Tuesday, October 19, 2010

Cell Death

Semalam dkt kuliah..blaja pathology...pathology ni blaja tentang sebab2, sturuktur, pembesaran dan manifestasi tentang sesuatu penyakit..'bestnyer' lecture tengah hari..terkuap2 jugak la nak tahan ngantuk...

tapi ape yang dukturah (ni panggilan kitorg kpd lecturer) ajar hari ni menarik..CELL INJURY..so..cuba jugaklah cube nak focus..

Apabila badan kita tercemar or diserang apa2..contohnya macam racun serangga,toxin, excess alcohol or HYPOXIA (kurang oksigen)...cell-cell inside our body will react with it...

if the stress/injury is mild..the injury is reversible..makna nya cell-cell tue semua akan sembuh balek..tapi sama ada jadi balek macam biasa atau pun akan jadi parut..
BUT...if the injury is severe....then the cell will die...either by necrosis or apoptosis...



bezanya..necrosis is the death of the cell or tissue when the patient is still alive.
But apoptosis is programmed cell death (cell suicide)..maknenyer cell sengaja bunuh diri..

then, mane2 cell yg mati tue akan dibaik-pulih..supaya boleh digantikan kepada cell yg baru...
ataupun kalo x dpt diselamatkan or ade terkena ape2 infection..maka cell death tue akan mengalami pembusukan dan menjadi GANGRENE...(macam gamba kt bawah ni)



gelikan kalau ni kaki kite?? nauzubillahmin zalik...
tapi ni kalau cell2 yang kite belaja sains segala bagai....
tapi macam mane pulak dgn HATI eyh?? di sini bukan hati=liver tue...
tapi hati=jiwa=soul=dalam bahasa arab "nafs"
sape yg bole bgtau hati ni letaknya d mane?? sebelah leher?? bawah jantung?? atas liver??
nauzubillahminzalik..semua org x tahu..dlm anatomi pun x blaja..tapi kite semua dpt rasekn hati ni kan?? ni salah satu drpd beriman dgn benda2 ghaib...
kalau la hati kite mati or dah lama x bg makan dgn mkanan2 yg islamik n rohani...
hati ni akan jd mcm cell yg mati td ke??
wallahua`lam..hati akan mati..tp x tau la camne rupenye...
"Ingatlah, sesungguhnya dalam setiap tubuh itu ada seketul daging. Apabila baik daging itu, baiklah keseluruhannya. Apabila ia rosak, maka rosaklah tubuh keseluruhannya. Ingatlah, itulah HATI-hadis 6 drpd hadis 40"
sooo....kalau sygkn diri...jom..pelihara diri..fizikal dan rohani...
cuba la cari apa2 makanan rohani yg bole kite bg makan dkt roh or hati ni...
sebab...fizikal berasal drpd tanah...dan hanya akan puas kalau kite makan ape2 yg berasal drpd tanah (etc:nasi,gandum,sayur,buah2)
tapi roh ni datangnya daripada Allah..dan akan puas hanya bila kite mengingati Allah..insyaAllah...
p/s:harap maaf kalau ade ter'rojak' bahasa..akn improve len kali insyaAllah (^.^)

No comments:

Post a Comment