Friday, December 31, 2010

Hadiah utk 2011

slmt tahun baru 2011..
semoga tahun ni akn bertambah amalan n keberkatan Allah insyaAllah..
semoga Allah tetap kan hati kite semua dlm nikmat islam n iman ni insyaAllah...
semoga Allah teguhkan larian kaki2 kita semua dlm mendalami ilmu Allah...(^.^)
just selingan utk tahun baru...
sape penah bace cite ni xpe je...
it's very cute n inspiring...


THE PENCIL PARABLE

the Pencil Maker took the pencil aside, just before putting him into the box.

"there are 5 things that you need to know, before i'm sending you to the world," he hold the pencil. "Always remember that and never forget it if you want to be the best pencil".


1. You will be able to do many great things but only if you allow yourself to be hold in Someone's hand.


2. You will experiance very painfull sharpening from time to time, but you will need it to become the better pencil.


3. You will be able to correct any mistakes that you might make.


4. The most important part of you will always be what is inside


5. On every surface you are use on, you must leave your mark. No matter what the condition,
you must continue to write.

The pencil understood and promised to remember, and went to the box with purpose in its heart.





okeh..sekarang cube gantikan tempat pensel ni dgn diri sendiri..dan sentiasa ingat pesanan ni dan jgn lupa utk jadi manusia yg lagi bagus..(^.^)


1. kite bole buat ape2 yg menarik n bagus, kalo kite serahkan diri kita kpd Allah. dan biarkan org sekeliling gunakan kebaikan kita..(tp jgn la smpai kene pijak)


2. mmg sakit kan kene sharp tiap2 mase bila pencil ni tumpul, tapi kalo x sharp..akn maintain tumpul je la kan?? mcm tue jugak manusia, mmg sakit ujian n dugaan tu..tapi itulah yg jd kn kita lagi matang n lagi kuat InsyaAllah


3. kita bole betulkan balik, padam balik ape2 kesalahan yg kita akan buat dan bermaaf-maafan tu kan amalan mulia..:)


4. walau macam mana pun seseorg tue, cantik macam mana pun..tapi HATI tu yg menetukan segala-galanya..ade je org yg x cantik..tapi bila hati tu baik, perangai dan sifat pun akan automatik jadi cantik..dan semua org pun suka je dgn org2 baik ni kan??


5. last sekali, even dekat mana2 pun kita berpijak, cuba la tinggalkan signature yg baik, even susah dan payah macam mana pun..cuba tinggalkan kesan yg baik dkt org sekeliling. kat sekolah pun, jadi student yg baik. even bila dah keje nanti, cuba jd pekerja yg dedikasi..


Comei kan?? insyaAlah..take it n keep inside..bila2 down bole la igt balek..


\(^.^)/


bait asrar
6.27 pm

Thursday, December 23, 2010

Teguran Allah tu direct kan??


Handphone itu..kesayangan aku..macam biasa la..manusia..mmg kalo beli dengan duit sendiri..baru nak hargai elok2 kan…lagi2 kalau dah susah payah utk dpt kn sesuatu..mmg la akn hargai elok2…tapi kalau jenis yg byk duit sikit..kalo rosak2 pun.”ala..bole beli baru..”..aku harap aku bukan manusia jenis macam tu insyaAllah..

Handphone ni aku beli dgn duit elaun mase masuk

matrik dulu..msk kejap before fly ke mesir...dengan duit yang aku ikat perut sbb nak beli phone baru..and beli dgn ayah…nasib baik ayah ade kt sebelah…bole la deal harga murah..n igt lagi sebelum nak bayar handphone ni dulu..aku check2 dulu semua bateri elok ke tak..pastu ternampak kat belakang phone tu tulis..’Made In China’…

Spontan, ayah terus tanya tukang jual tu..”aik..ori2 pun dari China jugak ke??” Tukang jual tu balas..”aaiiyya…ingat dekat China tak ade kilang original ka??”

Haha..tersenyum je bila fikir balik adegan tu….

Ermm…nak jadikan cerita..sepanjang hidup kat mesir ni..mmg handphone ni la mcm PA aku..isi macam2 benda penting..ade je kat sisi..dgn phone ni jugak la nak gune kalkulator dlm tu bile nak shopping tapi bawak duit cukup2 je..kabut2 la kira gune kalkulator takut terlebih bajet yg ade..hehe n plg penting mesti kene ade kat sebelah kepala bila nak tido..yela..takde handphone

ni..xde la tukang kejut bangun tido..alamatnya mmg subuh gajah la karang…huu

Tapi..mggu lepas..tiba2…kesayangan aku ni buat hal…x bole nak tekan 4 keypad..keypad yg nak ke kanan,shortcut n internet keypad n yg plg sedih..keypad belah kanan yg selalu nk tekan butang ‘More’ atau nak tekan ‘Busy’ bile org call…atau butang yg nak tekan ‘Turn OFF’ bila alam berbunyi…sedih sgt2…

Sedih sgt mase tibe2 x bole nak tekan keypad yg rosak tu…lagi sedih bile alam clock bunyi..x bole nak turn off alarm..maka alarm tersebut akn Snooze je la every 9 minutes…haishh…mane nak tenang bile alarm x bole tutup..even bile dah switch off handphone…macam2 la doa pastu harap la phone bole OK balik even mcm impossible..

But one day tue..balik dari satu majlis ilmu…tibe2 je aku tengah sms2..tertekan la butang ke

kanan..n boleh..haa…BOLEH tekan balik??? Alhamdulillah…Allah makbulkan doa aku..x yah cakap la happy gile kot time tue…

Tapi kan…bila aku fikir2 kan balik semua ni.. aku rasa…semua ni ade relate dengan sumthing…maybe aku buat benda sumthing dosa..n Allah marah n balas cash..maka rosak lah 4 keypad aku tu…rasenye Allah nak ajar something…maybe ni teguran Allah utk aku bile aku buat ape yg Dia tak suka…erm…kesalahan yg aku buat tu pon..benda common yg hampir semua org buat..Terlewatkan Solat…(dgn bersebab pun)

Ermm…aku fikir..ni baru kat dunia Allah dah balas cash..alaah..rosak sikit je handphone tue..takat x bole tekan 4 keypad..tapi tue pon aku dah sedih sgt2 smpai tido dlm kesedihan mlm tu…Tapi..kalau kat akhirat nanti balasan mcm mana pulak Allah nak bagi??? Nauzubillahminzalik..Jauhkanlah Ya allah…

& Allah tue sgt baik..bila aku balik dari majlis ilmu tu..OK balik phone tue..erm..maybe keberkatan majlis tue..n Allah suka kan benda2 baik ni…Soo..kene teruskan la benda baik ni..

Satu soalan dalam otak aku…kalau la kita buat kesalahan n dosa yg Allah x suka??? & Dia balas dengan amek sesuatu yg x bole dipulangkan??? Sanggup ke aku??? Mcm handphone tue at least bole la beli balik even mcm kopak gak la nk keluarkan duit…tapi kalo Allah amek org yg kita syg?? Bole beli balik ke??? NAuzubillahminzalik…sgt2 x nk benda tue jadi hanya sebab dosa yg kita buat…

Smpai sekarang…kejadian ni aku igt lagi..rasa macam lepas kene marah dengan Allah je..sedih n upset n guilty sgt2…satu benda yang kita jangan lupa..Allah tu Maha Berkuasa..He can make anything than he want..takde ape2 pun yang impossible to Him..Subhanallah…

Friday, December 17, 2010

Tell me how??

"Life is hectic...soo..you have to do something in proper time..."

well..its true...n its really true when i'm facing this week...

byk sgt test yg lecturer buat...and..bile x study...jawapan nya 'terima kasih' la kan?? (T_T)

n blog ni pon dah berkusam x di polished..sorry dear..i'm too buzy lately...

but somehow..kite akan mengaku kita busy kan?? yela..x busy study..busy program..busy tusyen..n busy bergosip2..huu...manusia mmg akn busy...

tapi macam mana kita nak stop kn putaran hidup kita yg busy ni dan penuhkan balik hati kita dgn makanan roh??

itu pandai2 la kita cari masa...masa tu Allah bg kat semua org 24 hours...pandai2 la manfaat kan ye!!

okeh...sila la dengar lagu ni...rasa mcm tersedak2 je bila tengok lirik lagu die...n plus budak kecik yg nyanyi..kite sebangai org yg dah besar ni...kalau x terasa...haisshh..memang la...


Declan Galbraith - Tell me why

video

bila dah makin besar ni...selalu je pikir..ape yg dah kita buat utk tolong mereka2 yg memerlukan ni ye?? at least hold their hands kan?? but..manusia mmg penting kan diri kan???

macam mane nak buang rase sellfish tu??? tell me how...

p/s 1: hari ni hari asyura...di sunatkan berpuasa...barangsiapa yg berpuasa..Allah akn mengampunkan dosa2 nya pada tahun lalu...insyaAllah..

p/s 2: azem..tahniah..dah merdeka dari SPM...semoga manfaatkn cuti bek2 b4 kene pegi PLKN ye!!

Wednesday, December 8, 2010

'Izzah

'Izzah???

ape tue?? name org?? huuu...mungkin...tapi nak cakap kat sini...

in arabic..'izzah ni maksudnya bangga....

ermm..ok..cube tnye diri sendiri..
selalunye kite selalu bangga dgn ape???

bangga sebab kita rasa kita cantik?? sebab kita ada kereta..tapi orang lain naik bas je?? sebab kite ade iPhone tapi org lain pakai phone nokia 3310 je??atau bangga sebab kite ni belajar oversea..siap amek medik lagi tue..

ke bangga sebab kite dpt excellent mase xm final???

ermm..byk sebab kan kite nak bangga...

Ok..nak dengar satu cerita...

Saidina Umar al-khattab...semasa pemerintahannya...beliau menghantar wakil untuk menawan kota Palestin...selepas beberapa percubaan..Alhamdulillah....umat islam berjaya menawan Kota Baitul Maqdis tersebut...

Kemudian, wakil saidina Umar meminta paderi yg menjaga kota itu supaya menyerahkan kunci baitul maqdis kepada umat islam..
Tetapi paderi tu tak nak..die hanya nak serahkan kepada saidina Umar seorang je..then wakil Umar pun menghantarkah surat ke Saidina Umar memintanya supaya datang ke Palestin segera...
Lalu..saidina Umar dan pembantunya bersiap2 dan bergerak ke palestin..tapi mereka hanya
menaiki satu unta/kuda shj...
kiranya mereka bergilir2..pada satu masa..sorang naik tunggangan dan seorang berjalan kaki dan akan bertukar-tukar bila dah penat...
Jadi..sepanjang perjalanan ke Palestin daripada Madinah tu..mereka pun bergilir2 menaiki tunggangan itu sehinggalah sampai di kota Palestin..kebetulan..pada masa tu pembantunya yang sedang berada di atas tunggangan...
Lalu, paderi tu menyangka dia adalah Umar..Paderi tu pun sambutlah pembantu Saidina Umar yang duduk atas tunggangan tu... tapi semua umat islam yang lain menerpa ke arah saidina Umar yang berdiri di sebelah tunggangan tersebut..Paderi pun hairan..
Ditanyakan kepada orang ramai siapa yang kamu semua sambut tu, dengan hanya memakai
pakaian yang biasa2 dan berjalan kaki...bukan kah itu pembantu Umar???

"Tidak..inilah amirul mukminin kami, Umar al-Khattab"

Paderi sangat terperanjat..dan ditanyakan kapada Umar...
"Mengapa kamu hanya berpakaian lusuh dan berjalan kaki sedangkan pembantumu menaiki tunggangan??"

Tetapi jawapan Umar al-khattab ialah...
"kami (kaum arab) adalah kaum yang dibanggakan oleh Allah kerana islam. Jika sekiranya kami mencari izzah selain dari apa yang Allah telah beri, nescaya Allah akan menghina kami"


Maksudnya kat sini...apa2 harta kat dunia ni..or even jawatan atau pangkat...
x payah la nak bangga2..sebab first of all is..kita kena bangga dengan ISLAM ni dulu...

sebab tanpa ISLAM..siapalah kita??


bukan orang arab je..kita org Melayu ni pun same je...
kalau tak sebab islam ni sampai kat Tanah Melayu...mungkin kita sekarang ni x maju mcm sekarang...maybe tengah kat hutan mcm org asli je lagi..sebab tanpa ISLAM..x de lah tamadun tue...

macam orang arab..sebelum datangnya Rasulullah..mereka hidup dalam jahiliah...sembah berhala, minum arab, tindas orang susah dan bunuh anak perempuan hidup2...xde tamadun kan??
tapi semuanya berubah..bila Rasulullah sampaikan islam kepada kaum Mekah...
barulah sedikit demi sedikit membuka mata org Arab time tue..dan barulah selepas Hijrah ke Madinah..terbinanya negara islam...dan kerkembang maju hingga hari ini...

nampak ke yang manusia ni akan maju dengan ISLAM tu sahaja??

setuju kan?? ke ade yang nak bantah??

tapi...kalau kita x izzah dan bangga dengan islam kita???
bak kata saidina Umar.."nescaya Allah akn menghina kami...

Gulp...kita nak ke Allah hina kita??? takkknakkk kan???



Soooo....the conclusion is..
kite tak bolah la nak bebangga dengan benda lain selain Allah dan Rasul-Nya..atau selain dari islam tu sendiri....

Ya Allah..ampunilah kami atas kelalaian kami yang tanpa kami sedari ya Allah...ameen...


p/s: salam Maal hijrah....semoga tahun baru kita kali ni..kurangnya gelak ketawa tapi banyaknya menangis atas dosa2 yang lalu..insyaAllah...semoga kite berhijrah kepada lebih baik insyaAllah..(^.^)

bait asrar
11.22 pm

Thursday, December 2, 2010

Surat Chenta

Harap semua dalam rahmat Ilahi...Ok, kali ni nak share sikit..satu kata2 daripada Surat Chenta dari Allah...


