Tuesday, May 31, 2011

Cium peluk dari Irbid (^^,)


bismillahirrahmanirrahim...:)


lama dah rasenyer menyepi dr alam maya..(haha.sepi la sgt)

haha.suspen x tajuk tu??? (mode perasan) haha.

erm..actually boleh x kali ni nak dedicate post ni utk org2 yg aku syg???


ok,terima kasih...

ermm.. firstly..khas utk kak huda.. :)

akk...thanx a lot for everything..
utk selama jd 'mak' saya... suka2..
ermm...rai ade cakap...akk ingat saye x suka akk...

huu..akk, mana ada....mana ada..
honestly, maaf la kalau saya ni jenis cakap lepas ke..
tp saya tak simpan 'jarum yg patah' dlm hati...
saya harap akk pon x simpan jarum yg patah dlm hati jugak tau!!

x elok utk kesihatan...!! (hehe)

akk..kalau saye ade buat pape salah..sorry sgt2 tau.. kalau ade x buat ape2 yg akk penah suruh ke..sorry sgt2..

akk doakan saya n kawan2 sume. doakan kitorg qawi n thabat atas jln ni..insyaAllah...
doakan gak kitorg lepas thn 3 ni..nk msuk clinical year. dengar akk citer yg korg ade tgok opthal punyer operation la, lawat2 rumah org tua, forensik etc etc..

x sabar nk msuk clinical year...

akk..bile nk datang umah saya?? (yela..lama dh x dtg umah saye kn?? smpai la ni dh pindah rabaah pun..huu...ahlan2...jemput dtg..even saye pun x tgok lg umah tu..hee)

xpe2..ahlan2..

akk. all da best xm. bitaufik wannajah.. buat elok2 tau.belajar rajen2...(tp jgn harsh sgt.saye gerun tengok org yg belajar gile smpai tdo mlm kejap je..2-3 jam?? .huu...)

jaga kesihatan tau!

ok..love u sis...muaxx muaxx muaxx..

(maaf la thn ni x dpt nk pg anfaal nyanyi2 sanah helwah utk akk mcm thn lps..hanya mampu bagi cium peluk dr irbid je..huuu) doakan saye tau!
and kem salam kat mereka2 di anfaal. especially rai.suro die jgn rindu saya tau..hehe!


ok...2ndly, utk kak fathy... :)

ermm.akk sanah helwah..may Allah bless u, here n hereafter...
huu..akk..tahu x, actually saye x tahu pun akk ni 'kembar' kak huda..
thn lps..kebetulan je dtg anfaal mase solat hajat flotilla n smbutan besdey tu...
baru saye tahu.."laa..arini besdey k fathy jugak ke..alamak, malunyer,nape baru tahu"

huu...nmpak nye byk lg nk kene taaruf akk ni..heee~

btw, mse akk besdey akk thn lps tu..yg akk citer pasal kisah 3 org yg terperangkap dlm gua tu..
saye penah je dnga b4 ni. tp x msuk otak kot..mase dnga balik tu..
baru terfikir dn sgt2 tersentap !!

"erm..kalau la aku salah sorg dr mereka yg terperangkap dlm gua tu..dgn amalan yg mane satu nk declare dgn Allah???" .termuhasabah la utk selama 20 thn hidup ni...ape je dh buat??

ok akk..selamat maju jaya.all da best final n forensik..
doakan saye n kwn2 tau..dpt lepas 3rd year.nk masuk clinical..
eksited dengar citer2 dr akk2...x sabar! huu

(jugak nk masuk team medical dragon..hee)

ok..semoga bahagia bersama tersayang....

bile akk dh kawen..huu kurang dh sorg penghuni gombak...
huu..xpe2, saye kawan ngan mar s la skang..hehe :)

ok, kem slm sume penghuni kauthar...(^^,)
cium peluk dr saya ...


and 3rd one..utk 'roommate aku skang'..


rahmah, thanx sudi terima aku jd roommate ko utk beberapa hari ni...
even tbe2 je aku muncul mase korg tgh buzy2 xm ni kn??
huu...sori kalau menganggu...asiff jiddan!!

rahmah, tak sangka byk kita boleh sembang2 kan skang??
dan alhamdulillah kita dpt sembang dlm 'bahasa' yg sama.
alhamdulillah Allah pilih kita utk rasa jln yg sama dgn para sahabat dulu...
semoga thabat insyaAllah...

huu..bile aku fikir2 balek...x penah sangka akn lepak2 sembang2 'smbil belajar' dgn kau..
ye la...kt sekolah dulu..
hehe...aku kn budak2 yg nakal2..pg sekolah pun lambat2. dan kau la pengawas yg akn halau2 kitorg yg tgh siap lambat2 ni kn??? haha...

plus sblm pmr dulu..kita semua pun assobiah gile dgn kelas masing2..AB, umar, othman n ali...
masing2 x kenal sgt org2 kelas lain..
dan tibe2 kite sekelas mase 4 n 5 ali..
kenal la akhirnya semua org..
tp tiap2 kali tengok kau study kat bilik prep.aku sgt2 kagum dgn kau..tabik la dgn gaya stady kau..and keep it up gurl!

ok.slamat bersilat dgn CNS esok..rabbuna yusahhil..insyaAllah

dan selamat enjoy cuti anda!! ambil byk2 tau dr mereka2 yg di UK..(arghh..jelesnyer dgn ko..nk pegi UK gak..xpe2, insyaAllah satu hari nanti.doakan aku! )

(^^,)

ok.ni gambar latest. utk tatapan mereka2 tersayang..
saya dah jatuh chenta dgn sini...(tp still rindu kan mesir dan isi2 nya)


p/s: org2 mesir..jgn rindu saya tau! hehe (mode perasan.hee~) ok, cium peluk dr sini!! (^.^)
belajar rajen2 sumer :)
(tqa, kak nad, k tqa..jaga umah baik2 tau.x lama lg aku balek.hee~) tq

p/s 2: mami ayah, doakan angah tau!! semoga dpt umrah yg makbul insyaAllah. doakan angah dpt jd tetamu Allah satu hari nanti. insyaAllah ameen :)

p/s 3: acah...i miss u....realy2..


12.49 pm
bumi irbid,
bait nusaibah...

Saturday, May 21, 2011

DUTA




Bismillahirrahmanirrahim...:)

Alhamdulillah. Allah bagi lagi aku bernafas skrg.
walaupun otak tgh serabut. dgn xm yg around da corner..dgn hal rumah. tak settle2. dgn study yang entah ke mana..dan dan dan...(haish.manusia ni.mmg byk je masalah n keluhan kn??)

Alhamdulillah 3x.

Aku bersaksi tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah...

erm..pernah tak kita perasan. sehari berapa kali kita bersyahadah??? Ok la. at least ade la dlm 9 kali sekali kn?? setiap kali solat. masa tahiyat awal n akhir. Betul tak at least 9 kali???

9 kali tu byk la kan?? kira nya tiap2 hari la kita renew syahadah kita kan??
tapi pernah tak kita fikir, 2 syahadah ni ade 'mksud ' tak?? takkan la saja2 je kan kita naik saksi ni?? must be at least a reason kn???

"Maka apakah kamu mengira bahawa kami menciptakan kamu main-main (tanpa ada maksud) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?? " (al-mukminun:115)



then kalau kita tak hidup ni saja-saja. abes hidup ni untuk apa???


"Dan tidak aku ciptakan Jin dan Manusia melainkan agar beribadah kepadaku" (az-zariyat:56)

clear ke kan ayat kat atas ni?? Nampak sangat yg kita ade kat atas muka bumi ni dah Allah ciptakan untuk beribadah kepada-Nya.

kalau la kita hidup atas muka bumi ni takde tujuan. Nonsense la! ibarat mcm kita main bola sepak, tapi takde goal. then kita nk sepak ke mana?? main pas2 bola je? Nak sudah smpai bila
camtu??

macam tu jugak tujuan hidup kita ni. Itulah aim dan goal kita.

untuk BERIBADAH kepada Allah.

kalau lah dulu, aku akan fikir yang ibadah tu slat,puasa, baca yassin, doa etc.

tapi sekarang tak. Rupanye2 apa2 benda seharian yang kita buat. belajar, makan,mandi, bersukan semuanya adalah ibadah, kalau kita niatkan kepada Allah.

cuba bayangkan..

"Ahmad, jom pergi beribadah nak??"

ajak Safwan sambil pegang cangkul. Pakai siap baju nak pergi kebun.

"haa?? wan, ko gilo ke apo??" nk pergi masjid dgn cangkul2 dan baju petani ni?? buat lawak ape ni"

"come on la beb. IBADAH bukan setakat pergi masjid je la. kalau aku pergi berkebun ni, niat kerana Allah. dah kira ibadah kan??"


See. betapa semua daerah ciptaan Allah ni. terbentang luas semata-mata untuk kita beribadah
kepadanya.

And kalau lah kita yang mengaku islam ni, tak buat tanggungjawab tu betul2. tak jadi muslim yang betul2 muslim. dan semua tu salah kita la kan?? sebab kita tak jadi DUTA islam yang sebenar-benarnya.

dan kalau lah, non-muslim takut dengan org islam. Islamophobia. It is because kita la yang tak jadi DUTA islam yang sbenar-benarnya. Full stop.

sebut pasal DUTA. teringat kisah dekat Mesir ni. kalau kitorg dekat universiti. semua Malaysian students, alhamdulillah pakai tudung (even ade je selendang2 etc). Dan adat2 ketimuran yang bersopan santun pun terpamer la jugak.

di pandangan Dukturah (profesor) kami.. "Malaysian student are very good. they have the good behaviour. Malaysia is a muslim country??"

aku dan rakan2 hanya mampu tersenyum. (dlm hati cakap..dukturah tak tahu yang Malaysia ni nama je negara islam, tp bukan lah islam sgt pun.kes buang bayi pun byk, kes lain2 pon same je. Arghh.malu2)

kenapa Dukturah kami memandang tinggi Malaysia??

maybe sebab kami telah menjadi duta yang konon2 baik di depan mereka.. (tapi ini bukan berlagak yer)

mungkin.

nampak x betapa pentingnya peranan duta di sini. kalau la kita jadi duta Garnier pun. mesti la kita kan bersungguh-sungguh menjaga muka drpd sebarang jerawat,jeragat dan sebagainya.

kalau la kita ni Duta adidas sekalipun. kita akan sentiasa kelihatan aktif dan sporty. biar la sesuai dgn imej yang dibawa kan??

dan kalau la kita ni duta islam?? kita kan act mcm mana? mestila mcm yang islam suruh kan??
means bile siapa-siapa pun tengok kita, akan nampak imej islam tu tanpa syak wasangka.

then inilah yang sepatutnya terjadi. kan kwn2?? (^^,)

ohye. ade nak share 1 video. tapi x boleh nak post kt sini. tapi sila-sila lah rajin2 tekan SINI ye.

erm..sebelum lupa. selain tu, kita ada satu lagi tujuan hidup, To be a KHALIFAH atas muka bumi ni.

khalifah?? mcm khalifah abu bakar, umar camtu ke??

hehe...tak tak. tak payah pergi jauh2. cukuplah kalau kita jadi khalifah untuk diri sendiri. dan tugas khalifah untuk ajak semua orang, tunduk dan patuh kepada agama Allah ni.

then inilah tugak kita semua~

nampak mcm berat kan?? Yup. mmg berat. dan nak tak nak. Allah dah pilih kita untuk hidup atas muka bumi ni. No doubt. memang dah jadi tanggungjawab kita la, tak boleh lari kat mana-mana pun. sebab Allah tu sentiasa melihat kita kan???

Dan kita ni kecil je kan bila depan Allah nanti??




bait asrar,
1.57 am.
21 mei 2011

Monday, May 16, 2011

Ini Namanya RINDU~




bismillahirrahmanarrahim...:)

lama rasenye jari-jari ni tak menari2 atas keyboard ni.
buzy ke? Sakit ke? ke mana menghilang?

entah la.
yang penting Allah masih sayangkan hambaNya sorg ni.
dan aku still boleh makan ayam gorang ala-ala KFC tadi..hehe (ok,i bukan isu nyer)

okeh. kali nk nak bawak cerita 2-3 tahun lps..saje nk imbau cerita lama~ huu..
12 mei 2008.
tarikh keramat aku register untuk masuk KMJ.
well.bukan pilihan hati sebenarnya. surat tawaran pun entah la letak kat mana-mana je.
hajat di hati nak la msuk mane2 uni kan? takpun pg oversea ke.
or at least merasa INTEC pun jadilah. (perasan abes~)

tapi nak jadikan cerita, entah macam mana pulak 5 hari sblm kene register tu, tergerak hati nak mencuba nasib di KMJ. dan apa lagi....
kabut2 la nak bukak akaun BSN. nak isi borang. beli barang2 asrama (baldi,hanger,selimut, segala bagai)

dan mak ayah la org yg paling2 support sekali walaupun mulut mereka la yang paling bising sekali, bebel2 kat aku sbb lambat sgt nk buat keputusan.
tapi takpe.hati tegar je dengar semua bebelan.

maka. dgn bercampur baur. 12 mei 2008 tu.
ayah aku pun bwk la kami sekeluarga (kecuali abg aku) pg sana utk register.
ohye. tp sblum tu singgah kejap kat kampung atuk. dekat Lenga, Muar.

