Tuesday, July 26, 2011

Marhaban ya Ramadhan~


Bismillahirrahmanirrahim~

dalam diam tak diam... kekasih hati bakal menjelma lagi...
haa..sape tahu bape hati lagi nak ramadhan???

(^^,)

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan...semoga ramadhan kali ini..lebih bermakna dan diterima Allah
ensyaAllah...ameen~ :)

"Rasulullah telah bersabda..yang bermaksud:
Semua amalan anak adam digandakan kebaikannya sepuluh kali ganda serupa dengannya hingga tujuh ratus kali ganda.

Allah SWT berkata: Kecuali puasa, kerana ianya adalah untuk-Ku dan aku sendiri yang kan membalasnya, mereka meninggalkan syahwat dan makanannya untuk-Ku"


subhanallah....banyak tu gandaan pahala yang Allah sediakn pada bulan special ni...
bayangkan la kalo ade org free nk bg kite tujuh ratus ringgit...

waaahh...duit raya masyuk ni...
sape je yang takmo beratur amek kan?? silap2 bukan je budak2 kecik..mak ayah pun pakat join sekali...

tapi ni Allah dah sediakan pahala berganda-ganda...
RUGI besarlah kita kan?? kalau taknak grab elok2 peluang ni...

dan puasa tu...bukan penat2 tahan lapar dahaga....
bukan itu je ye, TAPI...

kene jugak menjaga akhlak ketika berpuasa...
taknak la mulut puasa makan minum je...
tapi sbb takde keje sgt nk buat.. makin rancak mengata jiran sebelah..
makin kencang dok ber gossip sebelum nk berbuka puasa tu...
amboii....baru nak dapat pahala...tak jadi.. sebab akaun dosa pula yang bertambah..
nauzubillahminzalik..(T.T)

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Apabila seseorang daripada kamu sedang berpuasa pada suatu hari, janganlah bercakap tentang perkara yang keji dan kotor. Apabila dia dicaci maki atau diajak berkelahi oleh seseorang, hendaklah dia berkata: Sesungguhnya hari ini aku berpuasa, sesungguhnya hari ini aku berpuasa."
barulah org kata puasa luar dan dalam ..ye tak??? (^^,)

just nak share...kalau dekat Mesir ni..persiapan utk ke ramadhan sgt meriah..Ini baru persiapan...
apatah lagi masa bulan ramadan nanti kan??

selalu masjid2 dan rumah2 akn memasang Fanus..sejenis pelita ala ala tanglong cina...
fungsi asalnye untuk menerangi jalan, ketika nak keluar pada malam hari untuk ke masjid atau menziarahi kerabat..

ni fanus tu~

meriah..cukup meriah...(macam ala ala nak raya dkt mesia la)

malah bukan tu je..mereka akn menghidangkan hinafa...sejenis manisan yang biasanye jumpa time ramadhan je...selain tu...ucapan "Ramadhan karim, kullu 'sanah wa antum taiyibbin," akan diucapkan
oleh masyarakat mesir. (ala..macam kita ckp selamat hari raya maaf zahir batin la kt membe2 semua la~ )

tapi tu la..bila di fikir2 kan balik...betapa masyarakat mesir..sangat menghormati dan memuliakan bulan ramadan ni..
even mereka tak la baik sgt...tapi bila bulan ramdahan dtg je, serta merta mereka berubah menjadi baik...(ajaib x??) huu

at least ok la kan dari masyarakat melayu ni..
hurmm...entah2 ramdhan dtg pun x sedar..
"eyh tibe2 je dah puasa"...nauzubillah min zalik...

dan baru hari first puasa...dah sebok nak shopping raya...amboi!!!
dekat office ke mana2 dah sebok dok tunjuk2 kuih raya...~
haila....kalau macam ni la....tak tahu zaman bila kaum melayu ni nak berubah kn???

ok la..sebut pasal berubah...
Nah, jln keluar dah terbentang luas...
semoga dtg nya ramadhan kali ni...
kita kan menjadi semakin baik..
cukup2 la buat jahat selama ni..
smpai bile nye nak enjoy2 dunia ni kn??

jom sama, ramai2 kita jadi baik nak..
kalau yang tak bertudung.cuba la bertudung..tutup sikit2 dulu...
then kalau yg bertutup sikit2...cuba la banyak2 sket...(bukan nye makin sikit ye)

mcm ni sweet kan?? (^.^)

kalau yang ber couple tu...
haa...control2 la sikit...jangan la makin rancak berkepit kan??
kurang2 kn I Love U tu...

tukar dgn I Love Allah kan???
haa..kan lg sweet....(atau I Love mum dad pun sweet gak)

jangan la asyek nk berbuka dgn awek atau balak je kan??
g la balik rumah..berbuka dgn parents...
bile lg nak buka puasa ramai2 dgn Family?? dah skrg ni sebuk2 belajar..lps ni kerje pulak..
then kahwin...abes bile nye nk berbuka dgn mak ayah....

masing2...cuba lapangkan masa dgn family...
ramai2 n sama2 kumpul pahala kn best !! (^^,)

dan kalau yang sebelum ni liat nak mengaji pulak...
kali ni dah takde masa lunch...haa..
cuba gunakan untuk membaca Al-quran..sikit2 mukasurat pun jadila..
asalkan baca .. ok kan??

apa2 pun....yang penting istiqamah dan berterusan...cuba maintain kan...even bila dah abes ramadhan kali ini....teruskan dgn usaha baik tu...
ensyaAllah... Allah bersama-sama kita.. nak masuk syurga tak?? (^.^)

