Wednesday, February 29, 2012

11:117




Bismillahirrahmanirrahim~

Apa khabar semua??? Apa khabar iman dan amal??
 Semoga dlm lindungan Allah sentiasa...

hurmm..rasenye dah lama tangan x menari2 atas keyboard ni...bercerita panjang dari hati~

ok, InsyaAllah kali ni nak share satu pengisian yang saya baru dapat tadi.. Fresh dari ladang..hehe ~ ;)

Terharu! dapat satu pengisian rohani dari pakcik yang dah lama atas jalan dakwah ni...
Personally, Banyak pengalaman dan semangat yang kita boleh amek dr mereka2...

Mereka2 yang kalo zahirnya dilihat sudah beruban di kepala..
bila bercakap, suara dah serak2..
bila nak baca , kene keluarkan spek mata *sbb mata dah rabun*

Tetapi, hamasah (semangat) mereka, kalah orang2 muda mcm saya ni...
kalah orang2 muda yang konon2 sihat wal afiat ni...
Bila fikirkan, malu tak tahu muka ni nak sorok kat mana...

sebab tenaga Allah bagi banyak melimpah2,
 tp x manfaatkan baik2 utk kebaikan....Allah !! T____T

Okeh, taknak bebel banyak2...nak share~

 "Dan Tuhanmu tidak akan membinasakan negeri-negeri secara zalim, 
selama penduduknya orang-orang yang berbuat kebaikan... " (Hud : 117)

Ayat Al-quran ni cakap...

Allah takkan timpakan bala kepada negeri2 selagi mana ade "Penyelamat"...

Siapa PENYELAMAT tu???

mcm yg dlm ayat tu cakap....iaitu  المصلحون ...

siapa al-muslihun ni???

Mereka adalah manusia2 yang Soleh dan ajak org lain utk jadi Soleh juga....
* dgn erti kata lain Daie laaaa...*

nak share satu kalam dari Sheikh hassan al-basri:

"kalau tak kerana Wali Abdal, maka meletuslah dunia dan segala isinya...
kalau tak kerana adanya Orang Soleh, maka celakalah orang2 Toleh,
kalau tak kerana adanya ulama`, nescaya manusia seperti binatang..
kalau tak kerana adanya Sultan yang Adil, maka ummat akan berperang sesama sendiri,
dan kalau tak kerana adanya angin, nescaya bumi akan busuk...."

Siapa Wali Abdal ni??

mereka2 ialah org yg Redha dgn segala ketentuan Allah kpdnya,
Sabar bila nak buat maksiat dan Marah kerana Allah (dgn erti kata lain amar ma`ruf nahi munkar)

Jom check diri kita, ade x sifat2 ni dlm diri kita??? 
*kalau kita mengaku kita Daie??*

(Wali Abdal ni...ikut terjemahannya bermaksud Wali Allah, Pilihan Allah...Wakil Allah d muka bumi ni, utk make sure bumi ni tunduk dan patuh kepada Allah....)


kalau tak kerana adenye golongan Daie dlm masyarakat, nescaya akan porak-peranda, hancus binasa dunia ni...yela, semua org pun nak buat ikut kepala masing2..Islam dah makin jauh dr pegangan hidup..
korapsi merata2...Keselamatan nyawa dan harta terancam etc.... *haish ngeri x bole nk bayang dunia yg x aman ni...*

kalau tak kerana adanya org2 Soleh, nescaya Allah sgt murka kpd org2 toleh (lawan Soleh),
kalau takde ulama, semua org pun Jahil...mcm binatang la, yg xde akal utk berfikir. dan manusia pun akan berperangai mcm binatang..( e.g: buang anak, sumbang mahram etc),
kalau tak sebab adanya pemerintah yg adil, mmg kita semua akan salih berbalah sesama sendiri..masing2 pun nk rebut kuasa...nak kejar pangkat dan harta,

dan kalau la xde angin..mesti udara kt sekeliling kita stagnant je, x bergerak dan bau2 yg busuk tu mmg takkan pergi la...( ok la, analogi kalo kita duk dlm bilik yg terperap. tertutup semua pintu dan xde tingkap..kalo ade bangkai tikus dlm tu or kita terkentut ke, mesti x bole bayang busuknya...sbb udara x bergerak~)

So, taknak ke kita jadi Penyelamat tu???? Banyak sangat ganjaran yg Allah sediakan...
takkan la kt dunia yang sementara ni...

kalau la kita beramal, solat, puasa, tilawah Al-quran etc..cukup ke amalan tu nk bawak msuk kubur nanti??
Ketahuilah, kalau kita berdakwah dan mengajak org lain ke arah kebaikan...
Ketahuilah, apa2 kebaikan yang org tu buat, saham tu pun akan masuk dlm akaun kita...
tak ke haibat tu??? even kita dah meninggal dunia, dah xde peluang nak beramal..tapi akaun pahala kita still bertambah.... Haa..ni la namanye "BERIBADAH SECARA SMART"  \(^.^)/

taknak lagi ke jadi golongan yang SMART ni????


tapi harus ingat wahai para Daie sekalian.....

kalau nak tahu kunci kejayaaan aka Rahsia utk menjadi Daie cemerlang dan utk kembalikan Islam ni semula.....

Dekatkan diri kepada Allah dan istighfar banyak2....

juga tak dilupakan banyakkan Selawat ke atas Rasulullah SWT....

*nanti dlm post bila2 saya share kelebihan selawat ke atas junjungan kita ni ;) Biiznillah~ *




p/s: x perasan, tapi lately penulisan semakin serius dan skema...huu..xtau nk ubah camne...

p/ss: Mabruk kpd membe2 sekalian....Ade yg dan naik ke jinjang pelamin..dan ade yang dah dpt anak....
so, saya ni dah taraf makcik la...haha...x sangka rakan sebaya dh dpt anak...
saya bile lagi?? *doakan! May it come at the right time with the right one~ Ameen..  :)*


ok then, t8 care people!


bait amru,
12.20 am,
7 rabiul akhir 1433H












1 comment: