Tuesday, July 26, 2011

Marhaban ya Ramadhan~


Bismillahirrahmanirrahim~

dalam diam tak diam... kekasih hati bakal menjelma lagi...
haa..sape tahu bape hati lagi nak ramadhan???

(^^,)

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan...semoga ramadhan kali ini..lebih bermakna dan diterima Allah
ensyaAllah...ameen~ :)

"Rasulullah telah bersabda..yang bermaksud:
Semua amalan anak adam digandakan kebaikannya sepuluh kali ganda serupa dengannya hingga tujuh ratus kali ganda.

Allah SWT berkata: Kecuali puasa, kerana ianya adalah untuk-Ku dan aku sendiri yang kan membalasnya, mereka meninggalkan syahwat dan makanannya untuk-Ku"


subhanallah....banyak tu gandaan pahala yang Allah sediakn pada bulan special ni...
bayangkan la kalo ade org free nk bg kite tujuh ratus ringgit...

waaahh...duit raya masyuk ni...
sape je yang takmo beratur amek kan?? silap2 bukan je budak2 kecik..mak ayah pun pakat join sekali...

tapi ni Allah dah sediakan pahala berganda-ganda...
RUGI besarlah kita kan?? kalau taknak grab elok2 peluang ni...

dan puasa tu...bukan penat2 tahan lapar dahaga....
bukan itu je ye, TAPI...

kene jugak menjaga akhlak ketika berpuasa...
taknak la mulut puasa makan minum je...
tapi sbb takde keje sgt nk buat.. makin rancak mengata jiran sebelah..
makin kencang dok ber gossip sebelum nk berbuka puasa tu...
amboii....baru nak dapat pahala...tak jadi.. sebab akaun dosa pula yang bertambah..
nauzubillahminzalik..(T.T)

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Apabila seseorang daripada kamu sedang berpuasa pada suatu hari, janganlah bercakap tentang perkara yang keji dan kotor. Apabila dia dicaci maki atau diajak berkelahi oleh seseorang, hendaklah dia berkata: Sesungguhnya hari ini aku berpuasa, sesungguhnya hari ini aku berpuasa."
barulah org kata puasa luar dan dalam ..ye tak??? (^^,)

just nak share...kalau dekat Mesir ni..persiapan utk ke ramadhan sgt meriah..Ini baru persiapan...
apatah lagi masa bulan ramadan nanti kan??

selalu masjid2 dan rumah2 akn memasang Fanus..sejenis pelita ala ala tanglong cina...
fungsi asalnye untuk menerangi jalan, ketika nak keluar pada malam hari untuk ke masjid atau menziarahi kerabat..

ni fanus tu~

meriah..cukup meriah...(macam ala ala nak raya dkt mesia la)

malah bukan tu je..mereka akn menghidangkan hinafa...sejenis manisan yang biasanye jumpa time ramadhan je...selain tu...ucapan "Ramadhan karim, kullu 'sanah wa antum taiyibbin," akan diucapkan
oleh masyarakat mesir. (ala..macam kita ckp selamat hari raya maaf zahir batin la kt membe2 semua la~ )

tapi tu la..bila di fikir2 kan balik...betapa masyarakat mesir..sangat menghormati dan memuliakan bulan ramadan ni..
even mereka tak la baik sgt...tapi bila bulan ramdahan dtg je, serta merta mereka berubah menjadi baik...(ajaib x??) huu

at least ok la kan dari masyarakat melayu ni..
hurmm...entah2 ramdhan dtg pun x sedar..
"eyh tibe2 je dah puasa"...nauzubillah min zalik...

dan baru hari first puasa...dah sebok nak shopping raya...amboi!!!
dekat office ke mana2 dah sebok dok tunjuk2 kuih raya...~
haila....kalau macam ni la....tak tahu zaman bila kaum melayu ni nak berubah kn???

ok la..sebut pasal berubah...
Nah, jln keluar dah terbentang luas...
semoga dtg nya ramadhan kali ni...
kita kan menjadi semakin baik..
cukup2 la buat jahat selama ni..
smpai bile nye nak enjoy2 dunia ni kn??

jom sama, ramai2 kita jadi baik nak..
kalau yang tak bertudung.cuba la bertudung..tutup sikit2 dulu...
then kalau yg bertutup sikit2...cuba la banyak2 sket...(bukan nye makin sikit ye)

mcm ni sweet kan?? (^.^)

kalau yang ber couple tu...
haa...control2 la sikit...jangan la makin rancak berkepit kan??
kurang2 kn I Love U tu...

tukar dgn I Love Allah kan???
haa..kan lg sweet....(atau I Love mum dad pun sweet gak)

jangan la asyek nk berbuka dgn awek atau balak je kan??
g la balik rumah..berbuka dgn parents...
bile lg nak buka puasa ramai2 dgn Family?? dah skrg ni sebuk2 belajar..lps ni kerje pulak..
then kahwin...abes bile nye nk berbuka dgn mak ayah....

masing2...cuba lapangkan masa dgn family...
ramai2 n sama2 kumpul pahala kn best !! (^^,)

dan kalau yang sebelum ni liat nak mengaji pulak...
kali ni dah takde masa lunch...haa..
cuba gunakan untuk membaca Al-quran..sikit2 mukasurat pun jadila..
asalkan baca .. ok kan??

apa2 pun....yang penting istiqamah dan berterusan...cuba maintain kan...even bila dah abes ramadhan kali ini....teruskan dgn usaha baik tu...
ensyaAllah... Allah bersama-sama kita.. nak masuk syurga tak?? (^.^)

Dan percayalah...Al-quran ni...bukannya kitab sebarangan..
bukan hanya baca & hafal bile nak exam al-quran. kemudian tutup dan say bye bye~..

bukan bukan..

percayalah..membacanya even 1 huruf..Allah sediakan 10 pahala bersamanya...
Sweet nye Allah...(tapi kita la yg malas2 tu..T.T)

dan bukan kat dunia je..dekat dlm kubur yg gelap gelita...dan dekat Akhirat nanti..
dekat padang mahsyar yang sgt sgt panas.. matahari beza dgn kita sejengkal je...
yang time ni takde apa2 pertolongan...
time ni la nanti...Al-quran yang kita penah baca kt dunia ni..akan bagi syafaat kat kita..
akan melindungi kita insyaAllah....


MasyaAllah... Rugilah kita wahai manusia...
kalau taknak grab dan manfaatkan peluang ni baik2....
(well, bahasa kasarnye bodoh la kan?? err...)

ni exit yg pasti selamat smpai bile2 insyaAllah :)

ok..jom kite set beberapa target utk kita capai spjg bulan ramadhan ni..
(contoh: at least dpt baca 1/2 al-quran, dpt qiam,iktikaf kat masjid, sedekah sehari 1x etc..
depends la masing2 kan..)

ok la..panjang dah bebel2 ni...apa apa pun..
selamat memasuki madrasah ramadhan..
semoga kita akn grad dgn jayanya...
slps habis ramdahan nnt ye...(bukan grad saja2 ok!)

disini..saya nak minta maaf..kepada sesiapa yang pernah terasa atau tersinggung dgn kata2 atau ape2 perlakuan saya...mintak maaf byk2..

minta maaf kalau ade terumpat, terfitnah, terkutuk, tertipu, tercurik, tersepak, terhina terperli & segala khilaf dan kejahatan yg pernah saya lakukan...
ampun dan maaf tak terhingga~

thanx a lot atas sokongan semua...

ok, t8 care semua~ (^.^)



lots of love~
musyirahanan
bait asrar, 9.30 am, 31 july 2011

No comments:

Post a Comment