Wednesday, February 29, 2012

11:117




Bismillahirrahmanirrahim~

Apa khabar semua??? Apa khabar iman dan amal??
 Semoga dlm lindungan Allah sentiasa...

hurmm..rasenye dah lama tangan x menari2 atas keyboard ni...bercerita panjang dari hati~

ok, InsyaAllah kali ni nak share satu pengisian yang saya baru dapat tadi.. Fresh dari ladang..hehe ~ ;)

Terharu! dapat satu pengisian rohani dari pakcik yang dah lama atas jalan dakwah ni...
Personally, Banyak pengalaman dan semangat yang kita boleh amek dr mereka2...

Mereka2 yang kalo zahirnya dilihat sudah beruban di kepala..
bila bercakap, suara dah serak2..
bila nak baca , kene keluarkan spek mata *sbb mata dah rabun*

Tetapi, hamasah (semangat) mereka, kalah orang2 muda mcm saya ni...
kalah orang2 muda yang konon2 sihat wal afiat ni...
Bila fikirkan, malu tak tahu muka ni nak sorok kat mana...

sebab tenaga Allah bagi banyak melimpah2,
 tp x manfaatkan baik2 utk kebaikan....Allah !! T____T

Okeh, taknak bebel banyak2...nak share~

 "Dan Tuhanmu tidak akan membinasakan negeri-negeri secara zalim, 
selama penduduknya orang-orang yang berbuat kebaikan... " (Hud : 117)

Ayat Al-quran ni cakap...

Allah takkan timpakan bala kepada negeri2 selagi mana ade "Penyelamat"...

Siapa PENYELAMAT tu???

mcm yg dlm ayat tu cakap....iaitu  المصلحون ...

siapa al-muslihun ni???

Mereka adalah manusia2 yang Soleh dan ajak org lain utk jadi Soleh juga....
* dgn erti kata lain Daie laaaa...*

nak share satu kalam dari Sheikh hassan al-basri:

"kalau tak kerana Wali Abdal, maka meletuslah dunia dan segala isinya...
kalau tak kerana adanya Orang Soleh, maka celakalah orang2 Toleh,
kalau tak kerana adanya ulama`, nescaya manusia seperti binatang..
kalau tak kerana adanya Sultan yang Adil, maka ummat akan berperang sesama sendiri,
dan kalau tak kerana adanya angin, nescaya bumi akan busuk...."

Siapa Wali Abdal ni??

mereka2 ialah org yg Redha dgn segala ketentuan Allah kpdnya,
Sabar bila nak buat maksiat dan Marah kerana Allah (dgn erti kata lain amar ma`ruf nahi munkar)

Jom check diri kita, ade x sifat2 ni dlm diri kita??? 
*kalau kita mengaku kita Daie??*

(Wali Abdal ni...ikut terjemahannya bermaksud Wali Allah, Pilihan Allah...Wakil Allah d muka bumi ni, utk make sure bumi ni tunduk dan patuh kepada Allah....)


kalau tak kerana adenye golongan Daie dlm masyarakat, nescaya akan porak-peranda, hancus binasa dunia ni...yela, semua org pun nak buat ikut kepala masing2..Islam dah makin jauh dr pegangan hidup..
korapsi merata2...Keselamatan nyawa dan harta terancam etc.... *haish ngeri x bole nk bayang dunia yg x aman ni...*

kalau tak kerana adanya org2 Soleh, nescaya Allah sgt murka kpd org2 toleh (lawan Soleh),
kalau takde ulama, semua org pun Jahil...mcm binatang la, yg xde akal utk berfikir. dan manusia pun akan berperangai mcm binatang..( e.g: buang anak, sumbang mahram etc),
kalau tak sebab adanya pemerintah yg adil, mmg kita semua akan salih berbalah sesama sendiri..masing2 pun nk rebut kuasa...nak kejar pangkat dan harta,

dan kalau la xde angin..mesti udara kt sekeliling kita stagnant je, x bergerak dan bau2 yg busuk tu mmg takkan pergi la...( ok la, analogi kalo kita duk dlm bilik yg terperap. tertutup semua pintu dan xde tingkap..kalo ade bangkai tikus dlm tu or kita terkentut ke, mesti x bole bayang busuknya...sbb udara x bergerak~)

So, taknak ke kita jadi Penyelamat tu???? Banyak sangat ganjaran yg Allah sediakan...
takkan la kt dunia yang sementara ni...

