Friday, May 17, 2013

Syadid




" Eyh, Body Shop dekat tingkat berapa ye dekat City Star tu?
" Tak sure, tapi tak silap aku tingkat 1, dekat-dekat dengan ATM. Kenapa? Ada promotion ke sekarang?"
" Aah, haritu nampak dia tulis buy 1, free 1. Aku berkenan dekat Lip Balm yang perasa kelapa tu"

" Erm, kejap, best ke barang-barang Body Shop?"
" Aah, best. Sebab semua barang- barang dia Natural made"

" Ouh, tapi tak silap aku, Body Shop boikot"
" Erm, aku bukan taknak boikot, tapi kulit aku ni sensitif. Barangan Body Shop je yang sesuai"

******

" Erm, Carrefour tu dekat-dekat rumah kau kan?"
" Aah, dekat Tiba Mall, tingkat satu"

"Ouh okay."
" Tapi.... tak silap aku Carrefour boikot"

" Ouh yeke. Tapi aku nak pergi dekat kedai lain. Landmark dia Carrefour tu"
"..........."

=.=

****

         Situasi-situasi seperti di atas banyak kali berulang dalam diri saya. Saya hanyalah orang biasa-biasa sahaja. Dahulu sensitiviti terhadap barangan boikot ni, seciput cuma. Setakat boikot Mc Donald dan Coca-cola (tu pun sebab air gas tu tak sedap sangat).

Perasaan sensitif untuk memboikot barangan Israel ni mula timbul bila saya membaca satu blog akhawat. 

"Kita sebenarnya sedang menikam saudara kita dari belakang."

Saya tertarik dengan statement itu.

Kita yang mengaku diri kita Daie. Hampir setiap detik waktu kita dihabiskan untuk memikirkan masalah ummah. Setiap hari, jadual kita pack dengan kuliah di Universiti. Pulang sahaja di rumah, terus mengambil buku catatan dan menuju ke usrah/ bulatan gembira. Weekend setiap minggu diisi dengan program-program tarbawi atau daurah yang membasahkan. Program yang membina hati-hati dan jiwa-jiwa murabbi.

Even apabila kita pulang bercuti di Malaysia, kerja-kerja dakwah tetap mengekori. Dalam kita berehat-rehat bersama keluarga, bicara kita membuka minda keluarga akan tanggungjawab kita diciptakan di muka bumi ini. Dalam acara santai bersama-sama kawan baik, juga diselitkan beberapa isu-isu mengenai hal ehwal semasa dan Palestine.

Bahan bacaan kita menjurus kepada buku-buku yang memuhasabah diri dan menambah kefahaman kepentingan berdakwah.

Tapi rupa-rupanya dalam kita sibuk menginfa' kan masa kita untuk dakwah dan ummah, kita sebenarnya menikam saudara kita dengan masih sewenang-wenangnya membeli keropok Chipsy ketika meeting dan usrah. Kita masih lagi meneguk Nescafe ketika stay up study. Kita masih lagi mencari Nestum dan Milo untuk bersarapan pagi. Kita masih lagi ketagih membeli barangan berjenama DIESEL, Lacoste, Nike, dan Body Shop ketika keluar shopping bersama BFF. Kita masih mencari-cari coklat Cadbury, Kraft, Toblerone apabila ingin dihadiahkan kepada ukhti dan anak mutarabbi terchenta. Kita masih membasuh baju dengan sabun pencuci baju jenama P&G. Kita masih membelai kulit muka kita dengan set pencuci muka- pelembab muka Unilever dan P& G.

Kita masih lagi berat untuk meninggalkan jenama-jenama yang sudah sebati itu dalam diri kita.

" Alaa, shampoo Head and Shoulder ni je yang sesuai dengan jenis rambut aku. Pakai jenama lain takut kelemumur nanti. "

" Sabun basuh baju lain tak wangi la. Ariel ni jugak yang Power. "


Hello anda, ya anda lah yang menggelar diri anda Daie, tapi masih berkelakuan seperti di atas,

 Tahu tak secara tak langsung anda menjadi duri dalam daging  kepada saudara-saudara kita di Palestine sana?

