Saturday, April 7, 2012

Kerang


Pernah tak pergi tepi pantai, then susuri pantai sambil mata melilau tengok2 kerang2 yg chantek2 dan bermacam2 warna dan bentuk??

Mesti tangan rasa geram  je dan tangan akan gatal2 untuk kutip kerang2 tu kan??
Tapi, kerang jenis apa yang chantek di mata kita dan hasil refleksnya, tangan kita kan kutip???

kalau tanya, majority nya akn jawab, KERANG YANG CHANTEK!!! 

kan??? Eyh ke ade yg tak setuju???

macam tu jugak Diri Kita....adakah kita ni salah satu drpd kerang2 yang chantek tu, 
yg ada nilai nya di mata Allah??

Sejauh mana baiknya amalan kita smpai terpancar menjadi kerang yg sgt chantek tu???

T_____T

kawan2, Allah dah sediakan macam2 rahmat dan nikmat untuk kita...turunnya islam sebagai satu rahmat utk sekelian alam. Adanya Rasulullah sebagai satu rahmat dr Tuhan. Tidakkan kita mengerti??? Belum sampaikan masanya untuk hati kita mengerti?? 

Allah sediakan bumi ni, matahari, bulan bintang utk siapa???
Tanaman2 menghasilkan buah atau sayuran2 utk siapa???
Binatang yang kita sembelih, utk makanan siapa??
Air yang mengalir deras dan suci tu, untuk siapa??
Hujan yang turun, kalau tak untuk menumbuhkan tanaman dan menyejukkan bumi...
untuk apa lagi???
semuanya Allah dan sediakan untuk kita...

Come On la!!!  semua pun tahu, kita ada lagi satu dunia di sebelah sana...
Dunia ni persinggahan je, destinasi sebenar kita di AKHIRAT kelak...
Tapi fakta inilah yang selalu kita lupa....~ Kita senang terleka dgn dunia ni...

Yelah, mana tak best..nak makan je, ade semua jenis makanan.
nak main?? sebut je game apa?? semua benda ada depan mata...DOTA, angry birds, games even smpai games barbie doll pun ada...
nak baju yang chantek2??? wah!!! lagi la bersepah2 fashion kt muka bumi ni...
kalau la saya jalan dari LRT masjid jamek ke SOGO, gaya macam jalan dekat pentas Cat Walk, 
macam2 jenis fesyen jumpa..yg ala-ala Hana Tajima ada, yang ala-ala Siti Nur Haliza ada, Yuna?? Najwa Latiff?? Semua ada la...malah yg ala2 mat rempit pun ada~
Nak rumah?? semua jenis ada..malah silap2 sekali dengan perabot IKEA dah tersedia...

See guys n gurls...dunia ni heaven kan??? Memang heaven.
Tapi saya yakin, mesti dekat Syurga nanti berganda-ganda lagi Heaven!!!!

tak salah Allah bila ciptakan semua ni untuk kita...
TAPI, kita yang salah gunakan nikmat2 ni..bukan kita guna nikmat2 ni untuk beriman kpd Allah dan mentaatinya,
tp sebaliknya pula yang kita amalkan~

So, fikir2 logik la...kalo kita enjoy2 je dekat Dunia ni, kita akan enjoy ke dekat dunia sebelah sana nanti???

It is true that our fate is already recorded, since we birth...ade i`ll reveal slowly by the time...
Yeap, it is true that we cannot chang our date of death....But ONLY ONE THING that WE CAN CHANGE is, WE CAN PLAN THE WAY WE WILL DIE.....

kita bole planning dari sekarang macam mana cara kematian kita nanti...
kita nak mati dlm keadaan baik atau sebaliknya....

FIKIRKAN!! So, mula fikirkan dari sekarang~

macam mana ye?? camne keadaannya waktu kita nak kembali kepada Allah nanti??
Mati sebab eksiden moto masa tgh dating dgn boyfriend??
or masa tgh syoook2 main game of FB??
atau masa tgh tekun study??
atau masa dalam tidur??
atau masa tengah khusyuk bersujud kepada Allah???

wallahua`lam..Saya sendiri tak pasti macam mana kita akan kembali kpd-Nya yang satu..
saya berharap dwngan cara yang terbaik...
InsyaAllah...


Dan macam mana caranya???

Apa lagi, we must back to AL-QURAN...
Back to the basic...

why we are here??
Why Allah made us here??
Just for fun??? (al-mukminun:115)

or ade misi lain??
(al-baqarah: 30)
(az-zariyat:56)

Siapa yang ingat kita pernah berjanji dengan Allah semasa alam roh dulu??
Kita pernah berjanji utk mentauhidkan Allah...

Semua org pun takkan ingat janji ni. melainkan kalau dia refer kepada Al-quran...

dan dalam Al-quran, semuanya dah siap tertulis~ Hanya perlu kita baca, fahami dan hayatinya~
macam mana???
bole je sorang, tp it is better in a group..usrah, bulatan gembira or halaqah etc...

So, siapa yang takde lagi bulatan gembira..Haaa, sila2 la cari sekarang ye!!!

Apa Lagi, Cepat2 la mencari dan Kembali kepada fitrah...
sebab kita tak tahu bila kita kan kembali kpd-Nya~


p/s: STEP HAYBAT was very great!! thanx kepada semua yang hadir dan kepada AJK yg terlibat...
Semoga kehadiran kita dan susah payah kita ni, akan menjadi asbab pemberat mizan kita di akhirat kelak..
Allahumma Ameen  (^.^)
bait amru,
12.29 am

No comments:

Post a Comment