Wednesday, July 23, 2014

Islamophobia, salah siapa?
 Seperti biasa, Prof Dr Taufiq masuk ke bilik kuliah dengan gayanya tersendiri. Baju kemeja kuning itu mengemaskan lagi imejnya.

“ Are you fasting today?” Soalnya memulakan bicara.
“ Yes, of course,” Balas kami serentak.

“ Why you are fasting?” Prof Taufiq menyambung soalannya.

‘Pelik. Eyh bukan ke sekarang ni memang bulan Ramadhan, kenapa Prof Taufiq tanya soalan macam ni,’ Monolog hatiku.

“ Because we are muslims,” balas seorang rakanku.

“ Are you sure ?”, Prof Taufiq menyoal pelik.

Kami terdiam. Semakin pelik dengan soalan yang dilontarkan. Adakah tudung yang kami pakai ini tidak menampakkan bahawa kami ini orang islam?

We are not being muslim because our parents are Muslims. We’re not a Muslim because we’re born in Islam. No!

Find any other reason to prove that you’re Muslims. Keep on reading. When you read and study about others religion, then you’ll notice that Islam is only the true religion. You will found that other religion are not right.

That time, when you believe in it, then you are a real Muslim”, Sambungnya panjang. Laksana  memberikan nasihat kepada anak-anak.

“ Don’t only swim with Islam with word, but translate it with your act. Describe Islam in your routine life. Our enemy nowadays want us to swim deeply in doa, tawakal, but without action!”, tegasnya menamatkan bicara.


Definasi Islamophobia

Pada tahun 1997, Badan Amanah Runnymede mentakrifkan Islamofobia sebagai "rasa takut dan benci terhadap Islam lalu membawa kepada takut dan tidak suka kepada orang Islam," juga menyatakan ia juga merujuk kepada amalan mendiskriminasikan orang Islam dengan mengasingkan mereka dari kegiatan ekonomi, sosial dan kehidupan masyarakat.

Islamofobia juga termasuk persepsi bahawa Islam mempunyai nilai yang tidak sama dengan budaya lain, lebih rendah dari nilai barat dan mempunyai ideologi politik yang ganas daripada (dikenali) sebagai satu agama.

Kasihan Islam. Dewasa ini, Islam bukan sahaja memiliki musuh yang memeranginya secara nyata seperti Israel, Yahudi, Kristian dll, tetapi ia juga memiliki musuh di dalam selimut dalam kalangan umat Islam sendiri.

Hedonism, liberalism, secularism dan segala jenis isme cukup menjadi duri di dalam daging kepada Islam.

Akhir-akhir ini, islamophobia pula menjadi satu mimpi ngeri. Propaganda media barat telah menjadikan keadaan ini lebih teruk. Peristiwa 11 september 2001 digunakan sebagai umpan media untuk memburukkan Islam di dalam pemikiran masyarakat dunia.

Penyebaran berita negatif tentang islam kepada non-muslim menyebabkan mereka mula bersifat pesimis pada Islam dan penganutnya. Oleh kerana kebanyakan masyarakat tidak memiliki idea yang betul tentang Muslim dan gaya hidup mereka, maka Non-muslim dimomokkan dengan Islam sebagai terrorism. Hukum hudud sebagai hukuman yang kejam dan bercanggah dengan hak asasi dan humanisme, Jihad dianggap sebagai extreme dan sebagainya.


Islamophobia di Malaysia

Apabila diajukan beberapa persoalan kepada non-muslim, kebanyakan mereka berpendapat bahawa apabila masuk Islam, harus masuk melayu.

Ataupun, mereka dimomokkan apabila masuk Islam harus berkhatan segera!

Ataupun, sikap umat islam sendiri yang tidak mengalu-alukan penghijrahan mereka. Lihat saja pada hari pertama Felixiau Yeap mengisytiharkan keislaman beliau, banyak pihak yang melahirkan kesyukuran di atas ‘ kelahiran semula’ beliau. Namun, tetap ada segelintir umat islam yang terus mengecam beliau dengan meminta beliau membuang gambar-gambar seksi beliau sepanjang menjadi model majalah Playboy dahulu.

