Friday, August 17, 2012

Of Rumput

bercerita tentang RUMPUT.

rumput?? apa yg special sgt rumput ni??

Satu petang, semasa saya tengah berkebun, sambil-sambil tu saya call seorg kawan..sembang punya sembang,

" Macam tak clear je, ko tengah buat ape tu??"

" Aku tengah tanam rumput"

dan kawan saya tu ketawa besar. Lama dan yang memang tak dibuat-buat.

=.=  *dalam hati saya, kurang asam ini orang*

Tanam rumput?? takde keje lain ke nk buat?? rumput tu takde nilai komersial langsung...

Erm, pembaca-pembaca sekalian.. Tahu ke nilai komersial rumput??

untuk pengetahuan semua, rumput ni of course la akan keluarkan Oksigen, dan untuk siapa?? Siapa lagi kalau bukan untuk kita bernafas.

Plus, bukan takat nak keluarkan oksigen je, akar-akar rumput bila dia mencengkam tanah, akan menguatkan struktur tanah. Dan secara tak langsung tugasnya untuk mencengkam tanah dan elakkan berlaku gempa bumi or hakisan tanah. Kalau perasan, bila kita jalan atas rumput, kita akan rasa safe dan selesa. Tapi bila jalan atas tanah yang tokak dan kering, rasa kematu je kaki tu, tak pun bila tanah tu basah, licin je and berselut2.

Selain tu, kalau la tiada rumput ni, memang mengamuk la encik2 lembu, kerbau dan kambing..habis depa nak makan apa?? kangkung? sawi?? ayam??

Erm, rumput pun ade orang tanam untuk mencantikkan suasana. Dan rumput carpet guna utk buat padang Golf.

Even makhluk bernama rumput ni kecik je dan takde orang hargai pun kehadirannya, ada dia kesah?? Betapa taatnya rumput dengan arahan Allah. Beliau tetap berzikir dan bertasbih pagi dan petang. Cuma kita la yg tak faham bahasa mereka. Kita ada buat ke macam ni?? T______T



ni rumput yang bakal ditanam.. RM 1.40 satu piece, boleh beli dekat nursery bunga
fasa 1 *fasa menanam*


fasa 2 *fasa menanam and maintain*

** kene siram rumput ni hari2, supaya dia tak kering. Ada paip air kt sebelah tu..hehe

Sebelum *tanah kering and gondol*
Selepas. *serius ni bukan gambar edit ye!!*

Betapa even sekecik2 benda ada fungsinya bila Allah dah ciptakan dia dkt muka bumi ni.
Macam contoh lain,  bayang-bayang.

Bayang-bayang ni terhasil bila satu bahan legap disuluhkan cahaya. Apa gunanya??

Boleh la dibuat 'atap' supaya redup sikit bila kita menumpang. Bila nak parking kereta pun, seboleh-bolehnya nak cari port yang bawah pokok or apa2, nak elakkan kereta panas. huuu..

Tadi cakap pasal benda lain. Tapi kita ni, as manusia yang Allah sendiri nyatakan bahawa kita ni adalah ciptaan yang terbaik. Ciptaan yang agung, takkan la kita hidup atas muka bumi ni saja-saja?? takde fungsi ke kita hidup ni??

Macam tu baik Allah cipta ayam, bole buat jual, dapat duit..ehh!!

Nak tahu jawapan, kene la buka manual kita, Al-Quran.

" dan tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada Ku.." (Az-zariat: 56)

" dan ketika Allah berfirman kepada malaikat "Aku ingin menciptakan khalifah di bumi" (Al-baqarah: 30)

So, dah terang dan nyata tujuan penciptaan kita. Suatu benda bila diciptakan, mestilah ada tujuan kan?? Even kita nak buat apa-apa pun, mesti ada tujuan. Benda simple, nak makan. Untuk apa?? Supaya kenyang dan lps tu boleh bekerja dan beribadah dgn tenang.

So, kita muhasabah semula diri kita. Dah betul-betul laksanakan ke tujuan penciptaan kita tu???

Satu analogi, ada satu office. Bos kat situ sediakan macam-macam- pantry, tandas, meja besar, komputer tercanggih, phone dan lain-lain. Semata-mata supaya pekerja dia selesa, so that boleh bekerja dengan efisyen dan kondusif. Tapi, bila ada seorang pekerja ni, dah selesa sangat sampai datang office tido atau gayut dekat phone lama-lama, hai..takkan bos ni nak tengok je kan?? memang cari nahas. Mesti la akan dipecat je pekerja tu.