Dan percayalah...Al-quran ni...bukannya kitab sebarangan..
bukan hanya baca & hafal bile nak exam al-quran. kemudian tutup dan say bye bye~..

bukan bukan..

percayalah..membacanya even 1 huruf..Allah sediakan 10 pahala bersamanya...
Sweet nye Allah...(tapi kita la yg malas2 tu..T.T)

dan bukan kat dunia je..dekat dlm kubur yg gelap gelita...dan dekat Akhirat nanti..
dekat padang mahsyar yang sgt sgt panas.. matahari beza dgn kita sejengkal je...
yang time ni takde apa2 pertolongan...
time ni la nanti...Al-quran yang kita penah baca kt dunia ni..akan bagi syafaat kat kita..
akan melindungi kita insyaAllah....


MasyaAllah... Rugilah kita wahai manusia...
kalau taknak grab dan manfaatkan peluang ni baik2....
(well, bahasa kasarnye bodoh la kan?? err...)

ni exit yg pasti selamat smpai bile2 insyaAllah :)

ok..jom kite set beberapa target utk kita capai spjg bulan ramadhan ni..
(contoh: at least dpt baca 1/2 al-quran, dpt qiam,iktikaf kat masjid, sedekah sehari 1x etc..
depends la masing2 kan..)

ok la..panjang dah bebel2 ni...apa apa pun..
selamat memasuki madrasah ramadhan..
semoga kita akn grad dgn jayanya...
slps habis ramdahan nnt ye...(bukan grad saja2 ok!)

disini..saya nak minta maaf..kepada sesiapa yang pernah terasa atau tersinggung dgn kata2 atau ape2 perlakuan saya...mintak maaf byk2..

minta maaf kalau ade terumpat, terfitnah, terkutuk, tertipu, tercurik, tersepak, terhina terperli & segala khilaf dan kejahatan yg pernah saya lakukan...
ampun dan maaf tak terhingga~

thanx a lot atas sokongan semua...

ok, t8 care semua~ (^.^)



lots of love~
musyirahanan
bait asrar, 9.30 am, 31 july 2011

Thursday, July 21, 2011

Angin Lalu


say alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...(^^,)

salam alaik...

alhamdulillah.. skrg ni dah boleh mengibarkan bendera dgn riang gumbiranya~
dah abes final xm....means dah start la cuti~ *sengih lebar*

huu.. tapi ni baru merdeka lps xm.. exam dunia.. bukan xm akhirat agi..*gulp*

dan macam biase..sempat la berjalan blog (baca: blog walking)

dan membaca post2 yg menarik aka membasahkan hati...


Tapi, bile jumpe je peringatan ni... gulp.. terpana dan...selalu je dengar ayat2 ni..tapi bile tiap2 kali fikirkan...gugur jantung....

errmm...penah tak kita bayangkan...masa tgh syok2 layan movie,korea, jepun hindi segala bagai... wayang lagi tu or tgh syok2 sembang kencang dgn membe lama.. gossip2, kutuk2, ngumpat2....or time tgh syok2 layan FB atau game~

hurmm...hurmm...

penah tak kita bayangkan...kalau la malaikat izrail datang nk cabut nyawa kita time tu...
rela ke kita nak menyerahkan nyawa kita, saat sedang membuat kemungkaran???

ketahuilah.

malaikat izrail menjenguk kita.. 1 kali setiap 21 minit...(makna nye 3 kali stp jam..sehari?? seminggu??)

dan tiap2 kali dia menjenguk kita, Allah kata.."bukan masanya lagi.."

then malaikat pun berlalu. kemudian 21 minit kemudian, dtg lagi...

bukan masanya lagi....dan malaikat pun berlalu....sehinggalah tiba masa kematian kita, barulah malaikat izrail akn mengambil nyawa kita...


*pucat*

it is true...!!!

dan fikirkanlah.. kalaulah saat kematian kita tu.,.time kite tgh syok2 wat kemungkaran.....nauzubillahminzalik!!

bak kata seorg ulama...Ibrahim Adham yang berpesan kepada anak muridnya~

Kamu boleh buat maksiat, tapi dengan syarat-syarat berikut…:

1- Jangan kamu MAKAN rezeki ALLAH … kerana tidak layak org yg mkn rezki Allah tapi DERHAKA kepada ALLAH

2- Jangan kamu tinggal di BUMI ALLAH.. kerana tidak layak orang yang tinggal di bumi ALLAH tapi MEMAKSIATI-NYA

3- Buatlah maksiat di tempat yg ALLAH tidak akan NAMPAK kamu

4- Sekiranya MALAIKAT MAUT datang hendak mencabut NYAWAMU, maka katakan kepadanya untuk MENANGGUHKAN sedikit masa lagi untukmu BERTAUBAT

5- Sekiranya MALAIKAT ZABANIAH datang hendak mengheretmu ke dalam NERAKA, maka katakan kepadanya bahawa kamu enggan mengikutinya…

Dan sekiranya engkau dapat berbuat demikian, maka dipersilakan untuk melakukan maksiat~


*peluh besar*


fikir2 kan lah yer!!


p/s: sedar tak lagi 9 hari je lagi nak masuk ramadhan...tak sabar!

p/s 2: tak sangka dah abes xm, lagi buzy,,haila~ semoga AlLah berkati! insyaAllah..


sayeda munira,

12.34 pm

21 july 2011

Friday, July 15, 2011

Perantauan


pondok Madani Gontor, indonesia mengajarkan syair berbunyi..