"Tidakkah engkau (Muhammad) tahu bahawa kepada Allah lah bertasbih apa yang di langit dan di bumi, dan juga burung yang mengembangkan sayapnya. Masing-masing sungguh telah mengetahui(cara) berdoa dan bertasbih. Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.( An-Nur:41)"

ermm...ade ape2 tak yang menarik?? (^.^)

Seriously, mase first time bace ayat ni, rase ayat ni sweet sangat. n kata-kata Allah tue sgt menenangkan hati. Cuba tengok ayat tue balik, bayangkan lah..semua makhluk kat muka bumi ni pun bertasbih kpd Allah..even burung yang kite nampak terbang2 tue..actually, dgn mengepak sayap tu, tu la cara burung2 bertasbih, lembu pun bertasbih dengan makan rumput..even keldai pun..dengan membunyikan"ooooiinnnkk2''..haa..tue cara mereka bertasbih kpd Allah...almost setiap masa mereka bertasbih..cume kite je la x penah tau mereka tgh bertasbih...


tapi kita manusia?? Camne eyh kite bertasbih?? ermm..and setiap masa ke??
kite kalau tgh jalan kaki tue..x pun tgh driving...ape yg kite sembang?? gosip2 artis la..ngumpat kawan2..ade kawan baru bukak tudung, ada lagi kawan ade tue baru clash..bukan nye nak zikir2 ke...Tapi kite igt Allah bile nak solat je...n ade la sikit zikir2 bile dah abes solat..x pun malam khamis bile ade bace Yassin ramai2...
then bile lagi?? bile bulan ramadhan..time semua org pon jadi baik..tapi bila hari2 biase??? huu...
Ok. cube fikir2 kan balek yee...


Kite selalu rasa...kite dah cukup baik kan..cukuplah solat 5 waktu, puasa bulan ramadhan, sedekah sikit2...haa...kite rase kite dah baik la tue kalo x mencuri, x derhaka kat mak ayah n x couple...

tapi..kite x sedar..kite x bersyukur n igt pun Allah stp masa...nauzubillahminzalik....


teringat kata2 seorg murabbi....

"Malu la kalo seorg manusia tu, satu hari dalam die x baca al-Quran langsung..kite bole baca buku medic byk2, bace surat khabar 2-3 kali sehari, bole bace komik or novel 100 muka sehari..tapi Al-quran 2 atau 3 muka pon x bole bace ke sehari?? kite dah bernafas dgn oksigen yang Allah bagi setiap masa, makan nikmat yang Allah bagi n hidup dalam rumah yang Allah bagi sediakan utk kite..tapi kite x bace pun surat chenta yang Allah bagi kat kita???"

bile dengar ayat tu..rase bergegar je hati ni..

teringat la mase zaman jahiliah dulu...Ya Allah..ampunilah hambamu ini...

soo...x salah kan kalo kite spend sikit mase kite tuk baca Al-Quran..x lame la..sikit je pun jadi la..alaa...kite bole ape bergosip lama2 sebelum tidur atau mase tgh jalan kaki nak balik rumah..tapi ape la salahnya kalau kite spend sikit masa kita utk Allah...masa2 kite ni pun nikmat yang Allah bagi kan???

"Ya Allah, limpahkan lah kami Cinta ke atas Islam mu ini..Ameen...."

(^.^)

bait asrar..9.00 pm

Tuesday, November 30, 2010

ALONG


macam macho je kan mamat sorang ni???
haa..ni la my beloved along...

angah teringat satu pesanan ayah...

"along tau x, along ni beruntung..kalo ape2 benda baik yg anak sulung ni buat..semua adek2 ikut..along pon akan dapat pahala sekali...tapi kalau along yang ajar adek2 buat jahat macam mane pulak tu???"

time denga ni..rase la...uhuk2..payah jugak rupenye jadi anak sulung ni...naseb bek bukan angah yg sulung...

tapi..huu..i'm still kakak yg sulung...soo..ala2..anak sulung la jugak bile along xde kat umah...

angah suke gamba ni..hoo

huu...this is special 4 u along...
Hepi besdey my beloved along...
satu2 nya abg angah kat dunia ni...n angah sgt2 bersyukur....
ade abg mcm along..(even along nakal n suke eyh ajar angah bende2 x bek mase kecik2 dulu..huu)
but..i have a sweet memories there...
n also i'm still get inspired by u....

bole la jugak nak bermanja2 bile kene balek nek LRT n malas nak balek umah ngan bas...
at least u're there..hehe...

Along..
may Allah bless u...moga pjg umo n thabat atas jalan dakwah ni...
n semoga dpt jadi doktor muslim yg baek n rajin...

n moge cpt kahwen...membe2 angah sume ade la kakak or abg die nak kawen la..dpt anak buah la..etc2...along..bile lagi?? huu....(angah xmo langkah bendul..hehe.tapi mane la tau jodoh angah dtg dulu ke kalo along lmbat2 sgt..hehe)

n don't forget to pray 4 my success k?? susah kot 3rd year ni..huuu....n sila la lawat angah kat cairo ni ye...huu..

\(^.^)/



p/s: ok..t kalo ade nk request hadiah pape2..haa...gtau cpt2..sebelum tawaran tutup..hoho :P

Monday, November 22, 2010

Contengan Eidiladha

Daripada post yg lepas..pasal puasa pada hari Arafah...

mase 9 Zulhijjah yg lepas..bersamaan hari Arafah..
kebetulan, haritu, aku dan sahabat2 seperjuangan join satu explore race..
on the way nak balik tu...kami naik la micro bus...(mcm bus la..tp kecik sket)

teringat perbualan seorg sahabat dgn pakcik driver micro bus tu..

"anti soim?? (Awak puasa??)" pakcik tu tanya.

"la` (tidak)" jawab sahabat tersebut.

"leyh?? (kenapa)"

hanya senyuman yg menjawab...x terdaya utk menjawab. seolah mcm berdosa pulak x puasa mase hari tu.

saya kagum dengan masyarakat Arab di mesir ni...
mereka walaupun kadang2 nampak mcm x baik mane, tapi mereka sgt2 menghormati hari2 yg bermakna dlm islam ni...
macam mereka puasa mase hari Arafah..sgt2 meng'imarah'kan bulan ramadhan...
sgt meriah...lain benar suasananya dgn tanah tumpah darahku...

sebab benda2 sweet mcm ni la..aku syg Mesir..
walaupun awal2 sampai dulu...macam x caye je..nak kene idup kat mesir ni utk 6 thun...
tapi Alhamdulillah..Allah permudahkan segalanya...Allah kurniakan yg terbaik utk aku..
sahabat2 yg sgt memahami..Profesor2 yg sgt hebat mengajar..bersifat keibuan...
dan yg paling penting..Allah kurniakan aku Cahaya dan hidayah-Nya..
Anugerah yang plg berharga sekali....

Ok..kat sini aku kongsikan sket gambar2 eidiladha yg lepas.. ouh lupe wish..selamat hari raya eidiladha kpd semua pembaca..tq very much kerana sudi membaca my blog...(",)


Sambutan dkt ARMA


muka2 bahagia walaupun raya d perantauan


p/s: Good luck utk Azem..all da best SPM...

\(^.^)/

Friday, November 19, 2010

Allah ni pemurah sgt2 kan??

"kak fizah, camne ye nak pujuk hati??"

"pujuk hati kenape?"

"ermm...down la.. Rase sedey sgt sebab x dpt nak puasa mase hari Arafah hari tu. Allah bagi cuti..x bole solat n puasa"

"ouh..mcm tue ke..camni la..yakin je la ..Allah tahu yg terbaik utk kite. Allah sebaik2 perancang.

Mana kita tahu, sebenarnya Allah tahu niat kite nak puasa tu, then even kite x puasa masa hari arafah tu. Mana tahu kite dapat pahala sama macam org lain yang puasa mase Hari Arafah tu."

"aah..mcm cerita seorg sahabat Nabi..sahabat ni sgt2 berhajat utk mati syahid. tapi akhirnya sahabat trsebut mati atas katil jugak. Yang kagum nye, mayatnya x reput. Cantik n segar mcm mayat org2 yang mati syahid" sambung seorg sahabat.

"oooo...aah jugak..." terpujuk rasanya hati.


" Tahu tak, kalau wanita2 ansar dulu..Mereka tampung amalan2 mereka dgn byk kan istighfar dan sedekah"

dushhh...rase mcm kene tikam je...mcm kene pijak2..nampak sgt before ni jarang je nak sedekah...


teringat perkongsian seorg sahabat.."nanti dekat neraka...banyak sgt org perempuan. kenape ye?? padahal perempuan tue paling senang nak masuk syurga...tapi plg senang jugak nak masuk neraka"


Daripada Anas, Rasulullah bersabda.. "Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang 5 waktu, berpuasa sebulan ramadhan, menjaga kehormatan dan taat kepaa suami , dia akan disuruhi memasuki syurga daripada mana-mana pintu yang disukainya" -Riwayat Ahmad-

wallahua`lam... teringin sgt nak msuk syurga kan?? dari mana2 pintu yg kite nak pulak tue...Allah sgt2 pemurah...lagi2 dkt perempuan..mcm senang je nak msuk syurga..buat solat 5 waktu, puasa, jage kehormatan n taat suami..(oopss...xde suami lg takat ni)..


p/s: jom bykkan sedekah..pahala tue bole mengalir dkt kite..even bile kita dah meninggal dunia nanti..saham tue utk diri sendiri. xde siapa pun rugi...Subhanallah..


(^.^)
bait anfaal
7.08 am

Saturday, November 13, 2010

MRH zulkarnain

Aku menekan break di kaki. Kemudian handbreak ditarik. Aku melihat ke kiri. Mataku melilau-lilau mencari seseorang. Kelihatan seorang budak sedang berlari-lari sambil dikejar oleh rakannya. Wajahku berubah. Aku melambai-lambai kearah budak itu dan lambaian ku di sedarinya.

Budak itu berhenti berlari dan terus menuju ke sebuah pondok untuk mengambil beg nya. Dengan berlari-lari anak, budak itu menghampiri keretaku. Pintu sebelah kiriku dibuka dan budak itu menghenyakkan badannya di kerusi di sebelahku.

Tanpa melengahkan masa, aku terus menurunkan handbreak dan memulakan perjalanan.

“Kenapa tak tunggu angah dekat pondok je?? Nasib baik angah nampak hakim lari-lari tadi, kalau tak, angah tinggal je,” marahku kepadanya.

“Akim dah tengok, tapi takde pon angah. Akem pon main-main la dengan kawan akim,” budak itu memberikan alasan. Aku mengerling jam di sisi, sudah pukul 4 petang.

“Oh, patutlah. Aku dah terlambat rupanya” gumamku dalam hati.


“Macam mane sekolah tadi?? Best??” soalku lagi.

“Bolehlah..”jawabnya malas.

“Akem, angah ade satu surprise ni” ujarku . Kata-kataku menarik perhatiannya. Dia berpaling kepadaku.

“Apa dia??”

“Adelah. Nanti nak sampai rumah angah bagitahu”

**************************************************************************

Kereta CRV yang ku pandu ini masuk ke dalam garaj. Enjin kereta ku matikan lalu aku berpaling ke arah budak itu.

“Haa..dah sampai rumah. Nak tahu tak surprise tu ape??”

“Cepatlah. Ape dia??”

“Sebenarnya, angah dah tukar password laptop angah tadi. So, hakim tak boleh la buka kalau nak main game”

Muka di hadapanku berubah. Kelat.Sungguh kelat. Lantas budak itu terus turun dari kereta dan menghempas pintu. Langkahnya dilarikan ke arah pintu rumah.

“Amboiii..marah nampak” .

Perlianku dibalas dengan kerlingan tajam.

“Haha,” gelakku di dalam hati. Lalu aku bukakan pintu rumah supaya budak itu dapat masuk dan melepaskan perasaan nya di dalam rumah.

*****************************************************************************

Sekilas, detik-detik itu bermain-main di fikiranku saat aku melihat kearah calendar di depan meja belajarku. Kerana budak itu aku terpaksa berdisiplin menghantarnya ke sekolah dan mengambilnya setiap hari. Bak kata ayahku, Budak ni kalau tak main game sehari, tak hidup lah namenye tu. Haha...hantu game betul. Esok 14 november. Besdey budak itu. Besdey Hakim. Dah besar rupanya budak manja ni.

gambar before nak pegi sekolah. tapi skrg dah x comel macam ni.dah nakal..=)

Kepada budak itu…merangkap adik kesayanganku...

Angah ucapkan Selamat hari Jadi. Semoga Allah sentiasa merahmati mu. Jangan nakal2 tau. Tolong jagakan mami dan ayah dekat rumah. Angah jauh ni, tak mampu nak tolong2 mami atau ayah. Sementara akem dekat rumah tu, tolong2 la mane2 yang patut. You are getting older now. Please, be matured and jangan manja2 sgt dan rajin2 belajar ok?? Akem pandai, tapi cuma malas je. Ok, tahun depan nak UPSR, sooo…belajar rajin2 tau biar dpt result cemerlang.

LOVE u sooooo much!! Miss u badly!!


gambar along n adek tersayang. Mase dua2 kanak2..


p/s 1: huu..cuti raye haji dah start.hopefully dapat manfaatkan baek2..ouh cuti...

p/s 2: kepada sahabat2 seperjuangan di anfaal...korg, jgn down..moga Ujian Allah ni akan menambahkan lagi keimanan n thabat kite atas jalan ni..ameen...


(^.^)

Monday, November 8, 2010

Mr and Mrs Schistosoma

Sape Mr and Mrs schistosoma tue??

Haa..kalau nak tahu…tue name satu species parasit..atau nak sng kenal…satu family cacing…
Parasit ni sgt famous dkt Egypt..sbb kat sini ade Sungai Nil..yang merupakan habitat cacing ni…Dan major penduduk dkt mesir ni ramai yang suffer penyakit yang cacing ni bawak.name penyakit tue Bilharziasis..

Soo..hati2…

Schistosoma ni..ade byk jenis…tp generally…adult schistosoma ade separate sexes..makne nye ade yang female and ade yg male…(sbb ade cacing lain yang dlm badan die ade dua2 female n male reproductive organs)..

Male schistosoma , badan nye silinder dan leper. Then die akn melipat dua (mcm kite lipat kertas memanjang)..haa…tengah2 lekuk tue namenye gynaephoric canal. Fungsinya supaya female schistosoma akn duduk dkt situ dan mereka bersama2 bergerak dlm darah manusia. and plus.he have strong oral sucker that use for fixation during movement.

Yang female pulak..badan die halus dan panjang and ade female reproductive organ mcm biase. Start dari ovary-oviduct-ootype-uterus. Female schistosoma akn duduk dkt gynaephoroc canal, and move together with the male along the blood vessels. Especially blood vein sebab blood flow
dekat situ slow. Then, both of them akn gerak smpai la ke vessels yang sgt kecik dan male x muat nak lalu.Then yang female akn sambung journey sebab die lagi kurus dari male tue, die akn masuk dlm capillary yang kecik smpai dkt tmpat yang die x bole nak masuk lg dah. Dekat situ die akn start menetas telur die. telur die ade pin yang boleh fixwell dkt wall of blood capillary.so, bile mak die nak cucuk telur die kat wall of blood capillary.sgt sakit la.mcm kite cucuk pin dkt jari!!(x boleh bayang camne)..




ni female n male schistosoma

ni bile both of them in couple




Then telur tue akn keluar dari badan kite bile tuan punya badan buang air kecik. At the end of micturation, akn berlaku pendarahan disebabkan oleh telur tue yang ade pin tue penetrate wall of urinary bladder.So, kalo sape2 ade darah dlm air kencing.hati2. better jumpa doktor.

then nak dipendekkan cerita.telur tadi akn mature n mcm mane die nak infect org lain??? Ialah dengan menembusi tapak kaki mase org jln atas tanah bile x pakai selipar...


teringat mase kecik2 dulu mak selalu marah..jgn lari2 kat tanah x pakai selipar,nanti cacing masuk..mase kecik2 dulu, x penah percaya mende ni.Yela..ikut logik akal pon.takkan la cacing yang besar tue bole tembus dkt kaki kite.tapi bile dah belaja skang ni...its TRUE..bukan cacing yang masuk,tapi telur die yang kecik tue yang masuk...n bile telur dah msuk dalam badan,bile die matured.jadi la adult kan??nauzubillah...


ok...sooo...sila amek pengajaran.jage kesihatan baik2. rajin2 jumpe doktor kalo ade sakit ape2, even pening or batuk2.sebab nye mane tahu dari benda kecik2 tue la kang melarat jadi penyakit yang teruk2.nauzubillah min zalik...


p/s:x tahu kenapa bole tulis pasal cacing ni. Maybe sebab aku rase couple cacing ni sweet kot.
macam mane yang lelaki n female tue.ikut je sunnatullah.msuk dlm bdn manusia even diorg tue parasit. n bole pulak yang lelaki tue dgn penuh t`jwb, carry yg p`puan tue kt bdn die n move same2 dlm darah manusia.kalau la semua manusia pun b`tanggungjawab n berkasih-sayang,mesti aman dunia ni kan?? huuu....





ok,nak tdo..selamat malam....





=)

Friday, November 5, 2010

Sharing is Caring kan??

conteng2 sikit...

"The example of the person who acquires knowledge of Deen and then does not convey it to others, is like the one who has collected a treasure but does not spend (and benefit) from it. Abu Hurairah Radiyallahu ‘anhu narrates that Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam said: [Tabarani Targhib]"

*****************************************************************************

soo..sharing is caring...
ape guna kalo kite byk ilmu..tapi buat pekasam je??
nanti kalau ilmu tue mintak balek hak die kat akhirat nanti???
"kenapa x smpai kn aku kpd org lain dekat dunia dahulu??"

nak jawab ape??
"sorry...saya bz..medic ni busy sgt la..."
"errkk..segan la nak share..."
"eyh..kene smpai kn kt org lain ke?? tak tahu pun"


oooppss...kalau mcm tu la jawapan nye...
soooryyy sgt2...Allah x terima jawapan tue kat akhirat nanti...
He already give us soo many ni'mat n wealth....
nape x manfaatkan utk agamanya kan???


p/s: sendiri perasan.lately tulisan mcm dah rajin mcm dulu.sori ye readers..sila la bg komen atau apa2 semangat..tq..


bait asrar..
9.20 pm


=)

Friday, October 29, 2010

H.I.J.R.A.H

tanyakan pada hati...ape itu HIJRAH??

haritue belaja dkt kuliah..hijrah ni ade 2 jenis..

1. berhijrah daripada buruk kepada baik. yang ni FARDHU AIN bg semua muslim. (fardhu ain means wajib la kn tuk kite semua?? xde alasan2 kn??)

2. hijrah drpd tempat yg kafir kepada tempat yg islam.Contoh yang hampir semua org tahu ialah hijrah kaum Muhajirin drpd Mekah kpd Madinah.yang ni fardhu kifayah.

tapi..ikut konteks sekarang.sebenarnya hijrah ni luas kan??

alhamdulillah..Allah masih lagi bagi CAHAYA itu kepadaku..Thanks Allah..

dari nakal kepada baik
dari tak tahu kepada tahu
dari x matured kepada semakin matured
dari maksiat kepada taat
dari tahu kepada sampaikan
dari comfort zone kepada discomfort??

dan dari Malaysia kepada Mesir...

"kalau la orang d sekeliling kita x mengamalkan islam..maksudnya kita lah yang kena start"

masa zaman Rasulullah dulu, Rasulullah utuskan para sahabat utk ke negara2 arab lain utk sampaikan islam..contohnya macam Mus`ab bin Umair.
Dihantar ke madinah.Subhanallah, smpai kn xde satu pun pintu rumah penduduk di madinah yang beliau x ketuk untuk sampaikan islam ni.
dan sahabat2 lain yang diutuskan ke negara2 lain pun semua berebut utk menjadi macam tue.utk tergolong dalam golongan ahli hijrah ni.

habis?? kite ni taknak berebut2 jugak ke??

