


gombak,
5.50 pm

Sunday, July 15, 2012

Diari: Tempat itu ada kenangan di situ...

Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan untuk dapat lagi menapak ke sana.
Rindu nya tempat itu, tempat yang membesarkan aku menjadi manusia. Manusia yang berdikari.

Tengahari semalam, aku mendapat jemputan untuk membari tazkirah ringkas semasa Usrah Puteri (Waktu selepas solat Zohor semasa orang lelaki pergi Solat Jumaat). Adik2 form 5 yang jemput. katanya, mereka dah lama tak mendapat sentuhan daripada orang luar yang bertandang. Tanpa berfikir panjang, aku anggukkan je.

Balik rumah tu baru pening, haila..nak bagi tajuk apa ni?? selak2 buku nota, still tak dapat idea tajuk yang best. Katanya nak tajuk yang berkaitan dengan perempuan~ *haish, takkan nk bagi tips memasak kat situ?? Pelik pulak. Tips kecantikan memang jauh panggang dari api la*

Sampai pagi tu still blurr x tau nak bg tajuk apa. Takpe la, tawakkal . Mohon Allah lancarkan lidah dan bagi ilham yang terbaik utk berkata-kata nanti.

Pkul 1 tengahari tu, jemput anis Insyirah dekat rumah dia dan kami sama2 bertolak ke SMAKL...

Dan. akhirnya lepas brainstorm sikit2 dengan anis dalam kereta tu, kami decide nak share pengalaman kami sepanjang belajar di luar negara.


*Thanks anis sudi temankan, dan tak memasal kene bercakap jugak kan?? hehe*

Lepas selesai solat zohor berjemaah, Adek Mursyida membuka majlis dan menjemput seorang kawan f5 juga untuk sedikit tazkirah ringkas. Adik ni share satu story, kisah benar yang moral nya adalah Dont judge a book by Its Cover. menarik juga..!

Then bila dipersilakan..Aku pegang microphone dan pandang depan. Ya Allah, tengok suasana depan mata ni memang menggamit memori masa belajar dulu. Serius Rindu.

Aku memberi salam dan saje nk hiburkan suasana...Tanya mereka,

"Siapa dekat sini Form 1??"
sekumpulan pelajar angkat tangan. betul2 betul dekat area tengah surau.

"Ok, Form 2??"
Sekumpulan di kiri surau mengangkat tangan.

"Form 3??"
Di sebelah kanan pulak yang mengangkat tangan.

macam tu la sampai Form 5, haha...sama je kot macam mase sekolah dulu, semua duduk dalam puak masing2...Satu batch takluk satu kawasan. Haha... Sebijik macam aku dulu~ Senyum aku sorang2..

then Alhamdulillah, ditakdirkan Allah, akhirnya Anis share pengalaman dia di UK..dan aku share sikit2 pengalaman aku di mesir dan aku share pasal macam mana keadaan orang mesir bila nak menyambut ramadhan. ramadhan yang mereka tunggu ibarat tunggu anak pulang ke pangkuan keluarga. serius mereka sangat teruja dan bersedia. Serius lain dengan keadaan kita di malaysia yang hambar-hambar malah ade je yang tak sedar lagi seminggu nak Ramadhan~ haila~

then kami tutup sesi tu dengan sesi Question and Answer..

lepas abes je, kami diserbu oleh adik2 yang nak bersalaman. Wallaweyh, macam artis kot..hehe..*cuma tak mintak tandatangan je*

Tetiba ade satu soklan cepumas dari seorang adik manis ni. Muka macam familiar. Rupa-rupanya dia anak ustaz Aziz..

"akak, bila akak dah abes SMAKL, ape memori yang akak tak dapat nak lupakan??"

Terkedu aku. Memang cepumas. Nak jawab apa ni, otak ligat berfikir sambil tangan duk hulur untuk salam macam artis tadi.


Erm, Weyh, ape yang best sangat zaman sekola dulu eyh??

Dan dalam kabut-kabut tu aku jawab.."erm, akak rindukan sangat suasana dekat sini.."


Seriously, Aku rindukan suasana tu. Suasana yang aku tak tau macam mana nak explain dekat adik2 depan mata aku ni sekarang. Mungkin suasana mereka lain dengan suasana aku mase belajar dulu. mungkin amat lain.


