Tuesday, April 10, 2012

Haybat~

Bismillahirrahmanirahim~

Alhamdulillah dengan segala rahmatnya, masih lagi dipinjamkan nyawa untuk meneruskan hari2 kita~

Ni baru saya punya masa untuk menulis...selepas minggu lps saya menjadi bukan diri sendiri. semua benda berpusing,
Alhamdulillah..slow2 semua nya dah recover balek...

Berikutan beberapa kwn2 minx saya update tentang STEP 12 yg lps..
saya kira kalau nak menaip pun, mesti rasenye mcm dh expired..
tp xpe..semangat dari Dr Harlina an Dr Hafidzah akan saya abadi kan dlm diari saya ni~ (^.^)

STEP12 dalam memori~


Alhamdulillah, kedatangan mereka tepat pada masanya..
saat hati ini lelah dan hampir  sahaja menjadi robot...ulang alik buat rutin yang sama...
Planner penuh memanjang..cuma saya amat kesali jika niat tidak ditajdid...
Alhamdulillah, kedatangan dua org doktor haibat ni, seolah2 menghentam saya..menampar2 supaya cepat2 bangun dari tidur yang lena....

Banyak sangat yg saya nak share..tp saya cuba simpulkan je la ye~

1. Mula2 dpt pengisian daripada Ustazah Ros..Berkaitan Ukhwah Islamiah...(kitab tulisan Nasih Ulwan)
katanya Ukhwah ni..merupakan satu nikmat suci dan rabbani..
yang hanya boleh dirasai oleh orang2 yang ikhlas..

camne nak dpt Ikhlas tu??? Haruslah punya Iman yang mendalam dan Taqwa...

Ibaratnya: macam kita adaah pengembala kambing. Then kita tengah mengembala kambing-kambing yang sangat banyak. Nak pergi dari satu tempat, ke hujung kota bersama kambing2... Macam mana kita kene pastikan kita dan kambing2 tu selamat sampai ke hujung kota?? Tanpa kambing2 tu seekor pun sesat dan tanpa dia makan mana2 pokok bunga jiran2 kita... *logiknya susah la nk arahkan kambing2 ni kan?? sebab depa bukannya ada akal nk cakap makan pokok bunga jiran tanpa izin tu berdosa~*

macam tu la, halusnya dan susahnya kita nak kawal nafsu kita..macam mana nak kawal??
 Lagi2 la kita ni perempuan yg fitrahnya byk nafsu dan sukakan kechantekan ??? 
Jawapannya hanya dengan MUJAHADAH!!! tiada jalan mudah~

bayangkan kita seorang nak jaga semua kambing2 ni~ 

2. Saya dah ceritakan tentang rahmat Allah yang sangat banyak dan nak jadi kerang yang chantek dan dikenali oleh Allah~ pada post yang lepas...ni kebanyakan nya kata-kata mutiara2 drpd Dr Hafidzah.

3. Being Professional= Ihsan...buat apa2 sungguh2, seolah2 Allah tengah melihat kita. Professional ni bukan setakat isu baju je..Professional bila pakai baju kurung berkasut tutup dengan blazer..bukan2..kalau la sesenang ni, semua org pun bole buat..tapi professional ni dlm semua aspek kehidupan kita..
kalau kita memasak, masak sungguh...kalau kita study, belajar rajen2...kalau kita beribadah, buat khusyuk2...tu la namanya professional~

4. Doctor, we are treating patient! not only the disease. Banyak kita nampak doktor2 sekarang sangat berkira, bila mana bukan tugas dia, dia akan jerit2 panggil nurse untuk buat. Contohnya nak dressing luka patient, or tiba2 patient muntah atas katil... *I hope I`m not one of them*

Ermm...adakah kita setakat merawat penyakit tu je?? dan bukannya merawat pesakit itu??
Konsep ni la yang kita belajar susah payah 6 tahun amek degree, to learn how to treat disease,
but not to treat the patient...
So, doktor2 sekalian..banyak lagi ilmu yg kita x khatam nih~

