Thursday, December 29, 2011

Kakak Chantek




Tengah blogwalking tadi...jalan2 dekat blog seorang kakak chantek...
teringat komen seseorang tentang akak ni...

"ermm..even nampak akak ni mcm tak dpt nk commit semua program2 tarbiah kita..
sebab buzy hal keluarga...dan sebab ade org di malaysia dah larang supaya tak keluar malam..
( di mana kadang2 kami terpaksa meeting pd waktu mlm)

Tapi, tarbiah tu meresap ke dalam setiap sendi dan darah akak ni... 
apa yang dia cakap...cukup untuk mentarbiah kita-kita yang mendengar..
apa2 yang dia buat, cukup untuk mengingatkan kita kpd-Nya..
apa2 yang dia share, sangat2 bersungguh-sungguh dan datangnya dari hati. Sangat ruhiyy~

kiranya, Tarbiah tu memang meresap sebati dalam dirinya...
walaupun kita nampak macam dia tak aktif sangat berdakwah macam orang lain.." ~

*Insaf!! kadang2 kita cakap je berabuk..tersembur-sembur air liur...
tapi amalan kita selari tak dengan percakapan kita???

Cukuplah ayat kedua dan ketiga dari Surah Saff ni dapat mengoyak-rabakkan hati kita...
Kalau kita cakap tak serupa bikin!

"Wahai orang-orang beriman, mengapa kamu katakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan??"
" Itu sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan"

 (As-saff: 2-3) 

Allah! Allah!

Terbaru, sedang membaca buku Dalam Dakapan Ukhwah karangan Salim A. Fillah...
cukup basah dan merobek-robekkan hati yang kering~


aku takjub pada orang yg suka dipuji atas apa yg tak dilakukannya,

aku takjub pada orang yg suka dikagumi, atas hal yg bukan miliknya,

aku takjub pada orang yg merasa benar dengan menyalahkan kawan,

aku takjub pada orang yg merasa mulia dengan menghinakan sesama,

dan semua itu akn kuringkaskan menjadi: Aku takjub pada diriku sendiri...

-Salim A. Fillah-


p/s: Ya Allah, tak mahu walau secalit pun akhlak ahli neraka itu ada pada diri kita..."

p/s 2: Gambar di atas tiada kaitan dengan tajuk~ :)




bait amru,
1.53am

Tuesday, December 27, 2011

ECG


KEHIDUPAN ni macam ECG, 
ada turun naik..
ada time kita berada kat atas,
dan ada masa time kita berada di bawah..
tapi kalau mendatar je,
hurmm..jawapnya dah mati lah tu~ :)

daie tu doktor jiwa la kan??


and....same goes to DAKWAH...

DAKWAH ni pun macam ECG...
ada turun naik,
ada susah senang..
kalau la mendatar je, xde cabaran langsung..

hurmmm....
maknanya tak buat keje lagi la tu~ 

(^.^)


bait amru,
2.30 pm.

Tuesday, December 20, 2011

Mata

Salam alaik~


haaaacuum...
aduuhh..berhabuk..


lama sgt x update.. huu...sorry sgt2...
nak cakap ape lagi?? 


Lately, sangat2 buzy (huk2..bile pulak yg x bz kn?? huu)
and Alhamdulillah..skrg dah msuk posting baru..now i`m in Ophtalmology posting...
Bahagian mata...


Awal2 sebelum nak masuk posting ni, aku wonder..best ke posting ni eyh??
dan otak cakap..."haih, awak dah rabun tu, g la belajar rajin2 pasal mata ni" :)


And Subhanallah....Maha Suci Allah...
Mata yang saiznya 2.4cm sphere, 
kalau nak compare..hanyalah beberapa centimeter je daripada badan kita...
memiliki fungsi yang sangat haibat...
dan semua orang pun mengaku, kalau la tanpa mata ni, mmg huru-hara lah kita dlm nk menjalani rutin harian hidup kita...


Even kalau ada kecacatan sikit pun, penglihatan kita akan kabur...


rasa sangat2 kagum dengan mereka2 yang istimewa...
yang Allah tak kurniakan mata kepada mereka, tetapi mereka melihat dengan mata hati...


And compare dengan kita ni, yang ada mata, dua2 belah berfungsi elok je, tapi x guna kan nikmat ni baik2 pun...Astaghfirullahal a`zim...