"erm..cantik jugak matrik angah ni..." nada memuji ayah.


dan. Allah campaklah aku ke dunia baru ni. orientasi.lectures.ko-ko. kelab basikal. etc-etc dan mula la segala lembaran hidup aku di KMJ. dengan housemate yg sama kepala.otai n gila2~ (arggh. rindunye nk main carom tiap2 petang n minum teh tarik lps moreh...isk.isk)

kene pulak dgn practicum H20. sempoi~ (even x sempat lama dgn korg. tp seyes. mmg best)


moment yang cukup indah~ merasa untuk cuba bebas. yela. pegang duit sendiri kot. siap ade
ATM lg kt depan pintu jaga. ahha. takkan nak tengok je kan?? hehe.

tapi nasib baiklah bandar yg terdekat hanyalah Tangkak. ape la yg bole beli kat sana selain kain2 ber ela-ela? (aku bukan nye nk raya or kawen pun time tu.huu)

tapi nasib baik ade penyelamat lg, BINTANG dekat tangkak tu. hehe. bole la takat nak beli stok makanan dan sabun mandi.hehe.

ouh. tapi aku dan geng bas sekolah (c3.9) penah je buat benda mengarut~

kitorg outing ke mahkota parade.
haha. takde keje, jauh2 dr tangkak ke melaka semata-mata nak main boling n nak makan chicken rice shop.
tp thanx to iman, zimah n jannah. kalo tak smpai ke tua aku tak merasa nak ke sana walaupun
melaka tu aku singgah je tiap2 kali nak balik kampung. huu~

korg. rindunye semua kenangan tu. rindunye nak jalan2 kat bazaar ramadhan. rindu nak makan
nasi ambang. kat sini susahnyer nak cari. huu. korg, smpai skrg x reunion lg kn? hai. cpt la sape2
kawen. nanti boleh jumpa balek ramai2.hehe..(^^,)

ni geng bas sekolah aku yang otai~ syg korg. sgt2 (^^,)


and H20~
korg byk mengajar aku erti kehidupan.
belajar erti sahabat.
erti kerjasama dan muafakat.
serius. ni first time aku satu kelas dgn non-Malay. and korg mmg hebat la. (mathu, chu, tey)
tabik sgt dgn korg. dan selalu je terfikir, klau x sbb subsidi kerajaan utk pelajar melayu,
takde maknanya ramai pelajar melayu dpt masuk universiti.
No Doubt. korg Chinese n indian jauh lebih pandai n rajin dr kami org melayu yang bajet2 je ni.
(rasa malu je)
Sayang selama-lamanya~

ok.bukan tu isunye.

dan dedikasi jugak untuk kwn aku. yang aku akan sayang smpai bila2.
thanx Allah for sending u to me~

minta maaf sabahat, kalau ade buat salah. and aku admit, aku byk buat salah kat kau kan? dan kau setia je layan aku, even aku pun selalu je terlajak tidur dan lambat pg kuliah. haha. baiknye kau tunggu.(even kdg2 iman yg tggu aku.hehe). arggh. rindunye nak lepak sama-sama buat tuto kimia dan math. dkt library atau dekat bilik kau. (even mana2 yg aku x tahu, aku copy je kau
punye. hehe)

dan sahabat, thanx sebab bersabar dgn karenah aku masa minggu last sebelum aku berhenti
matriks dulu. serius. aku mintak maaf sgt2.

kalau la masa boleh diputarkan. aku lah org yang pertama akan bayar, utk beli balik masa yg tu.


ohye, thanx a lot. sambut aku masa aku pg utm aritu. tak sangka boleh free2 dengar ceramah hebat dari Dr Har. huu. dan dpt dok merasa life asrama semula. huu. terubat rindu..

