Thursday, April 14, 2011

N.I.K.M.A.T


Alhamdulillah 3x. masih lagi Allah bg nikmat hidup ni…

Ermm..harini…soo tired~ kelas straight dr kol 8 smpai kol 3.30..direct!! hanya sempat break kejap utk solat zohor n mkn2 kuih..(actually abes kol 4.30. Tp semua dh buat muka toya n dah rupa mcm mayat hidup..so professor pun kasik la balik awal sejam).. Alhamdulillah 3x. tu pon satu nikmat kn?? (^.^)

n td ade test immunology..alhamdulillah..dapat hentam..(berbaloi la dgn usaha sempat belek2 buku 5 minit je). Tapi hentam2 pun..alhamdulillah xde la tersasar sgt..hehe..ni pun nikmat jugak kan???

Well..talking about nikmat.. Byk sgt2 kn Allah dah bg kat kita?? Tp kite selalu je x realize benda tu..

1. Kita selalu doa kat Allah. Bg la dpt result excellent2 mase final. At least pun above 3. nk dpt mumtaz. And we struggle for it. Tp selalu je kita x perasan..kalau pon Allah x bg kita result yg kita nak. Kita bersyukur ke bile dpt 2.3 je? kita still bersyukur x, even dpt makbul?? Then we should know that also satu nikmat yg Allah dh bg kat kita..(even x mcm yg kita harapkn)

2. Then bila aku belajar medic ni. Subhanallah. Byk sgt sebenarnya nikmat yg Allah bg dekat badan kita je. Kalau tnye budak2 medik semua, ade ke diorg hafal ape function facial nerve? Ingat lg x Aorta akan supply ke organ mane?? Ingat x yg area2 kat terminal brain tu akan supply nerve ke mana?? Tp tanyalah kepada sesiapa yg ade penyakit Facial Nerve Paralysis. Sure2 mereka tahu ape yg mereka suffer. Sure2 mereka boleh jawab bahagian mana yg facial nerve supply, bahagian yg mereka dh hilang. bahagian muka jatuh.silap2 ade yg pekak dan mereka nk senyum pon x boleh. Then mereka tahu yg facial nerve akn supply muscle2 kat muka, mulut, pipi etc.

Tnyelah kepada sesiapa yg ade encephalopathy.. sure2 mereka tahu yg bahagian2 terminal brain tu akan control small movement. Bila mereka dah x boleh nk tekan sms, bila mereka x boleh nk pakai butang dan bila mereka x bole nk buat gerakan2 kecil.

Facial Nerve Palsy (bukan main2 ok nk buat muka camni. agak2nye camne la mereka menempuh masyarakat dgn keadaan camni???)

Tapi kita yg sehat ni x penah sedar pon..semua nerves, organs, blood vessels yg ade dlm badan kita ni merupakan 1 nikmat. Kita x de rasa pon nk bersujud syukur atas semua kurnian Allah ni kn? Malah boleh salahkan takdir bila kita x dpt ape yg kita hajatkan.

" dan apabila kami berikan nikmat kepada manusia, die berpaling dan menjauhkan diri (dgn sombong), tetapi apabila ditimpa malapetaka maka dia banyak berdoa" (fussilat: 51)


Gulp...gulp..sentap...makan dalam.~!!

kata2 Allah ni ade benarnya. Kita ni manusia..sedangkan dgn manusia sendiri pun susah nk berterima kasih..apatah lg dgn Tuhan kn?? seorg majikan dengan bibiknya..selalu ke majikan tu akan cakap.."terima kasih bik, angkatkan baju di ampaian".. sbb majikan tu rasa tu mmg tanggungjawab bibik tu, so buat ape nk berterima kasih kan??

seorang sahabat pun..bila kejutkan kawan dia bgn pagi..ade org tu berterima kasih ke?? kot2 siap kene marah lg...(padahal dh lewat2 pon boleh nk marah2 membe lg)..

dan selalu ke kita berterima kasih dkt tukang2 sapu dkt sekolah ke, or dkt tepi jln atau kt taman2?? sbb mereka la kwsan tu bersih.. Tp kita...nk jln dekat2 dgn tukang sapu sampah pun x mau kn?? (astaghfirullah 3x)

Ni Allah dh buat statement dlm Quran lg.. mcm malu sgt je~ terang2 yang manusia ni mmg macam tu kn?? bila dh susah2, bile nk exam, bile nk kahwin, bile eksiden..kemain la berbuih2 mulut berdoa kt Allah kn?? mmg manusia ni 'nasitu'..PELUPA.. sbb tu kita selalu kene diberi tazkirah dan peringatan..kan??

" dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang mukmin" (Az-Zariyat:55)

dan jgn lupa jugak dekat saudara seakidah kita. lagi2 di palestin. tgh kita syok2 joli sakan.mereka susah payah pertahan kan bumi Al-Quds tu demi islam terchenta. (rase malu x kalo membe kita susah2 buat assignment kita yg nk kene hantar esok, tp kita boleh syok2 pegi shopping sakan tanpa rasa bersalah???) x tahu la kalo mmg xde perasaan n hati budi~ wallahua`lam..

ok..sila klik sini...(mesti tengok) (^^,)


muhasabah mode on...astaghfirullah 3x..



bait asrar,

9.27 pm

13 april 2011

No comments:

Post a Comment