Sunday, September 23, 2012

of Matrouh


Matruh memang terbaik~



ammu said: nah, awak semua boleh petik sendiri kurma dengan tangan sendiri. Macam dekat syurga nanti~
ammu idris: Betul.. Jika kita tinggalkan perkara2 maksiat, masuklah kita ke dalam Syurga dengan mana-mana pintu yang kita sukai.

tersentuh hatiku dan birai mataku terus bergenang!

Subhanallah!! Best sangat kalau dapat masuk syurga kan?? terbayang keseronokannya berada di tempat yang sangat dihajati.

Siapa je yang tak nak tu, hai, mmg laaa........ T___T

*********************************************************************

Alhamdulillah 3 hari lepas, Allah berikan nikmat yang tak dapat nak diucapkan..
Dapat merehatkan diri dan refresh semula Iman dan Hamasah (semangat) di Matrouh..

Betul sangat, jauh perjalanan..luas pemandangan..dan Semakin dekat diri kita dengan alam, sepatutnya semakin dekat diri kita dengan pencipta alam ini...Allah Taala~

Subhanallah...Chantek sangat pantai2 dekat Matruh ni, beraneka warna dan lapisan. First time tengok warna laut yang sangat jernih, terus rasa nak terjun je...huu... Alhamdulillah, Allah mudahkan semua urusan. Dengan penginapan yang walk-in, baru nak cari bila dah smpai sana. Alhamdulillah dapat satu apertmen yg chantek dan luas. Muat untuk kami semua dengan selesa. Perjalanan memakan masa 6 jam daripada Kaherah. Menaiki Tremco bersama 15 orang lagi (termasuk driver kami, Ammu Said yang sangat baik hati dan sabar melayan karenah kami semua), memang sangat teruja~ Berjalan makan angin dengan akhawat memang OSEM!!! Di samping berehat tetap mengingatkan diri kita kepada Allah. *siap dalam hati nyanyi lagu One Big Family Maher Zain..ehe*

Pantai yang chantek. Air yang jernih bersih. Apartment yang luas selesa. Akhwat yang Osem dan macam keluarga sendiri. Makanan yg kami semua masak bersama-sama yang penuh dengan resipi kasih-sayang. Ditemani dan di guide oleh Ammu Said dan Ammu idris yang baik dan sabar melayan kami yang nakal (tak sangka dekat dunia ni ada lagi manusia yang tulus). Dapat ziarah kebun kurma dan makan sepuas-puasnya hasil kurma yng dipetik. Sambil tadabbur alam dalan laut, berenang2 sampai kecut. Perasaan dapat berkelah, sarapan lunch di tepi pantai. Dapat mandi manda pantai, terjun dan belajar menyelam yang sampai muka pun jadi macam anak negro sebab gelap.

Subhanallah dan Alhamdulillah. Tak terkata perasaan ini. Masyuk sangat! Yelah, cuti musim panas yang dihabiskan di Malaysia, rasa tak puas sebab tak dapat pergi berjumpa alam (macam air terjun, laut, hutan etc). Kesedihan tu dah terbalas. Allah Maha Mendengar, Thanks Allah!! Thanks soooo much!! *tak sia-sia balik ke mesir awal.

Ni baru satu nikmat yang dapat dekat dunia ni. Tak terbayang macam mana dekat Syurga nanti. Dapat duduk dengan orang-orang muda dan bidadari yang chantek jelita. Dapat makan apa-apa yang dihajati. Tidur atas katil dan singgahsana yang empuk. Dapat minum air sungai yang penuh dengan susu, madu, dan arak yang tak memabukkan. Di sekeliling kita hanya orang-orang yang baik dan perkataan yang baik sahaja wujud di Syurga sana. Masing-masing sibuk membilang keseronokan dan hidup mewah dalam istana mahligai masing2. *Berangan nak minta dekat Allah sungai yang penuh dengan coklat. dan almari penuh dengan baju chantek2*

Tak dapat nak bayangkan perasaan tu. Even bila kita gambarkan, tak mungkin sama dengan gambaran yang di dunia ni. Tak mungkin sama, walaupun sekelumit. Hakikatnya, Syurga tu sangat Indah dan takkan dapat kita bayangkan.

memula sampai. Geram tengok kejernihan air dia~

Teluk Agiba

Hamam Cleopatra

Ammu Idris (kiri) dan Ammu Said (kanan) yang setia bersama kami~ Semoga Allah memberkati mereka

nak masuk ke kebun kurma *Mulakan misi memetik kurma*

evening shoot! Terbenam je matahari, terus nampak bulan sabit. Subhanallah~


****************************************************************

Semua orang Islam insyaAllah akan masuk ke Syurga. Pasti. Sama ada directly masuk tanpa dihisab. atau pun selepas dihisab. Ataupun selepas "dibersihkan" oleh neraka.

Tapi kita elakkan la pilihan yang ketiga tu T___T

Dan semua orang akan masuk ke Syurga dengan pintu masing2..

Orang yang kuat bersedekah, akan masuk ke pintu Sedekah.
Orang yang berilmu dan saling mangajar dan mengamalkan ilmunya akan masuk ke dalam Pintu Ilmu.
Orang yang kuat beribadah akan masuk ke pintu Solat.
Orang yang rajin berpuasa akan masuk melalui pintu puasa.
dan begitulah seterusnya...

Tapi, kita boleh claim ke yang kita ni kuat beribadah? kuat puasa etc..
Rasanya...orang yang ikhlas takkan mengaku yang dia Ikhlas....ye tak??

So, Keep on moving..Keep on doing great deeds...

Teruskan membuat kebaikan. Dan semakin hari semakin banyak kebaikan yang kita cuba hasilkan. InsyaAllah.. Sebabnya kita tak tahu dari pintu mana kita akan masuk ke Syurga nanti.

Dan kita tak tahu di tingkat berapa Syurga kita nanti.
Mesti la kita nak masuk ke Syurga yang tertinggi kan?? Bersama dengan para Nabi dan sahabat sekalian.
Hanya Syurga yang tertinggi kita dapat melihat wajah Allah.
Takkan la kita tak nak tengok wajah kekasih kita kan?? Yang selama ni mencintai kita dan akan terus mencintai dan menyayangi kita~

Yok, jangan cepat lelah. jangan cepat penat. sebab Syurga bukan untuk orang yang malas dan cepat berputus asa. SYURGA TEMPAT ORANG HAIBAT-HAIBAT JE...! Jom kejar Syurga!!!


p/s: Akhawat yang sangat saya kasihi...
yang sudi bercuti bersama2. Saya tak dapat nak describe macam mana perasan saya yang berbunga-bunga ni. Seronok sangat dengan nikmat Ukhwah yang Allah kurniakan. Alhamdulillah Allah ikatkan hati kita dengan jalan Islam ni. Jalan Dakwah dan tarbiah ni. Semoga Allah tetap teguhkan hati kita dan permudahkan langkah-langkah kita mengejar redhaNya. Semoga jika langkah kita tersadung, Allah akan hadirkan semula kekuatan untuk kita bangun... Ameen...

khas utk semua.... " One Big Family, Maher Zain..." (",) dan selamat kembali ke sekolah! Tajdid niat kita semua~

kami~ (",) akhawati fillah~


Love from Bait SQ,
1.41 pm

2 comments:

  1. MasyaAllah kak mushee!!!
    seronoknyaaa.. teringin nak pegi sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...awk before grad, kene jugak sampai sini...
      nnt bila2 awk nk pg, roger akk..nk ikut jugak~ hehe :)

      Delete