Wednesday, April 27, 2011

Cerita tentang Alpha, Beta.....dan Hati??


Assalamualaikum…J

Alhamdulillah 3x. rasenye x best kalo x start bebelan kali ni dgn pujian kpd Allah…

Alhamdulillah..byk sgt2 nikmat yg Allah bg kan?? even bile sedey2..rupenye2 tu pun Allah bg satu nikmat..utk rase mcm mane rupanye sedih..supaya lps ni akn sgt2 appreciate perasaan happy ni…

Ermm..betul x???

Haritu..aku pergi satu ceramah..neurologistik program…best2..seriously..time tu teruja..hehe

Kami belajar pasal gelombang2.. beta, alpha, theta n delta…

Dan tanpa kita sedari..selama ni kalau kita dlm gelombang alpha…kita boleh buat je ape2..tanpa kita rase susah..bayangkan..kita penah je kan rasa..belajar2..dan tanpa kita sedari..rupenye2 dh 3 jam menghadap meja study..x sedar pon masa berlalu..perghhh..best gile perasaan ni…haa..condition ni kita cakap..kita dlm gelombang alpha..di mana kita boleh buat apa2 yg normally, kita akn rase benda tu impossible…tapi kita boleh buat tanpa disedari. kita akan thinking without thinking…

Tapi cuba kalau..kita perasan yang kita nak belajar 3 jam..mesti sekejap sekejap..nk tgok jam..ala…lambatnye masa berlalu..baca buku lagi..tengok2 jam lagi..aish..asal lambat sgt ni??? Haa…camni..kita dlm keadaan gelombang Beta… dlm keadaan ni..semua yg possible pon..akan rasa impossible..semua buat benda x jadi. Byk merungut2….byk menyoal. it is we are thinking what to do..

Ermm…sgt2 best kn kalau..selama kita hidup ni..dlm keadaan alpha..semua benda boleh buat…

Pastu kt ceramah ni..ade la demonstrasi…terkejut n takjub…(x tau nk cerita dgn kata2…huu)


Tapi..sejauh mana pon kita fikir…akal fikir..AKU BOLEH!!! Tapi kalau jiwa kita bertentangan dgn apa yg akal fikir…nonsense kan?? Bagi aku la..HATI tu segala raja..maharaja.kunci segala kunci..kunci utk jasad.

Dlm satu buku ade tulis… “Perhatikan skru(kunci) di rel kereta api. Dengan menggerakkannya sedikit, rel akan bergeser, dan perjalanan kereta api pun berubah arah. Demikian nya dengan hati. Gerak hati akan menentukan arah hidup seseorang. Jika ia baik maka baiklah seluruh tubuh, bila ia buruk maka baiklah seluruh tubuh, demikianlah sabda Rasulullah SAW mengenai hati.”(hadis 6 dari hadis 40)

Well..HATI…hati mmg sgt2 penting.. and the different between muslim and non-muslim is..kita ada ‘hati’..tapi mereka xde ‘hati’. Dan kita sgt2 digalakkan utk buat apa2..dgn hati…

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati tetapi tak digunakanya untuk memahami ayat Allah dan mereka mempunyai mata tetapI tidak digunakannya untuk melihat tanda-tanda kekuasaan Allah dan mereka memiliki telinga tetapi tidak diperdengarkannya untuk mendengar ayat-ayat Allah. Mereka itu bagaikan binatang ternak, bahkan lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai (al-a`raaf: 179)

Eeerrkk!!! Direct je kan ayat-ayat Allah tu??? (sape2 yg x paham tu..haa..fikir2 la..)

Allah masukkan mereka-mereka tu ke dalan neraka..bukannya buat dosa besar pon..bukannya masuk neraka sebab mencuri, or bunuh orang or berzina pon. Tapi dgn sebab yg kita selalu rasa remeh..ada hati, tp x guna. Ada mata, tp x manfaat kn elok2. Ada telinga tapi sia-siakan. Haa…alhamdulillah..semua organ2 tu..Allah dah bagi kt kita kan?? Then back to urself…buat x ape yg Allah suroh tu?? Nk msuk neraka???

