Sunday, February 13, 2011

Hari ini?


Alhamdulillah...sudah selamat menjejak kan kaki di tanah melayu terchenta...

ermm....sampai2 je pukul 8.30 malam dekat rumah...
dah dapat tast 1- "angah, amek kan hakim dari tusyen yer jap lg.pukul 10..TQ"

haha..baru je plan nak tergolek2 atas katil...
tapi tue la..Allah sebaik2 perancang..
mungkin la Allah dah tetapkan tok aku balik malaysia even kejap ni..
utk berbakti kpd mak ayah..dan alang2 tue bibik skrg mmg tengah cuti...

tambah2 lagi..sayu je tengok rumah bersepah2..and rumput pon semua dah panjang..maybe along dah potong dulu..tp maybe it is 3 weeks ago...dah panjang balik skrg..

and now...i`m bibik, supir n gardener...OK!! sila ikhlas kan hati ye mushee..:) Allah nak kasik pahala lebih tue..:)

alhamdulillah ala kulli hal...
******************************************************

alhamdulillah jugak..
11 feb 2011..1805 pm waktu Mesir...
tarikh bersejarah bagi semua rakyat Mesir..
rusuhan mereka selama ini, berjaya membuahkan hasil..
finally, Husni Mubarak melepaskan jawatannya..
berakhirla penderitaan rakyat buat 30 tahun yg lepas...

cuma misterinya sekarang ialah..siapa yang akan gantikan Husni?? jangan la puak2 tali barut die jugak..kalo camtu, sampai bila2 la mesir mmg akan jd negara diktator..
:(

***************************************************************

ermm..mood mcm xde sikit tok sambung jurnal tue..
tapi kalau aku nak bebel pasal bende lain sikit bole x??
thanks..:)


teringat kata-seorang doctor muda yg aku jumpa di Cork, Ireland...waktu die tengah bebel2 kami..huu..

"Akak call la Em, tanya kan semua orang ok ke kat Malaysian Hall tu...dan diorg alhamdulillah OK la..tapi cuba teka ape junior2 kamu semua buat??"

"diorang boleh tengok movie korea dari pagi sampai malam.."

"Hello...macam mana boleh jadi macam tu...Egypt now are in the middle of making the
history, u're in the middle of it. and you can just watch the movie??"

"this is the failure of the system.."


THIS IS THE FAILURE OF THE SYSTEM....

SYSTEM apakah?? sistem pelajaran kita la...

cuba anda semua bayangkan..adakah sistem pelajaran di malaysia ni sgt2 berkesan untuk melahirkan seorang individu?? yang ade intelektual dan spiritual??

or hanya just nak hasilkan individu yang pandai nak rak..bole hapal macam2 buku medic yg tebal2 tu..tapi x boleh nak fikirkan masalah umat sekarang..and lagi malu la, org yg ade intelectual macam tu langsung x tahu perkembangan isu semasa...wahlal benda dah jadi depan mata je...(aku sgt2 terasa.sbb sebelum ni mmg camtu jugak)

this is the failure of the system..ke failure diri sendiri yg x develop character tu dalam diri??

Teringat pagi tadi..aku call adek kesayangan aku kat UITM kuala pilah....

"acah, tahu x kenapa org2 mesir mengamuk??"

"haha..x tahu langsung ngah.kalau la Malaysia ni kene bom sekalipun..acah x tahu pon"

dan aku hanya membalas sinis.."dok ceruk kampung org asli ke??"


see...how can this happen..??

ni kata2 seorang siswa..yang kalau dah masuk universiti tu..terpelajar la kan?? Tapi x bole nak pikirkan isu semasa.... apakah nak jadi dengan rakyat2 malaysia sekalian??

kalaulah rusuhan2 yg jadi kat mesir tue jadi kat malaysia??
ermm..aku x bole bayang bape lama je kita bertahan...
dan kalau la malaysia ni diserang musuh ke..Aku x rase kita semua boleh bergabung tenaga, bersatu hati menentang...sebab nye...masing2 pun takut dan buat hal sendiri..setiap hari pon fikir kan hal diri sendiri je..hari ni nak pakai baju ape, nak makan ape, nak masak ape, nak belajar ape...xde makna nye nak sesakkan fikiran fikirkan hal org lain..kan??

kalau macam ni la pemuda2 dan remaja2 kita.jangankan negara, nak merdeka kan diri sendiri pun payah kot....betul x??

seramai lebih 2 juta makmum berimamkan seorang imam mase solat Jumaat 11 feb 2011
(hari Husni Mubarak meletakkn jawatan)


ermm..aku x boleh bayang la..kalau la tengah kene serang jepun ke, bole lagi tengok movie?? Ermm..tah la...kot ye pon..maybe boleh masing2 cuba banyak2 kan doa dan pergantungan kepada allah..
tapi bile fikiran dah di alam lain..alam korea, jepun etc..mmg rasa mcm dunia ni indah je..xde pape berlaku..padahal..hakikatnya semua org pon dalam waktu darurat..huu...(T__T)



gombak
1.29 am


p/s: Em dan junior2 tersebut ditempatkan di malaysia hall Cairo sebelum beramai2 di hantar ke Jeddah..ni mase tengah rusuhan2 semua..dan time tue aku dah berada di bumi ireland...

p/s 2: x sabar nak habiskan jurnal..tapi buat msa skrg ni pause kejap..sorri...xde mood nak menulis :(

3 comments:

  1. hah yg ni aku suke gile...apa kate kau tulis ttg kegiatan kau di rumahmu sendiri. aku sgt berminat untuk tahu, letak gambar sekali kalau boleh (gambar ganti bibik buat kerja rumah).

    meh aku bagi idea mnulis, tulislah apa yang buat kat ire~

    ReplyDelete
  2. hehe..nice idea..
    tgok la kalo ade mood jugak nak tulis ni..hehe :)

    ReplyDelete