Tuesday, March 13, 2012

Fakir Miskin

BFF

Even cerita ni saya dah share dgn org lain..Tapi saya tetap nak share dekat diari saya ni...Semoga amek iktibar~ 

Jejalan dengan BFF saya...kami baru keluar dari Ganena Mall...salah satu mall yg x sampai 5 minit dari rumah sewa saya...berhajat utk pulang ke rumah..sambil tangan saya menjinjing barang2 shopping dan BFF di sebelah memegang air jus strawberi yg baru dibeli dgn harga LE8...*mahal tu, kira2 Rm4 secawan.huu*

Baru je jalan beberapa tapak..terlalu depan seorang wanita tua...menadah tangan meminta simpati..

hati saya berbolak balik..."alaa...nak bg, tp takde duit kecik pulak"

Tapi, BFF saya kt sebelah ni terus amek duit dari beg dia dan bagi dekat wanita tua tadi....

terus kami menyambung perjalanan...sambil mulut sok-sek bersembang macam2 isu terkini...

tgh2 jalan tibe2 dia berhenti...." Alaaa....aku serba salah la.."

"Nape pulak??"

"ermm...patutnya aku bagi je air yang aku tengah minum ni...Kita kalau nak bagi, better bagi ape yang kita sayang...."

T______T 
Touched!

bergetar hati...* hati sayu tp kaki still melangkah*

"Aku taknak, kat akhirat nanti aku yang jadi orang yang haus dan meminta2..." sambungnya lagi.

TT______TT *sekali lg aku kene smash*

Allah, betapa lokek nya aku... Nak menghulur sedikit pun berkira2...Tp bila tabung2 palestin atau Syiria   berjalan di dalam kelas..boleh pulak nk keluarkan duit...*maknanya dlm nak bersedekah pun memilih2 org sedangkan wanita tua ni mana tahu lebih2 memerlukan bantuan*

Ketahuilah bahawa Rasul SAW pernah bersabda..semasa Beliau naik ke langit ketika peristiwa Isra` dan mikraj.." Sesungguhnya Syurga kelak dipenuhi ramainya dari kalangan fakir-fakir miskin..."

*Logik sangat, sebab nak hisab mereka pun sekejap...sebab harta mereka sikit..sedangkan kita, tiap2 jirim harta kita akan Allah soalkan nnt...Kemana perginya harta yang Allah amanahkan kepada kita???

Okeh, sebelum habis..jom sama2 buka al-quran terjemahan...
Surah Al-baqarah: ayat 261-264
Surah Al-Hadid: ayat 10

dan kalo rase nak kene smash lagi...
buka surah Al-Imran: ayat 14


p/s: Azam baru...-> nak banyakkan infa` dan jangan lupa Boikot barangan2 Israel~


Pss: ini adalah list boycott paling latest yg telah disusun seorg student malaysian di rusia. compilation dr pelbagai sumber dan jg penyelidikan ttg penglibatan setiap syarikat tu dgn israel pun dilakukan jgk. believe me,this list is endless.mmg byk sgt brg2 ini di sekeliling kita.main research for malaysia and russia market. bg egypt,bole tgk main kompeni tu kot,then bile beli brg,jenguk2 la kt label manufacture;)

kita usaha takat mana kita mampu...kalo bukan kita daie2 ni nk boikot..siapa lagi?? kata cakna isu ummah..sebuk2 buat prog sana sini..tp bila kita beli brg2 israel ni..seolah2 kita tikam saudara kita dr blkg~ and Allah tnye usaha kita, apa kita buat utk saudara2 kita...*even kalo fikirkn logik, xde la syarikat2 ni akn bankrap kalo kita boikot..tp at least kita ada usaha kan??? Benda ni yg Allah tanye kt akhirat nnt...
"ape kau dh buat utk saudara2 seislam kau??"

TT_________TT


bait amru,
2.12 am

2 comments:

  1. salam.

    dulu, aku memilih jugak bile nak hulur2 ni. tp skunk, dah besar dah boleh fikir. kita bgi sikit pon, kalau hati ihklas, Allah tetap bg ganjaran. xkan bankrap punye kalau kite sedekah ikut kemampuan kite.

    dan aku sgt2 terkesan dgn ayat BFF ko tu. tak penah lagi aku bg brg yg aku syg pd org. insyaAllah, lps ni aku cuba. :)

    *miss u a lot*

    ReplyDelete