Nauzubillah min zalik….astaghfirullah 3x.

Bebicara tentang hati…boleh la nk sinonimkan hati yg hidup tu dgn berjiwa besar kan??? (walaupun x lah tepat sgt)

Kalau nk buat apa2 pun..kalau kita berjiwa besar..nk bukak bisnes pon boleh..mcm org cina..xla hebat sgt pon muamalah. X la byk sgt modal...tp kagum dgn jiwa mereka yg besar tu..jatuh selalu pon..akan terus bgn semula…x mcm org melayu…bile membe2 komen2 sket..dah down…cpt sgt terpengaruh dgn persekitaran…bila puji-puji sikit, terus melambunag sampai lupa diri. Ok..contoh lain pon..kalau pakai baju pelik sket..or tudung rosak sket ke. membe2 pandang pelik…dah terus masuk tandas..make-up tebal2…then keluar balik. nak jugak get along with ‘membe’2 tu…

Kalau pakai tudung labuh sket je..org2 ejek2 n panggil “ustazah…nak pergi mana tu???” terus down n rase mcm nk cabut je tudung tu..n pakai tudung bawal..supaya boleh get along dgn masyarakat…

Kalau nk pergi mid valley n klcc ke..pakai baju vogue2..tp bila nk pergi ceramah…mula la sibuk dok gali2 baju kurung dlm almari….

Hello…apakah??? Kenapa kene double standard mcm tu kwn2??? (pesanan utk aku jugak)

p/s: tahniah. sbb aku dh lama x update post..hehe..bz yg amat..(selama ni mmg bz pon..hoho~)

p/s 2: all da best utk semua membe2 aku..yg tgh pulun2 nk final xm skang..korg..al da best. buat elok2 n doa byk2 k?? (^.^)


bait asrar,

12.12 am

27 april 2011

Thursday, April 14, 2011

N.I.K.M.A.T


Alhamdulillah 3x. masih lagi Allah bg nikmat hidup ni…

Ermm..harini…soo tired~ kelas straight dr kol 8 smpai kol 3.30..direct!! hanya sempat break kejap utk solat zohor n mkn2 kuih..(actually abes kol 4.30. Tp semua dh buat muka toya n dah rupa mcm mayat hidup..so professor pun kasik la balik awal sejam).. Alhamdulillah 3x. tu pon satu nikmat kn?? (^.^)

n td ade test immunology..alhamdulillah..dapat hentam..(berbaloi la dgn usaha sempat belek2 buku 5 minit je). Tapi hentam2 pun..alhamdulillah xde la tersasar sgt..hehe..ni pun nikmat jugak kan???

Well..talking about nikmat.. Byk sgt2 kn Allah dah bg kat kita?? Tp kite selalu je x realize benda tu..

1. Kita selalu doa kat Allah. Bg la dpt result excellent2 mase final. At least pun above 3. nk dpt mumtaz. And we struggle for it. Tp selalu je kita x perasan..kalau pon Allah x bg kita result yg kita nak. Kita bersyukur ke bile dpt 2.3 je? kita still bersyukur x, even dpt makbul?? Then we should know that also satu nikmat yg Allah dh bg kat kita..(even x mcm yg kita harapkn)

2. Then bila aku belajar medic ni. Subhanallah. Byk sgt sebenarnya nikmat yg Allah bg dekat badan kita je. Kalau tnye budak2 medik semua, ade ke diorg hafal ape function facial nerve? Ingat lg x Aorta akan supply ke organ mane?? Ingat x yg area2 kat terminal brain tu akan supply nerve ke mana?? Tp tanyalah kepada sesiapa yg ade penyakit Facial Nerve Paralysis. Sure2 mereka tahu ape yg mereka suffer. Sure2 mereka boleh jawab bahagian mana yg facial nerve supply, bahagian yg mereka dh hilang. bahagian muka jatuh.silap2 ade yg pekak dan mereka nk senyum pon x boleh. Then mereka tahu yg facial nerve akn supply muscle2 kat muka, mulut, pipi etc.