kalau la kita beramal, solat, puasa, tilawah Al-quran etc..cukup ke amalan tu nk bawak msuk kubur nanti??
Ketahuilah, kalau kita berdakwah dan mengajak org lain ke arah kebaikan...
Ketahuilah, apa2 kebaikan yang org tu buat, saham tu pun akan masuk dlm akaun kita...
tak ke haibat tu??? even kita dah meninggal dunia, dah xde peluang nak beramal..tapi akaun pahala kita still bertambah.... Haa..ni la namanye "BERIBADAH SECARA SMART"  \(^.^)/

taknak lagi ke jadi golongan yang SMART ni????


tapi harus ingat wahai para Daie sekalian.....

kalau nak tahu kunci kejayaaan aka Rahsia utk menjadi Daie cemerlang dan utk kembalikan Islam ni semula.....

Dekatkan diri kepada Allah dan istighfar banyak2....

juga tak dilupakan banyakkan Selawat ke atas Rasulullah SWT....

*nanti dlm post bila2 saya share kelebihan selawat ke atas junjungan kita ni ;) Biiznillah~ *




p/s: x perasan, tapi lately penulisan semakin serius dan skema...huu..xtau nk ubah camne...

p/ss: Mabruk kpd membe2 sekalian....Ade yg dan naik ke jinjang pelamin..dan ade yang dah dpt anak....
so, saya ni dah taraf makcik la...haha...x sangka rakan sebaya dh dpt anak...
saya bile lagi?? *doakan! May it come at the right time with the right one~ Ameen..  :)*


ok then, t8 care people!


bait amru,
12.20 am,
7 rabiul akhir 1433H












Sunday, February 26, 2012

Wanita~



KETIKA ALLAH MENCIPTAKAN WANITA~

Ketika Allah menciptakan wanita,
Malaikat datang dan bertanya, "Mengapa begitu lama, Tuhan?"
Tuhan menjawab, "Sudahkah kamu lihat semua detik yang AKU ciptakan untuknya?"


Dua tangan mesti di bersihkan, setidaknya terdiri dari 200 bahagian yang boleh di gerakkan,  
berfungsi baik agar dapat mengolah berbagai jenis makanan...
Mampu memberikan kenyamanan bagi anak-anaknya...
Mempunyai pelukan yang menyembuhkan rasa sakit hati & kesengsaraan...
Dan semuanya cukup di lakukan dengan kedua tangan ini...

Malaikat menjawab, "Hanya dengan dua tangan ini?"
"Tetapi...,Engkau membuatnya begitu halus & lembut"

"Ya..., AKU membuatnya begitu lembut, tapi kamu belum dapat bayangkan kekuatan yang AKU berikan kepadanya agar ia dapat mengatasi banyak hal luar biasa"

"Apakah dia mampu berfikir?" Tanya Malaikat
Tuhan menjawab, "Tidak hanya berfikir, dia juga mampu berunding dan mengutarakan pendapatnya.

Malaikat itu menyentuh dadanya,
"Tuhan, Engkau buat ciptaan ini kelihatan lemah & rapuh, seolah banyak sekali beban untuknya"

"Itu bukan kerapuhan, itu air mata. AKU berikan padanya supaya dia boleh mengekspresikan kegembiraan, kegalauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan rasa bangga"
"Engkau memikirkan segala sesuatunya, wanita ciptaan-Mu ini sungguh menakjubkan"

"Ya....., Harus...!!! Wanita ini mempunyai kekuatan untuk mempersona lelaki...
Dia dapat mengatasi beban hidup, mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri...

Mampu tersenyum bahkan ketika hatinya menjerit...
Mampu tertawa saat hatinya menangis...
Dia boleh berkorban demi orang yang di kasihinya...
Dia boleh melawan ketidakadilan...
Dia bersorak disaat melihat temannya bahagia...
Hatinya terluka saat melihat kesedihan...
Dia tahu sebuah ciuman & pelukan dapat menyembuhkan luka...
CINTANYA TANPA SYARAT"

Malaikat sangat kagum, "Lalu apa kekurangannya?"
Tuhan menjawab, "Hanya satu hal....., Dia terkadang lupa betapa berharganya dia"

T________T

p/s: ingatkan ak bila aku terlupa~


11.55 pm,
bait amru~
4 rabiulakhir 1433 H

Thursday, February 16, 2012

Winter Break~


Winter-winter ni, syoknya kalau dapat minum Hot Choclate~ (^.^)

Bismillahirrahmanirahim~

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...
byk sgt nikmat2 yang Allah limpahkan utk kita...di boldkan kt situ..DILIMPAHKAN..
means byk sgt2 kan nikmat yg Allah bagi?? Bukan takat nikmat kesihatan yg baik, Family yg best and happening, sahabat2 yg Osem dan baik, nikmat perlindungan, selamat dari segala bahaya...Nikmat masa lapang, nikmat harta dan rezeki2 nya...Nikmat Islam dan Iman...malah nikmat Allah tu sebagai Tuhan kita pun, merupakan satu kurniaan yg sangat agung...