Tak bole bayang macam mana kalau Allah tarik balik nikmat mata ni, even dalam sejam pun..mesti haru-biru kehidupan kita kan???  *Insaf T__T*


and nak tahu tak???
ada satu penyakit ni, nama dia Trichiasis...
Which is the patient has maldirected eye lashes...maksudnya, posisi bulu mata pesakit ni tak normal...kalau biasenye kalau kita perasan, bulu mata akan menghala ke luar kan?? tapi pesakit ni, bulu mata dia menghala ke dalam...dan dia akan sentuh dan menyapu cornea dan conjunctiva (for protection for eye)..


So, pesakit akan mengadu ade bahan asing dalam mata dia, rasa x selesa, mata berair dan merah2...sebabnya simple je, sebab bulu mata tu,masuk ke dalam mata...


dan kalau tak rawat cepat2 penyakit ni, akan menyebabkan corneal ulcer dan lebih teruk lagi, akan menganggu penglihatan disebabkan oleh opacity of the cornea.


Jangan tak tahu, penyakit kecik macam ni pun...rawatannya dengan surgery tau!! (kalau bulu mata melebihi 4 helai)...


kalau perasan, bulu mata bawah dia, yg tengah2 tu masuk ke dalam...


Subhanallah...BULU MATA...yang kita tak pernah pun hargai kehadiran nya, rupa2 nya kalau ada kecacatan sikit pun...memang tak selesa dan akan memudaratkan...


Subhanallah... Betapa banyaknya nikmat Allah yang dah kita dapat...tapi kita memang manusia yang tak sedar pun semua ni.. apatah lagi nak bersyukur kan???


*Sentap!!*


"Maka nikmat Allah yang manakah yang ingin engkau dustakan?" (Ar-Rahman: 13)


dan Allah ulang ayat ni sebanyak 33 kali dalam surah Ar-Rahman ni..
menunjukkan betapa memang fitrah manusia ni, kalau dalam bahasa kasarnya,
tak mengenang budi lah....


aduhh.. T__T




dan cerita tentang nikmat Allah ni, memang kita tak dapat nak balas balik melainkan dengan buat apa yang Allah suruh, dan tinggalkan apa yang Allah larang...dan mensyukuri nikmat-nikmat ni dan gunakan untuk Islam..bukannya menambah lagi maksiat dan dosa dengan nikmat2 yang Allah bagi ni...


InsyaAllah...


dan ingat balik tujuan hidup kita...
macam dalam surah Az-zariyat: 56 dan surah al-baqarah:30...


Jom belajar elok2 agama ISLAM terchenta ni...
kata kita dah islam sejak lahir kan?? sejak keluar dari perut ibu...
tapi ada nilai ke keislaman kita???


kita bukan nak meramaikan orang2 islam kat muka bumi ni yang memiliki angka 0..
yang mana bila didarabkan dengan ribuan atau jutaan pun, tetap jawapannya 0.
(betul kan?? contohnya: bilangan umat islam di bumi ni adalah 1 juta dan bila didarabkan dengan kita seorang yang nilai keislamannya 0, 1 juta x 0 = 0 )

Tapi kita nak meramaikan umat islam yang nilai seorang, bersamaan beribu2 atau jutaan...
InsyAllah. Ameenn.....

apa lagi, jom kita baiki diri dan ajak orang lain jadi baik sekali?? (^.^)



bait amru, 
11.34 pm,
25 muharram 1433H

Tuesday, November 29, 2011

Allah Ma3na


"Hairan sungguh urusan orang mukmin itu, semua urusannya baik belaka;  
perkara ini tidak akan didapati dalam diri seseorang kecuali pada orang mukmin.
 Iaitu apabila dia mendapat kebahagiaan dia bersyukur dan bersyukur itu baik baginya. 
Apabila ia ditimpa musibah dia bersabar, dan bersabar itu adalah hal yang baik baginya."
[Riwayat Imam Ahmad]
Cool bukan??? Haibatnye bile mana kita menjadi org mukmin itu..
ouh sila highlight ye, org MUKMIN (beriman) bukannya org MUSLIM...




 Dan telah diceritakan bahawa Saidina Umar Al Khattab, Amirul Mukminin telah berkata ,
"Aku akan selalu mengucapkan hamdalah sebanyak empat kali setiap musibah yang menimpa diriku : 

Pertama, kerana Allah tidak menurunkan musibah yang lebih besar dari musibah tersebut. Padahal kalau Dia mahu, Allah pasti bisa melakukannya.

Kedua, kerana Allah tidak menimpakan musibah pada agamaku. Kerana bagiku tidak ada yang lebih berharga dari agama. 