Bersabar dan ikhlas lah dlm setiap prbuatn,
terus meneruslah berbuat baik, 
ketika di kampung dan di perantauan..
Jauhi lah perilaku buruk dan ketahuilah pelakunya pasti dibalas, 
di perut bumi atau di atas bumi...
Bersabarlah menyonsang musibah yg terjadi dlm waktu yg mengalir,
sungguh dlm sabar ada pintu kejayaan dan impian akan tercapai,
Jgn cari kemuliaan di kampung kelahiran anda,
sungguh kemuliaan itu ada dlm perantauan pada usia muda..
singsingkan lengan baju dan bersungguh-sungguhlah menggapai impian,
sbb kemuliaan tidak dpt diraih dgn kemalasan..
jgn bersilat kata dgn org yg tidak mengerti apa yg kau katakan..
sbb debat kusir adalah pangkal keburukan...

berdikari d bumi org~

friends forever till jannah~

kawan susah dan senang~

Friday, July 8, 2011

Hutan.



Hutan.

deligting me. Missing u.

these place where my heart can singing loudly and dancing happily...

peace. harmony. never been disturbed by people. and never been forgetten by me. (^^,)



ok.nak story pasal....aritu ak join program AULAD...aka program utk kanak2 sekolah rendah..

alhamdulillah time tu...mami ajak..."angah, makcik R tnye, angah nk jadi x fesi tok program aulad??? Kali ni program Rehlah"

blink..blink..bersinar2 mata ak... (selama ni biase program aulad buat indoor je..best la.mcm2 diorg buat..memasak, menjahit, kaler2, melukis etc etc yg menggembirakan kanak2..:D )

nak dijadikan cerita.. pada hari kejadian..ak pun dtg...bwk brg2 makanan, payung (in case kalo
hujan), sport shoes, tikar etc etc....*dgn gaya bersemangat.hoho*

ramai juga adik-adik yg dtg...pastu bahagikan adik-adik ni sume kpd 2 group..
satu kump yg darjah 1-3 (tahap 1)...and satu lg yg darjah 4-6.(tahap 2)...ouh btw, my little bro
are one of them..die pun join jugak..tapi awal2 lg dah pesan kt die.."akem jgn nakal2 ok!! malu angah nanti..jadi fesi, tp adek sendiri yg nakal gile"
and die hanya senyum sumbing.haha..

then di sebabkan adik-adik tahap 2 tu dah agak besar n ade Renjer hutan yang akn menjaga mereka..soo..kami2 ni jd la fesi utk adek2 comei tahap 1 (^^,)

"ok adik-adik semua..sehat tak?? suka x masuk hutan ni??" tanya seorang Pakcik yang akan menggendalikan slot kali ni.*sbnrnya takde la hutan sgt pun, takat ade byk2 pokok, dan sungai kecik kat situ*

"sehat cikgu...suuuukaaaa!!!" jawab mereka beramai2..( tp ade jugak suara-suara kecik yg jwb tak suukaa!!!)

haha.ak gelak sorg2 kt blkg.

"hari ni kita akn bermesra dgn alam. bila pakcik cakap, cari...... Semua org dlm kumpulan akn
cari benda yang pakcik akn cakap nanti. OK??"

"oookkkk!!!!" (haha.budak2 mmg suka jwb panjang2 kn?? *gelak kecil*)

"Ok, mula2..pakcik nak semua cari pokok renek, pokok semalu dan pokok duit-duit"

Maka...bertempiaran la semua kanak-kanak riang itu mencari2 bahan yg disebutkan tadi...

Satu group diberikan seorang fesi dan aku dikerahkan menjaga group 2.


Aku pergi dekat sorg budak yg agak cute. tertawan hati.hehe *seb bek la ni budak kecik..hoho*

cube untuk test budak ni. Aku tanya...."adek, paku-pakis tu ape???"

budak tu pandang aku, dgn selamba die jawab.."paku yang dipakis-pakiskan la..."

hahaha..aku gelak guling2..

*ok ak tipu. takde la guling2 kt situ*

paku yg dipakis-pakis kan?? haish. coplicated. camne tu??? tanya ak dlm hati..

"aishh..mane ade paku yg dipakis-pakis kan..Paku-pakis tu satu benda la..haaa...macam ni.." jawab ak smbil mengembil daun paku pakis yg dah jatuh ke tanah.

"ouhh...." anguk-angguk budak tu. aku senyum then aku pergi ke arah kanak-kanak lain. *kump aku ade 8 org adik2.haish, camne nk jaga semua??*

"sekarang pakcik tu suruh cari ape dik??" tanya aku kt seorg drpd mereka.

"errmmm...cari air lopak, air sungai dengan air anak sungai..."

err...air anak sungai?? mana nak cari 'anak' ni?? huu.tersenyum dlm hati..

"kakak kakak, air lopak tu macam mana???" tanya seorg yang lain.

dlm hati...err..air lopak korg x tau ke?? ke dkt bandar yg serba maju ni air lopak dh x wujud?? ke sebab perkataan tu dh dimansuhkan dlm kamus dewan smpai budak2 ni x tau air lopak tu ape?? Ok, cuba bersangka baik...

"adek nampak tak lecak tu?? " tanya ak smbil menunjuk ke arah satu lecak yg besar.

"nampak2"

"haa..tu la air lopak. Air lecak...nampak tak?? habis selama ni korg panggil tu air ape??"

budak tu terdiam. mata memandang atas, cube mencari2 jawapan.

akhirnya.."entah la. x ingat"

sudah....haha. ak gelak2 je dlm hati..

"haa..cepat la pergi amek air tu.."

budak tu terus lari-lari anak dan mengambil air tersebut, dgn cawan kertas di tangannya..

Kemudian budak-budak tu bwk la air-air tu ke arah Pakcik tadi, utk pengesahan dan mengambil tugasan lain pulak.

tugasan seterusnya ialah mencari Pasir, batu-bata dan batu kerikil.

*aku senyum2 dlm hati. pakcik ni memang nk menguji budak-budak ni je gayanye.huuu ;D *

aku jalan-jalan. pergi dekat seorg adik yang agak berisi..die jalan termangu-mangu. tengok2 je
kwn yang lain sebuk mencari-cari barang2 yg pakcik tadi cakap. tapi die tengok je.

"Adik ni kenapa?? akak tengok tak cari pun pokok2, tanah2 tu semua..??"

"ishhh..ape ni..saya geli la nak pegang tanah. kotor la..!!"

aku telan air liur. gulpp..
geli??

haila budak2 skang.tanah pun geli ke? ape yg kotor sgt tu? bukan kita ni asal dr tanah ke??*means, kita ni kotor la kn??*

"laa..kenapa geli?? tanah ni kan semulajadi???"

budak tu menjawab dgn juihan mulut sahaja. ak geleng2 kn kepala..*mati kutu camne nk layan budak ni*

"alaa...jom la..join kwn2 tu.. tengok, semua pun tgh gembira je" aku cuba lagi memancing.

tanpa menjawab, budak tu hanya melangkah lemah ke arah sekumpulan kanak-kanak lain.
aku tersenyum.
aku rasa logik kalo org geli dgn katak, tapi mcm pelik pulak bile org geli dgn tanah.
(ni katak kecik, jmpe kt kolam umah aku)


dan last sekali budak-budak ni dapat hadiah mandi sungai. ape lagi..kemain la semua org..
*tapi ak x dpt join, sbb x bwk baju lebih T.T*


macam-macam ragam budak-budak. Ni la budak-budak zaman skrg. baru suruh cari barang sikit..macam2 perangai..

macam mane eyh?? adekah budak2 zaman akn dtg.. dah x kenal lg tanah? tak kenal lagi pasir?? tak kenal ape itu longkang??

adakah mereka akn kenal PSP je? kenal I-phone je? kenal Mid Valley je??

ape nak jadi la dgn budak2 zaman tu. zaman cucu-cucu ak la kot *tu pon kalo sempat kawen sblm ajal*

dunia skang mmg camni kan?? kalau org dulu-dulu..dengan alam la mereka berkawan. dengan alam la mereka mencari nafkah. Dengan alam la mereka byk belajar.

even ak bukan lah org dulu-dulu yg veteran. Tapi alhamdulillah ayah ak sentiasa ingatkan anak-anak die, ajarkan tentang alam. Dari kecik-kecik lg dah kene belajar berkebun, tanam pokok, cabut rumput, membaja etc etc. Malah, kerja-kerja teknikal mcm baiki lampu, pasang kipas, cat pagar rumah or even menampal wall paper pun.. ayah dah ajar mase kecik dulu. even tak la handal sgt kan..tapi at least ade la basic. takde la gelabah, buzy nak call org len kalo ade apa2 problem dtg.

Tapi..aku tgok adek ak yg kecik skali tu pun x yah cakap la.. Manja kemain. bukan nk jeles.
tapi ak rasa, kalau tak diajar rasa susah. then tu bukan kehidupan namanya.
camne nk berdikari nanti??

ni suruh gosok baju sekolah sendiri pun.. kedut-kedut. sakit mata tengok baju tu. sampaikan ak geram dan aku gosok balik baju tu...haish...

*ok mcm dh keluar tajuk*

Then itulah. Bila mana kita melupakan asal-usul kita. Manusia mmg cepat lupa diri.

Bila dpt kemewahan sikit, mmg terus lupa daratan.

Nah, kenapa byk je kita jumpa manusia2 sombong, hidung tinggi, bajet haibat dan mcm2 dlm kehidupan seharian kita. Sbb masing2 pun dah lupa yg asal-usul kita.lup yg kita ni sebenarnya asal dari tanah je.

Just tanah je. Yang budak tadi tu geli sgt nk pegang. Haa...mcm tu la kotornya kita.

Then atas sebab apa kita nk merasa bongkak dan takabbur??

Mungkin atas sebab ni la, bumi dulu tak nak bagi malaikat amek tanahnya utk dijadikan manusia. sebab kita akn membuat kehancuran dan maksiat atasnya. Bumi, satu makhluk Allah yang dah x larat nk tgok kemaksiatan bermaharajalela...*air mata mengalir*

(sapa2 yg x tahu, bole bukak post sebelum ni.tq)

Hurm..padanlah Allah sendiri dah cakap dlm Al-Quran...

"Dan apabila Kami beri nikmat kepada manusia, dia berpaling dan menjauhkan diri dengan sombong. Tetapi apabila ditimpa malapetaka maka dia banyak berdoa..(Fussilat:51) "

Sebab Allah tu Pencipta kita, dan Dia sangat tahu n paham perangai manusia yg die dh ciptakan.

"Dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia, mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya.."(Qaf: 16)
*Allah tahu ape2 je yg kita bisik kan. even benda baik or jahat. Kan malu kalo kita perasan ade org dengar n tahu planning kita yg x best-yang-kita-tahu-Allah-tak-suka...kan kan??*

Oleh itu kawan-kawan...

Janganlah kita Lupa daratan. Jangan Sombong, dan jgn tertipu dengan dunia yang sementara ni.

Jom kejar syurga. kejar Akhirat. sesungguhnya, syurga tu Mahal.dan hanya org2 yg dipilih Allah je dpt masuk syurga. Doa byk2 Allah pilih kita utk merasa Syurga-Nya. Tapi apa barang takat doa je, tapi still buat maksiat, tak jaga aurat, kapel,menggumpat, dengki kt org len etc etc...kan?? Nak masuk syurga macam mana??

"Ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurauan, perhiasan dan saling berbangga di antara kamu serta berlomba dalam kekayaan dan anak keturunan, Seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan petani-petani, kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian hancur. Dan di akhirat nanti ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta redha-Nya. Dan kehidupan dunia tidak lain hanyalah kesenangan yang palsu..." (al-hadid:20)
Sekian. Sila fikir ye kawan-kawan.(o.O)

p/s: Dah habis xm subjek medic. tinggal subjek diniah. Yosehh..sila bersemangat musyirah. kawan2 lain sama. Jom muzakarah sama2 (^^,)

p/s 2: serius. Rindu sgt nak g camping. nak mandi air terjun. huu..T.T

p/s 3: nak melayan kanak-kanak riang mmg x menang tgn kan?? huu..
*mujurlah mereka golongan yg comel lote~*


yang khilaf,
musyirahanan..
2.03 pm,
8 july 2011

Tuesday, July 5, 2011

Banyak lagi yang kita tak tahu manusia...



salam alaik~


subhanallah 3x..

alhamdulillah atas semua nikmat, petunjuk dan Hidayah-Nya...(^^,)


*utk bunga itu, thanx adek-adek ;D *


tadi masa jalan2 dekat MukaBuku.. buka2 wall org..then aku nampak satu post ni...sgt tersentuh dan tertarik hati..serius x tipu...sila baca ye kwn2...


terasa yang kita ni manusia, sgt2 kerdil..nak banding dengan penciptaan Allah tu.. Maha luas dan Haibat...


byk sgt lagi ilmu Allah yang kita x tahu..(wahlal..ilmu yg dh tahu ni..mcm medic,teknikal etc etc..rase mcm nk muntah2 dah baca buku..tapi ade lg byk byk ilmu Allah yang kita x explore

lg..insaf2..)


bile baca je...aku terus terfikir...



‎"Apa yang kamu tengok kemaksiatan dan kerosakan manusia hari ini, itulah yang kami buat dulu.. Tapi hari ini aku tengok, kerosakan manusia lagi hebat dari apa yang kami lakukan dulu..."

nauzubillahminzalik..mcm mane kalau Allah azab kita dan hapuskan
kita dr bumi ni sbb kemaksiatan yg kita semua buat??


Dan sesungguhnya azab Allah tu sangat keras...dan azab Allah x memilih..

baik jahat ataupun alim orangnya...semua org pun akan menerima azab yang sama...


Nah, tengoklah sendiri Tsunami di Acheh. walaupun byk je pak imam2, ustaz2, alim ulama di

sana.. tapi bila Allah kata KUN FAYAKUN tu...semua org pun kene kan??

mane ade Tsunami tu pilih2 org yg buat maksiat je...


nauzubillahminzalik...*peluh besar*

dan kalaulah Allah hapuskan kita dari muka bumi ni..Allah akan gantikan dengan kaum lain...yang takkan derhaka kpd Allah...macam mana yg dah manusia ni buat..Well...itu lah janji Allah...nauzubillahminzalik....

"....Dan jika kamu berpaling (dari jalan yang benar), Dia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain, dan mereka tidak akan derhaka seprti kamu..(muhammad:38)

kalau Allah hapuskan kita...hurrmmm...xde maknenye la...kita hidup selama ni...ape?? susah payah nak jd doktor, arkitek, engineer....hai..bye bye je la...

entah2..bg sesiapa yang bujang...nak kahwin pun entah sempat atau tidak...


Then..the solution is and only..."BACK TO ALLAH. BACK TO AL-QURAN AND ISLAM"

Then only..kita akan terselamat....:D

ok..aku kopi pasta artikel tu kt bawah ni..keep reading ya!! agak panjang, tapi serius best!! and semoga amek pengajaran drpdnya~ insyaAllah..(^.^)



DI COPY PASTE DARI FB ISLAM ITU INDAH & LENGKAP

SUBHANAALLAH...


Aku bukan Jin, Syaitan atau Malaikat... } sedikit pengalaman & kajian

Posted by Darul Manzil at 1:42 AM


Dua minggu yang lalu, saya didatangi sepasang suami isteri dan seorang anak lelaki di RIDAM. Pesakitnya adalah anak lelaki mereka.

Dari perbualan sebelum rawatan, si bapa menceritakan bahawa sudah banyak tempat sudah di kunjungi. Boleh dikatakan hampir setiap perawat yang muncul dalam Expose Mistik dan Rancangan Alam Ghaib sudah di bawa. Semuanya belum ditemui penawarnya.


Luahan tersebut membuatkan saya tersenyum. Lantas, saya katakan pada mereka sekeluarga bahawa mungkin 'masih belum ada rasi ubat' . Kalau dah jodoh ubat dengan penyakitnya, insyaallah, sembuh lah penyakitnya..