Bole bayangkan ke kalau Allah tu bukan Tuhan kita?? Siapa lagi yang Maha Penyayang, Pemurah, Pemberi rezeki...Penerima Ampun, dan lain2?? kalau bukan Allah??

So, ape cerita semua??? Apa khabar semua?? 

 Alhamdulillah...sekarang saya dah masuk posting baru..EnT...Ear Nose and Throat... :)

Best!! doktor2 sgt supporting...tak sangka branch yg kecik ni, sangat2 penting utk manusia..
Ye la, siapa yg bole hidup tanpa hidung kan??
Dan Hidung sendiri...macam2 penyakit yang ada.. Ciptaan Allah tu sangat2 agung..
hidung tu, kalau tersenget sikit (contohnya masa boxing atau accident ke).. akan effect bila bernafas...
dan lagi teruk kalau ada infections...*nauzubillahminzalik*

Ouh, sebenarnya, bukan nk cerita pasal ENT pun...
just nak share tentang my last winter break...

Alhamdulillah, Allah pilih utk kami semua ber'winter gathering'..aka WING..
Alhamdulillah, smbutan menghangatkan..tak sangka semua org pun terkesan dgn keOsemannye..

sweet memory 2012

Yg plg saya terkesan, masa salah satu pengisian mengenai sirah sahabat….mengupas sejarah beberapa tokoh seperti Abu ubaidah, Amru al-asr dan Tufail…juga kupas dari sudut ibrah (pengajaran)  dan dakwah….saya plg terkesan dgn kisah Amru…

Amru, dulu beliau salah seorg penentang agama islam..sebuk hari2 dia pikirkn mcm mana nk perangi org islam..camne nak biar umat islam terseksa?? Malah, beliau antara mereka2 yg memboikot dan menyiksa umat islam semasa Zaman Mekah dulu...

At the same time, die b`kwn baik dgn raja habsyah…dan raja habsyah tu yg mengajak dia.. (kirenye dia dpt islam bukan dari tgn Rasulullah sendiri)…raja habsyah tnye kat beliau: 
ko x join ke agama baru yg dibawa Muhammad tu??? 

Amru pun mcm teruja n terpikir2, “benar ke agama Muhammad tu, kalau la selama ni aku la org y sebok nk perangi agama Islam ni, maka rugilah aku…”

Dlm dia berfikir2, die bertemu Ar-Rasul dan akhirnya dia nk msuk islam..
tapi sblm die nk msuk islam, die b`tnye kpd rasul…
”aku hanya akan masuk Islam, kalau la Allah mengampunkan dosa-dosa2 aku selama ni, baru la aku akan msuk islam..”

Touched!!! 
Kalau la selama ni, kita berada di jalan Allah ni, dan buat kerja2 dakwah, sbb mata kita dah di kaburi dgn pahala2 n janji syurga dr-Nya…oleh tu, kita sungguh2 buat kerja ni, walaupun kita maklum sangat jalan menuju Allah ni payah. Kene mujahadah sangat2 dan tahu yang jln ni tak ditaburi bunga dan karpet merah...
*sebab kita termotivated dgn Syurga-Nya*

Wahlal, org haibat mcm amru, sebelum msuk islam dan selepas keislamannya menjadi sahabat yang sangat berjasa dan hebat, 
juga berdakwah dengan penuh tegar...
sebab apa??? tak lain sbb nk Allah ampunkn dosa-dosa dia, dan dia nak tebus balik kesalahan dia selama ni….saya mcm terpukul sangat2, sbb jahiliah dan dosa2 kita byk selama ni..tapi kita tak rase pun kita buat kerja2 baik ni tok Allah ampunkan balik dosa2 kita….TT___TT

***********************************************************

And byk lagi nikmat2 ukhwah yg tak dpt nk gambarkan…

dan kpd akhwat2 y super duper OSSEMMM....

Jazakillah akhawat semua...utk 4 hari 3 mlm ni...
hari2 y dilamun chenta thanx n sorry 4 everything..


Semoga kita semua tak tercicir dari jln kebaikan ni,dlm gerabak dakwah yang sentiasa akan bergerak ni... dan melepasi setiap tapisan Allah...Allahumma Ameen...


p/s: JOM semua, sama2 kita berlari ke syurga! 


p/s 2: InsyaAllah, sekali melangkah takkan berhenti!!! Rabbuna yusahhil~ 

p/s 3: sorry, post ni macam lebih kepada luahan hati~ *semoga ada ibrah yg dpt diambil*

Take care then! 


bait amru,
11.27 pm

Sunday, February 5, 2012

Saya CHENTAKAN RASULULLAH...Anda????



Bismillahirrahmanirrahim... 
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang... :)

Pagi-pagi tadi bukak je FB...
Subhanallah, post tentang Kekasih terchenta kita terpampang di merata-rata tempat~

Subhanallah...Sejuknya Hati....
Salam Maulidur Rasul kepada semua pembaca...
Semoga kita amek banyak2 pengajaran daripada setiap inci kisah Ar-Rasul dlm kehidupannya,
especially semasa menyebarkan islam kepada kita semua...
Bukan senang tahu??? Kalau la Islam tak smpai kat kita sekarang, mungkin sekarang kita tengah merayakan Thaipusam...tengah dok menyembah candi2...or apa2 la...
*logik je kan?? sebab sebelum Islam datang ke Tanah Melayu, Tanah Melayu ni menganut Hindu kan??*

Bukannya sekadar Hepi.Bangga. Senyum. post2 kat FB. Sayangkan Rasulullah di mulut semata.
dan gembira sebab dpat cuti umum...
*jika ini berlaku, ouh anda memang kejam*

Berkisar tentang topic ini...suka untuk saya tanyakan anda semua...
Tanyakan hati, kisah tentang rasulullah, kisah apa yang paling menikam kalbu, meremuk-remuk dan menyentuh hati anda semua??

Fikir... Fikir...

Sangat malang la anda kalau anda tak dapat nak re-call balik kisah Kekasih Agung kita ni...
kerana sepatutnya, kisah2 ini lah yang harus kita tahu, malah cuba menghayati...bukannya gossip2 artis atau gossip2 rakan sekolah yang kita tahu setiap hari....

Contohnya, kita tahu pulak artis ni kahwin dgn siapa...malah siap stalk lagi FB bakal pasangan beliau..
kita tahu je artis ni pakai baju apa..kalo artis yang bertudung sket, fesyen terbaru tudung kita tahu je macam mana nak lilit sampai tercekik...errrr...

Tapi, kisah tentang Junjungan Besar kita...takat yang kita tahu..mana2 kisah yang kita penah dengar mase sekolah dulu je...

Peristiwa bergajah...kelahiran Rasulullah...Kisah Ibu susuannya...Ibunya meninggal dunia...
membesar sebagai pengembala..menolong khadijah berniaga...berkahin dengan Saidatina Khadijah..
berdagang di Shams...Gelaran Al-Amin..mendapat Wahyu pertama di Gua Hira..
penurunan ayat untuk Berdakwah..Penentangan Orang2 musyrik terhadap umat islam...Boikot selama tiga tahun...Perjanjian Aqabah...Hijrah ke Madinah..Perang Badar..perang Uhud..Fathul Mekah...

..
..
..

dan byk sgt lagi kisah yang tak mampu saya nak taipkan....
*cuba Muhasabah diri..dah khatam ke semua kisah diatas....ini basic la koman-koman pun...*

Pada saya sendiri, saya sangat tersentuh...dengan peristiwa Thaif...
macam mana Rasul cuba untuk berdakwah kepada penduduk Thaif...
Tapi apa yang Rasul dapat, penduduk Thaif tak dengar pun malah mereka sanggup membaling batu kepada Beliau..sampaikan kasut beliau berkocak-kocak, penuh dengan darah...
*boleh bayangkan tak, kasut kita penuh dengan lecak bile jalan dlm hujan..
tp kali ni kasut Beliau penuh dengan darah, yang mengalir drpd luka-luka kesan balingan batu....*

Dan lepas macam-macam terjadi tu, malaikat Jibril tanya kan, nak ak buat apa2 ke Ya Rasulullah terhadap mereka ini???

dengan coolnya, Beliau bolah jawab.."tak perlu, kerana mereka tidak tahu..."
TT_________TT


Betapa susah-payahnya nak sampaikan Islam ni..kan??
kene ejek..kene baling batu..dibaling najis..diboikot..dituduh ahli sihir..dituduh penyair dan sebagainya...

Tapi kita yang ISLAM ni...apa je pengertian kita sebagai MUSLIM..
Bangga ke kita dengan keISLAMan kita??