Setahu saya, Islam ini agama yang indah dan tidak memaksa.
Untuk membuat penghijrahan itu pun sudah memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit, maka berilah ruang kepadanya untuk slow-slow memperbaiki dirinya dan membuang jahiliah dalam dirinya.

Setahu saya, menghentam di FB beliau bukanlah merupakan satu cara yang berhikmah!


Perkongsian ikhlas dari hati seorang Muallaf

Pada Sabtu yang lepas di program IRIS, pihak Hidayah Centre menjemput seorang muallaf untuk memberi ucapan selama 10 minit. Ucapan tanpa tajuk ini merupakan perkongsian yang lahir dari sudut dalam hati saudara kita ini. Sejujurnya, ucapan ini sangat menyentuh hati saya dan memuhasabah diri ini. 

Terasa betapa kerdil nya diri ini dibandingkan dengan dirinya. Terasa betapa sucinya dirinya dibandingkan dengan diriku ini. * Ucapan ini diubahsuai sedikit dari ucapan yang asal*

“Alright, I am very sure that all of you are very happy that I am a Muslim. Right? “, dia memulakan ucapannya.

“ Yess…”, semua hadirin menjawab serentak. Semangat!

“ Now. If an Indian become a Muslim and most of you are very happy, so what if 100 people are become Muslims, you must be greatly happy right?”

“ Yess…”, jawapan yang pasti.

“So, what have you did my dear muslims? How much dakwah are you doing? soalnya kembali.

Aduh.. soalan yang pedas berbisa menusuk kalbu. Tersentap!

“ How many of you have doing dakwah Islam or brief about dakwah Islam to non-muslim? You might be very happy in the mosque, tetapi nak buat dakwah itu tidak!”, soalannya melahirkan kekesalan.

Di sini, saya simpulkan bahawa ada 3 cabaran yang menghalang kita membuat dakwah:

1-      Tak kenal ramai orang non-muslim
2-      Tak cukup ilmu pengetahuan tentang Islam
3-      Tak tahu macam mana nak mula

“ Actually, all of these have their own solutions”

1.      Tak kenal ramai orang non-muslim

“ I am very-very sad because we are living in Malaysia.

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain) “ (Al-hujurat: 13)

Saya bersyukur bahawa kita tinggal di Malaysia, negara yang mempunyai rakyat berbilang bangsa.

2. Tak cukup ilmu pengetahuan tentang Islam

Awak tak perlu hafal banyak ayat Al-quran, atau hadis-hadis pun untuk memulakan dakwah”

No. Cukuplah awak tahu rukun iman, rukun Islam dan apa-apa yang berkaitan dengan Islam yang perlu orang lain tahu.

Cukup. That’s is enough!

3.      Tak tahu macam mana nak mula

Jangan risau. Mereka di Hidayah Centre akan membantu. Datanglah kepada mereka, dan mereka akan mengajarkan anda!

Buat masa sekarang ini, muallaf ini sedang berdakwah kepada 6 orang non-muslims. 4 orang Indian dan 2 orang Chinese.


Skrip daripada Teater Islamophobia

Sekarang, ramai orang Islam kerana mek melayu. Mereka sanggup meningalkan keluarga mereka hanya kerana perempuan melayu.

Ramai orang di luar sana yang fobia terhadap islam. Dan menjadi tanggung jawab kita untuk membetulkan salah tanggapan itu. Tetapi, apa yang kita buat sekarang?

Apabila ada orang yang berminat dan bertanyakan Islam kepada kita, Kita hanya katakan kepada mereka,

“ Brothers, bacalah buku ini. Bacalah buku itu. Tengoklah video ini, tengoklah video itu”.