Hadis 1 yang jugak dikenali sebagai hadis niat. dan juga menceritakan tentang HIJRAH.

kalau ikutkan antara sahabat2 yang paling sesuai dgn HIJRAH ni adalah Saidina Umar kan?? ke ade sesiapa yang nk bantah??

saidina Umar yang dulu nya semasa jahiliah..penah bunuh anak perempuan sendiri, ketua samseng, suka bergaduh, kaki minum arak n so on...

tp bila mana setelah dpt tarbiah drpd Rasulullah..boleh jadi manusia yang MasyaAllah...sgt hebat dan berani menyebarkan islam ni.yang sgt adil.sgt ikhlas dlm menjadi khalifah...boleh berubah 360 darjah drpd kehidupan lampau...


kalau nak bandingkan kita dgn Saidina Umar...kite ni tak lah smpai bunuh anak perempuan..xde la smpai minum arak kn?? kire nye xde la jahiliah teruk2 sgt kn??

ikut logik akal la..patutnye kite lagi la bole menjadi org yg baik n menyampaikan islam ni lagi bagus drpd Saidina Umar kan?? tapi kenapa kita masih memberi alasan?? sedangkan saidina Umar x penah bg apa2 alasan pun utk x sebarkan islam ni.utk mengajak org lain kepada Allah..walaupun dia sgt jahil dahulu...


tapi kenapa kita masih memberi alasan???

jom muhasabah diri...insyaAllah..

Wednesday, October 27, 2010

S.W.E.E.T


"Having Allah in ur heart does not mean that u will not face any storm...
Actually, it means that no storm can sink ur boat.."




Tuesday, October 19, 2010

Cell Death

Semalam dkt kuliah..blaja pathology...pathology ni blaja tentang sebab2, sturuktur, pembesaran dan manifestasi tentang sesuatu penyakit..'bestnyer' lecture tengah hari..terkuap2 jugak la nak tahan ngantuk...

tapi ape yang dukturah (ni panggilan kitorg kpd lecturer) ajar hari ni menarik..CELL INJURY..so..cuba jugaklah cube nak focus..

Apabila badan kita tercemar or diserang apa2..contohnya macam racun serangga,toxin, excess alcohol or HYPOXIA (kurang oksigen)...cell-cell inside our body will react with it...

if the stress/injury is mild..the injury is reversible..makna nya cell-cell tue semua akan sembuh balek..tapi sama ada jadi balek macam biasa atau pun akan jadi parut..
BUT...if the injury is severe....then the cell will die...either by necrosis or apoptosis...



bezanya..necrosis is the death of the cell or tissue when the patient is still alive.
But apoptosis is programmed cell death (cell suicide)..maknenyer cell sengaja bunuh diri..

then, mane2 cell yg mati tue akan dibaik-pulih..supaya boleh digantikan kepada cell yg baru...
ataupun kalo x dpt diselamatkan or ade terkena ape2 infection..maka cell death tue akan mengalami pembusukan dan menjadi GANGRENE...(macam gamba kt bawah ni)



gelikan kalau ni kaki kite?? nauzubillahmin zalik...
tapi ni kalau cell2 yang kite belaja sains segala bagai....
tapi macam mane pulak dgn HATI eyh?? di sini bukan hati=liver tue...
tapi hati=jiwa=soul=dalam bahasa arab "nafs"
sape yg bole bgtau hati ni letaknya d mane?? sebelah leher?? bawah jantung?? atas liver??
nauzubillahminzalik..semua org x tahu..dlm anatomi pun x blaja..tapi kite semua dpt rasekn hati ni kan?? ni salah satu drpd beriman dgn benda2 ghaib...
kalau la hati kite mati or dah lama x bg makan dgn mkanan2 yg islamik n rohani...
hati ni akan jd mcm cell yg mati td ke??
wallahua`lam..hati akan mati..tp x tau la camne rupenye...
"Ingatlah, sesungguhnya dalam setiap tubuh itu ada seketul daging. Apabila baik daging itu, baiklah keseluruhannya. Apabila ia rosak, maka rosaklah tubuh keseluruhannya. Ingatlah, itulah HATI-hadis 6 drpd hadis 40"
sooo....kalau sygkn diri...jom..pelihara diri..fizikal dan rohani...
cuba la cari apa2 makanan rohani yg bole kite bg makan dkt roh or hati ni...
sebab...fizikal berasal drpd tanah...dan hanya akan puas kalau kite makan ape2 yg berasal drpd tanah (etc:nasi,gandum,sayur,buah2)
tapi roh ni datangnya daripada Allah..dan akan puas hanya bila kite mengingati Allah..insyaAllah...
p/s:harap maaf kalau ade ter'rojak' bahasa..akn improve len kali insyaAllah (^.^)

Wednesday, October 13, 2010

Sanah Helwah (^.^)

lame dah ak x post ape2..sejak dah balek mesir ni..
buzy nyer..xyah cakap la...
tp manusia ni mmg sentiasa bz kn??
kite x tau kite ni bz ngan ape..
tp kite tetap bz..
soo..pandai2 la manfaatkn masa..n tolak tepi sume yg x patut..
focus study..tarbiah..usrah etc...

haa...kali ni ak just nak share pasal besdey ak...
sanah helwah mucee..ak dah 20..
no more 1 in front of my age...wuaaa....dah tua..
dan semoga bertambah umur, bertambah amal...


utk pengetahuan..tiap2 kali besdey aku...
dkt mesir mesti cuti umum...terasa bertuah lak..
hoho~ siap ade lg jambatan 6th oct..jgn jeles k?? hehe

thanx a lot kpd semua kwn2 yg wat suprise party ni..
serious..ak terkejut..
n aku rase korg sume pon ter'suprise' gak kn??
hehe...soooory sgt2 tergagal kn plan korg..huuu..T___T

thanks korg!! like it..

n yg bestnye..dpt adiah bear besar!!! makin lena la tido pasni..
hehe...suka sgt..dah lame mengidam bear besar2 ni..isk2..terharu sgt2...
siap kaler pink lg..bertambah ayu la i...hehe :P


dah masuk 3rd year ni...serious..baru rase mcm budak medic betol2..
dah mcm ala2 clinical sket la...mule dah tgok2 penyakit pelik2...
subhanallah...Allah dah ciptakan kite sebaik-baiknye...
kalo ade sumthing wrong..even sket je..
haa...mula la ade penyakit pelik2..

n smpai skrg..otak ni mcm kene bius overdose je dgn pharmacology, pathology,parasit n microbiology sume...
best n menarik je blaja ni..
tp...nak igt tue...waaa......sob..sob...

mmg kagum la dgn sape2 yg amek microb ,dah lps medic etc2....
nak kene blaja mende2 ni sumer..

ok..pray 4 me ya kwn2..thanks a lot...
may Allah bless us..moga Allah permudahkn segalanya~ ameen... :)


bait asrar
8.22 pm

Monday, September 27, 2010

Maas Salamah Malaysia


Pejam celik pejam celik je.x sangka cpt je mase b`lalu. x sangka dah abes 2 thn ak kt mesir.dgn jayanye..x boleh nk byg..huu..

pejam celik gak.dah nk abes honeymoon a.k.a summerbreak ak kt mesia ni.3 bulan rase mcm 3 hari je..

tp, balek kali ni.ak rase ade manfaatnye sendiri..

nak ucapkn terima kaseh byk2 kpd mereka2 yg memeriahkn cutiku.yg menjayakn cuti ni dgn cemerlang.n kpd yg x sempat nk jmpe..xpe2...insyaAllah ade rezeki ble2..kite jmpe k??
doakn la ak lulus xm nex year n murah rezeki dpt balek lg..

ok..biarlah gamba2 yg b`kata2 pulak k?? (^.^)

picnic ngan geng2 smakl kt titiwangsa..

walimah kak fathy

amek seri pengantin ;)

KBM bukit sentosa
(sorry sape2 yg xde dlm pic..tp akk rindu gle korg sumer..ok hidup2 baek2 k adek2..;) )

KISRA..(kakyu kate kitorg mcm dugong time ni..cess)

haa..kem nur bukit unggul, bangi

attachment kt IJN..(dpt doc garang..nasib bdn..)

bukak puase dgn ex-practikum H2o, KMJ dulu..