Ketiga, kerana Allah telah memberi kesabaran kepadaku, sementara kesabaran balasannya adalah surga!

Keempat, kerana Allah pasti menolongku memperoleh kembali apa yang telah hilang. Sebab setiap mukmin pasti akan mendapat gantinya berupa rahmat dan hidayah Allah! 

dan katanya lagi, 

"Demi Allah, selama mana aku masih menjadi seorang Muslim, aku tidak pernah peduli dengan keadaanku"

Luar biasa sangat-sangat kan???



* dari buku yang ditulis oleh Solikhin Abu Izzuddin 'The Way To Win'


bait amru,
9.24 am
4 muharram 1433H


Friday, November 25, 2011

Tahun Baru



Bila mana nak mula je awal tahun, semua org pun akan ada azam baru, barang2 baru, dan perancangan2 awal tahun. Katanya utk amek semangat dan mood baru. Senyum!
Hurmm...sedar tak sedar. esok dah masuk satu lagi tahun baru dlm kalender islam. Selamat tahun baru semua! Selamat Awal muharram.
Semoga amalan2 kita pada tahun lps, Allah kira sebagai asbab utk mendekatkan diri kita kepada-Nya dan semoga tahun baru ni akan lagi gembira, bahagia dan diberkati Allah. InsyaAllah :)
Ohye, suka utk saya share beberapa kelebihan Awal Muharram..
Sabda Nabi s.a.w.; “Puasa yang paling baik selepas Ramadhan ialah puasa pada bulan Muharram. Solat yang paling baik selepas yang fardhu ialah solat malam” (Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a.). 
dan sesiapa yang berpuasa pada Hari Asyura pula....diharapkan Allah Taala memberi pengampunan dosa untuk setahun yang lepas.
Sabda Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam:
وصيام يوم عاشوراء أحتسب على الله أن يكفر السنة التي قبله
Maksudnya: “Puasa pada hari Asyura aku mengharapkan kepada Allah supaya mengampunkan untuk setahun sebelumnya”. 
(Direkod oleh Imam Muslim no: 1162).


Dan sejarah pensyariatan puasa hari Asyura dijelaskan dalam satu hadis Ibn Abbas r.a. katanya:
قدم النبي صلى الله عليه وسلم المدينة فرأى اليهود تصوم يوم عاشوراء فقال: (ما هذا). قالوا هذا يوم صالح هذا يوم نجى الله نبي إسرائيل من عدوهم فصامه موسى. قال: (فأنا أحق بموسى منكم). فصامه وأمر بصيامه
Maksudnya: 
Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam datang ke Madinah, lalu melihat kaum Yahudi berpuasa pada hari Asyura.
Baginda bersabda, “Apakah hari ini?”.
Jawab mereka, “Ini adalah hari yang elok. Ini adalah hari Allah menyelamatkan Bani Israel daripada musuh mereka. Lalu Musa berpuasa pada hari itu”.
Baginda bersabda, “Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu”. Lalu baginda berpuasa dan memerintahkan supaya berpuasa.
(Direkod oleh Bukhari no: 1900, dan Muslim no: 1130).

So, antara cadangan2 yang bole kita praktikkan ialah:

1. baca doa akhir tahun dan awal tahun ptg 29 zulhijjah ni.
2. Hidupkan malam2 10 awal muharram ni dgn qiam, zikir, tilawah al-quran. 
Kalau kejutkan housemates/ family pun lagi best!!
3. banyakkan sedekah dan menjamu org2 yg berpuasa.
4. Berpuasa sunat di siang hari
daannnnn.....Puasa pada Hari Asyura...

So, enjoy bonus yang Allah dah bagi kat kita awal2 tahun ni. 
Jom sama2 berlari ke syurga!! :)

p/s: saya personally, minx maaf kpd sesiapa y penah terasa hati dgn saya ye.!  
semoga Mesir kembali aman dan 
semoga tahun baru ni banyak sinar baru utk Islam. Allahuakbar!!!
thanx 4 da support readers! (^.^)

bait amru,
2.21pm
29 Zulhijjah 1432H

Saturday, November 19, 2011

SAYANG




S.A.Y.A.N.G....

Sayang tu rasanya di Hati..
dan hadirnya nampak pada pekerti...

Sayang mak ayah, 
Jadi anak baik, taat perintah dan belajar sungguh2...
tak nak kecewakan mak ayah bila dpt result corot..

