Tuesday, August 16, 2011

Terkini




Bismillahirrahmanirrahim....

Salam semua. Entah la. Lately aku dilanda virus malas menulis. kalau sbb xde idea..itu boleh dihalalkan..tp idea mencurah2 ke ladang gandum..tp tak dpt diterjemahkan dgn larian jari jemari ke atas keyboard...(eh paham kn??)
dan kalau ak post pun, perasan tak..lately post2 hanyalah quote2 pendek yg comei2.. takde bebelan pjg mcm biase.hehe...

Tapi sementelah ak tgok manusia2 lain..yg even dah bekerja..buzy.. Tp masih punya waktu utk menulis sesuatu utk memberi. aku jadi malu sendiri..lagi2 dlm ramadhan ni..pahala diganda-gandakan..sharing ni salah satu sedekah la kan??? ketahuilah, setiap perkara sunat yg kita lakukan, pahalanya sama seperti buat perkara fardhu..dan setiap perkara fardhu yg kita buat, pahalanya Allah gandakan 70 kali...waaah! haibat bukan??? mmg la sifir Allah ni..tak masuk akal~
selain Allah...siape lg pemurah sampai mcm ni??

.....................................
Aritu aku dengar satu talk....ustaz tu cakap...."siapa la Allah ni, baik2 sgt nk bagi pahala kt kita?? contohnye...kalau kita bagi salam dekat kwn kita.. tibe2 kita dpt pahala..padahal bukannya kita bg salam kt Allah pun.. punya la Allah suka kan kebaikan..diberinya kita pahala..utk benda yg kita buat baik..even sikit...kan?

Benda simple. Senyum. :D bila seorang tgok kita senyum, dah dpt satu pahala. tp kalau ramai2 nmpak kita senyum. kan macam Mega Sale pahala tu. (Mega Sale raya berbondong2 pulak pergi, ni pahala ni..takmo ke??) Hanya dgn menggerakkan sikit otot di muka anda..senang n praktikal kn??? oleh itu, jom rajin2 maniskan muka kita *sengih lebar.eyh mcm iklan TV pulak*


eyh, tp jgn senyum sorg2 pulak. kang org kata tak betul~ :P
..............................................

Entah la. bile aku sampai kt tanah air terchenta ni..byk sgt perubahan.
terkezut dgn culture ramadhan skang. (walaupun memang awal2 dah bajet camni pun)..
lagu raya berkumandang kt mana2...kuih2 raya.. baju raya~
lagi2 esok ni org2 selangor cuti..mesti penuh KL..jem sana sini semua org pakat mai, shopping raya~ aduyai~

alahai...entah panjang umur tak nk merasa raya tu, dh siap segala bagai???*peluh besar*

tibe2 rindukan suasana ramadhan di mesir...
seronok! serius tak tipu~
dkt mana2 boleh baca al-quran. Al-quran tu dah jadi macam handphone. pergi mana2 pun kene bawak.smbil2 tggu bas or tggu order makanan ke boleh baca~ mana2 la..
its not weirdo~

dan kat sana, solat terawih biasenye 8 rakaat je..
TAPI, 8 rakaat yg same mcm kt mesia 20 rakaat [maksudnye kt mesia buat 20.tp ade je masjid2 yg baca surah2 pendek. x sempat nk angkat takbir, dh rukuk :( ]

tp bukan semua masjid yer~ saya bukan mengutuk. tapi inilah realiti skrg kn??? dan cycle yg sama berlaku tiap2 tahun kan??

saya suka bacaan imam2 kat sana. subhanallah. mengalir air mata kalau dpt menghayati~
bukannye berlagu2 sgt pun. tp terasa ruh bacaan tu mengalir bersama2 dgn makmun nya. Subhanallah... terawih mereka dengan linangan air mata~

and one more thing yg best....Biasa bila dah dekat waktu berbuka, ada kaunter utk maidahturrahman..(makanan free la. mcm kita buka free dekat masjid2) ,dan ade je arab lain, dkt tangah2 jalan, bagi makanan berbuka.bagi kurma dkt tgh2 jalan raya dan air pun dihidangkan dkt mana2.
dan kata kawan saya, Qiamullail mereka terutama di 10 malam terakhir,membanjiri jalan raya (sebab masjid dah penuh) dengan bilangan yg disangka2. Subhanallah....

terasa manisnya nikmat ni. kalau kita menghargainya~

tengok, kicik2 lg dh dekat dgn al-quran. camni la cool & cute~

Ohye..semua org pun perasan tak?? Esok 17 ramadhan.. ape ade dgn 17 ramadhan???
NUZUL AL-QURAN....(^^,)
ketika inilah turunnya petunjuk sepanjang zaman kita ni...

dan ramadhan yg mulia ni, dimuliakan lagi dgn penurunan kitab yang suci ni...
Subhanallah....

hargailah kitab ni selagi mana ia masih ada..kelak nak hari qiamat..akan ditarik Allah ayat nya satu persatu..jgn time tu kita baru nak cari2...nauzubillahminzalik...

ok, t8 care people~ (^^,)

p/s: terasa malaysia ni tak selamat langsung. sampaikn dlm masjid pun byk kecurian. haish, nk solat pun tak tenang sbb kene aware brg2 berharga kita, takut2 selamat je dirembat pencuri~ (T.T)

aku pelik kenapa org nak kata Mesir tak selamat, padahal Malaysia pun x selamat jugak, org x bising2 pun~ hurmm...semua tempat pun bahaya..tp bahaya dari sudut masing2 la ak rasa~


kg kerdas, gombak
1.34 am
16 ramadhan 1434 H

1 comment: