Wednesday, June 29, 2011

Angin RINDU~

salam alaik~


mcm x best lak kalo x ckp thanx kat Allah kan?? dgn semua yg Dia dah bg??

alhamdulillah..alhamdulillah..n alhamdulillah...

byk sgt yg Dia dah tolong aku...especially masa2 xm ni..
(tp selama ni mmg Allah tolong byk pun semua benda...)

entah la...byk sgt benda nak tulis actually..tapi masa x izinkan...and plus buku2 patho tu, byk sgt nak kene baca.dah jerit2 mintak ak menghadap (T.T)

ouh sori yer.sat lagi yer buku.. >.<
( kalau buku tu betul2 menjerit.ouh mati la aku..uhuk2)

just nk tulis satu post rindu...

entah la..RINDU semakin memuncak lately....(utk mereka2 di malaysia...)

well...cintaku tertinggal di Malaysia...(eceh..Eh)

siap terbawa lg dlm tidur..even tidur petang yang...just take a nap je~


untuk si dia yang saya rindui..tadi godek2 blog anti..tak sangka kat tepi tu ade tulis...

Friendship never end~
me with angah...
since 17 years, 5 months and 4 weeks...

uhuk2..terbatuk2 kejap.mata macam tiba2 berair (alasan common..habuk barangkali) hehe

AIN...miss u..tak sangka kite dah kwn lama eyh...
(and actually x pasan pun bile kite start kawan.yg tahu mase kecik2 dulu laaa)
and ni la kawan ak yg first...:)
erm...kalo ikut 17 thn tu, dah bleh amek spm dah..huu..
and plus she is the only one that call me Angah..selain my family members...

ouh..teringat masa kecik2..time tu duduk rumah dekat Kg Changkat, gombak..
(sblm pindah umah skang ni)
selalu sgt bile balek dari sekolah je..
terus lari-lari nak pergi main kat umah ain...cepat2 je pergi sana sebelum maghrib..

and kalo weekend tu..haa..sah2 la muka aku dah terpacak kat sana...
tambahan pula, kami berjiran..and hanya terpisah dgn beberapa deretan rumah sahaja...

sampai kan mami aku cakap..
"dah2 la tu..kacau je rumah org tu..kot2 la ummi abah dia nak rehat"

tapi ak siap bole jawab dlm hati lg.."alaa...org main dlm bilik die..mana kacau parents die.."

haha..nakal nye ak dulu~

ouh miss da moment..and guess what??
2 hari lepas..aku mimpikan ain dan kg changkat..
mcm memory lepas semua berputar balek...aishh..T.T


and tadi pulak...godak2 blog along...
baca post ni....

tak sangka bole menitik lagi air mata ni.
hurrmm...rindu n terharu barangkali~

rindunye...rindunyer...

tak tau nak ungkap mcm mana...

pergilah kamu dgn angin lalu...sampaikan rindu ini pada mereka~


insyaAllah..kalau kita tak bersua pada wajah..tapi kita ketemu dalam doa...

Ya Allah, semoga aku dpt reunion kembali dgn mereka..org2 yg aku sayang ni...dlm syurga mu kelak..ameen....(^.^)

p/s: ramai lg yg aku rindu. geng2 smakl..kwn2 H20..adek2 cayang~
semoga anda-anda semua sentiasa dlm rahmat ilahi~ insyaAllah..


Wednesday, June 22, 2011

Tension

salam alaik~

bila2 tengah study week ni..
lepak-lepak baca buku..teringat pulak mase exam mid term aritu~

"ayah..angah tension la study ni..banyak buku kene baca..Dr pulak tak abes2 nak habiskan silibus..itu la ini la..bukannye nak bagi study leave..mane sempat nak baca buku sume...ade lagi 5 hadis nak kene hafal minggu ni..mane sempat..."

Suara tertahan-tahan. nak nangis pun ade.tension dengan kesuntukan masa dan byk tanggungjawab yang terbeban~

ayah hanya tersenyum....