Simptom gangguan pada pesakit hanya berlaku pada malam hari iaitu ketika waktu bulan mengambang sahaja. Pada waktu tersebut, pesakit akan merenung bulan kemudian menangis. Begitulah yang berlaku setiap bulan..


Maka, saya ambil pendekatan segera dengan 'teknik scan' dan hampa kerana tidak dapat mengesan sebarang jenis gangguan pada lelaki tersebut.. Aiii...hairan sungguh.. lelaki tu nampak normal jer..


Lama saya dok termenung ketika berdepan dengan situasi tersebut, saya teringat pada Allahyarham Tok Ngah ketika berhadapan dengan kes yang hampir sama. Kata beliau, mungkin 'badan' tengah kotor. Akibatnya, konsentrasi tiada.. Kan sunat kalau bersih. Apatah lagi kalau harum semerbak...


Lalu, saya minta izin pada pesakit untuk berehat sebentar. Sebenarnya, saya ingin mandi kerana baru teringat, saya baru saja selesai mengelap kipas syiling sebaik sahaja keluarga pesakit tiba di RIDAM. Selepas mandi, saya pakai wangian agar diri harum semerbak..


Setelah itu saya ke ruang rawatan untuk menyambung tugas rawatan. Ketika duduk berhadapan pesakit, tiba-tiba...


Pesakit: "Ermm..wanginya... lama dah tak bau macam ni.. Kamu pakai minyak wangi apa ni..?"

Kelihatan suara pesakit berlainan. Maka saya yakin, ketika itu, pesakit sedang kerasukan.

Saya: "Minyak atar 1001 Malam. Tak pernah bau ker?"


Pesakit: "Pernah.. Tapi dah lama tak bau macam ni.. Masa kat Andalusia pernah la.. Harum betul baunya. Boleh bagi aku sikit? "

Saya: "Boleh.. Tapi kena kerjasama la.. Setakat minyak wangi, apalah sangat.."

Seraya itu dia tersenyum dengan kata-kata saya..


Pesakit: "Boleh..tapi aku tak suka orang belagak.. Kalau kamu boleh cakap dengan aku elok-elok, tanya lah apa kamu nak. Dengan nama Allah, aku tak akan tipu.".


Saya: "Ish...tak baik kamu main sumpah-sumpah macam tu.. Nanti makan sumpah baru tahu..Kamu ni Jin Islam ker?"


Pesakit: "Kenapa aku nak takut. Aku cakap jujur la ni.. Memang aku sembah Allah, tapi aku bukan Islam.."


Saya: "Hah...sembah Allah tapi bukan Islam..? Agama apa kamu ni?"

Pesakit: "Agama Monoteisme"


Saya: "Agama apa tu..?"


Pesakit: "Agama yang satu la.. Tuhan hanya satu yakni Allah...Tak sekolah ker?"

*Terkena jugak RIDAM.. :(


Saya: "Kamu jangan main-main pasal agama ni...!..Kang...."

*Masa tu tangan kanan dah diangkat..rasa nak lempang jer...


Pesakit: "Aku tak tipu lah...Aku bukan Jin, Syaitan atau Malaikat..Aku Poppy..Nama aku Mizari"

*Tangan saya tak jadi di angkat. Terasa hendak tahu pula apa cerita berikutnya..


Saya: "Poppy..? Makhluk apa tu..?"


Pesakit: "Wahai hamba Allah...banyak lagi rahsia Allah yang kamu belum tahu.. Bukan semua rahsia boleh dicapai dengan akal manusia.."


Saya: "Ceritakan...aku nak tahu.."


Pesakit: "Aku wujud sebelum kaum jin diciptakan lagi... Sebelum banyak puak kami di binasakan Allah kerana kesalahan kami sendiri.."

Kemudian dia menangis teresak-esak..


Pesakit: "Puak kami dah kurang dari 1000.. Mungkin kerana kesalahan yang kami lakukan, kami tidak diizinkan Allah untuk melahirkan zuriat kami.."..


Terduduk saya mendengar cerita si Mizari... Baru saya teringat akan sebuah buku yang dibaca karangan Isa Dawud.. Cerita yang diberitahu menepati penerangan yang diberitahu dalam buku tersebut..


Saya: " Kalau begitu, betul kah nama golongan kamu ini adalah Al-Hin?"

Seraya itu dia mengangguk..


Pesakit: "Al-Hin adalah nama makhluk.. Kami hidup berpuak-puak.. Aku dari puak Poppy..Ada lagi musuh puak aku iaitu Neondertal. Nama puak lain banyak, tapi aku dah lupa...."


Saya: " Apa yang puak kamu buat sampai Allah murka?"

Dia terdiam sejenak..


Pesakit: "Apa yang kamu tengok kemaksiatan dan kerosakan manusia hari ini, itulah yang kami buat dulu.. Tapi hari ini aku tengok, kerosakan manusia lagi hebat dari apa yang kami lakukan dulu..."


Saya: "Wahai makhluk Allah, aku tiada kuasa untuk lakukan apa pun pada kamu kecuali dengan izin Allah.. Tapi boleh aku tanya, kenapa aku tak dapat 'scan' kau tadi? Mana kau menyorok?"


Pesakit: "Aku tak pergi mana-mana. Memang dari tadi aku dalam badan ni. Jangan kau kecil hati pulak.. Setakat ini, dengan izin Allah, puak aku belum dapat di scan mana-mana perawat pun ketika mereka berubat. Mungkin kerana ada sebab yang kau dan aku sendiri belum tahu kecuali Allah..."


