Wednesday, December 25, 2013

From Cairo to UK with love 1

Bismillah...



"Dekat mana akak beli benda tu?"  

 Aku mengangkat kepala. Tepat anak matanya memandang ke arahku.  

 "Awak cakap dengan akak ke? Benda apa ye?" soalku ingin mendapatkan kepastian.   

"Benda comel dekat telinga akak tu".  

 "Oh earmask ni ke? Dekat Liverpool haritu.. Tapi sebenarnya akak dah ada satu dekat Mesir tapi tertinggal. So, akak belilah baru.."  

 " Eyh, dekat Mesir pun ada benda ni? Mesir ada musim sejuk eyh?"   Aku angkat muka. Memandang matanya tepat. Budak ni biar betul dia tak tau yang Mesir pun sekarang tengah musim sejuk.  

 Wajah jujur itu membalas pandangku. 

 " Aah. Mesir pun ada winter. Dekat sana pun ada je jual glove, mafla semua.."   

" Oh, kiranya Mesir pun ada four season jugak la?" 

" Aah. Cuma dua musim je yang prominent. Musim sejuk dan musim panas. Autumn and spring could be within 3 weeks only".   Dia mengangguk. Mungkin ini pelajaran baru baginya.   

" Mesti awak ingat yang Mesir tu just ada padang pasir, panas, unta je kan?" giliran aku pula menyoal.  

 " Hehe.. Aah. Ingatkan Mesir tu panas je. Tapi saya tak berani nak tanya. Segan.." dia dah buat sengih kerang busuk.   

Dan ketawa antara kami pecah berderai.   

**** 

Aku senyum sendiri. Teringat perbualan pagi tadi dengan seorang ukhti yang belajar di London. Dia yang menjadi tourist guide kami sepanjang musafir di bumi London ini.   Alhamdulillah, London merupakan perhentian terakhir kami sebelum pulang semula di Mesir minggu hadapan.  

 DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER

  Big lesson yang aku belajar sepanjang musafir kali ini.   Sejujurnya, aku sendiri pernah beranggapan sedemikian sebelum aku fly belajar di Mesir 5 tahun dahulu.   

Aku membayangkan yang aku akan ke kuliah berjalan kaki atau menaiki unta. Epik.  

 Tak pernah terbayang yang kota Kaherah itu sesak dengan kereta yang bersimpang siur, hon kereta yang dah jadi music harian. Pembangunan yang pesat membangun. Keldai beqia ala- ala recycle bin yang menelusuri lorong-lorong kecil. Dan banyak lagi perkara lain-lain lagi yang memberi Mesir seribu satu warna yang tak dapat nak gambarkan.   

*** 

Begitu juga dengan diriku. Pertama kali menjejakkan kaki di bumi bersekutu ini, aku ibarat rusa masuk kampung.   

Tercengang dengan kehebatan dan kecekapan teknologu di sekeliling kami. Ditambah dengan segala hal yang terurus sistematik.   

Sebut sahaja ingin ke mana, boleh di install apps yang boleh membantu kita untuk merancang perjalanan.   

Perkhidmatan awam seperti bas dan tube yang sangat efisien. Kekerapan yang selang beberapa minit sangat memudahkan pengguna.   

Padanlah mereka yang hidup di bumi ini sangat terkejut, apabila menziarahi bumi anbia kerana di sana kami hidup serba manual.   

Di Mesir, stesen bas adalah di mana-mana sahaja. Maksudnya jika Ingin menahan bas, tremco atau teksi, boleh sahaja menahan di mana-mana kawasan di tepi jalan raya walaupun tiada tiang yang menunjukkan itu adalah bus stop.   

Malah, saya masih teringat ketika kami menjalani kelas amali di makmal biochemistry, test tube dibakar direct kepada api dari bunsen burner, tanpa stand dan tanpa perlu direndam dalam air bla bla.   

Wow! Serius bahaya. Tapi bila toleh kepala, melihat makcik-makcik yang menjaga makmal tersebut, jatuh rahang melihat makcik-makcik itu semua memasak telur rebus menggunakan bunsen burner dengan cool bergaya.   

Itu tak tengok lagi makcik-makcik ni simpan frozen food dekat peti ais yang simpan kuman-kuman bahan seni dekat lab microbiology.   Ngeri.   


  Oleh kerana kita manusia, kita memang sifatnya suka menghukum pada pandangan pertama.  