Macam tu juga dengan penciptaan alam ni. Ketahuilah, Allah dan ciptakan alam ni lengkap dan sempurna tanpa cacat cela. Ada awan, hujan, sungai, ayam, itik, tumbuhan, sayuran, pokok, siang, malam dan macam2 lagi dan rasanya takkan abes disenaraikan, untuk apa semua ni??

" Semua itu diciptakan untuk kesenanganmu dan haiwan ternakmu" (An-Naziaat: 33)

Nampak tak yang Allah dah sediakan semua fasiliti yang lengkap, semuanya untuk KESENANGAN manusia. Supaya kita selesa dan boleh beribadah dengan tenang. Haiwan ternak tu pun nanti akan kita jadikan makanan atau tunggangan. Tapi, kita ni nak jadi macam pekerja tadi yang terlebih selesa sampai tak buat kerja??? Kita ni nak ke hanyut dengan keselesaan dunia ni sampai akhirnya lupa asal penciptaan kita untuk apa?? Nauzubillahminzalik...

So, Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang, lagi Maha Pengampun takkan terus 'pecat' kita. Allah takkan terus matikan kita bila kita buat satu kejahatan. Kalau macam tu memang pupus la manusia kat bumi ni. Semua orang pun dah mati. TAK TAK, Allah dengan pemurahnya malah sediakan macam-macam peluang supaya kita kembali kepada-Nya. Malah siap bagi lagi bonus tahunan kepada kita, iaitu bulan ramadhan. Di mana, satu kebaikan akan diganda-gandakan. Dan pintu rahmat, pengampunan dibuka seluas-luasnya untuk pendosa macam kita ni, yang dosa kita ni silih berganti T________T

Tapi dukacitanya, bonus tahunan ni dah nak habis. Tinggal satu je hari untuk kita kecapi. So, apa la salahnya dalam kita bersedia untuk menyambut Aidilfitri, kita pulun juga untuk ibadah kita. Supaya kita tak ralat bila ramadhan meninggalkan kita.

bak kata ustaz Mazlee Malik, "Apa la salahnya kita keluar dari comfort zone kita selama 355 hari tu, dan dekatkan diri kita kepada-Nya (taqarrub) dalam 10 akhir ramadhan ini."

Tapi untuk sekarang ni, boleh la saya cakap, ""Apa la salahnya kita keluar dari comfort zone kita selama 364 hari tu, dan dekatkan diri kita kepada-Nya (taqarrub), untuk hari ramadhan yang terakhir ini... T___T

So, jangan tunggu lama-lama......

Disamping ni, pesanan terakhir saya, buat pembaca yang dikasihi sekalian, "Manfaatkan Ramadhan yang masih berbaki beberapa jam ni, untuk berdoa memohon ampun dan pembebasan dari api neraka dariNya yang Maha Pemurah. Mungkin ini ramadhan kita yang terakhir. Banyakkan berdoa dari hati, dan bukan hanya membaca doa. SALAM PENGHUJUNG RAMADHAN & MOGA KITA LAYAK UNTUK MERAIKAN AIDILFITRI. MAAF ZAHIR BATIN." 

p/s: Maaf salah silap, terkasar bahasa dan bicara untuk sesiapa yang mengenali diri ini. Juga untuk pembaca sekalian. Sori kalau penulisan saya mengguris hati. Huk2.. and thanx a lot for da support.!

p/ssss: Raya nanti, elakkan PEMBAZIRAN. Apa2 la, juadah, persiapan, pakaian, masa dan sebagainya. Semoga kita tetap istiqamah dengan amalan kita sepanjang bulan ramadhan ini. Jangan la kita hapuskan Pahala ramadhan kita dengan benda-benda yang tak best dalam syawal nanti.. T____T

p/ssssssss: Semoga Allah menerima semua amalan kita dan sampaikan kita kepada Ramadhan yang akan datang. Ameen ya Rabb.. :)


taqaballallahu minna wa minkum,
Musyirahanan
11.36 pm
29 ramadhan 1433H
Sri saujana, Gombak.

No comments:

Post a Comment