Sayang kawan,
teman ketika suka dan duka..
gaduh, marah, benci semuanya terhapus kerana hadirnya rasa ini...
Bila dia gembira, kita suka dan bila die berduka, kita resah bersama...

tapi, sayang kan Rasul macam mana??
Sayangkan Allah pula???

hari-hari cakap "aku sayang Allah"
atau pun, 'aku sayang dia kerana Allah"

Tapi..sayang tu hanya di mulut je???

Sayang seribu kali sayang...

Sayangkan Allah dipamerkan dgn amalan..

Sayangkan Allah ke namanya kalau masih buat ape yg dilarang??
Sayangkan Allah ke kalau masih tak mahu tinggal apa yg x disukainya...

bermakna ke erti "sayang" tu dengan hanya ibadah ketika solat?? 
sedangkan masa-masa lain kita sia-siakan sahaja???

Sayang, seribu kali sayang.....

Saturday, November 12, 2011

Hati manusia


Bismillahirrahmanirrahim....

Salam ukhwah. rasenye sejak balek ke mesir ni..kerap kali harapan untuk meng'update' blog tu dtg, malangnya hanya tinggal angan2 je...
maaf ye atas kekhilafan~

kali ni, cume nk share sedikit perkongsian...yg menyentap jiwa saya~ 

Kata Imam Ghazali:
Hati ibarat cermin,hati yang baik ialah seperti cermin yang elok yang dapat mengetahui sifat-sifatnya dan Hati yang kotor ialah seperti cermin yang buruk.

bila mana HATI di muhasabahi....mane satu ye jenis2 hati kita???


Adakah hati kita Qalbu sahih (hati yg sempurna)???


Bila mana seseorg itu...
■Selalu ingat kepada Allah dan tak pernah jemu beribadat kepada Allah.

Yahya b musa berkata "qalbu sahih adalah siapa yang senang berkhidmat kepada Allah"

■Menjaga waktunya
■Memberi perhatian kepada kualiti amalannya
■Menyesal bila lupa kpd Allah
■Cintai kalamullah


Bersihnya Hati ni, Jeles!

ataupun Qalbu mayit (hati yg mati)???


"Dan  barangsiapa  berpaling dari peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit, dan Kami akan menghimpunkannya pada hari  kiamat  dalam keadaan buta".

"Berkatalah ia: "Ya Tuhanku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya adalah seorang yang melihat?"

"Allah berfirman: "Demikianlah, telah datang  kepadamu ayat-ayat  Kami, maka  kamu melupakannya, dan begitu  pada hari ini kamupun dilupakan". (Surah Taaha :124-126)



Ibrahim Adnan ditanya, kenapa doa tak dimakbulkan sedangkan Allah dah janji dalam quran bahawa setiap doa akan dikabulkan?? 


Katanya ada 10 benda:

1)kamu kenal Allah tapi tak tunaikan haknya.
2)kamu baca quran tapi tak faham isinya.
3)kamu mengaku cinta Rasulullah,tapi tak ikut sunnahnya.
4)Benci syaitan tapi ikutnya.
5)Nak masuk syurga tapi tak buat syaratnya.
6)Nak jauh neraka tapi menjerumus ke dalamnya.
7)Tahu mati akan berlaku,tapi tak buat persiapan.
8)Tahu buruk orang lain tapi tak tengok keburukan diri sendiri.
9)Setiap kamu kuburkan orang tapi tak pernah ambil ikhtibar
10)Dapat nikmat Allah tapi tak pernah bersyukur.


SENTAP!! Astaghfirullah...

dan ni satu lagi jenis hati...iaitu Qalbu marid (hati yg sakit).


:(
Ciri-ciri:
■susah nak kenal Allah
■mudah penuhi hawa nafsu
■tidak sedih kalau tak tahu kebenaran islam.
■selalu melakukan perkara yang tidak bermanfaat.

Kadang- kadang kita rasa Hati kita dah cukup hidup, tapi bila dibacakan ayat-ayat Allah, tak pula bergetar hati??? Bila isu umat islam diseksa diperkatakan, hati kita sedih. Ye, memang sedih, tapi seketika cuma. Selepas itu, kita boleh je gelak-gelak mcm biasa... Hidup sangat ke hati tu???

Ade ke ubat-ubat untuk masalah hati ni???


mungkin kita bole banyakkan...
●Zikrullah
●Baca quran
●Istiqhfar dan taubat
●Qiyammulail
●Berkawan dengan kawan yang baik dan ikut tabiatnya :)


Syed qutub:
orang yang buat maksiat macam budak-budak yang main lumpur,
mereka tak tahu pun yg lumpur itu kotor.

astaghfirullahal `azim....nauzubillahminzalik.
jom muhasabah diri! sebelum dipanggil kembali~

p/s: Maaf, entry kali ni ringkas. dlm kesempitan waktu tika ini. May Allah bless u readers :)


bait asrar,
11.57 pm

Monday, October 31, 2011

Hadiah Allah untuk 10 awal Zulhijjah

Bismillahirrahmanirrahim...