"angah, dekat rumah kita ni..kalau diikutkan lah..ayah la sepatutnya orang yang paling tension sekali..keje pejabat teruk-teruk..penat-penat..kene monitor lagi org bawahan..kalau diorang salah..ayah yang kene marah dgn bos..."

"tapi relax-relax la..cool-cool... sebab tu ayah selalu cabut rumput, baja-baja pokok..utk hilangkan stress...tenangkan fikiran..kalau nk fikirkan...sampai bile pun tension tu akan go on je.."

"angah cuba la pergi shopping ke, makan2 ke..tenangkan diri..pastu baru sambung study.."

air mata mengalir laju. Terharu.

aku fikir..
betul gak ayah cakap...ni baru nk baca buku..deal dgn buku je dh stress??
haila...budak-budaknye...

kata cool n macho..(uhuk2)

thanx ayah....then angah dah cuba utk bertenang~ cuba untuk bersabar....

end up...final exam kali ni...haila..terlebih tenang pulak~
takde nak gelabah2..kalut2 nak baca buku banyak...
TAPI..bile dh pagi exam..haa..baru nak cuak!!!
huu..tak suka perasaan tu..kalut2 baca buku pagi xm tu..
kuar umah pun cukup2 makan je..and sampai je dewan peperiksaan..
semput2 je..terus nk kene start exam..huuu..lucu tol la~

then..aku hanya mampu tersenyum sendiri~ (^.^)

*******************************************************************

Having Allah in your heart..
does not means that you will not face any storm...

Actually It means that no storm can sink your boat~ (^^,)

tengok. bot kertas pun x tenggelam tau~ hee


p/s: ayah..selamat hari bapa...miss u!!
(errr..actually bile eyh hari bapa?? huuu)


7.05 am,
22 jun 2011

Thursday, June 16, 2011

Bulan


salam alaik~ (^.^)

alla kulli hal, alhamdulillah 3x...

dpt lagi menulis arini (even terlanggar janji dgn diri sendiri utk tak on9 n menghapdate blog 2 hari ni)

alamak..nampaknye kene buat janji bru lps ni~ sori diri sendiri! huu

Haaa..nak tanye..siapa perasan smlm ade gerhana bulan??? (tak yah la nak angkat2 tangan, tu budak2 je buat.hehe)

ecee..takde la...gurau je~

urm..utk sape2 yg x tahu, smlm sekitar waktu 8.30 mlm waktu mesir, alhamdulillah berlaku satu fenomena alam..Gerhana Bulan...

dan aku dapat peluang utk tgok Gerhana Bulan ni...

chantek!!! Subhanallah....(first time kot dpt tgok real.dgn pengahayatan~) huu

time pukul 8.40 mlm camtu, die tengah separuh lagi.camni la lebih kurang~


dan Bulan, Bintang, Matahari tu pun salah satu daripada sebaik2 ciptaan Allah..Maha Suci Allah...

cuba byg..benda simple pun..kalau la takde matahari??

errr...camne kita nk idup kan?? malam selama-lamanya..
pokok2 pun tak dpt buat fotosintesis..takde oksigen..
mcm tu, kita pun mati la kan kalo xde oksigen??

kalau la malam je selama-lamanye..alamatnye..mmg kita semua hibernate la manjang~
photophobia...tak pun hidup dgn lampu2 buatan semata2~

errmm....bosan nyer idup...


tapi kalau la bulan takde...siang je manjang??

erkk!!! camtu kene keje je la lama2...puasa tak buka2 la kan?? sbb xde malam..huuu


"Allah menggantikan malam dan siang. Sungguh pada yang demikian itu, pasti terdapat pengajaran bagi orang-orang yang mempunyai penglihatan yang tajam..(An-Nur: 44)"


" dan di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ialah tidurmu pada waktu malam dan siang hari dan usahamu mencari sebagian dari kurnia-Nya. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mendengarkan.(A-Rum: 23)"

dan nak dijadikan cerita...
petang semalam aku pergi kelas mengaji...dlm kelas tu ustazah dan kawan2 semangat dok cerita pasal satu solat sunat ni..tapi mereka bersembang kencang dlm bahasa arab ammiah..(bahasa arab pasar la..)

haila..mane la aku nak paham kaw-kaw...cakap pun laju2 je...huu..

sampai tibe2 ustazah faham kot kitorg dh buat muka pelik...dia cakap slow2 dgn bahasa arab fusha..