Apa?? 
Dah solat???
cukup dah dengan solat?? puasa?? zakat?? *tu pun ayah yg bayarkan*
sedekah??
puasa sunat??
Haji dan Umrah??

Ketahuilah bahawa baaaaaanyak lagi perkara2 Wajib yg x kita buat lagi...

Wajib melaksanakan semua perintah Allah..
Wajib tinggalkan apa yang Allah larang...
Wajib berdakwah...
Wajib mengubah diri menjadi baik..
Wajib sampaikan kebenaran walaupun hanya sepatah...
Wajib menuntut ilmu..
Wajib menegakkan ISLAM di satu dunia ini..*sehingga semua tunduk kepada aturan Allah*
Wajib mencegah kemungkaran...

..
..
..

*dan byk smpai saya tak dapat nk huraikan...mungkin post len kali*

Dan kesimpulannya, kita WAJIB TEGAKKAN ISLAM DI DALAM DIRI KITA, DGN SEBENAR2 ISLAM...BUKAN SEPARUH-SEPARUH IKUT APA YANG KITA NAK JE...

 dan satu lg kisah yang mengoyak hati saya...
di Saat kewafatan Ar-Rasul...

dimana saat-saat nazak tu pun, Beliau masih lagi teringatkan ummatnya...
"Ummati...ummati..ummati..."
*Ya, Kita la ummat tu, Saya...Awak..Kita..*

Sedangkan secara logiknya, kalau la kita tahu kita nak meninggal dunia sesaat je lagi, mmg kita akan mengucap dan berzikir banyak2 kn??
*betapa kita pentingkan diri, supaya selamat diri kita ni di akhirat kelak*

Tapi Beliau masih boleh ingat kat KITA semua lagi...
*Subhanallah.....x dpt nk ungkapkan dgn kata-kata dan tulisan..*
TT_______TT

Nak share satu kisah....

Suatu hari..nabi bertanya kepada para sahabat:"Siapakah hamba Allah yg mulia?"

sahabat menjawab: "Para malaikat ya Rasulullah"
sahabat menjawab lagi: "tentulah para nabi, merekalah yg mulia"

nabi tersenyum lalu berkata:"ya, mereka mulia tp ada yg lebih mulia"
para sahabat terdiam lalu berkata:"adakah kami yg mulia itu ya Rasulullah?"
nabi berkata:" tentulah kalian mulia, kalian dekat dgnku, kalian membantu perju
anganku, tetapi bukan kalian yg aku maksudkan..

nabi menundukkan wajahnya, baginda menitiskan air mata sehingga membasahi pipi dan janggutnya lalu berkata...

"Wahai sahabatku, mereka adalah manusia2 yg lahir jauh setelah wafatnya aku, mereka terlalu mencintai Allah & tahukah kalian..mereka tak pernah melihatku, mereka hidup tidak dekat dgnku seperti kalian, tetapi mereka sgt rindu kpdku & saksikanlah wahai sahabatku bahawa AKU SGT RINDU PADA MEREKA...MEREKALAH UMATKU! "

Buat sesiapa yang tak terasa lagi....
Sila la tengok Video di bawah ni...
ni antara video feveret saya...

Tiap2 kali tengok je akn TT_______TT


So, macam mana???

Masih nak kene Smash lagi??
bole la tengok video ni pulak...

tekan SINI...

juga video feveret saya..first time dengar masa ISK..(Ini Sejarah KITA)
sesiapa yg tak dengar lagi, sila la dengar kat mana2...
atau nak saya rekemenkan??? ;)
*anda harus dengar tahu??*

Saya terasa sangat mase Bilal azan..
Bilal sampai tak boleh nak sambung lagi...
bila nk sebut nama Muhammad je..terus sebak dan tak bole nk sambung azan beliau...
Subhanallah....

tapi kita????
*tengah Azan pun boleh gurau-gurau, gelak-gelak lagi kan??? T___T *

memang Hati kita ni keras dan Hitam ke?????
nauzubillahminzalik~

ok la, banyak dah saya bebel hari ni...sekadar renungan bersama....
SAYA CHENTA ALLAH...
SAYA CHENTA RASULULLAH...

anda pulak??

JOM BUKTIKAN!!!!
*takkan nak bermadah2 je kan?? kene buktikan dgn amalan.. :)*



p/s: rindu petak gembira saya. *eyh anda tahu kan bulatan/petak gembira  tu apa???* (^.^)

p/s 2: tekan INI..link best jugak! nak share kat semua~ :)

bait amru,
4.18 pm..
12 Rabiul Awal 1433H