Wednesday, June 6, 2012

Dunia akhir zaman~



Dunia akhir zaman ni~

si A: eyh ko sehat ke?? ape cer skang??
si B: sehat alhamdulillah..makin bahagia~ *smbil senyum lebar*
si A: wah wah, bahagia~ ade ehem2 ke??
si B: err...mesti la dlm hati ad taman..ak ad family, n kwn2 yg syg ak~
si A: alaaa...buat2 x paham pulak..dh berpunya ke??
si B: err..*garu2 kepala*

**pelik..kalo x berpunye x bole bahagia eyh?? Bukan ada Allah sentiasa di Hati??

Bila balek ke sekolah lama~

junior: waah...akk,.makin chantek skrg..mesti best kn dh msuk uni??
senior: alhamdulillah...best la..belajar benda yg kita minat..korg pun, belajar la rajen2...jmpe kt uni nnt ye~
junior: ermm akk,. mesti dh ade ehem2 kn??
senior: eyh xde la..single mingle lg ni~
junior: eleh, bole caye ke..takkan la akk yg hot ni x laku??
senior: errr...*garu2 kepala*

**heran betul, dunia skrg ni kalo xde 'ehem2' tu namanye x laku?? mmg dunia dh terbalik~

**x berpunye tu, bukan maksudnye x laku.. Tapi Allah pelihara..and x smpai masanya lg "prince charming" tu nk dtg~ 

Ustazah cakap, sediakan diri utk ALLAH dulu, ikhlas. tulus. mulus. Then Allah akan bg dunia kpd kita :)


NAFSU, kadang2 kita bangga ade si dia yang kacak bergaya di sebelah..sampai menjadi pujaan ramai. Kadang kita bangga punya Awek yang cun meletup beriringan tangan, sampai semua mata mengerling.
 Bangganya hati kalau semua manusia mengiktirafkn kita adalah pasangan yg secocok sama padan..
Tapi, hakikatnya..Hamba yang takutkan Allah sanggup mengetepikan semuanya kerana takutkan Allah...

takpelah kita terpaksa beralah di dunia, ssb Syurga nya nnt manis sgt..kt sana nk mintak kat Allah kurniakan kita pasangan yang cun n kacak pun bole..Tapi, semua yang best, harganya mahal la kan??

Siapa kata boleh dapat rumah banglo dengan harga rumah setinggan??






"Hakikat hidup, manusia memang berubah..cuma kita la pilih, nak jadi makin jahat or makin baik :)

Anda mampu mengubahnya!! :)


dan, apa2 pun selalu ingat yang...



So?? 

*taknak berubah lg??* :)



p/s: hurmm..entah, mungkin post ni terhasil, sebab dlm mggu ni je, 
byk betul post pasal kawen...
and tgok2 gambar2 kt FB...hurm, ramainya yg berkapel...
dan yg dh tunang pun, gayanya macam dh kawen.. Confius betul...

Ya Allah, semoga Engkau pelihara kami semua daripada fitnah dunia yang penuh pancaroba ini. Ameen  Ya Rabb.. (^.^)



bait amru, 
16 rejab 1433H
2.45 am

6 comments:

  1. Replies
    1. thanx!!

      and thanx to keep reading~
      t8 care selalu. t jmpe lg bila2 ad rezki :)

      Delete
  2. Sangat menarik. Dr IKRAMESIR terus smpai sini. Teruskan berkarya, moga menjadi pengantar ke sorga !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen Ya Rab...thanx sudi belayar mimpi ke sini...
      semoga terus diberi ilham utk menulis~

      anda juga, teruskn berkarya..!

      **teringin nk jd org haibat mcm antum semua~

      Delete
  3. setuju dengan Inche Pemimpi
    terus sebar bahagia
    moga Allah redha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen Ya Rab..

      Moga Allah mudahkan jalan menuju ke jannah~
      dan moga Allah pelihara setiap amalan kita~

      p/s: nasi lemak anda pun sodap jugak! keep it up~

      Delete