3R

iftar dgn geng2 KBM KL

iftar al-amin

bukak pose smakl..(kite mmg suke mkn n bising kn?? )

ok..dah raye...

walimah kak aisyah

steambot dgn family..
(kat umah je sbb xde restoran yg bukak steambot tghari..sume nk bkak mlm je )

ok..rasenye ni maybe post t`akhir b4 nk balek mesir semula..ok..slmt kembali ke sekolah..
sila belajar rajen2 n cover balek mane2 yg tggal tue..

nampaknye..mesir dah kata mari..ak kene kmbali kt sane..sambung balek study ak...tarbiyah ak..usrah aku..n yg plg penting..utk teruskan hidup ak...
ak cyg mesir n malaysia...;)


kpd kwn2 yg xde dlm gamba..sorry sgt2..tp korg ade dlm hati ak..
ceewaaah..

Syg sgt korg sumer...
family
kwn2 al-amin
kwn2 smakl
akhawat2 mesir..
n jugak fesi2 n adek2 kbm kl...
n sape2 je yg mengenali diri ini...

maybe ni juz reunion kecil-kecilan kite kt dunia ni..ape kate, jom kite buat reunion besar-besaran kt akhirat nanti nak?? jom2 semua berusaha utk itu..(^.^)

Sunday, September 26, 2010

hidup utk memberi kan??

td ak lompat2 blog org..jd silent reader..
rase sebak n perasaan mcm rojak..b`campur baur.ak x tau nape..

kerdilnye ak rasenye.nak jd mcm mereka2 yg menulis utk MEMBERI..
bg byk manfaat kt org laen...

teringat dlm cerita laskar pelangi.."HIDUPLAH UNTUK MEMBERI SEBYK2 NYA, BUKAN MENERIMA SEBYK2 NYA"

citer ni best..serius ak x tipu..cube lah tgok..byk pengajaran.n terkenang zmn skola2 dulu..

ok..ak akn cuba yg terbaek..nk improve tulisan la pasni..
maybe ak x reti nk menulis kot.sbb ak lebey suka membebel2..
nk tulis ni penat n kene concentrate abes..

tp x semua benda boleh d luahkn dgn mulut kn??
kdg2 tue mulut tue cakap je lebey..oops...peringatan utk diri sendiri..
tp ak rase menulis ni pun kdg2 lg kaw effect die..kan??

p/s: tgh packing emosi nk balek mesir balek..patut ckp kn kt diri sendiri "umah dah kate pegi, mesir dah kata mari"

Tuesday, September 21, 2010

Aidilfitri2010

salam..
huu..speechless..x tau skang ni ngah rase ape..
the unknown feelings..n i hate it..

idup x tenang je n rase malas n bosan cpt je menjenguk..huu..
plz..jaohkn tsunami tue dr aku..

ouh ye..ak menulis ni sebab....ade sorg kwn ak ni minx ak update blog..
huu..kpd cik N*****..saye tgh berusaha ni...hehe..

sbb still dlm mood raye ni kn...haa..ak upload sket gamba raye aku sekeluarga..


keluarga bahagia aku

3 gamba first ni..ade value yg besar bg ak..sbb ak satu family dpt kumpul dlm 1 gambar...
(actually gamba ni tangkap mase bulan pose lg..bcoz abg ak dah nk fly balek russia mase puasa ke-21..soo..raye kali ni pon x ckup ahli...maybe kene tggu raye taon dpn kot..insyaAlllah)

ak teringat ramai kwn2 skola ak tnye mase ak cuti summer kt mesia ni
"nape ko asyek balek je tiap2 thn??"

ak senyum penuh erti...mesti budak2 ni sume bajet ak ni budak cengeng..
homesick n segala bagai...its true..ak rindu keluarga ak..kwn2 ak..sbb tue ak balek...
tp ade lg reason ak kn?? utk D&T..yg susa nk dpt di bumi anbia tu...
n utk berbakti kat mak ayah ak..sementara mereka still bernafas lg...

ak jawab balek "penah dengar doktor dpt cuti lama2??"
kwn2 ak menggeleng...

"haa....tipu la kn doktor nk dpt cuti lama2...lg2 mase housemanship...soo..skang ni ak cuti lama..
hampir 3 bulan...time cuti ni la ak nk berbakti kat mak ayah ak..yg selama 9 bulan ak kt mesir ak juz bole call n skype je..tnye kabar..selain bole doakn mereka..ade ak bole tolong mereka ape2 bile ak diperlukan d sisi mereka??"

"sooo..sementara still blaja ni..n ade peluang cuti lama2...baek kite manfaatkn bek2 kn?? n sementara mak ayah still ade lg...bg peluang diri kite utk berbakti kt mereka..even juz urut2 n cabut uban mak or ayah..nanti dah keje esok2..buzy xyah cakap la kn?? entah2 nk kumpul ramai2 time raya pun susa..."

ak x dpt bygkn mase dpn ak t camne..

ni sebenarnya gamba pagi 1 syawal..;)

p/s: ayah aku dah suro ak balek tok summer taon dpn..katenye ade projek nk buat same2...huu..;)


Sunday, September 5, 2010

Syamil


Semalam..aku spend mase ak dgn ikut ayah ak bagi sumbangan derma kpd fakir miskin..sempena nak raye ni..kite cube la bantu even x byk…tp bole la menceriakn hari2
mereka…Lagipun bulan ramadhan ni, setiap amalan kite akn digandakan…haa..sape xnk buat
amal baek kn??
Cpt2.haa...sementara ade lg saki-baki ramadhan ni..cube manfaatkn baek2..

sumbangan utk fakir miskin d sebuah PPR kat sentul


Kat sane ak jumpe sorg budak kecik yg cute

“name sape??”
“syamil..” budak tue jawab dgn gaya malu2 comel..

aksi gedik dgn si comei

“bape thn ni??” “4 thn.”
“ouh..dah masuk tadika ke??”“dah” ak pikir..budak2 skang mmg advance kn?? Umo 4 thn dah msk tadika..ak dulu 4 thn ni men perang2 lg dgn buah terung yg kecik2 tue n plus ak suke maen lastik cicak..haha (abg ak ajar ok! )