Aku rindukan Suasana belajar...*yang xde la semangat sangat belajar*
aku rindukan prep. 
Aku rindukan keadaan nak kene angkut air dengan baldi bila air takde. 
Aku rindukan nak makan supper dekat tepi kolam dekat basement tu.
Aku rindukan keadaan nak masuk DM, tapi tak pakai stokin.. then terpaksa buli junior utk amek kan makanan.
Aku rindukan nak makan lunch/dinner ramai2 satu geng, sampai tarik meja sambung2.
Aku rindukan suasana dorm yang meriah.
Aku rindukan nak angkat beg bila time balik bermalam.
Aku rindukan nak campak baju dari tingkat 4, depan dorm 0 bila hari kames abg dobi nak amek pakaian.
Aku rindukan bilik buku yang bersepah tu.
Aku rindukan nak bawak phone secara haram
Aku rindukan nak tidur masa prep.
Aku rindukan suasana sukan yang meriah nak lawan rumah sukan lain. Sorak sana-sini.
Aku rindukan zaman kene rekrut untuk kawad kaki polis or bomba utk wakil sekolah., sampai muka pun naik belang.
Aku rindukan nak Fly secara hormat.. *pergi kenduri kawen kakak mumtaz*
Aku rindukan nak buat backdrop dekat dewan Bestari tu sampai tengah malam. then subuh tu huyung-hayang balek aspuri.
Aku rindukan cikgu-cikgu yang tak jemu-jemu mengajar.
Aku rindukan Malam Puteri Lipur.
Aku rindukan hari sembelihan mase form 4 tu.
Aku rindukan warden-warden.
Aku rindukan nak outing reramai pg Masjid Jamek *konon2 beli barang keceriaan kelas*
Aku rindukan semua tu. Serius. Tapi, aku tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata..


*Lagipun, takkan la depan adek2 junior yang baik-baik ni aku nak dedahkan identiti aku yang nakal2. maunye depa ikut, mati la aku tak memasal ajar benda tak baik.hoho*

Dan akhirnya aku jawab, "Akak rindukan Friendship dekat SMAKL ni.." 


T_______T


Hurm, camne kita semua..konon2 masa form 1, semua dengan puak kelas masing2. asal jumpa kelas lain je, membisu. takde nak bergaul sangat. Tempat duduk dalam prep pun semua nak ikut kelas je. 
Makan dekat Dewan Makan lagi la, haruslah dengan geng masing2.

Masuk Form 2. Dah bergaul sikit2 dengan manusia lain. yela, rumah sukan, persatuan, permainan merapatkan jurang tu.

Start form 3 la, semua dah mula masuk mode nakal. Nakal tak kira.
Lagi pulak time tu dah ade geng geng taiko..haha..
terbayang geng aku yang dlm 10-12 orang. Ni campur budak2 kelas Ali and kelas Othman.
Bila nak makan dekat DM, tunggu ramai2 dekat prep, semua pun mandi cepat2 la, takut kene tinggal..
dalam kol 6.40 petang, semua pun dok serbu DM.
tarik meja sebelah biar dapat buat satu meja panjang.
berebut2 la wan, pache, shou, aimi, aku, zdah, fanna, dayah, qeqe, mumtaz amek tempat masing2..
masing2 pun takmo dok sebelah ujung budak putera.

haila..bila kenang2 balek, rindu nya nak 'jajah' DM tu sampai kene halau dengan pengawas bertugas, lagi2 la bila makan petang or Supper...

haha...*gelak sorang2*

Sekarang ni, tengok sorang-sorang..
masing2 pun dah bertebaran sana-sini. Sambung belajar.
Ade dekat perlis, ade dekat UTP, USIM, ade dekat UIA, UiTM, UPM, kelantan tu pun ade, and aku la tercampak jauh2.. *eyh ade ke yg dah grad and keje??*

Kawan2, walau kita semua dipisahkan dengan apa-apa. memori dalam hati takkan penah padam.
Manusia memang tak dapat dipisahkan dengan memori.

Ada memori yang lagi memotivasikan. Ada memori yang men'down' kan.

Semua manusia pun berkawan ada sebab. Sebab dia cantek, aku kawan dgn dia.
Sbb dia pandai, aku kawan dengan dia. sebab dia baik. sebab dia satu kepala dengan aku. sebab dia sekelas, sedorm etc. Byk lagi sebab-sebab tu, kenapa kita berkawan...