ema. aku selalu je usha kau dr sini.
dan aku sgt sgt gembira bile Allah ketuk pintu hati kau, utk kenal jalan yang sama dgn aku.
semoga kau Thabat yer syg, insyaAllah. aku akn selalu doakan.
dan aku doakan semoga kau dpt suami yang soleh, boleh membimbing kepada-Nya, ameen (^.^)

ok lah. byk dah aku bebel2 ni. ermm..rindu sgt nk pg semula ke KMJ. dan agak frust la bile adek aku x dpt KMJ. (huu.xde alasan nk pg sana semula)

tapi takpelah. maybe next time kan? mane tahu.

erm kawan-kawan yang namanya x disebutkan. sori sgt2. bukan aku x syg and x ingat korg.
tipulah kalau cakap aku lupa. cuma x sempat nk sertakan sekali. maybe post bila2 pulak, mane tahu kan?? (jgn terasa yer. sori sgt2)

p/s: even arini 16 mei. patutnye post la pasal hari guru ke ape2 ke, tah la nape aku post psl KMJ ni.btw, selamat hari guru, kepada semua yang pernah mengajar musyirah hanan, secara langsung atau tidak. kalau bukan sbb ajaran guru-guru ni lah. takde nyer aku nak jadi aku yang sekarang ni. semoga Allah membalas jasa kalian. ameen. (aku hanyalah insan kerdil yang
mendoakn semoga Allah kekal kan kita semua dlm rahmatNya. insyaAllah ) :)


dan mami, selamat hari guru. mak yg susah payah jd cikgu dari rumah lg. ajarkan aku erti kehidupan. semoga Allah memberkatimu. selamat hari ibu dan selamat hari jadi juga~ Love forever.

mami ni sorang je kan dlm dunia ni?? cium peluk~



till then, love musyirahanan~


Friday, May 6, 2011

Istiqamah




bismillahirrahmanirrahim~


pesanan ikhlas. post kali ni mcm berat sket dan ade bahasa2 yang tak semua org faham kot. harap maaf kalau ade yang x faham.


ermm...tak tahu macam mana jari-jari ni boleh dgn refleksnya..menari-nari atas keyboard ni.
maybe sbb teringatkan awak kot~

mase tgh taip ni..i`m not around u..soo..ni namanya rindu eyh??

ouh. tadi lepas subuh, dpt satu tazkirah pendek. tajuk dia ringkas ja, Istiqamah.
mesti awk tahu kan maksud die?? :)

awk,
mesti selalu dengar je cakap-cakap yang..Jalan yg kita tempuh ni panjang dan jauh. Tak
tahu mana sudahnya. mungkin syurga. atau mungkin terpesong ke neraka.

tapi taknak lah lepas dah susah2 dekat dunia ni..tp akhirnye penghujung kita neraka kan?? nauzubillahmin zalik...xnak2!!

tapi mcm mane kita nk thabat (maintain) terus atas jalan dakwah ni sampai bila2????

ketahuilah. once bile dah terjebak dlm jalan ni, secara consciously or unconsciously..SYAITAN akan bekerja keras berganda-ganda utk pesongkan kita..

haha. teringat satu kata2 ustaz kat sekolah dulu.."haa...kalau sekolah biasa2, iblis hantar
syaitan-syaitan biase je tok goda2 budak-budak sekolah tu..Tapi kalau sekolah agama ni, die hantar yang pangkat sarjan tok goda budak2 sekolah agama. Haa...tu la yang byk kes budak2 agama ponteng kelas la, x mo turun solat kat masjid la, payah2 nk tutup aurat la..etc2..sbb Godaan tu pon besar..syaitan kerja 2x ganda tok pesongkan kita" (maaf kalau sape2 terasa...)

tapi awak, tu baru je kalau budak2 sekolah agama. Tapi kita ni, orang yang Allah dah pilih utk pegang dan junjung agama-Nya mengajak ummat2 yg tenat skang ni. Tanggungjawab besar. besar sangat2, sampai x cukup 24 jam sehari tok fikirkan masalah ummat. Mesti la lagi kaw-kaw godaan tu akn dtg, utk pesongkan kita dari siratul mustaqim ni kan?? soo..kita semua kene la highly resistant. Ukhwah kene kuat. ketahanan dalaman kene mantap.iman jgn goyah. hati jgn berbolak-balik.Dan kene ikhlas infakkan diri
kepada-Nya.