Tnyelah kepada sesiapa yg ade encephalopathy.. sure2 mereka tahu yg bahagian2 terminal brain tu akan control small movement. Bila mereka dah x boleh nk tekan sms, bila mereka x boleh nk pakai butang dan bila mereka x bole nk buat gerakan2 kecil.

Facial Nerve Palsy (bukan main2 ok nk buat muka camni. agak2nye camne la mereka menempuh masyarakat dgn keadaan camni???)

Tapi kita yg sehat ni x penah sedar pon..semua nerves, organs, blood vessels yg ade dlm badan kita ni merupakan 1 nikmat. Kita x de rasa pon nk bersujud syukur atas semua kurnian Allah ni kn? Malah boleh salahkan takdir bila kita x dpt ape yg kita hajatkan.

" dan apabila kami berikan nikmat kepada manusia, die berpaling dan menjauhkan diri (dgn sombong), tetapi apabila ditimpa malapetaka maka dia banyak berdoa" (fussilat: 51)


Gulp...gulp..sentap...makan dalam.~!!

kata2 Allah ni ade benarnya. Kita ni manusia..sedangkan dgn manusia sendiri pun susah nk berterima kasih..apatah lg dgn Tuhan kn?? seorg majikan dengan bibiknya..selalu ke majikan tu akan cakap.."terima kasih bik, angkatkan baju di ampaian".. sbb majikan tu rasa tu mmg tanggungjawab bibik tu, so buat ape nk berterima kasih kan??

seorang sahabat pun..bila kejutkan kawan dia bgn pagi..ade org tu berterima kasih ke?? kot2 siap kene marah lg...(padahal dh lewat2 pon boleh nk marah2 membe lg)..

dan selalu ke kita berterima kasih dkt tukang2 sapu dkt sekolah ke, or dkt tepi jln atau kt taman2?? sbb mereka la kwsan tu bersih.. Tp kita...nk jln dekat2 dgn tukang sapu sampah pun x mau kn?? (astaghfirullah 3x)

Ni Allah dh buat statement dlm Quran lg.. mcm malu sgt je~ terang2 yang manusia ni mmg macam tu kn?? bila dh susah2, bile nk exam, bile nk kahwin, bile eksiden..kemain la berbuih2 mulut berdoa kt Allah kn?? mmg manusia ni 'nasitu'..PELUPA.. sbb tu kita selalu kene diberi tazkirah dan peringatan..kan??

" dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang mukmin" (Az-Zariyat:55)

dan jgn lupa jugak dekat saudara seakidah kita. lagi2 di palestin. tgh kita syok2 joli sakan.mereka susah payah pertahan kan bumi Al-Quds tu demi islam terchenta. (rase malu x kalo membe kita susah2 buat assignment kita yg nk kene hantar esok, tp kita boleh syok2 pegi shopping sakan tanpa rasa bersalah???) x tahu la kalo mmg xde perasaan n hati budi~ wallahua`lam..

ok..sila klik sini...(mesti tengok) (^^,)


muhasabah mode on...astaghfirullah 3x..



bait asrar,

9.27 pm

13 april 2011

Friday, April 8, 2011

Sayidul Ayyam..

bismillahirrahmanirrahim.....


huuuh...akhirnya tangan pun menari2 di atas keyboard...
aish..lama nya x update blog...
serta byk sgt assignment yg minta di edit..x disiapkan..
nak menaip surat untuk kawan pon..x siap2..
entah la...angin kus-kus MALAS dtg menjenguk...
rase mcm malas sgt2 nk buat apa2...
even benda yg digemari pon..x laku skrg...
(kdg2 breakfast pon..bole jadi bekal je..sbb mulut berat sgt nk kunyah mknan pagi2 tu..tp nanti perut melalak la...sbb lapar gile...)

entah la....ade jugak musim malas mcm ni eyh??
musyirah2....check out urself...
must be sumthing wrong there!!!

okeh....bersempena dgn hari ni adalah penghulu sepanjang hari...sayidul ayam...yakni Hari Jumaat...

aku nak share sket...ape yg best sgt hari jumaat ni??
selain hari ni adalah cuti utk kami di Mesir..serta t`ganu,klate,kedah,perlis dan penang kan??
ape lg eyh??