Kalau dulu, kita sentiasa rindukan suasana ramadhan, dan Alhamdulillah..Allah dah pilih kita untuk melalui madrasah ramadhan...dengan segala bagai kelebihan dan kehebatan ramadhan...dan setelah berakhirnya madrasah itu, Allah kurniakan pulak kita Syawal yang penuh rahmah. Dimana ziarah menziarahi masih lagi tak lapuk dek zaman.. Tapi, adakah kita telah grade dgn cemerlang drpd madrasah tarbiah ramadhan itu?? Nah, tanyalah diri sendiri!


Masa berlalu, dan kehidupan kita terus berjalan.. Daripada yg selama ni menganggur sementara cuti daripada kuliah, sekarang dah kembali menjadi budak skema yg belajar je..Mereka2 yg bekerja..terus bekerja...(penat tak penat mmg kene tolak tepi la, lagi2 bila time raya semua pun dah pokai dek sambutan yg gilang gemilang)..dan orang2 yg paling happy adalah kanak-kanak, budak sekolah dan cikgu-cikgu...
Ape lagi?? Mesti la sebab cuti sekolah akhir tahun bakal menjelang tak lama lagi...masing2 pun dah merangka plan-plan tindakan untuk cuti nanti...


Tapi, dalam kita sedar tak sedar, sekarang ni bulan ape ye??? Okai, tak payah la nak jawab bulan oktober..sebab yang itu, semua orang pun maklum...


Tapi semua orang maklum ke yang kita sekarang ni dah masuk bulan Zulhijjah??? Haa...ke semua orang hanya perasan seminggu lagi kita akan cuti sebab Eid Adha?? Haila...mmg tradisi orang2 malaysia ni, kalau bab-bab cuti ni, mmg cepat je nak masukkan dlm planner kn?? Aiyyo~


Erm, ape la yang hebat sangat Zulhijjah ni kan smpai semua orang nak notice???


Haaa, yang ni la saya nak habaq mai ni...



ketahuilah bahawa Allah telah bersumpah dengan hari-hari 10 pertama Zulhijjah. 


Firman Allah:                                                                                                                                                                                                            

                             وَالْفَجْرِ . وَلَيَالٍ عَشْرٍ . وَالشَّفْعِ وَالْوَتْرِ     

“Demi fajar. Dan malam yang sepuluh. Dan yang genap dan yang ganjil”. (Al-Fajr: 1-3)

Dan menurut setengah ahli tafsir: “fajr” ialah fajr Eidul Adha, iaitu hari haji akbar (terbesar)..
”Dan malam yang sepuluh” ialah dari awal Zulhijjah dan berakhir pada hari Nahar (Eidul Adha).
“Dan yang genap dan yang ganjil” ialah hari-hari Tasyrik.


Betapa, Allah dah bersumpah dalam kitab sucinya..!

dan Allah telah menjadikan bulan-bulan dan melebihkan 4 bulan haram iaitu Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram dan Rejab. Allah telah memilih dari bulan-bulan yang haram ini hari-hari yang dilebihkan, di antaranya adalah 10 pertama dalam bulan Zulhijjah.

Kalau la masa bulan ramadhan dulu, sana sini terpampang hadis, ayat al-quran atau apa2 kata-kata yang menggambarkan kelebihan beramal soleh dlm bulan ramadhan, pahala dilipat ganda dan tersedia satu malam yang jika beribadah, ibarat beribadah 1000 bulan... Tapi, sebenarnya..pada awal 10 Zulhijjah ni, juga ada keistimewaannya tersendiri..Malah, Allah dan sediakan offer yg macam-macam. Cuma, kita je yang x tahu dan info ni x tersebar luas dalam masyarakat kita....(soo, sila la sebar kan ye~)



Ape sangat kelebihan 10 awal Zulhijjah ni???

Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Nabi SAW telah bersabda :
ما من أيام العمل الصالح فيها أحب إلى الله من هذه الأيام (يعني العشر)، قالوا: “يا رسول الله، ولا الجهاد في سبيل الله؟” قال -صلى الله عليه وسلم-: “ولا الجهاد في سبيل الله، إلا رجل خرج بنفسه وماله فلم يرجع من ذلك بشيء”.
Yang bermaksud :
Tidak ada amalan soleh yang lebih disukai oleh Allah SWT lebih daripada (amalan) pada hari-hari ini (iaitu sepuluh hari bulan zulhijjah). Para sahabat bertanya : Wahai Rasulullah, sekalipun dengan jihad di jalan Allah?”. Rasulullah SAW menjawab, ”Sekalipun dengan jihad. Kecuali jika seseorang keluar dengan dirinya dan hartanya dan tidak kembali lagi (mati syahid)”


Juga Sabda nabi saw:

“Tiadalah hari yang lebih disukai Allah untuk beribadah kepadanya dari hari-hari 10 pertama Zulhijjah yang menyamai puasa setiap hari seperti puasa sunat dan qiam setiap malam seperti qiam pada malam lailatul Qadr”. 


Dan dari Hafsah isteri nabi saw berkata:

“Empat amalan yang tidak pernah ditinggalkan nabi saw ialah: Puasa pada hari ‘Asyura’, hari-hari 10 Zulhijjah, tiga hari setiap bulan dan solat dua rakaat sebelum subuh”. 


Maka, jom la kita perbanyak kan amal soleh kita!! Sekarang dah masuk 3 zulhijjah, then tinggal 7 hari je lagi..Haa, tunggu apa lagi?? Takmo rebut ke sale daripada Allah ni??


daaan...amal soleh tu x terhad untuk puasa, solat sunat, tilawah al-quran je...Baaanyak lagi amal soleh yg lain...contohnya, berjalan ke tempat solat, berjalan menuntut ilmu, meredakan pergaduhan antara 2 sahabat, membuang duri/ kotoran di jalanan..Haa, semua tu pun termasuk amal soleh jugak :)


Ketahuilah bahawa, setiap pahala kpd amalan yg dilakukan pada 10 awal Zulhijjah ni, akan diganda kan 700 ganda!!! wah, kalah pahala dlm bulan ramadhan, yang hanya digandakan 70 ganda!!


"puasa sehari daripadanya menyamai puasa satu tahun dan beramal padanya digandakan 700 kali ganda"


Soo, nak berputih mata ke???





Juga Allah sediakan kemuncak Kehebatan 10 awal zulhijjah ni, dengan disediakan Hari Arafah, yakni pada 9 zulhijjah...


Nabi saw pernah ditanya tentang kelebihan puasa pada hari Arafah? Jawab nabi: “Kifarah dua tahun”. Nabi saw ditanya tentang kelebihan puasa pada hari Asyura’?. Jawab nabi: “Kifarat setahun”.


KIFARAH 2 tahun disini, bermakna..diampunkan dosa-dosa satu tahun yang lalu, dan 1 tahun yang akan datang!



“(Puasa Arafah akan) menghapus dosa-dosa kecil setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.” (HR. Muslim no. 1162)


Huyyo...ni mmg Offer menarik! siapa kita yg bole jamin kita takkan buat dosa lagi selepas ni kan?? takkan la kita nk tengok je offer ni tanpa bertindak??? Memang rugi aka bodoh la jugak kan?? Kalau dengan bahasa kasarnya...Maaf!


dan dalam satu riwayat:

“Puasa pada hari Arafah pahalanya menyamai puasa selama dua tahun, puasa pada hari Asyura menyamai puasa selama setahun”.


Hurmm..tahla, dah tak tau nak cakap ape lagi... Mungkin amalan kita je yang mampu berkata-kata kan? selepas baca semua ni??
Saya nak seru anda semua, jom pakat2 rebut hadiah yang Allah dah kasi kat kita ni...JOM REBUT!!


pembaca yang budiman sekalian, Kullu Sanah wa antum tayyibin!! :)


p/s: takat sini je dulu post kali ni, mungkin akan cerita lagi pasal kelebihan Eid Adha dlm post lain kali..InsyaAllah kalau ada masa :) take care semua! Sorry for everything :) dan Happy Eid!! (^.^)




bait asrar, 
8.20 pm,
3 zulhijjah 1432H


Tuesday, October 25, 2011

Impian jadi nyata


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum semua~

selepas almost 2 mggu x ada post baru..wah tahniah musyirah! errr...

buzy! serius buzy! Alkisah nye dengan aku sampai mesir pun lewat..ermm, maksud lewat tu adalah selepas kuliah dah start seminggu! hehe...malah siap ade seorang kwn pesan...