5. People may not remember what you did for them, but they will remember how you make them FEEL~

6. Jadi medical student ni, kene RAJIN!!!! fight ur lazziness..know that, being lazy is a waste product!!!
**Which is waste product= rubbish, sweat, urine, stool etc...eeeeuuwwwww*

7. bila tak tahu sesuatu, jgn malu untuk bertanya!! Ask Question!! there is no Stupid question, but there is Stupid answers~

8. Bila nak treat pesakit, jangan kira warna kulit, agama, bangsa, bahasa etc.. Treat them all well..not to choose ur patient! Pandang semua makhluk Allah dengan kasih sayang. Hormati semua pesakit sesuai dengan status mereka sebagai manusia, bukannya sekadar sekeping daging.


9. "As a human being, you might not be able to avoid negative feelings & emotions toward someone, But, as MEDICAL DOCTORS, you cannot translate all of these feelings to become negative thought"


10. Family bukan satu bebanan,, tp satu kekuatan dan support~


11. Nape susah2 buat dakwah ni??? Sebab nak besarkan anak2 in a better environment~ *sementelah saya bukannya ada anak2 lg, so saya nk kene buat dakwah ni untuk pastikan adik beradik, keluarga dan kawan2 saya dpt membesar dlm environment yg baik!! InsyaAllah*

12. Menghadapi kelainan. Managing diversity. semua org di sisi kita berlainan sifat...so, keep all the colour and make your life becomes the RAINBOWS... :)

13. When u`re different from the others, think that it is ur strength!!!

14. Org perempuan ni ramai yg Cinderella Complex, suka bergantung kpd org lain dan tunggu je prince charming dtg... Tapi kita jangan jadi macam ni, buktikan yang kita boleh!!


15. Emotion is the window of ur mind!! Kalau anda rasa sedih, sebenarnya bukan hati yang sedih, 
tapi minda yang sedih dan terluah kpd hati..

So, org yang berjiwa besar, bila ada tanggapan2 negative datang je, dia takkan terus feel je, akan interprete dulu perasaan ni dgn akal dan menidakkan mana2 yg negative!

16. Behind a man, not only a woman...But, behind a successful man, there is a SUCCESSFUL WOMAN!!  *so, keep on to be success..not only becoming a typical women!!*


Last and not least....LEADERS is READERS, READER is LEADER...TEACHER is READER. READER is TEACHER... So, keep on READ, READ, READ!!! 

setakat ni je yg mampu saya ringkaskan...sori kalau ada mana2 point yg tak paham~
semoga ilmu yg dpt ni bukan takat dapat, share di sini sahaja..InsyaAllah akan dipanjangkan dgn amalan... Buat pembaca sekaian, thanx 4 reading and doakan saya kuat ye!


ouh bole juga jalan2 di blog kakyuyu dan faezah hasnor...mereka memang penulis tegar~ ;)

t8 care then!!

p/s: Bakal merindui keluarga2 STEP12...
thanx semua yg terlibat...! mabruk alaikum~ mcm mimpi~ 

special thanx to Dr Har and Dr Peed, k fathy, k ulya, k syila, k iman, wawa, naz, yah and lain2...sayang antunna~

When I say STEP, you say HAYBAT!!

bait amru,
11.15 pm
17 jamadil awal 1433H


4 comments:

  1. munsyi.. menarik sgt.. thanks for sharing...
    wish dpt pergi talk macam nie...=)

    ReplyDelete
  2. welcome...
    tu la..kalo nk share..
    byk sgt..huuu...

    seronok sgt dpt pg talk aka daurah ni...
    tp tu la, hope sgt dpt amalkan apa yg terkesan d hati..
    fyfa, t8 care tau!! *rindu*

    ReplyDelete
  3. Salam
    Dear Munsyi

    Memang Hebat

    Sharing is Caring

    Well Done

    Dr Peed

    ReplyDelete
  4. thanx a lot ummi...

    btw, mak saya kirim salam...
    dia kata.."ouh, doktor hafidzah yg ada anak dkt mesir tu ye!!"

    :) *ade rezki kita ketemu lagi~*

    ReplyDelete