Tapi, percayalah..Satu sebab je yang akan bertahan selama-lamanya, Sebab dia ISLAM. Sebab dia MUSLIM. Persahabatan kerana Allah. *fullstop*

kalau kita berkawan sebab ni, kita akan berkawan sampai ke Surga sana. 

dan sebab ni jugak la, aku nk sangat Friendship kita sampai ke Syurga sana.
Takmo masuk Surga sorang-sorang. Nak ajak semua yang aku sayang.
Tapi Surga bukan tempat sembarangan, orang yg hebat-hebat je layak ke sana.
tapi sebelum cuba, takkan la kita nak surrender masuk neraka?? Nauzubillahminzalik~

So, Yok! Jom kawan2 semua, kita jadi lagi baik.
Kalau dulu kat skola kita bole pakai tudung kemain labuh *sbb dah peraturan kot*,
tp apa salahnya kalo sekarang kita pakai tudung cukup semua syarat. Tutup aurat, bukan tutup kepala je. *plus pakai baju and seluar yg complete tutup aurat sekali..*

Kalo dulu bole solat awal waktu kat surau..*yela, sbb ade BMT amek nama kalo dtg lambat*,
Tapi apa salahnya kalau kita maintain solat awal waktu, and lagi khusyuk dan menghayati solat kita.

Kalau dulu kita boleh je hidup single mingle,
nape sekarang kene berdouble..eyh berkapel??
*memang la lumrah alam, nak rasa disayangi..Tapi kalau dah jumpa org yg berkenan di hati, cepat2 la makan nasi minyak. benda baik jgn lambat2 kan. Tapi kalau rase x mampu lagi nak galas t/jwb tu..jgn berkapel lagi. Orang tua2 kata hilang manisnya nanti bila dah kawen.. :)

Erm, aku bebel ni bukan sebab benci.
bukan sebab nak bajet baik *sbb ak pun xla baek sgt*
Bukan sebab bajet alim.
Bukan. Bukan.

Sebab sayang~ and aku nk kita semua BFF sampai ke Surga. OK??
tarik la ak sekali kalo nampak aku menyimpang.

And aku mintak maaf kalau tak dapat nak sentiasa spend masa dengan korang. Jumpa pun satahun sekali. Mintak maaf kalau ada mana2 hak yang tak tertunai. Kalo ade mana2 hutang yg terpendam, cpt2 claim balek kt aku..

And thanx kawan, to be a reason for the SMILE on my face. terima kasih kerana sudi menjadi salah satu warna, yang mewarnai hidup saya. Thanx 4 every single things.

Aku sayang semua. And aku tetap sayang semua.

p/s: sempena Ramadhan yg bakal dtg ni, Jom kita grab banyak2 peluang yang ada. Banyakkan ibadah, dan bukan hanya juadah. Jadikan ramadhan ni yg terbaik dalam hidup kita, sebab kita tak tahu bila ajal akan menjemput kita. Mana tahu esok lusa?? Dah ke kita bersedia??

p/ss: Nanti kite reunion la buka puasa nanti ye :)

p/sss: Aku just mention sikit je nama-nama, sesiapa yg x di metion, korg tetap kat hati aku. Cuma nex time kalau ade rezki ak tulis lg ye..Aisyah Puasa, eqa, paeq, abez, fazira, hanani, rahmah, auni, aman, chip, ainul, tqah wani, aan, izzah, ayu..kalau nak mention sorang2, memang tak habis la. Kene ambik majalah sekolah and sebut nama satu-satu dekat gambar. Btw, korang semua, sayang semua and May Allah bless, here & hereafter (^.^)


LOVE dari hati seorang Shen,
Gombak,
5.45 am
15 july 2012






Tuesday, July 10, 2012

Diari: Summer Break (i)


Alhamdulillah. Maha suci Allah.

