Wednesday, March 27, 2013

Kanak-Kanak Itu


Aku menoleh ke hadapan. Sesusuk tubuh kecil itu menggusik perhatianku. Kulihat dia berjalan lambat-lambat, keluar dari sebuah bilik. Paedatric Renal Dialysis Room. Aku membaca papan tanda di pintu.

Aku semakin tertarik melihat tubuh kecil itu. Dia berjalan hinjut-hinjut. Lagak penguin ketika berjalan. Kepalanya terteleng-teleng. Macam gaya orang yang pening." Haish, kot pun jangan la jalan pelik-pelik. Risau aku yang tengok budak ni", kata hati berbisik.

Lama aku mengamatinya. Kulihat kanak-kanak itu seolah-oleh berjalan kepadaku. Daripada saiz badannya, aku agak dia mungkin berumur sekitar 5-6 tahun.

Paedatric Renal Dialysis Room
Tiba-tiba kanak-kanak ini tersenyum. Aku senyum kembali. Tetapi ternyata sangkaanku meleset. Bukan kepada diriku senyuman manis itu. Kerana kepalanya langsung tidak tertoleh kepadaku.

Lalu, seorang doktor perempuan muda menuju ke arah kanak-kanak itu. Mereka berbalas senyuman.  "Mesti dah lama kenal ni", agakku sambil melihat mereka mesra bersembang.

"Mesyi, husy gowwa," (Baiklah, masuk semula ke sana)
" Aiwah dukturah" (baik doktor)

Dan perbualan doktor dan kanak-kanak itu berhenti. Kanak-kanak itu berpaling ke belakang dan melangkah semula masuk ke bilik itu. Aku cepat-cepat mengejar doktor perempuan tadi, perasaan ingin tahu menguasai diri.

" Dukturah, actually what happened to her? I mean what disease underlying her condition now?"

" Ouh, she is now in last stage of chronic renal disease. "

"Ooo. Whay her gait is like that? "

" Because in last stage of renal disease, there is hypocalcaemia and hyperphosphataemia. So, the calcium is transfering from bone to the circulation. In long standing, it will lead to this deformity. You can see that she is walking like ricket's patient"

" Ouh, so that you means that she has bow leg?"

"Yes!"

"Ok, syukran dukturah"

"Afwan"

Dan doktor itu berlalu pergi. Banyak tugasan menanti beliau barangkali.

" Padan la aku nampak budak tu jalan semacam je".

***

Ya Allah, umur 6 tahun dan sekarang dah last stage of renal disease.

MasyaAllah hebatnya budak itu. Mesti hebat orangnya, kanak-kanak yg diuji Allah dengan ujian seberat ini.
 Tanpa mengeluh dan menyalahkan takdir.

Nak dibandingkan dengan aku, alhamdulillah tika umur ini Allah masih meminjamkan kesihatan yang baik. Tiada mana-mana organ yang rosak. Cuma demam sekali sekala sahaja. Itu pun aku kadang-kadang masih mengeluh, dan merasakan kehidupan ini sangat penat dan letih.

Saya rasa cukup letih untuk berhadapan dengan buku-buku, ragam manusia, ragam doktor-doktor, karenah pesakit. Tidak termasuk hujung minggu dengan konferens riand dan sebagainya. Saya cukup stress bila tak dapat berbahasa arab dengan baik ketika mengambil history pesakit. Langguage barrier ni menyebabkan history taking saya tidak lengkap, malah menyusahkan saya untuk men-diagnose penyakit mereka. Kadang-kadang sakitnya simple je, tp disebabkan kelemahan saya, perkara ini terasa sangat susah bagi saya. Ditambah lagi dengan doktor dan professor yang menekan-nekan.

Pernah sampai satu tahap saya ingin drop study medic ni. Sedangkan hanya berbaki setahun lebih sebelum grad. Entah la, ditambah dengan 24 jam yang seperti tidak cukup tangan menanganinya. Kadang-kadang buat saya menangis dalam gembira. Dan pedihnya perasaan ini ibarat ditambah garam bila melihat kawan-kawan lain seronok sahaja dan punya banyak masa lapang untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. Malah ada yang sempat menonton movie, marathon siap! Errk.

Aku tak nafikan kerja dakwah dan tarbiah ini tak pernah habis, dan takkan habis kerana banyak fasad yang perlu dibaiki. Kerehatan seorang daie itu umpama kerugian bagi ummat. Dan aku sangat yakin tempat rehat hanyalah di syurga sana.

Pasti aku tidak akan menyalahkan dakwah dan tarbiah atas kesibukan masa ini. Cuma khilafku yang tak pandai menyusun masa dengan baik.

Sampai aku lupa bahawa, ada lagi manusia yang lagi menderita daripadaku. Budak ini hampir setiap hari terpaksa berperang dengan ubat-ubatan, suntikan, renal dialysis, bau hospital yang menyengat dan mungkin banyak lagi penderitaan yang tidak tersenarai. Tapi beliau masih tabah dan gagah. Ikutkan logik akal, berapa lama lagi hayat beliau mampu bertahan. Jika bernasib baik, mungkin boleh bertahan 5 tahun. Tapi itupun hidup dengan ubat dan dialysis sampai mati. Jalan terbaik hanyalah renal transplantation, tapi pasti memakan belanja yang banyak.

" Untuk terus menjadi orang yang bersyukur, kita kena tengok susahnya orang di bawah kita"


T________T




teringt kata2 ISHAB: org yg bijak adalah orang yang mengolah seni kematiannya..

jom jadi org bijak!

* Oh Allah, Indahnya tarbiah Allah di depan mata ini.
* Moga aku sentiasa menjadi orang yang bersyukur dan memanifestasinya dengan amalan dan bekerja. (Surah Saba: 13)
* Lately banyak dengar khabar kematian. Genap 7 org. Mereka yang Allah panggil bukannya yg tua-tua. malah muda-muda belaka. cuma beza umur setahun daripada saya. Kalau la Allah jemput aku sekarang, cukup ke amalan yg nak dipersembahkan nanti? T_______T

bait SQ,
5.43 am


No comments:

Post a Comment