Itu sahaja. Kita tak aktif berdakwah dengan mereka. Kita suruh mereka baca dan kita relax. We transfer the responsibility to them. Tanggungjawab berdakwah  kepada non-muslim terletak di tangan kita. Bukan di tangan hidayah Centre, MAIS, JAIS, JAKIM etc.

Tidak!

Ini adalah tanngung jawab orang Islam bersama.

dan dia menutup ucapannya dengan beberapa persoalan yang ditanyakan kerana dia mencintai Allah, bukannya untuk melukakan hati saudara-saudara seislamnya.

Because he love Allah.

“Saudara saudari, anda mungkin telah belajar di sekolah agama, anda mungkin mengajar di sekolah agama,  atau anda mungkin mengajar tentang subjek Islam di Universiti atau Kolej, berapa ramai yang telah masuk Islam kerana kamu?”

“Anda mungkin bergelar Haji, Hajah, Ustaz atau Ustazah, berapa ramai yang telah masuk Islam kerana kamu?”

“ Anda mungkin berjanggut, berkopiah, berserban. berapa ramai yang telah masuk Islam kerana kamu?”

Anda mungkin pakai jubbah labuh, sarung tangan, sarung kaki, berpurdah, berapa ramai yang telah masuk Islam kerana kamu?”

Bila anda memakai pakaian sebegini, anda sebenarnya membawa mesej bahawa anda ini adalah orang alim. Apabila non-muslim melihatnya, , mereka kagum. Dalam hati mereka pasti terdetik bahawa anda adalah orang alim.

Their expectation is very high!

“ Anda mungkin bekerja seorang pegawai di MAIS, JAIS, JAKIM, berapa ramai yang telah masuk Islam kerana kamu?”

“ Anda mungkin ketua pengarah di MAIS, JAIS, JAKIM, berapa ramai yang telah masuk Islam kerana kamu?”

“ Anda mungkin imam di masjid atau mufti, berapa ramai yang telah masuk Islam kerana kamu?”

Mungkin anda ini presiden PAS, UMNO, PERKASA, IKRAM, ISMA, berapa ramai yang telah masuk Islam kerana kamu?”

Kalau sudah, Alhamdulillah.

Tetapi kalau masih belum. Jom! Kita sama-sama berdakwah untuk Islam. Kita cuba mendakwahi seorang non-Muslim dengan tenaga kita sendiri. InsyaAllah, akan berjaya” dia menutupkan ucapannya dengan harapan setinggi gunung.


Bagaimana Menangani Islamofobia?

Action speaks louder than words.

Sahabat-sahabat sekalian, mari kita muhasabah diri kita. Sejauh mana kita benar-benar Islam? Sejauh mana kita benar-benar menghargai keislaman kita? Adakah disebabkan diri kita gejala Islamophobia ini muncul dalam kalangan masyarakat?

Mari kita perbaiki diri kita. Sesungguhnya musuh-musuh Islam pasti bergembira apabila melihat umat Islam hanya pandai bercakap, tetapi tidak langsung beramal.

Betulkan salah faham ini. Mari kita memperbaiki aqidah dan akhlak kita, dengan menunjukkan gaya hidup Islam yang sebenar. Jangan merosakkan nama Islam dengan pergaduhan sesama umat Islam. Dan lebarkan jaringan komunikasi kita. Mari kita kuatkan semangat untuk mula mendakwahi non-muslim.

***

“Andai kata saya mati dalam keadaan tak beriman kepada Allah, saya akan dakwa tuan-tuan puan-puan di akhirat kelak!”  ucap seorang muallaf di dalam forumnya.

Sekali lagi tersentap!

Tanyakan kepada diri sendiri, saya berharap kita sudah menyiapkan jawapan kita apabila ditanyakan di hadapan Allah kelak!
Salam Lailatul Qadr,
MHZ,
25th Ramadhan 2014
Rumah Along, Senawang

No comments:

Post a Comment