Masih lagi diberi izin untuk hidup dan menghirup Oksigen.
Dan tengahari tadi, sebaik menapak kaki di KLIA. Hurm, bau Malaysia masih sama.
Masa On the way balik rumah, terpaksa singgah ke beberapa tempat lain. Untuk uruskan benda-benda penting. Terima kasih Inche Abg Driver Along kerana sudi menemani saya. hehe. *Len kali boleh buli lg~*

KL
masih macam biasa. Jalan raya tetap sesak bila lunch hour. Tapi akan reda kejap. Dan akan mula menjadi semut-semut bila masuk jam 4.30 petang. Haa..tu dah mula memasuki zon jalan sesak. So sesiapa yang tak bernasib baik tershopping lama-lama , keluar2 Ofis je dah jem. Ermm..memang Allah nak bg pahala mujahadah dan Sabar tu.. *Chill2*

Banyak banggunan2 baru especially Shopping Mall atau kedai2 makan. Biasa la KL,
kedai makan mamak pun laku~ Last sekali balik cuti musim panas tahun lepas. Masa setahun tu berlalu kejap je, sedar tak sedar macam-macam dah ada sekarang. Kalau tengok kepada Gombak je, yang lokasinya di pinggir KL, dulu ceruk2 je, Gombak ni pun famous sebab ada UIA. Kalau tak, takde orang pun akan sampai sini. Tapi sekarang, MasyaAllah, dah nak macam Ampang dah gayanya. *Ishhh..x best nye sesak dan kehidupan kota ni*

Bila sampai je Kl. Perasaan bercampur baur. Best. Excited. Rindu dengan family. dan takut...err.. ya takut. Macam nampak-nampak je Banner Jahiliah di merata-rata tempat. Tengok Mid Valley, teringat tempat lepak-lepak dulu. Bayangkan time outing sekolah dulu, dengan baju outing tu, tak malu gile pegi lelepak kat sana dengan baju outing tu.dengan tudung labuh kot.. Bila fikirkan balik, malu giler buat perangai tak senonoh tu. Mujur tak masuk panggung je dengan baju batik outing tu.ehe!

Then, tengok pulak LRT, teringat zaman-zaman sekolah dulu suka sangat nek LRT. kadang tak pergi mana2 pun. Tapi suka je nak bazirkan masa. Ehe, duduk rumah bosan kot. Pergi la KLCC. Main Boling. Hang out dengan kawan-kawan.

Dalam kereta pun, Cik abang kat sebelah ni bukak Hot.Fm. selang seli dengan Era.fm..Lama dah tak balik, semua lagu yang pusing kat radio. Tak boleh nak ikut. Sebab ni first time dengar. Tapi dengar lama-lama, cair tahi telinga. Geli dengar lagu jiwang karat tu. Apa barang nangis meleleh2 bila awek lari pergi dekat mamat lain. Jangan la sedih, tu namanya Allah tunjukkan jalan. Awek macam tu tak bole pakai. Lagi-lagi la nak buat isteri nanti. And saya rasa Allah sebenarnya nak tunjukkan and sedarkan, Cinta yang Agung untuk Allah semata-mata. Dah, jangan sedih2 dengan cerita cinta lama tu. Back to Cinta Allah. Think positive ! ehe~ *err...ke harsh sangat ni..*

Dan bila lagu dah boring sangat, baru la along tukar ke CD nasyeed Maher Zain. dan barulah saya boleh tersenyum lega.

Takutnya untuk termasuk kembali ke Lembah Jahiliah ni.. T_______T

HOME SWEET HOME
Sampai-sampai rumah je. Alahai, ade construction. Sepah-sepah simen, batu-bata, kayu2. Merata-rata sana-sini. Serabut mata pandang. Itu baru dekat luarnya, bila buka je pintu rumah. bagi salam. Mami sambut dengan ceria. Ya Allah, terubat rindu. Then salam pulak dengan my adek lelaki, Azim. Happy. 

Tapi, pusing2 kepala je nak masuk bilik, alahai. Macam tongkang pecah. Berbakul-bakul baju dalam bakul minta dilipat. Hailaaaa...Ingatkan dekat rumah ni ada 3 anak teruna boleh dipakai,
tapi nak kena ada sentuhan anak dara juga kot. huahua~ Cik abang teruna sekalian ni, memang nak kene bagi kursus bakal suami soleh ni. Haish, nak kene ajar sidai baju, lipat baju, lepas makan basuh pinggan, susun pinggan elok2, mop lantai etc.

Kepala dah tak bole pusing, terus masuk bilik. Lepaskan badan atas katil. Wah, nikmatnya..