Saya: "Dah tu, sekarang ni kamu boleh bercakap dengan aku..macam mana pulak tu?"

Pesakit: "Itu kerana aku sendiri yang nak bercakap dengan kamu.. Bukan semua tau aku suka manusia...Aku nak duduk dengan kamu boleh? Kalau kamu izin kan la.."


Saya: "Tak payah la...aku selesa dengan sesama manusia.. kamu tak marah kan..?"


Pesakit: "Tak la..buat apa aku nak marah.. Kamu ada hak atas diri kamu.."


Saya: "Erm..boleh kamu bagi sebab..kenapa kamu duduk dengan budak ni?"

Pesakit: "Sebab dia kasi aku duduk dengan dia.."


Dari badan pesakit tersebut, Mizari menceritakan penemuannya dengan budak tersebut ketika dia berjumpa di sebuah pusat rekreasi di Selatan tanahair. Katanya lagi, budak tu tak takut dengan dia..

Cerita tersebut disahkan bapanya. Memang anaknya ada mengikuti kursus kadet di tempat tersebut..


Saya: "Wahai makhluk Allah, aku bukanlah dikalangan orang alim untuk mendakwah kamu. Tapi sudi tak kalau kau masuk Islam?"


Pesakit: "Maaf ya..Aku masih yakin dengan agama ku. La ikra hafiddin kan...?"


Saya: "Memang lah..tapi agama akhir zaman kan Islam..Kalau kamu menyembah Allah, kenapa tidak kamu ikuti agama akhir zaman ni..?Agama yang disuruh dan dijamin Allah..."


Pesakit: "Aku tahu...tapi aku bukan dari Jin dan Manusia.. Tiada satu pun nama kaum aku dalam Al-Quran..."


Lalu di bacakan ayat surah Adz-Dzariyaat:56

Maksudnya:

'Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.'


Pesakit: "Jadi, aku yakin dengan pegangan aku sekarang.. Aku tidak pernah menduakan Allah.."

*Tidak ada apa yang mampu saya katakan padanya. Kelu saya bila mendengar hujahnya..


Saya: "Kalau begitulah kata kamu, tiada apa yang mampu aku katakan lagi.. Tapi, dengan nama Allah, boleh tak kamu keluar dari badan anak ini? Kesian aku tengok mak bapak budak ni.. Kamu tak rasa kesian ker..?"


Pesakit: "Kesian jugak.. Banyak jugak la duit diorang habis pergi berubat.. Demi Allah, aku memang nak keluar, tapi, belum masanya lagi..."


Saya: "Dah tu, bila agak-agak kamu masa tu sampai..?"


Pesakit: "Sekarang..tapi dengan syarat.."


Saya: "Apa syaratnya? Kalau boleh mensyirikkan, aku tak nak la.."


Pesakit: "Aku nak salam kedua mak bapak budak ni..Aku nak mintak maaf sebab susahkan diorang. Lepas tu, aku nak kau doakan agar Allah pendekkan nyawa aku...boleh?"


Saya: "Syarat yang pertama tu insyaallah, boleh (kedua ibu bapa pesakit mengangguk sama).. Tapi, pelik la dengan syarat kedua tu..Kenapa?"


Pesakit: "Ada tak bapak budak ni cerita perangai pelik anak nya ni masa sakit tadi?"


Saya: "Yang mana? Yang suka tengok bulan mengambang tu ker?"


Pesakit: "Yelah...kamu tak nak tahu kenapa aku suka tengok bulan?"


Saya: "A'ah...kenapa?"


Pesakit: "Aku tengah kira umur aku la tu...Kiraan masa aku sama macam kalendar Islam.. Puak kami mana pakai Kalendar masihi..."


Saya: "Oooo..tapi kau tak jawab lagi soalan kedua tu.."


Pesakit: "Sabar lah..maksud aku, aku kira umur untuk tahu hayat aku.. Dah lama sangat aku hidup.. Sunyi betul hidup aku...Aku nak kamu doakan agar Allah pendekkan hidup aku sebab aku dah hidup lama sangat..."


Saya: "Ooo...macam tu..Berapa dah umur kamu?"


Pesakit: "Sikit jer...baru 4 juta 130 ribu tahun.."


Saya: "Mak aiiii...lama nya kau hidup.."


Pesakit: "Betul..sebab tu aku nak kau doakan aku.."


Saya: "Insyaallah, kalau itu yang kau nak...Tapi, aku nak tanya soalan terakhir ni..Boleh?"


Pesakit: "Tadi kata suruh aku keluar...? Ni makin banyak tanya pulak ni..Hah..apa dia?"


Saya: "Boleh tak aku tengok kamu...Rasa nak tengok jer diri kamu tu..."


Pesakit: "Boleh dengan izin Allah...kau baca Surah Al-Kautsar 1000 kali sebelum tidur...Mintak pada Allah nak tengok aku.. Bukan aku yang izin..Allah yang izin.. Sekarang, boleh aku keluar..?"


Saya: "Dipersilakan wahai hamba Allah..Moga kamu tergolong dalam orang-orang yang beriman.."


Sebelum dia keluar, dia mencium tangan kedua ibu bapa pesakit dan meminta maaf pada mereka.. Sekitar 5 minit selepas itu, pesakit tersedar.. Kelihatan penat dan lelah yang dialami akibat tenaga tubuh yang diguna oleh makhkluk lain..


Hanya sebagai syarat asas rawatan, saya bekalkan air dan limau rukyah untuk dibuat mandi dan minuman di rumah.. Pesakit pulang selepas itu..

-----------------------------------------------------


3 hari kemudian, bapa pesakit menelefon saya dan mengatakan anaknya sihat sepenuhnya.. Dia mengajak saya ke jamuan doa selamat di rumahnya sebagai tanda kesyukuran dan nazar yang diniatkan..

--------------------------------------------


Saya juga telah mengamalkan apa yang dikatakan oleh Mizari.. Alhamdulillah, saya dapat melihat parasnya..

Badannya berbulu putih, berwajah manusia yang tampan dan bersayap... Wallahu'alam.. Mungkin itu mainan mimpi....


Sekian..

---------------------------------------------------

'...Fakul innamal ghaibulillah.'.

Sesungguhnya yang Ghaib itu kepunyaan Allah

(petikan sebahagian ayat dalam surah Yunus:20)

--------------------------------------------------


Saya ada membuat sedikit kajian selepas peristiwa ini dan menjumpai ayat ini dalam Al-Quran:

1) Al Ankabuut - Ayat 19

'Dan apakah mereka tidak memperhatikan bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya , kemudian mengulanginya (kembali) . Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.'


2)Al An'am - Ayat 6

'Apakah mereka tidak memperhatikan berapa banyak generasi yang telah Kami binasakan sebelum mereka, padahal (generasi itu) telah Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi, yaitu keteguhan yang belum pernah Kami berikan kepadamu , dan Kami curahkan hujan yang lebat atas mereka dan Kami jadikan sungai-sungai mengalir di bawah mereka , kemudian . Kami binasakan mereka karena dosa mereka sendiri, dan Kami ciptakan sesudah mereka generasi yang lain.'


3)Kisah bumi tak bagi malaikat ambil tanah untuk dijadikan manusia.


Pada suatu ketika, Allah SWT menitahkan kepada malaikat Jibril supaya turun ke bumi untuk mengambil sebahagian tanahnya untuk mencipta Adam, manusia pertama. Akan tetapi apabila Jibril sampai ke bumi, bumi enggan membenarkan tanahnya diambil untuk dijadikan Adam, kerana bumi khuatir Adam jadi maksiat kepada Allah. Lalu Jibril kembali ke hadrat Tuhan, kerana ia tidak dapat berbuat apa-apa, setelah mendengar sumpah bumi. Seterusnya, Allah memerintah malaikat Mikail, jawapan bumi masih sama dan selepas itu Allah memerintahkan malaikat Israfil, tetapi malangnya jawapan bumi masih tidak berganjak, dan masing-masing kembali dengan tangan kosong.


Lalu yang terakhir, Allah menyuruh malaikat Izrail turun ke bumi. Firman Allah, Hai Izrail, engkaulah kini yang aku tugaskan mengambil tanah. Meskipun bumi bersumpah-sumpah dengan ucapan, bagaimanapun jangan engkau mundur. Katakan bahawa kerjakan atas perintah dan atas namaKu. Apabila Izrail turun ke bumi dan menyampaikan perintah Allah kepada bumi, maka akhirnya barulah bumi mengizinkan akan tanahnya itu diambil.


Setelah Izrail mengambil beberapa jenis tanah, kembalilah dia ke hadrat Allah.Lalu Allah berfirman; Ya Izrail, pertama engkau yang Ku-tugaskan mengambil tanah, dan kemudian di belakang hari kelak akan kutugaskan engkau mencabut roh manusia. Maka Izrail khuatir kerana bimbang dibenci oleh umat manusia kelak. Lalu Allah berfirman lagi; Tidak, mereka tidak akan memusuhi kamu, Aku yang mengaturnya, dan Aku jadikan kematian mereka itu bersebab, terbunuh, terbakar, sakit dan sebagainya.


*Berikut merupakan riwayat yang menceritakan tentang proses awal penciptaan Adam; pengambilan tanah daripada bumi. Persoalan utama daripada riwayat ini adalah keenganan bumi untuk diambil tanahnya. Kebimbangan bumi bukanlah kerana takut tanahnya kurang, atau takut rupanya berlubang-lubang, tetapi bumi khuatir seandainya Adam itu menjadi maksiat kepada Allah. Tidakkah itu bermakna bumi telah menyaksikan kerosakan yang dilakukan oleh manusia terdahulu di muka bumi ini? Mengapa tiada riwayat yang menceritakan akan keengganan bumi apabila Allah S.W.T hendak menciptakan kambing, ikan atau lembu?


----------------------------------------


1)Pembaca sekalian..saya hanya menceritakan pengalaman yang belum pernah saya alami sepanjang pengalaman saya dalam perubatan alternatif ini..


2)Saya juga bukan lah pakar mentafsir Al-Quran dan tidak pandai berbahasa Arab. Ayat Al-Quran yang saya pamerkan ini hanyalah pada pemahaman sendiri. Jika salah pemahaman saya dari sudut kaedah undang-undang tafsir, maka saya memohon jutaan maaf dan ampun di atas pemikiran saya tersebut.


3)Pendapat saya, anggaplah pengalaman ini sebagai PERINGATAN kepada manusia. Kita sudah mungkin menghampiri 'akhirnya'. Maka, seharusnya kita bermunasabah dan tidak leka mengingati Allah..


sekian. "dan kepada-Mu lah kami datang, dan kepada-Mu lah kami kembali"....wallahua`lam...


thanx reading. rasa macam Allah tengah cakap apa2 tak kat kita, kan manusia???


.then, sila muhasabah and take care ya~ (=.=)