Saturday, March 31, 2012

STEP 12

....بسم الله الرحمن الرحيم

Apa khabar semua??? Apa khabar iman, amal??
Haa..semalam hari jumaat, sempat tak nak habiska bacaan surah al-kahfi???

rasa nye lama sangat saya x menulis post baru yg pjg berjela-jela....
InsyaAllah, kalau diberi kesempatan waktu, saya takkan lupa utk share apa2 di blog kesayangan saya ni...
tp buat masa ni???
nak promote something, dibawakan khusus untuk mereka2 yg belajar di bumi kinanah ni...
(^.^)


kenal mereka???
nak tanya lebih lanjut???
haaa....
bole layari bolg ini http://ourstep2012.blogspot.com/

cepat2!!! tempat terhad!!
bukan sng woo nak jumpa Dr Harlina~ (^.^)

maybe u`ll be the next after her. who knows??

cpt2 mendaftar~ :)

ala kulli hal, jazakillah khairan :)


yg tak sabar nak berseminar,
musyirahanan
bait amru
9.07 am

Friday, March 23, 2012

Solah




Abu Hurairah RA berkata bahawa beliau mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda, 
”Aku ingin supaya dapat kusuruh pemuda-pemuda mengumpul kayu api banyak-banyak untukku dan kemudian akan kupergi dari rumah ke rumah orang yang solat di rumah masing-masing (tidak solat di masjid) tanpa sebarang uzur dan membakarnya.” 

dan untuk mereka2 yg menunaikan solat....

Hassan r.a berkata : 
"Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk." 

T_____T

p/s: hepi friday!! jgn lupa baca al-kahfi ye :)
t8 care people~


bait amru,
10.40 pm

Tuesday, March 13, 2012

Fakir Miskin

BFF

Even cerita ni saya dah share dgn org lain..Tapi saya tetap nak share dekat diari saya ni...Semoga amek iktibar~ 

Jejalan dengan BFF saya...kami baru keluar dari Ganena Mall...salah satu mall yg x sampai 5 minit dari rumah sewa saya...berhajat utk pulang ke rumah..sambil tangan saya menjinjing barang2 shopping dan BFF di sebelah memegang air jus strawberi yg baru dibeli dgn harga LE8...*mahal tu, kira2 Rm4 secawan.huu*

Baru je jalan beberapa tapak..terlalu depan seorang wanita tua...menadah tangan meminta simpati..

hati saya berbolak balik..."alaa...nak bg, tp takde duit kecik pulak"

Tapi, BFF saya kt sebelah ni terus amek duit dari beg dia dan bagi dekat wanita tua tadi....

terus kami menyambung perjalanan...sambil mulut sok-sek bersembang macam2 isu terkini...

tgh2 jalan tibe2 dia berhenti...." Alaaa....aku serba salah la.."

"Nape pulak??"

"ermm...patutnya aku bagi je air yang aku tengah minum ni...Kita kalau nak bagi, better bagi ape yang kita sayang...."

T______T 
Touched!

bergetar hati...* hati sayu tp kaki still melangkah*

"Aku taknak, kat akhirat nanti aku yang jadi orang yang haus dan meminta2..." sambungnya lagi.

TT______TT *sekali lg aku kene smash*

Allah, betapa lokek nya aku... Nak menghulur sedikit pun berkira2...Tp bila tabung2 palestin atau Syiria   berjalan di dalam kelas..boleh pulak nk keluarkan duit...*maknanya dlm nak bersedekah pun memilih2 org sedangkan wanita tua ni mana tahu lebih2 memerlukan bantuan*

Ketahuilah bahawa Rasul SAW pernah bersabda..semasa Beliau naik ke langit ketika peristiwa Isra` dan mikraj.." Sesungguhnya Syurga kelak dipenuhi ramainya dari kalangan fakir-fakir miskin..."

*Logik sangat, sebab nak hisab mereka pun sekejap...sebab harta mereka sikit..sedangkan kita, tiap2 jirim harta kita akan Allah soalkan nnt...Kemana perginya harta yang Allah amanahkan kepada kita???

Okeh, sebelum habis..jom sama2 buka al-quran terjemahan...
Surah Al-baqarah: ayat 261-264
Surah Al-Hadid: ayat 10

dan kalo rase nak kene smash lagi...
buka surah Al-Imran: ayat 14


p/s: Azam baru...-> nak banyakkan infa` dan jangan lupa Boikot barangan2 Israel~


Pss: ini adalah list boycott paling latest yg telah disusun seorg student malaysian di rusia. compilation dr pelbagai sumber dan jg penyelidikan ttg penglibatan setiap syarikat tu dgn israel pun dilakukan jgk. believe me,this list is endless.mmg byk sgt brg2 ini di sekeliling kita.main research for malaysia and russia market. bg egypt,bole tgk main kompeni tu kot,then bile beli brg,jenguk2 la kt label manufacture;)

kita usaha takat mana kita mampu...kalo bukan kita daie2 ni nk boikot..siapa lagi?? kata cakna isu ummah..sebuk2 buat prog sana sini..tp bila kita beli brg2 israel ni..seolah2 kita tikam saudara kita dr blkg~ and Allah tnye usaha kita, apa kita buat utk saudara2 kita...*even kalo fikirkn logik, xde la syarikat2 ni akn bankrap kalo kita boikot..tp at least kita ada usaha kan??? Benda ni yg Allah tanye kt akhirat nnt...
"ape kau dh buat utk saudara2 seislam kau??"

TT_________TT


bait amru,
2.12 am

Tuesday, March 6, 2012

CommeD


This morning, while we're focusing at the whiteboard, with our Professor of Community Medicine, Dr Suhair..Suddenly, the door is knocked. A young professor, also the doctor from the same department, Dr Omaima entering the room. She smile and asking the permission to hear the lecture together with us and she take the place in the last bench.

The lecture is continued..

It is quite interesting. We learn the types of immunization and their examples.. (we can imagine it as we already get vaccinated since we are small right??)

Basically, our body have active immunization, which is our body produce the antibody formed from the killed organism or live attenuated organism..

and also our body have natural passive Immunity..which we get from our mother through Placenta and Milk.

Then the professor explaining a table about  "Immunization Planning in Egypt According to WHO" at the whiteboard.

while at the same time, Dr Omaima comes to the front and open a file named "Immunization Planning in Malaysia According to WHO, Source from BabyCenter"

She ask the permission from Dr Suhair to explain it to us. Dr Suhair answering with smile.

Unexpectedly, suddenly Dr Suhair comes to us and sit in between us. She smile and said " I want to recall my memory, sitting at this place. Being a student about 40 years ago...."

The class then become speechless. The student looking at each other.


"So sweet...." shout the students simultaneously.



Dr Omaima at the front

** FYI, Dr Suhair was also the Professor for Dr Omaima, when she was a student.


** Can you imagine, what a feeling to see her students, becoming a professor nowadays?? 

** cannot imagine if i`m given the chance to be like Dr Suhair....


p/s; haha...berterabur grammar. this is my first time to write a post in fully english. (usually i`m prefer to write Manglish, hehe) so, any comment?? ;)

bait amru,
3.27 am