Sunday, February 28, 2010

Surat Oh Surat...


salam muhibbah...

ermm..lame dah x memanahkn kata2 hati kt sini..huuu...

alhamdulillah..bgn pagi td..semua nikmat yg Allah bg..ade lg...sihat lg..dam alhamdulillah masih lg dlm islam...
then...tbe2 teringat kat sesuatu..surat...yer surat....
ntah dah smpai ke tidak....



actually, nk di jadikan cerita...awal february aritue...
saye ad la kirimkn surat kpd ayah di malaysia...
kebetulan ade seorg sahabat nk balek malaysia...
then saye mintak tolong die kirimkn surat nie (yg dah tertulis alamat rumah saye di malaysia) kat Pos Malaysia bile dah menjengah di tanah air terchenta tue...
"ok..xde masalah" balas sahabat saya...sooo..dgn hyper excited..
saye pon mula la menyediakn surat tersebut...
diselitkan sekali sekeping CD bersama surat tue..ermm...
CD yg ditunggu2 oleh ayah saya...penting katanya...ingatkan dlm hati..
nk buat surprise la kat ayah...

bile dah siap..then saye kirimkn surat tue kt sahabat tue...dgn harapan ayah dpt surat tue dgn keadaan baik..yela..takut2 je CD dlm tue patah ke mase nk pos nanti...


hari berganti hari..sahabat saye yg balek mesia tue pon balek la ke malaysia...ok..saye pon tersenyum girang....then, menjalani hari2 di mesir nie spt biasa...

Masa terus berlalu..saye harap surprise saya menjadi...tp nk dijadikn cerita..
suatu hari saya call ayah saye..n tiba2 terbukak pulak cerita pasal surat n CD tu...
soo..x jd la surprise saya..ayah dah tau saye nk kirim surat n CD kat dia...so, ayah pon dgn excited nyer tggu la surat tue hari2...kot2 dah smpai cuma ayah je x perasan...


sehingga la suatu hari..adik saye yg berada di rumah malaysia meng 'sms' saye..(skrg tgh tggu result SPM..huu..Moge acah dpt result yg cemerlang..insyaAllah)

" angah..uiitt...bile surat tu nk sampai??Kesian ayah..hari2 dok kejar posmen tggu surat tue"

saya dpt sms tue..terkejut sgt..haa?? ayah x dpt lg surat tue..padahal sahabat saye tue dah seminggu lebih dah smpai malaysia...saya nk tenangkn hati cakap..maybe beberapa hari lg kot smpai la....smpai la beberapa hari slps tu saya tergerak utk tanya seorg sahabat yg laen..yg jugak mengirim kn surat kpd sahabat di malaysia tue.."ayah ko dah dpt ke surat tue??"
jwpn yg x diduga diterima..."Belum...rasanya sahabat kite tue x pos lg surat tue"

mase tue...x tau ape perasaan saye..x pos lg?? Ya Allah, dah nk 2 mggu dah kat malaysia...huu..saya teringatkn sms adek saye...Ya Allah..kesian nyer ayah saye..
hari2 dok tggu posmen antar surat tue...wallahua'lam..smpai skrg..smpai saye menulis post ni...saye x tau la sama ade sahabat saye di malaysia tue dah pos belum surat tue...
dan sahabat tu pun dah kembali ke mesir semula...dah nk sebulan dah...dan content surat Penting tue pon dah expired je...cume saye harap la..tolong pos brg org secepat mungkin..amanah org tue...

bile saye ingat kisah surat saye nie...saye teringat akn kisah seseorg yg ditulis dlm blog nyer...bezanya die yg menunggu kiriman dr ayah nya...

"Wahai manusia, bertakwalah kamu kpd Tuhanmudan takutlah pada hari yang ketika itu seorg bapak tidak dpt menolong anaknya dan seorg anak tidak pula dpt menolong anaknya sedikit pun..." (surah Luqman:33)

ermm..ayat nie betul2 terkesan kat dlm hati...kite igt kt dunia ni kita boleh tolong ayah kita...
tp bile kisah surat nie terjadi kat saya..baru kite sedar..
dunia nie x semua under control kita..n lagi2 mase hari akhirat nanti..
kite x bole tolong parents kite..n mereka pon x bole tolong kita..
hanya iman dan amal je yg bole selamatkn kite di hari akhirat kelak...minta kite tergolong dlm mereka2 yg dpt syafaat di hari itu..ameen..

p/s: saye bukan nk suuzon kt sahabat tue..tp pengajarannya kt sini..
kalo kite rase cam x bole nk smpaikn amanah org..baik tolak je awal2..
sblm ape2 terjadi...n saye skrg masih takut nak call umah...
sebab ayah saye asyek tnye je bile surat Penting tue akan smpai umah..
dan saye xde jawapan utk itu...dan saye rindu nk call rumah..:(

1 comment:

  1. salam ukhtie..
    ana faham perasaan enti..stiap ari enti dok sebut2 ttg kalam kasih yg dikirimkn kpd ayahanda tcinta ,melalui seorg sahabat tu..

    dan ana fhm, perasaan seorg ayah mnunggu ssuatu dr anaknya diperantauan (sbb ana sdiri pnah mngalami bnda yg sama)..

    tp ukhtiku sayang..
    hidup kte mmg ad liku2..dan kdg ap yg kite nk tu xdpt, ap yg kte dok doa minta dijauhkn itulah yg kite dpt..ssungguhnya, Allah Maha Tahu ap yg tbaik utk kite. kte merancang, Allah juga merancang. :)

    tth sahabat tu. mmg ana hrp enti x suuzhon dgnnya. ana yakin enti seorg yg matang n dai'e yg baik insyaAllah. try to look at the bright side. malang tidak berbau, kita xtau yg ad perkara yg x diingini ad di depan, sbb malang mmg xde bau.sbb tu dia yakin je nk tlg kirimkn, sbb dia bajet xkan blaku masalah.tp di msia,mungkin beliau ada masalah, dia pun x cite kan..

    pape pun ukhtie..ini cuma dugaan oleh Allah, utk mnguji kesabaranmu dah ayahmu. juga mnguji hubungan kalian sesama sahabat.

    jgn sedih2 ya..saje Allah nk tambah pahala tu..dah, fokus exam lak ok? 1 paper je tinggal,u're haibat, so buat yg tbaek!:)

    p/s: cici si ikan slalu mood swing la lately. rindu cici yg ceria dulu :'(

    ReplyDelete