"haa, ko dah balik lambat tu, banyak kerje nak kene settle..jgn mengada2 nak jetlag!"

haha..aku hanya mampu geleng2 kepala je mase dengar tu..Tapi, lps dh menjejakkan kaki kt bumi terchenta ni, Nah kau! mmg harapan je la nk rehat lama2...(memang padan dgn muka sendiri!)

Dan Alhamdulillah Allah dengan kehidupan ini...sekarang aku dah masuk clinical round (tahun 4).. Dah start masuk Hospital~ dan cube teka apa department utk round kali ni???

FORENSIC!!! *sengih lebar*

sejujurnya, menjadi seorang ahli forensik adalah impian aku masa aku form 5 dulu..ni semua gara-gara minat sangat dengan cerita CSI dan minat untuk mengkaji dan sukakan sesuatu yang mencabar~

tapi mase form 5 dulu, sembang2 dgn ayah pasal cita-cita dan nak amek kos ape kt universiti nanti~

ayah pesan satu je!

"bagus untuk jadi ahli forensik tu.. Tapi, kalau kita nak cari pekerjaan nanti, carilah kerja yang boleh berbakti untuk masyarakat, khususnya Umat Islam. Bukan ayah nak halang angah amek forensic, tapi kalau dpt jadi doktor lagi banyak manfaatnya..Silap2 angah boleh tolong2 kerja kebajikan ke Palestin nanti.."

Aku terdiam! sebab aku mmg x pernah ada cita-cita nak jadi doktor..sebabnya, doktor ni belajar lama sangat, dan aku mmg sah-sah la manusia yang malas nk belajar! tapi lps ayah dah psycho mcm ni..aku pun terfikir2 balik la...

medic, scary huh??

dan memang la perancangan Allah itu yang terbaik! Nah, sekarang aku dah separuh jalan untuk menjadi doktor.. Apa yg aku fikir, jd doktor ni..at least bole penuhkan saham dunia dan yg paling penting, akhirat pun ada juga~ Sia-sia la kalau susah2 dan  penat2 kerja, tapi xde langsung saham kat akhirat nanti, saham untuk alam yang kekal abadi nanti?? betul tak??

Dan cantiknya perancangan Allah ni, sekarang dapat juga aku merasa clinical round kat Forensic department ni~

serius best! rasa mcm tengah investigate case yg dlm CSI tu..haha..*berangan je!*
tp betul la, bayangkan hampir setiap hari akan jumpa kes bunuh. Bukan kes biasa2, tapi bayangkan yang mati, dengan 6-7 tikaman dekat kepala..darah mengalir laju dan lebam2 banyak sangat dekat badan dia...!

tak rase kesian ke mayat tu mati mcm tu je??

dan mase belajar forensic ni, betul la kawan aku cakap~

"lepas aku beljar forensik ni, aku rasa sangat beruntung aku ada agama. At least takde la tergamak nak bunuh kejam2.."

kejam, serius kejam! pembunuh seolah2 mcm takde langsung hati, dan memperlakukan mangsa sesuka hati seolah2 mangsa adalah binatang!! Mungkin pembunih tu gila agaknya~

Nauzubillahminzalik..semoga Allah pelihara saat kematian aku, dan tempatkan kita semua bersama org2 yg beriman~

Doakan aku dapat jadi doktor muslimah mcm ni. InsyaAllah~ (^.^)

ok la..banyak sangat dah bebel2 ni..lain kali la aku story2 lagi~ thanx for reading :)

p/s: Azem, all da best for ur final xm! buat elok2...dan untuk hakim, jaga rabbit baru elok2 tau~ kasi die main dengan Roy~  ohye, Roy adalah buah hati saya/ si putih rabbit kesayangan dekat rumah~ :)

bait asrar,
10.08 pm
26 zulkaedah 1432 H

Saturday, October 8, 2011

Sanah Helwah (^.^)

 
HB
Whatever with the past has gone, The best is always yet to come.
- Lucy Larcom


Sanah Helwah kepada Octoberians~

saya la one of them :)
kalau org mesir cakap..sittah oktober.. means 6 oct..
which is one of Hari Merdeka Mesir dan merangkap cuti umum. Yeah! :D
*bangganye satu mesir cuti time besdey saya. perasan! haha*

thanx a lot kpd yg bagi wish...may Allah bless u all~
*sgt2 terharu!*

dan Happy Birthday kepada Siti fatimah (2 oct), 
Hanisah othman (5 oct), 
Aisyah fitriah & Nabila Manan (7 oct), 
Rasyidah siddek (8 oct), 
Anisa farihin (9 oct) 
dan Raihaana Rushami (24 oct)
*err..kalo ad lg y x sebut..sorry banyak2*

dan masa hari besdey saya..saje je beli Big Apple yg 6 pcs punye..
dah lama mengidam~ huu..
then bawak balik rumah...dan mami cakap~

"ouh, ni ganti besdey kek angah la  kan??

