Thursday, February 16, 2012

Winter Break~


Winter-winter ni, syoknya kalau dapat minum Hot Choclate~ (^.^)

Bismillahirrahmanirahim~

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...
byk sgt nikmat2 yang Allah limpahkan utk kita...di boldkan kt situ..DILIMPAHKAN..
means byk sgt2 kan nikmat yg Allah bagi?? Bukan takat nikmat kesihatan yg baik, Family yg best and happening, sahabat2 yg Osem dan baik, nikmat perlindungan, selamat dari segala bahaya...Nikmat masa lapang, nikmat harta dan rezeki2 nya...Nikmat Islam dan Iman...malah nikmat Allah tu sebagai Tuhan kita pun, merupakan satu kurniaan yg sangat agung...

Bole bayangkan ke kalau Allah tu bukan Tuhan kita?? Siapa lagi yang Maha Penyayang, Pemurah, Pemberi rezeki...Penerima Ampun, dan lain2?? kalau bukan Allah??

So, ape cerita semua??? Apa khabar semua?? 

 Alhamdulillah...sekarang saya dah masuk posting baru..EnT...Ear Nose and Throat... :)

Best!! doktor2 sgt supporting...tak sangka branch yg kecik ni, sangat2 penting utk manusia..
Ye la, siapa yg bole hidup tanpa hidung kan??
Dan Hidung sendiri...macam2 penyakit yang ada.. Ciptaan Allah tu sangat2 agung..
hidung tu, kalau tersenget sikit (contohnya masa boxing atau accident ke).. akan effect bila bernafas...
dan lagi teruk kalau ada infections...*nauzubillahminzalik*

Ouh, sebenarnya, bukan nk cerita pasal ENT pun...
just nak share tentang my last winter break...

Alhamdulillah, Allah pilih utk kami semua ber'winter gathering'..aka WING..
Alhamdulillah, smbutan menghangatkan..tak sangka semua org pun terkesan dgn keOsemannye..

sweet memory 2012

Yg plg saya terkesan, masa salah satu pengisian mengenai sirah sahabat….mengupas sejarah beberapa tokoh seperti Abu ubaidah, Amru al-asr dan Tufail…juga kupas dari sudut ibrah (pengajaran)  dan dakwah….saya plg terkesan dgn kisah Amru…

Amru, dulu beliau salah seorg penentang agama islam..sebuk hari2 dia pikirkn mcm mana nk perangi org islam..camne nak biar umat islam terseksa?? Malah, beliau antara mereka2 yg memboikot dan menyiksa umat islam semasa Zaman Mekah dulu...

At the same time, die b`kwn baik dgn raja habsyah…dan raja habsyah tu yg mengajak dia.. (kirenye dia dpt islam bukan dari tgn Rasulullah sendiri)…raja habsyah tnye kat beliau: 
ko x join ke agama baru yg dibawa Muhammad tu??? 

Amru pun mcm teruja n terpikir2, “benar ke agama Muhammad tu, kalau la selama ni aku la org y sebok nk perangi agama Islam ni, maka rugilah aku…”

Dlm dia berfikir2, die bertemu Ar-Rasul dan akhirnya dia nk msuk islam..
tapi sblm die nk msuk islam, die b`tnye kpd rasul…
”aku hanya akan masuk Islam, kalau la Allah mengampunkan dosa-dosa2 aku selama ni, baru la aku akan msuk islam..”

Touched!!! 
Kalau la selama ni, kita berada di jalan Allah ni, dan buat kerja2 dakwah, sbb mata kita dah di kaburi dgn pahala2 n janji syurga dr-Nya…oleh tu, kita sungguh2 buat kerja ni, walaupun kita maklum sangat jalan menuju Allah ni payah. Kene mujahadah sangat2 dan tahu yang jln ni tak ditaburi bunga dan karpet merah...
*sebab kita termotivated dgn Syurga-Nya*

Wahlal, org haibat mcm amru, sebelum msuk islam dan selepas keislamannya menjadi sahabat yang sangat berjasa dan hebat, 
juga berdakwah dengan penuh tegar...
sebab apa??? tak lain sbb nk Allah ampunkn dosa-dosa dia, dan dia nak tebus balik kesalahan dia selama ni….saya mcm terpukul sangat2, sbb jahiliah dan dosa2 kita byk selama ni..tapi kita tak rase pun kita buat kerja2 baik ni tok Allah ampunkan balik dosa2 kita….TT___TT

***********************************************************

And byk lagi nikmat2 ukhwah yg tak dpt nk gambarkan…

dan kpd akhwat2 y super duper OSSEMMM....

Jazakillah akhawat semua...utk 4 hari 3 mlm ni...
hari2 y dilamun chenta thanx n sorry 4 everything..


Semoga kita semua tak tercicir dari jln kebaikan ni,dlm gerabak dakwah yang sentiasa akan bergerak ni... dan melepasi setiap tapisan Allah...Allahumma Ameen...


p/s: JOM semua, sama2 kita berlari ke syurga! 


p/s 2: InsyaAllah, sekali melangkah takkan berhenti!!! Rabbuna yusahhil~ 

p/s 3: sorry, post ni macam lebih kepada luahan hati~ *semoga ada ibrah yg dpt diambil*

Take care then! 


bait amru,
11.27 pm

No comments:

Post a Comment