InsyaAllah, kalau dah wakafkan diri kepada Allah, just let it go..and Allah, He will take care the rest. Just believe in it yer syg.. :)

dan selain tu, kene betul2 yakin dan tak ragu2 tentang apa yg kita buat selama ni. tentang kenapa kita pilih jalan ni. kene yakin. xmo jd org munafik. insyaAllah..kalau kita faham ape yang kita buat selama ni, tak buat sebab ikut org lain..then kita baru akan faham..kenapa cara hidup kita lain daripada org-org biasa yang lain.

'kenapa kita kene kerja keras-keras ni sedangkan org lain bole senang2 je baca buku sekolah?? Saya nak jugak mumtaz mcm org lain. tapi camne nak mumtaz kalau asyik kene kerja je???"

"Awak, ketahuilah...Inilah jalan yang memberi kehidupan kepada kita. yang ada ganjarannya dunia dan akhirat. Boleh je, silakan kalau nk jadi mcm org-org lain. pergi sekolah, belajar. balik umah, makan, urus diri then belajar balik. then bile penat. tido. esok bgn and ulang balik rutin harian. bile weekend je, tutup buku, on movie or pg shopping2 or jln2. then then same thing happens everyday, everyweek....."

tp, smpai bila nak ulang kitaran robot tu??

nampak macam hidup org lain sweet je kan??? xde masalah lain nk pikir. tp awak, ingat la..saham kita tak nampak kt dunia. tp kat akhirat insyaAllah.

"Allah takkan kumpulkan 2 kebaikan pada seorang hamba" soo..pilih salah satu.
sama ada nak susah payah jalan kaki berpeluh2 kat dunia then nanti akhirnya akan jumpa istana kaca yang sgt cantik..

atau nak naik kereta ber'aircond'. berjenama mewah bawak keta bangga2 tapi at the end jumpa gaung atau jln mati yang xde sudahnya??

then u choose..pilih satu je, takde 2.

(rasenye paham je kan analogi ni??)


Dan. mmg kene sgt2 MUJAHADAH atas jalan ni. sebab Allah sendiri akan bg ujian kat kita. sama ada kita mampu atau tak untuk lepasi..itulah tapisan Allah untuk jundi-jundiNya.
Sebab dakwah ni hanya untuk Hati2 yang bersih je dan Allah akan tapis. Tapis dgn ujian2 yang smpai kita lulus semua peringkat. Sebab Syurga Allah tu kan mahal. bukan boleh beli mudah2.

soo..tetapkan hati yer. jgn cpt terpengaruh dgn kata-kata org sekeliling. jgn cepat terpengaruh dgn nikmat dunia yg sekejap ni.Sekejap tp best. Sbb kat akhirat nanti. Nikmat tu long lasting dan super duper Best!! Insya Allah doa2 la Allah pilih kita untuk tetap atas jln ni selama-lamanya..

doakan mushe jugak..cakap mcm senang kn??? tp skang boleh la.. komitmen sket. belajar je. Tapi nanti esok2 dah keje, dah kawin. hai... Doakan jugak mushe akn stay atas jalan ni. InsyaAllaH :)

ok lah. ohye. boleh cuba bukak surah Fussilat ayat 30-32. Tadabbur dgn hati ya~


oklah. terima kasih sudi baca. mcm berat. aah sgt berat. Tp inilah yg terbaik Allah ilhamkan untuk menulis. InsyaAllah...

Honestly, mushe sayang jalan ni. Mushe sayang akhawat semua. Mushe sayang awak. dan tak mo kita2 semua berpisah. Nak kita semua reunion kat akhirat nanti. Jom sama2 kita imarahkan jalan ni. Boleh x infakkan diri kita?? walau dengan rasa ringan atau berat??? (^^,)



Thursday, May 5, 2011

Nama Allah

BISMILLAH…. J

Alhamdulillah 3x. aku selamat sampai umah. Actually aku dari rumah sewa kwn aku tadi. Yup, just now.. Ade discussion sket tadi. Oklah.aku mengaku..elok2 aku sampai rumah je, jam dah pukul 11.30 mlm. Oopss… lewat sgt ke utk anak dara??? (hoho~ x sengaja ok)

Ok2..aku mengaku lagi. Aku jalan kaki je tadi. Ermm ade la dlm 2 km. Mengah2 la jugak nk jln laju2 supaya xde org kacau n selamat sampai umah. Tp ape2 pun..alhamdulillah….