"jom2 kita makan pai apple~"

(=.=)
cute x my mom??
hee...mami tu bukan pai la..name je Apple..
tp xde kaitan langsung donuts dgn epal..
hehe..

Dan org kata..semakin meningkat umur, semakin dekat dengan kematian~
T_T

sangat benar!! semakin kuat kubur kata mari~

Imam At Tirmidziy meriwayatkan dari sahabat Abdullah bin Busr, beliau berkata: Seorang a’robiy bertanya kepada Rasulullah:
Wahai Rasulullah siapakah orang yang terbaik? 
Rasulullah saw menjawab:
Orang yang panjang umur dan baik amalannya”. 

ermm...sedikit lagi tazkirah buat diri sendiri...
Dan Allah sengaja panjangkan umur orang kafir seperti pemancing ikan yang beri umpan kepada ikan. Dibiarkan ikan itu makan umpan sehingga penat ikan itu, barulah ditarik ikan itu ke atas. Sengaja Allah beri kesihatan dan kemewahan kepada mereka kerana azab menanti mereka.
Dan jangan sekali-kali orang-orang kafir menyangka bahawa Kami membiarkan (mereka hidup lama) itu baik bagi diri mereka; kerana sesungguhnya Kami biarkan mereka hanyalah supaya mereka bertambah dosa (di dunia) dan mereka pula beroleh azab seksa yang menghina (di akhirat kelak). (Al-imran:178)
Allah! nauzubillamin zalik~
Ya Allah, peliharalah umur ku dan sentiasa di dalam kebaikan~ ameen...

dan semoga penghabisan umurku..di dalam redhaMu dan mendapat khusnul khatimah~ Ameen..

Sabda Rasulullah SAW : “Sebaik-baik amalan itu ialah bahawa kamu berpisah dengan dunia ini sedangkan lidahmu basah berzikir kepada Allah.” (Hadis Riwayat Abu Na’im). Allah ambil kira amalan terakhir kita sebelum meninggal, dalam hadith disebut “innamal a’malu bil khowatim”… Sesungguhnya amalan-amalan itu terletak pada penghabisan (umur)nya 
(Hadis Riwayat Bukhari).


Allahumma Ameen~

p/s: readers, kalau saya ade buat apa2 salah silap, mohon ampun ye! 
dan terima kasih membaca..sokongan dan doa2 kalian~ 
semoga Allah memberkati~ (^.^)

p/s 2: Mesia dah kata pergi, Mesir dah kata mari. selamat kembali ke sekolah! 
kawan2 dkt Mesir pun semua dah jerit2 kat wall FB saya, suro cepat2 balek sana..
kalau la saya ade kuasa tukarkan masa..
saya akn terus tukar esoknya adalah tarikh tiket saya! Malangnya saya x mampu~
2 days to go..selamat menjejakkan kaki ke bumi Anbia Musyirah~




mungkin post terakhir di malaysia,
11.50 pm,
8 oct 2011
kg kerdas 1, gombak, KL

Saturday, October 1, 2011

Kesempatan




Apabila bangun tidur, jika boleh pada setiap hari, tanya kepada diri sendiri:
“Kenapa ALLAH hidupkan aku pada hari ini?.


Jawapan yang dicadangkan Imam Al-Ghazali:

Kerana dosaku banyak. ALLAH izinkan aku untuk bertaubat.

Tiap-tiap hari dalam hidup kita adalah kesempatan. Kesempatan untuk meraih redha-Nya dan cinta-Nya.

KeSEMPATan...

Sempat sebelum terlambat, dan pergi berjumpa dgn-Nya selama-lamanya~



The man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th

kesian.

Ya Allah, semoga aku bukanlah org yg dimaksudkan itu. ameen~


p/s: semoga kita manfaat kan hari2 yang mendatang. not worse than today ok???
Allah dah bg chance tu. Betapa mulia, baik, murah hatinya Allah. utk masih hidupkan kita walaupun rutin harian kita, mungkin kita lagi byk buat dosa drpd pahala..sama ada kita sedar atau pun tak.


nauzubillahmin zalik.







teratak zmg 9117,
10.54 am,
3 zulkaedah 1432 H