Dan esok paginya, terus punch card as bibik. Basuh pinggan. Basuh baju. Lipat baju. Kemas dapur . Masak Lunch etc. Bermula hikayat ku sabagai bibik imported from egypt. ecece!

"Ya Allah, semoga cuti-cuti Malaysia ku kali ini, dapat aku manfaatkan sebaik-baiknya. Dan jauhkanlah perkara yang melaghakan. "


" Sesungguhnya masa lapang itu membunuh." So, memang kene manfaatkan baik-baik. Nanti Allah tanya dengan kita, masa muda mu kemana?? T_______T


p/s: tak sabarnya nak masuk Ramadhan. Rasa rindu dengan sambutan ramadhan dekat Mesir. Tapi dekat Malaysia ni..errr...

p/ss: Sori. tertulis pasal hikayat cerita saya. Maaf yang membaca, kalo tak dapat apa2..


yang tengah melipat baju,
Sri Saujana,
Gombak, KL
12.07 pm Malaysia

Saturday, July 7, 2012

Sebelum Balik


Alhamdulillah.Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Segala puji untuk Allah.

untuk semua yang bernama kehidupan ini. Alhamdulillah.

Tanggal 3 july lepas, akhirnya kami tahun 4 dah boleh angkat bendera Merdeka.
tak aci sungguh, dah lah kami yang start xm dulu, tapi tup tup abes yang paling lewat jugak.
Takpe2, kami yakin yang senior memang kene banyak mengalah dengan junior. Ececece..

Tapi apa2 pun, untuk akhawat2 dan sahabat2 yang masih berjuang, teruskan perjuangan.
Percayalah, natijah dan keputusan xm kita ni Allah dah tetapkan, sejak azali lagi,
cuma Allah nak tengok usaha kita je skrg. So, jangan culas, usaha rerajin and selagi mana mampu.

*******************************************
Petang tu kami berkonferens riang.
Gumbiranya dapat tengok semangat2 baru. Ya Allah, semoga Engkau thabatkan hati kami.
dan memiilih kami untuk memegang mandat sebagai Daie..pewaris dakwah Ar rasul..Ameen.

DF
-Dakwah fardhiah. ataupun berkawan kerana Allah, dan sampai ke Surga.

hurm. Tak semudah bicara. Nak DF orang yang kita sayang,
Alahai, lagi la pancaroba.
Lagi2 la kawan2 yang dulu sesama huha-huha.
yang dulu sesama shopping tak ingat dunia.
yang dulu sesama Fly dan bawak henfon masa sekolah.
yang dulu sesama mengusha mamat2 hensem dan awek2 lawa.
yang dulu sesama bergossip dan bercerita.

Tapi, sekarang bila kita nak cakap bab Islam sikit,
"eheh, alahai..macam la aku tak kenal ko dulu"

T________________T

Ya Allah, kurniakan lah kekuatan...

*********************************************************************
Jumaat datang lagi.
Sedar tak sedar. Eyh dah jumaat. Petang2 baru kalut nak baca Surah Al-Kahfi.
Lepas tu pengsan sekejap, dek sebab penat kemas dapur.
Bila bangun je, kemas2 beg baju pulak. Then kemas buku sekolah.
Saje la letak elok-elok buku-buku sekolah atas rak buku, supaya nanti boleh baca sekali lagi.
eyh ye ke?

Err...

Tadi Sheikh Ust Farid cakap..
Betapa ramai orang yang memegang Ijazah Sarjana, tapi tidak Sarjana dengan ilmunya.

Bertanya kepada seorang ustaz,

"Agak2 berapa percent dari ilmu anta yang anta masih ingat lagi sekarang ni?"

"Entah la, agak-agak 10 % kot"


errr...errr..


Kalau aku diajukan soalan tu, ermm, ade sesiapa yang boleh jawab kan?
*Terasa macam ade batu besar tengah himpap kepala..*


T_________________T

Ibrah yang dapat, Kita kene menjadi ahli dengan ilmu kita. Kalau dah belajar tu, belajar tinggi-tinggi.
Biar dapat jadi Pakar. Baru la banyak perubahan kepada Islam yang boleh kita bawak.

dan kene luaskan ilmu pengetahuan. Bukan kita tahu ilmu yang kita belajar je,
kena tahu ilmu lain jugak. Ilmu sejarah, ekonomi., politik, isu semasa, pengetahuan am dan lain2.