(sorry...ni aku kopi pasta je la eyh?? sbb malas nk taip jugak..huu...sorry2 *.^)

Ketahuilah...bahawasanya Hari Jumaat itu adalah penghulu segala hari. Ia mempunyai keutamaan yang istimewa di sisi Allah swt. Padanyalah Allah telah menciptakan Nabi Adam a.s. Padanya juga Hari Kiamat akan jatuh dan ia malah merupakan hari di mana Allah akan mengizinkan ahli syurga untuk mengunjungi syurga. Para Malaikat menamakan Hari Jumaat itu sebagai Hari Penambahan kerana banyaknya pintu-pintu rahmat dibuka pada hari itu. Pada hari itu juga Allah akan melimpahkan kurniaNya dan menabur kebaikanNya.

Pada hari itu pula ada sesaat yang mulia, di mana segala doa akan dikabulkan. Tetapi saat yang mulia itu dirahsiakan. Oleh itu hendaklah melazimkan diri berbuat amalan2 yang soleh pada hari itu. Jadikanlah Hari Jumaat sebagai hari yang banyak diisikan dengan ilmu2 yang bermanafaat jua ibadat2 untuk hari akhirat sahaja. Memadailah menggunakan hari2 yang lain untuk bertungkus-lumus dalam kerja-kerja dunia yang dikira sebagai sia-sia dan tidak menguntungkan jika bukan diniatkan semata-mata kerana Allah swt.

Ketahuilah.. perkara yang sunnat dilakukan pada siang dan malam Jumaat ialah membaca surah Al- Kahfi, kemudian memperbanyakkan selawat ke atas Rasulallah saw. Hendaklah sunat ini dipelihara baik-baik. Dan hendaklah menyegerakan pergi ke masjid awal-awal lagi. Jangan melengah-lengahkan diri untuk pergi menunaikan solat Jumaat kerana solat itu adalah wajib ke atas golongan lelaki. Di waktu Imam berkhutbah, hendaklah memasang telinga baik-baik untuk mendengar segala yang disampaikan oleh Imam yang berupa tunjuk-ajar dan nasihat. Kemudian hendaklah menurut apa yang dikatakan di dalam khutbah itu. Anggaplah diri kita itu sebagai orang yang ditujukan segala nasihat itu.


(karangan Imam Habib Abdullah Haddad)


ermm..dah baca??

selain tu....Sesiapa Membaca surah Al-Kahfi diampunkan dosa2nya dari satu Jumaat ke Jumaat yang akan datang...dan akan terpancar cahaya dari telapak kakinya sehingga ke dada langit dan akan kelihatan cahayanya di Hari Kiamat.

Sabda Rasulullah s.a.w. ,"Barangsiapa membaca surah al-Kahf pada hari Jumaat nescaya cahaya meneranginya selama di antara 2 Jumaat." (H.R. al-Baihaqi)

Dari Abu Darda r.a meriwayatkan bahawa nabi s.a.w bersabda: "Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat daripada awal surah al-Kahfi, akan terhindar daripada fitnah dajjal. Dalam riwayat yang lain dinyatakan daripada akhir surah al-Kahfi." (HR Muslim)


okeh..nanti la bila2..rase mcm nk tulis entry tok surah al-kahfi..

maybe next time or bila2 la eyh...

ok...(^.^)



buku sekolah dah panggil2 utk dibaca...

thanx 4 reading~


bait asrar,

8.34 am.

jumaat pagi, 8 april 2011

Sunday, April 3, 2011

Sayang-sayangan~





ukhwah yang terbina..atas ikatan fikrah dan islamiah..
manis nya x dapat diungkap dengan kata-kata..

kerana manis dan sayang itu..rasanya di hati~


(in memories..ireland..2011)