"kami tgh cakap pasal solat sunat khusuf (gerhana)..malam ni..akan buat serentak di kebanyakan masjid di Mesir.."

"ouh..malam ni?? pukul berapa??"

"8.30 mlm macam tu..awak tak tahu ke??"

aku dan najla geleng2...haila~

ustazah senyum dan cakap..."kat Mesir kami selalu buat..."

then aku balek umah mlm tu...cerita dekat housemate..dan dgn semangat kak N ajak kami semua..."Jom2..solat kat masjid nak???"

pandang-pandang orang lain...senyum je..Jom la!!

************************************************************************

Pengalaman hidup dekat bumi kinanah ni..byk mengajar aku tentang erti kehidupan...
biarlah semua org pun cakap...

"errr..ape je ade kat Mesir?? padang pasir??"

atau lebih hebat lagi...

"err..ko boleh hidup ke kat sana?? makan roti manjang?? berdebu-debu.banyak sampah pulak tu..."

haha..Tapi di sebalik debu2 Mesir ni...baaaanyak permata yg boleh dicari...
(welll..utk org 2 yg benar2 sayangkan Mesir la kot je yg rasa..)

dah nama pun PERMATA..memang la kene cari..tipu la kalau die datang bergolek2 kan??

And aku suka perasaan solat dekat masjid2 kat sini..BEST n TENANG..
betul2 terasa kekuatan saf-saf jundi islam tu...(bergegar masjid bila semua makmum ameenkan al-fatihah)

masa imam baca ayat-ayat Al-Quran..even suara tak la sedap mana pun..tapi penuh penghayatan..
dan rasa macam nak menangis je..bila2 sampai kepada ayat2 peringatan~ Allah!

susah nak ungkap dengan kata-kata kot~ (bila fikir-fikir balek, aku tak penah terfikir pun utk tercampak dekat bumi ni dulu-dulu)

errmm...rasa rindu pulak dekat bulan Ramadhan...rindukan suasana tu..

"Ya Allah, panjangkanlah umur ku...supaya dapat ku bertemu bulan RamadhanMu yang Mulia itu..ameen"


"Allahumma bariklana fi rajab, wa sya`ban..wa ballighna ramadhan.."


p/s: doakan.paper Microb tinggal beberapa hari je. juga utk semua kakak2, kawan2, adek2 sayang..bitaufik wannajah...semoga kita semua naik tahun insyaAllah..MUMTAZ sekali..biiznillah (^.^)


6.20 pm
16 june 2011,
14 rejab 1432

Tuesday, June 14, 2011

Kepada siapa yang kamu lihat~


Bismillahairrahmanirrahim…J

Alhamdulilah 3x..dapat lagi Allah bagi nikmat yg sgt2 banyak. saat jari menari2 atas keyboard ni pun adelah satu anugerah..yelah…ade je manusia yg muscle paralysis..then die x boleh gerakkan tgn die.x boleh gerak jari-jari dia..or ade sumthing wrong kt brain die ..sampai die tak boleh buat gerakan-gerakan kecil dan rumit ni..hurmmm…then it is how medic teach me..oh No! that is how Allah teach me J ..To be Thankful in every single things that He gave to us…(kan2??)


Ok. Wanna share one thing~

*********************************************************************

“Mushee, tolong belikan air mineral. 4 botol..kesian orang nak minum, haus…”

“ Ouh ok.beli kat kedai depan umah ni je kan??”

“Aah.depan ni je. Ermm…sekali la, roti satu. Ok thanks …”

Maka, aku pun bersiap2 la. Kebetulan memang dah siap pakai baju lengan panjang yg menutup aurat.