Baru la kita ni ada nilai tambah.

************************************************************** 
Nak share satu tazkirah ringkas...

ANTARA GOLONGAN2 YANG SENTIASA DIDOAKAN OLEH PARA MALAIKAT...



  1. Orang yang BERSUCI sebelum tidur. Iaitu mengambil Wudhu sebelum tido.
 hurmm..alang2 dah pg gosok gigi sebelum tido, so ape salahnya kalau kita ambil wudhu` sekali. Dapat jadikan tidur tu sebagai Ibadah, dan bukan sekadar pelepas lelah.

2. Orang yang menunggu solat berjemaah.

Means, orang ni bila azan je, beliau terus ambil wudhu` dan duduk di tikar sembahyang sambil menunggu kawan2 lain untuk bersama2 berjemaah. Subhanallah, sepanjang duduk itulah, malaikat akan mendoakan kesejahteraan beliau.

3. Orang yang berada di saf hadapan solat berjemaah.

4 Orang yang menyambung Saf pada solat jemaah.

kenapa kene luruskan sof? Sebabnya supaya Allah akan luruskan hati-hati kita. Allahuakbar!

5. Orang yang mengaminkan bacaan Al-Fatihah imam, serentak dengan Ameen para Malaikat.

6. Orang yang duduk di tempat solatnya, selepas selesai Solat fardu.

Orang ni, selagi dia di tempat duduknya, Malaikat akan mendoakan beliau. So, lepas abes solat, banyak2 kan lah istighfar dan berzikir. Jangan lepas solat je, terus angkat punggung dan bersurai. Kadang-kadang dating lama-lama sikit dengan Allah kan sweet?? Takkan asyik nak dating dengan manusia je??

7. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan saudaranya.
(nescaya, malaikat akan mengaminkan doa itu dan mendoakan perkara yang sama kepada beliau)

8. Orang yang menginfa` kan hartanya fi sabilillah.

9. Orang yang makan sahur.

So, jangan pandang remeh sahur ni. Bukan susah pun, bangun awal sikit je. Makan. pastu boleh Qiam sikit.
Then solat la Subuh. Mengantuk?? Haaa..dan tahu esoknya nak bangun sahur, tidur la awal sikit malam tu :)

10. Orang yang solat berjemaah, Solat Subuh dan Asar.

kenapa Subuh dan Asar? Kerana logiknya dua waktu ni sangat susah untuk berjemaah, sebab subuh ngantuk sangat, dan Asar tu time peak hour, lagi2 time keluar office dan semua orang pun tak sabar nak balik rumah sebelum jem. Semua pun dah berebut2 nk masuk LRT sebelum dia sendat.

Dan waktu ini adalah waktu pertukaran shift antara Malaikat yang menjaga kita, Malaikat Siang dan Malaikat Malam.

Allah bertanya kepada malaikatnya,
"Bagaimanakah keadaan hamba-Ku??" dan Malaikat menjawab " Aku meninggalkannya dalam keadaan bersolat dan aku datang kepadanya dalam keadaan bersolat"

Subhanallah~

11. Orang yang menziarahi orang yang sakit.

12. Orang yang menemani sahabatnya dalam keperluannya. (boleh baca lebih lanjut di sini )



So, jom jom..Rebutlah. Jadilah mereka yang sentiasa didoakan Malaikat. Malaikat akan mendoakan kesejahteraan kita dunia akhirat dan meminta supaya Allah mengampunkan dosa-dosa kita, Walaweyh..

Malaikot kot yang doakan. Takkan takmo?? *rugi laa...*

ok la, beransur dulu.. nak pergi siap-siap. Bakal pulang ke tanah air terchenta tak lama lagi. Mungkin ini post last sebelum terbang. Mungkin, barangkali.


p/s: Cuti ni banyak nya undangan walimah. Buat yang tak announce lagi, cepat2..weekend2 sangat limited. Itu pun macam dah penuh je dgn undangan. huu.. Mabruk untuk semua. Barakallahulakuma~

errr...dekat mana taiyyibin saya ni? huuu...


lots of love,
Musyirah Hanan Zulkarnain,
7.50pm
Bait amru, Rabaah, Nasr City, Cairo