Thanx a lot kepada kak tiqah yang susah payah memanjangkan langkahnya. Supaya dapat sekali temankan aku balek umah. Even dah lewat malam dan before kuar umah membe tadi, aku siap cakap lagi.. “kak tiqah, takpe je la. Takyah la susah2 nak temankan kita. Kita tak suka kesian2 ni”

“tapi nanti awak balek sorang2..”

“alaaa..macam la tak biasa kan??? “ dan kak tiqah dengan tak malunya..terus siap2 dan keluar sekali dgn aku. Sambil2 tu aku pandang dgn muka bengkek..(plus ego dlm hati tp campur dgn perasaan terharu.huhu)

Hai musyirah….kenapa kau ni?? Orang lain dah susah-susah nak temankan tu. Kenapa nak ego2???

Ermm..yela..kot ye pun perangai anak number 2 ni mcm ala degil2 sket..tapi jgn la degil sgt kn??

Duhai hati. Kenapalah ko ni??? (ermm..maybe sbb before nak start discussion tadi aku dpt berita yg men ‘down’ kan aku sgt2. Terus hilang mood dan serius muka ketat je sepanjang discussion. Sorry sangat sahabat2. Manis muka aku ni dah kene ragut sekejap. Maaf sangat2)

Dan lagi sedih bila kene tegur bila mlm2 kuar umah xde mushrif. Ohye, kami kaum wanita kalau kat mesir ni. Ade satu peraturan, kalau nk keluar malam, selepas maghrib kene pakai mushrif (penjaga la.mana-mana lelaki la yang boleh tolong temankan, untuk tujuan keselamatan)

Tapi aku admit, aku and the geng la. Makhluk2 yang degil tak pakai mushrif. Ello, bukan senang nak dapat jumpa mana2 gentleman sudi nak korbankan masa dia temankan kami kaum wanita ni kat Mesir ni. Golongan2 ni dah pupus kot. …

(And plus kitorg bukannye ade boyfriend pon atau adek beradik lelaki nk tolong2 ni. Ok, sila abaikan statement ni.hehe)

***************************************************************

OK2..stop cakap pasal aku..nak share sket..pasal nama2 Allah… asmaul husna..

Haa…sape2 yang dulu sekolah agama..hai..malu sangatlah kalau tak tahu apakah ini?? Dan malu jugak la utk aku dan sekalian schoolmates aku kalau kita still tak hafal2 nama-nama ni kan??? Sebab dulu siap nyanyi lagi tiap-tiap pagi masa kat perhimpunan sekolah. Hai, tak hafal2 tu pelik namanya. Tapi kalau lupa tu..sadis la jugak…

Kasar?? Ooopss…kasar ke kalau aku kata sadis kalau x ingat asmaul husna??

Ermm…well…ni pendapat aku la..kalau sesiapa nak bantah silakan bg komen J


Kenapa MALU dan SADIS kalau x hafal?? Ni kan Nama-nama Allah.. tuhan kita. Yang kita sembah hari2. Ok, kalau la nama kita, mak ayah, adek beradik,cousin2,classmate sume kita boleh ingat, kenapa tak nama tuhan yang ciptakan kita, kita x dapat nak ingat?? Dan dengan semua kebesaran asmaul husna ni lah kita hidup selama ni.

Bayangkan la. Ar-Rahim. Yang Maha Pengasih. Nak kata pengasihnya Allah tu, even sebelum kita lahir lagi dah nampak. Before kita lahir tu, Allah dah siapkan dah bumi ni utk manusia ni hidup. Semua lengkap dengan sungai sebagai sumber air, dgn matahari- sumber tenaga dan cahaya, dengan Oksigen, untuk membolehkan kita bernafas, dgn tumbuhan-tumbuhan supaya kita dapat makanan, dan bila bumi ni siap sedia, baru Allah lahirkan umat manusia ni. Haa…

masa kita dalam kandungan pun, letaknya di RAHIM ibu kan?? Nama pun rahim. Betapa Rahim ibu tu memberi perlindungan dan nutrient kepada kita?? 9 bulan sampai kita sedia untuk lahir ke bumi. Wahai manusia sekalian..tak perasan lagi ke?? (takdenye la bahasa melayu tu saje2 nk bubuh nama rahim tu utk gambarkan uterus ibu)

Ok. Bila kita lahir je.. ade mak ayah sambut. Cukup makan pakai dan sekarang, nah .! jadilah kita semua. Ermm.. cop cop..ada soalan-

Adakah selama ni makan pakai kita tu dari mak ayah kita sendiri?? Ermm..memang la kita Nampak mak ayah tu susah payah cari rezeki. Keje siang malam. Tapi siapa yang bagi

rezeki tu kalau bukan Allah kan??? Keje la kuat mana pun, kalau Allah tak mahu bagi rezeki kat kita, tak de nye nak dpt merasa semua rezeki dari Allah ni..

“Sungguh Tuhanmu melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendakinya dan membatasi bagi siapa yang dikehendakinya. Sungguh Dia Maha mengetahui, Maha melihat hamba-hambanya.(Al-Isra:30)”

OK fine. Depan mata dah kan janji Allah tu. Then ni baru je huraikan 1 nama Allah. Tak masuk nama-nama lain..Al-Wahab (Yang Maha Memberi), Al-Malik (Yang Maha Berkuasa), Al-Aziz (Yang Maha Agung) dan sebagainya.

kalau perasan. ni semua Asmaul Husna :)


Jom kita cuba lihat nama-nama Allah dengan mata hati. Mungkin selama ni kita dah lali sgt bile nk nyanyi nama-nama Allah ni. Tak pun dah xde perasaan je bila nak sebut nama-nama Allah tu. Tapi cuba kalau kita kaitkan nama-nama ni dengan seluruh kehidupan, rezeki, umur, harta yang Allah dah bagi kat kita. Subhanallah, tak terkata betapa Agungnya Allah tu. Betapa Hebatnya Allah. Betapa Pemurahnya Allah kat kita ni kan?? Tapi kita still lagi sombong dan xnak admit rezeki2 ni semua. Malah boleh suka-suka je buang2. Hai, betapa tak bersyukurnya manusia ni. Malah siap boleh buat maksiat lagi kan dekat bumi ciptaan Allah ni??

“Tetapi manusia hendak membuat maksiat terus-menerus..(al-Qiamah: 5)

Tiap kali teringatkan ayat ni. Serius hati bergetar. Sbb aku pun rasanya termasuk salah seorang ‘manusia’ tu…Ya Allah…..(kawan2. Tolong doakan aku dapat tinggalkan jahiliah aku yer..ameen )

Ok la..cakap banyak2 pun x guna kan?? Jom semua sama2 cari Chenta Allah!! (^.^)


p/s: adek2 syg.jgn la down2 sgt exam abes 28 july. t akk cube cari ikhtiar len tok bolehkan korg sume join jugak Camp tu ok?? chill2 :)

Tuesday, May 3, 2011

Risau


aku selalu risaukan...yang aku akan susah di dunia.. tapi jugak susah di akhirat...

aku selalu risaukan..yang aku akan menangis di dunia ..dan menangis teresak2 di akhirat..

aku selalu risaukan..semua amalan aku ditolak..hanya kerana Ikhlas aku tiada...

aku selalu risaukan...langkah-langkah aku ni terperosok jatuh..jika tiada support di sekelilingku...

tapi aku lagi risau jika..Allah tidak mahu keberangkatan aku di jalan-Nya...dan sentiasa melengah-lengahkan aku..

aku selalu risaukan..adek2 aku di malaysia..aku risau mereka hanyut dlm kancah dunia yg makin tenat..

aku selalu risaukan..adek-adek halaqahku...aku risaukan mereka akan lelah dalam mengejar-Mu..sedangkan jalan ini panjang penghujungnya...

aku selalu risaukan studyku...adakah Doktor itu mampu digapai???

aku selau risaukan...ada kah jodoh yang akan memimpin tanganku berlari-lari dalam jalan tarbiah Mu ini??

aku selalu risaukan..yang umurku tak panjang...sedangkan banyak lagi tanggungjawab aku yang tak tertunai...

aku risau...adakah selama ini..tulisan aku membawa kepada keburukan...

aku risau..masih adakah esok untukku?? padahal aku belum lagi puas menjalankan tanggungjawab syahadatain ku pada-Mu...

dan aku risau...masih adakah rahmat-Mu untuk ku menggapai syurga-Mu kelak??


sayang-sayang. Jom kita lari sama-sama dalam jalan tarbiah yg best ni???
jom pegang tangan ramai-ramai :)







p/s: untuk adek2 imarah 9. teringin nak buat entry tok korg. nanti2 eyh :) all da best practical exam..bitaufik wannajah :)