Mata aku melilau2 di sekitar ruang tersebut, haa, nampak pun tudung. Terus aku capai tudung, sarungkan ke kepala..

Kaki melangkah ke meja hadapan untuk mencapai sejumlah wang.

“ok, duit dah ada.Jom!!”

“eyh2. Mane stokin ko mushe???”

Tiba2 terdengar satu suara makhluk Allah. Pantas aku menoleh. Tersengih-sengih. Hehe…

“Erm…ala…nak pergi kedai depan umah ni je. Aku rasa takde laki kot nampak. Lagipun dah malam ni. Tak pe je kot tak pakai stokin..”

Ujar aku pantas.

“huu… penah dengar satu cerita tak??”

“Cerita apa pulak ni???”

“Satu hari. Rasulullah penah tegur Saidatina Aisyah. Pasal Aurat. Ade seorang buta datang bertamu ke rumah Rasulullah. Pastu Aisyah pun datang menghidang makanan, tapi tanpa memakai purdah nye. Rasulullah pelik dan bertanya..

“Aisyah, kenapa tidak memakai purdahmu??”

“ Wahai Rasullullah, bukankah dia tidak dapat melihat??” (means..kalau die x tutup aurat or x pakai purdah pun, tetamu tersebut tidak dapat melihat auratnya)

Wahai Aisyah, Tutuplah auratmu bukan kepada siapa yang melihat kamu, Tapi kepada siapa yang kamu lihat”

Pesan rasulullah….”


Gulp…aku tersentak…

Heyh.macam kene perli je.tapi perlian ni halus dan menarik.

Allah kan dah jadikan kita sebaik-baik ciptaan. Maka akurlah dengan apa2 yang diperintahkan. Sebab semua benda tu ada sebabnya. Bukan saja-saja Allah cipta. Kan2???

Lagipun Allah dah bagi kita macam2. Takkan la kita takmo jadi org yang bersyukur kan??? Ermm.even aku rasa. as sense of human being pun….kita akan be thankful kpd org yang dah berjasa kpd kita. Sombong la orang tu kalau taknak berterima kasih kan???

Then apa taraf Allah yang dah bagi macam2 dekat kita selama kita dah hidup lama-lama dekat mukabumi ciptaan-Nya ni??


Sungguh, manusia diciptakan bersifat suka mengeluh. Apabila dia ditimpa kesusahan dia berkeluh kesah, dan apabila mendapat kebaikan (harta) dia menjadi kikir...(Al-maarij: 19-21)


dan Allah pun cakap dalam Al-Quran...

"....dan sedikit sahaja hambaku yang bersyukur" (al-Mulk:23)

argh..sentap..

(o.O)


p/s: alhamdulillah.paper pharma dh settle...here we go..MICROB!! (sayechentamicrob..~)


bait ansar,

10.21 am,

14 june 2011

Wednesday, June 8, 2011

Conteng2 Lagi~

Bismillahirrahmanirrahim....


tangan gatal2 je nak menulis post baru..

tapi akal menidakkan...


akal: "heyh, sedar2 sket diri tu..exam pharma just 3 hari je lagi..cool beb..sabar2..baca buku pulun2 dulu.."


(T.T)


hanya mampu tersenyum dengan hati menjerit2...


ok2....


tak mampu nak share byk utk post ni....


tapi aci x kalau nk link kn something???


entah la..sempat2 juga blog-walking....


baca post tu tadi..rasa ter' refleks' balek diri sendiri...

entah ada tamaiyyuz x..bile kembali dgn sahabat2 lama...bile hang out sama2...makan2, main boling smbil gelak2...hurrmmm....hurmm..


mujahadah tu mmg payah!! tapi perlu...!!


dan Mencari Redha Ilahi, tak semudah memasak maggi~


(o.O)


p/s: 11 jun nk start final xm...ouh.doakan yer readers~ thanx..may Allah bless us, here n herefter...(dlm hati x putus2 doa..harap2 la prof kuarkn soklan yg senang2 je..huu..x patut tol doa mcm tu..) :p


love~
bait ansar,
12.25 pm
8 jun 2011