 Bila nampak awek tak pakai tudung pakai jeans ketat, siap pakai pengilat kuku warna hitam, kita dah assume dia tak solat. Padahal mana tahu dia tengah period waktu tu, dan selama ni dia masih menjaga solat.   

Bila nampak mat rempit tiba-tiba menjejak kaki dekat masjid, mesti dalam hati dah cakap macam ni, " Dah rempit-rempit, tahu pulak nak singgah masjid buang air". Padahal mana tahu waktu tu dia memang datang nk qada' hajat dan solat berjemaah.   
Bila nampak budak kecik minta sedekah, terus minda bawah sedar cakap, tak payah bagi. Mana tahu diorang tu sindiket meminta sedekah. Kalau bagi duit pun kot-kot guna duit tu buat beli rokok. Padahal kita tak tahu yang sebenarnya budak tu memang dah berhari-hari tak makan sebab takde duit.   

And the list will go on.   

Don't judge a book by its cover.   

Kerana semua manusia membesar dengan sahabat, keluarga, budaya dan persekitaran yang berbeza. Sehingga akhirnya tercorak la peribadi kita yang sekarang ini.  

 Dan kerana wujudnya ramai manusia yang species seperti ini la, menjadikan ramai orang yang ingin menganut Islam atau berubah kepada semakin baik takut ingin melakukan perubahan.   

Kerana persekitarannya dipenuhi dengan manusia yang suka menghukum. Lebih ramai daripada manusia yang suka menasihati.   

Dan lebih parah lagi jika manusia yang bergelar daie, memiliki peribadi seperti ini, suka menghukum instead of suka menasihati.  

 " Tak payah la awak susah- susah nak jaga solat. Awak tak pakai tudung ni pun dah boleh kene bakar dengan api neraka tau".   

" Ala kau bajet bagus je singgah masjid solat lepas merempit, mana tahu tengah kau rempit tu malaikat maut datang jemput, mati katak jugak kau".   

Adoyai...*face palm*.

ketahuilah bahawa Rasulullah sebagai contoh tauladan kita tak pernah mengajar kita method berdakwah dengan cara begini. Sindir-sindir.   

Tapi masalahnya memang wujud pun daie yang berperangai seperti ini. *peluh besar*  
Oleh sebab wujudnya daie seperti ini, maka wujudlah mad'u yang berperangai seperti ini: 

  " Ek eleh, bajet dia tu alim sangat la nak nasihat-nasihat orang. Adik dia pun dua kali lima je. Free hair macam aku jugak"   

"Tak payah la nak nasihat-nasihat saya. Kubur lain-lain bang oii". 

  Mad'u yang rebel, menjawab dan malas mendengar nasihat.  

 *** 

Oleh itu, ini antara resolusi yang saya akan cuba amalkan. Antara pengajaran yang saya dapat dari jaulah ini.   

Biarlah sesiapa pun mad'u kita, jangan  cepat menghukum dan teruslah berdakwah dengan hikmah, cool dan bergaya.   

Kerana semua orang layak mendapatkan syurga. Walaupun kehidupan lalu dia penuh dengan jahiliah. 

  Sahabat Nabi pun rata-ratanya memiliki jahiliah tersendiri.  Saidina Umar pernah membunuh anak perempuannya sendiri, dan akhirnya digelar al-farouq dan dijanjikan antara 10 sahabat yang akan masuk ke syurga.  

 Ikrimah antara orang yang paling membenci Rasulullah, sehingga dia pernah berjanji akan membunuh Rasulullah jika terserempak dengan Baginda. Akhirnya gugur syahid sebelum menghembuskan nafasnya, beliau dengan ithar memberikan air kepada sahabat lain yang gugur di dalam Perang.  

Amru al-Asr yang juga antara orang yang lantang menentang dakwah Rasulullah di Kota Mekah, malah cuba menghalau sahabat yang lari ke Hudaibiah. Tetapi akhirnya boleh menjadi duta islam ke Mesir ketika zaman pemerintahan Saidina Umar. Malah mampu mengislamkan hampir seluruh orang di Mesir ketika itu. MasyaAllah.  

 "To be judged who you were is just unfair, as to be judged butterfly when it still in caterpillar."   

Tak adil, menghukum ulat beluncas itu buruk dan hodoh sebelum dia menjadi rama-rama yang chantek.  

 May Allah ease everything.    


Sedang menulis, 
Ketika di dalam train ke Oxford,
 1.34pm, 23 dis 2013.

No comments:

Post a Comment