Aku cube carik topic utk bersembang..
“syamil, baju raya dah beli ke?? warna ape??”
“dah beli dah.warna hijau, biru,purple..cikgu kate nanti mase raya kene pakai topi tadika”
Haha..ak tergelak2…dok terbygkn budak ni akn pkai baju melayu n topi tadika die..mesti cute kn?? Huu…

sukarelawan

Syamil mmg manja n cute..ak layan la die sembang2 n tangkap2 gamba.even ak bukan nyer pandai sgt layan budak kecik ni..normal phenomena is kalo budak kecik nampak ak…baby la especially akan nangis je..ak admit maybe muka ak nmpak garang kot..huuu..nasib2..nmpaknye ak kene byk senyum lg la pasni…hehe

Then smpai dah nak balek tue..syamil kiss ak byk2…smpai melekat2 air liur die kt pipi aku..
N die cakap benda yg buat ak terharu “nanti syamil nak kahwin dgn baby besar la..”
"syamil sayang baby besar..
Baby besar tue refer kat ak la…haha…tergamam aku dnga budak kecik cakap psl kahwen..huu…

Ak rase seronok layan budak kecik yg cute n x mengada2 sgt..n x suka nangis sgt..hehe…Tbe2 rase mcm nk ade anak buah lak…

syamil dgn kak chik die

p/s: Huu..along..cpt la kahwin..;)

Monday, August 16, 2010

MR. E

-->

“Awak kalo bagi jawapan main-main macam ni, kalah nurse, baik awak jadi staff OT je”

“Kalau awk tak ingat, baik tak yah laa jadi doktor!”

Mr.E..seorang surgeon muda…yang serius, tak banyak bercakap dan tegas orangnya..aku sejujurnya kagum dan salute dengan doctor pakar ni..muda-muda lagi sudah berjaya bergelar surgeon dan menjadi orang kuat dalam department ini..bukan senang woo muda-muda nak pegang jawatan di IJN ni..
garang x??

Alkisahnya…minggu ini, alhamdulillah..Allah beri kesempatan dapat membuat attachment di Institut Jantung Negara (IJN)..aku tak tau macam mana boleh gatal tangan nak apply untuk buat attachment ni, plus aku baru sahaja nak masuk tahun 3 medical school, atau lebih tepat lagi, still PRE-CLINICAL. Jadinya, ilmu di dada ni hanya secuit je la.

Nak dijadikan pengalaman..banyak yang aku belajar kat sini..not only knowledge about medic or heart..but yang paling penting is, our relationship with people surrounding us. It is about how we treat them.

Dan kalau kehidupan sebagai doctor itself, surely kita akan deal dengan patient, nurses, patient’s family n staffness dekat hospital tu.
As aku seperti kanak-kanak kecik yang nakal dan menyibuk je nak buat attachment di IJN ni, maka as usual banyak doctor yang cakap..

Laa..kenapa nak buat sekarang, tak payah lagi la kalau umur macam awak ni. Better tunggu 2-3 tahun lagi”

Tapi..alang- alang menyeluk pekasam, biar la sampai belajar betul-betul kan?

Satu perkara yang aku perhatikan..doktor di Malaysia ni ramai, Tapi tak ramai yg MUSLIM doctors.

Memang tak dinafikan yang semua doctors merawat pesakit. Tapi aku tengok rutin harian mereka tak ubah seperti robot. Hidup mereka just pergi hospital, ward round, check patients dekat clinic and bedah patients.

and the same things goes everyday. Macam dah kena set. Kitaran robot.

Ye, tak dinafikan ade sebahagian doctor tu membaca basmalah sebelum membedah dan merawat. ckp kt patients.. “acik, jum ikut saye mengucap”…etc2…

Tapi MUSLIM doctor bukan setakat itu sahaja. it is being muslim in da whole life…cakap pun benda-benda yang baik je, tak mencarut, tak marah-marah dekat patients yang taknak makan ubat, tak menengking nurse or doktor-doktor lain yang terbuat mistake..

Dan seorang doctor Muslim sepatutnya mempunyai jati diri mereka. Sepatutnya kita tidak terlalu mengagungkan sangat peraturan barat di dalam medical ethics. Lebih-lebih lagi yang bertentang dengan syariat Islam (e.g: nak masuk bilik bedah, kene pakai baju scrub dan tudung tidak dibenarkan..mesti pakai caps n mask je..tudung hanya dibenarkan untuk certain people sahaja.

Saya tahu mereka ingin menjaga kebersihan dan sterilization, tapi sepatutnya kita juga menghormati aurat perempuan bukan?

Dan satu pengalaman yang takkan aku lupa smpai bila-bila..

keadaan di dalam Operation Theatre (OT)
Satu hari ni ak ikut Mr E kat OT (operation theatre)..

Di dalam bilik bedah, sedang aku observe operation tu, tiba-tiba Mr E panggil aku..

“Medical students mana?” 

 “ Saya di sini!”

Aku datang dekat..

“ok, awak cakap dah belaja physiology kan? Then tell me about cardiac cycle

Haa…rahang aku macam nak jatuh..cardiac cycle?

Jap2, yang mana satu..banyak sangat cycle yang nak kene ingat. Otak aku ligat berfikir.

Tapi akhirnya, aku masih tak dapat nak recall. Aku tak dapat menjawab walau sepatah pun..

“ Awak ni betul ke medical student? Sebelum ni kata nak exposure as doctor kan? then jawab la soalan saya,” Mr E mula menyindir.

Huu..time tu aku tak tau nak letak muka di mana..frust sangat sebab tak dapat jawab, macam bodoh sangat je rasanya..tapi rasa nak gelak pun ada jugak..tapi aku tahankan aja..hehe

“Awak kalo bagi jawapan main-main macam ni, kalah nurse, baik awak jadi staff OT je”

“Kalau awk tak ingat, baik tak yah laa jadi doktor!”

Ini penutupnya sebelum dia berlalu dengan marahnya.

Aku diam sahaja. Tetapi sebenarnya aku tersenyum di sebalik mask.

Geli hati rasanya dimarahi oleh doctor pakar yang bajet hebat ni.


So, the conclusion is..kalau nak jadi doktor ni bukan benda senang. Kena faham dan ingat. hafal kaw-kaw and ready semua benda dalam kepala..

Kalau tak, akan jadi macam kes aku di atas ni. Elok je kena marah depan 8-9 orang  yang ada dalam OT tu. Termasuk nurse dan staff sekali dengar aku kena marah. segan kot.

dan nak jadi doktor ni kena jujur dan professional. kalau rasa tak tau satu benda tu, mengaku sahaja awak tak tahu. Jangan memandai buat-buat pandai. Sebab akibatnya nanti akan kena dekat pesakit.

Dan pesanan juga, doctor mesti berbaik-baik jugak dengan nurse. Kerana mereka yang banyak membantu doctor. Trust your nurse and stafness J


p/s: aku harap sangat satu hari nanti aku boleh mempraktikkan islam dekat hospital tempat aku bekerja nanti. Harapan aku untuk create suasana hospital yang mesra ibadah..insyaAllah (^.^) doakan..