Wednesday, April 27, 2011

Cerita tentang Alpha, Beta.....dan Hati??


Assalamualaikum…J

Alhamdulillah 3x. rasenye x best kalo x start bebelan kali ni dgn pujian kpd Allah…

Alhamdulillah..byk sgt2 nikmat yg Allah bg kan?? even bile sedey2..rupenye2 tu pun Allah bg satu nikmat..utk rase mcm mane rupanye sedih..supaya lps ni akn sgt2 appreciate perasaan happy ni…

Ermm..betul x???

Haritu..aku pergi satu ceramah..neurologistik program…best2..seriously..time tu teruja..hehe

Kami belajar pasal gelombang2.. beta, alpha, theta n delta…

Dan tanpa kita sedari..selama ni kalau kita dlm gelombang alpha…kita boleh buat je ape2..tanpa kita rase susah..bayangkan..kita penah je kan rasa..belajar2..dan tanpa kita sedari..rupenye2 dh 3 jam menghadap meja study..x sedar pon masa berlalu..perghhh..best gile perasaan ni…haa..condition ni kita cakap..kita dlm gelombang alpha..di mana kita boleh buat apa2 yg normally, kita akn rase benda tu impossible…tapi kita boleh buat tanpa disedari. kita akan thinking without thinking…

Tapi cuba kalau..kita perasan yang kita nak belajar 3 jam..mesti sekejap sekejap..nk tgok jam..ala…lambatnye masa berlalu..baca buku lagi..tengok2 jam lagi..aish..asal lambat sgt ni??? Haa…camni..kita dlm keadaan gelombang Beta… dlm keadaan ni..semua yg possible pon..akan rasa impossible..semua buat benda x jadi. Byk merungut2….byk menyoal. it is we are thinking what to do..

Ermm…sgt2 best kn kalau..selama kita hidup ni..dlm keadaan alpha..semua benda boleh buat…

Pastu kt ceramah ni..ade la demonstrasi…terkejut n takjub…(x tau nk cerita dgn kata2…huu)


Tapi..sejauh mana pon kita fikir…akal fikir..AKU BOLEH!!! Tapi kalau jiwa kita bertentangan dgn apa yg akal fikir…nonsense kan?? Bagi aku la..HATI tu segala raja..maharaja.kunci segala kunci..kunci utk jasad.

Dlm satu buku ade tulis… “Perhatikan skru(kunci) di rel kereta api. Dengan menggerakkannya sedikit, rel akan bergeser, dan perjalanan kereta api pun berubah arah. Demikian nya dengan hati. Gerak hati akan menentukan arah hidup seseorang. Jika ia baik maka baiklah seluruh tubuh, bila ia buruk maka baiklah seluruh tubuh, demikianlah sabda Rasulullah SAW mengenai hati.”(hadis 6 dari hadis 40)

Well..HATI…hati mmg sgt2 penting.. and the different between muslim and non-muslim is..kita ada ‘hati’..tapi mereka xde ‘hati’. Dan kita sgt2 digalakkan utk buat apa2..dgn hati…

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati tetapi tak digunakanya untuk memahami ayat Allah dan mereka mempunyai mata tetapI tidak digunakannya untuk melihat tanda-tanda kekuasaan Allah dan mereka memiliki telinga tetapi tidak diperdengarkannya untuk mendengar ayat-ayat Allah. Mereka itu bagaikan binatang ternak, bahkan lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai (al-a`raaf: 179)

Eeerrkk!!! Direct je kan ayat-ayat Allah tu??? (sape2 yg x paham tu..haa..fikir2 la..)

Allah masukkan mereka-mereka tu ke dalan neraka..bukannya buat dosa besar pon..bukannya masuk neraka sebab mencuri, or bunuh orang or berzina pon. Tapi dgn sebab yg kita selalu rasa remeh..ada hati, tp x guna. Ada mata, tp x manfaat kn elok2. Ada telinga tapi sia-siakan. Haa…alhamdulillah..semua organ2 tu..Allah dah bagi kt kita kan?? Then back to urself…buat x ape yg Allah suroh tu?? Nk msuk neraka???

Nauzubillah min zalik….astaghfirullah 3x.

Bebicara tentang hati…boleh la nk sinonimkan hati yg hidup tu dgn berjiwa besar kan??? (walaupun x lah tepat sgt)

Kalau nk buat apa2 pun..kalau kita berjiwa besar..nk bukak bisnes pon boleh..mcm org cina..xla hebat sgt pon muamalah. X la byk sgt modal...tp kagum dgn jiwa mereka yg besar tu..jatuh selalu pon..akan terus bgn semula…x mcm org melayu…bile membe2 komen2 sket..dah down…cpt sgt terpengaruh dgn persekitaran…bila puji-puji sikit, terus melambunag sampai lupa diri. Ok..contoh lain pon..kalau pakai baju pelik sket..or tudung rosak sket ke. membe2 pandang pelik…dah terus masuk tandas..make-up tebal2…then keluar balik. nak jugak get along with ‘membe’2 tu…

Kalau pakai tudung labuh sket je..org2 ejek2 n panggil “ustazah…nak pergi mana tu???” terus down n rase mcm nk cabut je tudung tu..n pakai tudung bawal..supaya boleh get along dgn masyarakat…

Kalau nk pergi mid valley n klcc ke..pakai baju vogue2..tp bila nk pergi ceramah…mula la sibuk dok gali2 baju kurung dlm almari….

Hello…apakah??? Kenapa kene double standard mcm tu kwn2??? (pesanan utk aku jugak)

p/s: tahniah. sbb aku dh lama x update post..hehe..bz yg amat..(selama ni mmg bz pon..hoho~)

p/s 2: all da best utk semua membe2 aku..yg tgh pulun2 nk final xm skang..korg..al da best. buat elok2 n doa byk2 k?? (^.^)


bait asrar,

12.12 am

27 april 2011

No comments:

Post a Comment