Friday, December 11, 2015

Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik kepada ahli keluargamu


Bismillah, bersempena dengan musim hujung tahun dan ramai rakan-rakan yang bakal walimah,
saya dedicate post ini utk kalian.


"Barakallah lakuma wajamaa' bainakuma filkhair" (^___^)
Moga berchenta sampai ke syurga. Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik kepada ahli keluargamu


True love


“ Angah, Perempuan kan kuat? Kalau lembik-lembik ni orang pondan je”

Tiba-tiba suara ayah sampai di telingaku. Ketika itu aku sedang keletihan semasa berkebun. Memang menjadi rutin mingguan kami menghabiskan masa, berkebun bersama ahli keluarga.

“ Pondan?” balasku hairan.

“ Iyalah, Orang perempuan kan kuat! Emosinya kuat. Tahan cabaran. Jadi, kalau yang lembik itu, pondan namanya” Ayah menjelaskan.

***

Begitulah Ayah. Dia sentiasa ada cara tersendiri dalam mendidik anak-anak. Walaupun anak perempuan, tetapi kami juga diajar untuk berkebun, mengecat rumah, menukang dan sebagainya. Kata ayah, akhir-akhir zaman ini, kemahiran asas seperti ini penting selain pandai memasak dan mengemas rumah.

Kadang-kadang saya melihat ayah terlalu disiplin dan tegas dalam mendidik anak-anak. Ketika kecil, saya pernah dikurung di dalam tandas kerana lambat pulang bermain di hari yang hujan lebat. Risau mami dan ayah mencari saya dan abang. Habis semua jiran ditelefon bertanya akan kami. Saya juga pernah dirotan kerana meninggalkan solat dengan sengaja ketika di sekolah rendah.

***


A001

Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu. (An-Nisaa':1)

Walaupun An-Nisa membawa maksud wanita, namun sebenarnya ia turut menceritakan tentang anak yatim, hamba sahaya, para pembantu yang dianggap kaum yang lemah. Surah An-Nisa membawa tema berbuat baik kepada kaum yang lemah.

Menariknya surah ini apabila ia dibuka dengan ayat di atas, ayat ini menyeru kepada kaum lelaki agar berlemah-lembut terhadap kaum wanita. Juga mengingatkan mereka bahawa tanpa wanita, mereka mungkin takkan wujud di muka bumi ini. Tanpa wanita, kaum manusia takkan membiak dan berkembang di muka bumi ini.


Amru Khalid menuliskan di dalam Kitab Khawatir Quraniahnya,

“Sesungguhnya keadilan terhadap kaum wanita dalam rumah tangga merupakan contoh ukuran keadilan kaum muslimin dalam menjalani ujian kekhalifahan di muka bumi. Oleh kerana itu, masih adakah yang beranggapan bahawa Islam berlaku sewenang-wenang terhadap kaum wanita dan tidak berlaku adil kepada mereka?”


“Wanita adalah belahan lelaki”

Penciptaan wanita adalah daripada kaum lelaki. Kaum wanita adalah cantik dalam keadaan semula jadinya walaupun dalam aspek-aspek tertentu mereka berbeza daripada kaum lelaki. Lelaki perlu menerima wanita dengan sifat semula jadinya dan tidak boleh bersikap keras terhadap mereka. Mereka disuruh menghormati wanita dan bekerjasama bagi mencapai matlamat yang Allah tetapkan.

 Begitu juga wanita, perlu menghormati dan menerima lelaki dengan sifat semula jadinya. Kerana kejadian lelaki dan wanita itu saling melengkapi.

Lihatlah contoh Rasulullah SAW bergaul dengan keluarganya.Suatu hari ketika Baginda pulang di lewat malam, Rasul SAW sanggup tidur di luar rumah semata-mata kerana tidak mahu menganggu tidur isterinya Aisyah RA.

Dan apabila tiba di sepertiga malam, Rasulullah SAW akan mengejutkan isteri-isterinya untuk sama-sama bangun menunaikan qiamullail.

Kehidupan rumah tangga bukan sekadar bahagia di dunia, tetapi juga bahagia di akhirat.

***

“ Angah jangan lupa pakai mask semasa berkebun. Jerebu masih tak surut lagi ni. Pakai juga topi untuk elakkan dari panas terik. Ayah dah belikan mask untuk semua”, ayah sempat memberikan pesanan sebelum dia berlalu.

Saya tersenyum. Rasa dilindungi. Rasa disayangi.

Maklum sahaja bahawa orang lelaki memang susah mengungkapkan sayang. Tetapi ungkapan sayang mereka diterjemahkan di dalam bahasa ‘prihatin’ seperti tadi.

“ Okay InsyaAllah. Nanti angah pakai“

Dan saya terus mencapai mask, topi dan sarung tangan dari dalam almari dengan senyuman yang masih meleret di bibir.


Oh ye, pesanan tambahan saya kepada kalian,


A006
Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.

Sebenarnya ini juga adalah pesanan untuk diri sendiri. Saling berpesan kepada kebaikan insyaAllah.
*Pondan yang dimaksudkan ialah mereka yang sepatutnya lelaki, tetapi sengaja memilih menjadi sebaliknya. Bukan kerana sebarang penyakit.

Artikel ini telah memenangi tempat kedua ketika Penawan tempoh hari. MHZ
Sri Saujana, Gombak.

No comments:

Post a Comment