Dalam 24 jam kita disibukkan dengan pahala beramal tetapi sebenarnya anda jugalah yang menginfa'kan sen -sen kepada Israel untuk membeli senjata membedil saudara kita di sana.

T________T

********

" Eyh, syadidnya minah ni... Agak-agak la. Bajet betul! "

" Alaa, setakat secawan dua Milo, tak kemana boikot ni"

" Habis kalau semua benda pun nak boikot, sampaikan air mineral pun susah nak beli, kita mati kering la nanti.."


Saya rasa confirm kata-kata tersebut akan di smash kan kepada saya.


Ehem.

Minta maaf jika anda rasa saya terlalu syadid dan poyo. 

Maaf, jika saya pernah membidas percakapan ukhti-ukhti saya apabila mereka memuja-muja jenama2 tersebut.

Maaf jika saya pernah melirik tajam apabila melihat barang-barang boikot ini ditayangkan di hadapan mata saya.

" Eyh, tau tak.....ni boikot?"

Maaf jika ayat ini terlalu kasar bunyinya, yang pernah terkeluar dari mulut saya.

Maaf, maaf dan maaf.

Secara tak langsung saya menjadi syadid kerana saya pernah melihat sendiri kesengsaraan mereka, anak-anak Palestine yang tidak berdosa.

Masih terbayang-bayang lagi muka ceria dalam duka mereka.

Masih terbayang lagi wajah kanak-kanak 5 tahun yang kematian ayahnya.

Mereka tidak punya pilihan.

Bayangkan, suatu hari seseorang mengetuk pintu rumah anda.

Tok..tok..tok..

" Ye siapa tu? ". Anda membuka pintu dengan muka seposen.

" Saya tentera Israel. keluar sekarang, saya nak duduk di rumah awak. Baik awak keluar secara hormat sebelum saya menghalau awak!!", gertak tetamu tidak diundang itu. Di tangan mereka ada pistol.

Apa pilihan kita sekarang? Nyawa ibarat di hujung tanduk.

Mahu melawan? dan anda tahu kesudahan anda. 

Mahu menjerit meminta pertolongan? Rasanya jiran di sebelah rumah anda pun mengalami nasib yang serupa.

Apa lagi pilihan yang anda ada selain mengambil barang-barang peribadi yang penting dan keluar secara hormat dari rumah terchenta itu?

Itu pun jika anda sempat merembat barang- barang berharga. 

Kemudian, bila anda sudah melangkah setapak dua, terdengar suara tentera Israel itu berdehem. Anda memaling memandang mereka.

" Jangan lupa, bayar cukai keselamatan sekali.!" tegas mereka.

** Mesti rasa menyampah sangat dekat tentera Israel ni kan? Dah la halau macam tu, kemudian minta pula duit cukai keselamatan. amboi, mereka fikir mereka siapa?

**** 

Inilah yang dirasai oleh mereka, saudara kita di Palestine sana. Sudahlah rumah mereka, tanah mereka dirampas tanpa belas kasihan. Mereka semua dihalau beramai-ramai daripada tanah air terchenta.

Merata-rata mereka merempat meminta ihsan di kem pelarian.

Dan sekarang mereka tanpa pilihan terpaksa membeli bermacam-macam barangan daripada Israel.

Even sayur-sayuran, buah-buahan, beras, roti dan pelbagai barangan asasi terpaksa berurus niaga dengan Israel.

Kejam sungguh Israel, sudah lah merampas tanah orang, tanpa segan silu mereka meminta orang bergantung kepada mereka.

Dalam sedar tak sedar, sebenarnya sudah 65 tahun peristiwa ini berlaku.

HARI NAKBAH. 15 MAY 1948.




Yusra Yousef, a 77-year-old Palestinian refugee, holds a key she says belongs to a house her family were forced to leave after the establishment of Israel in 1948, as she poses for a photograph ahead of Nakba Day in Qalandiya Refugee Camp near the West Bank city of Ramallah May 13, 2013.

Palestinians will mark "Nakbah" (Catastrophe) on May 15 to commemorate The ethnic cleansing of Arabs in Palestine. 

Lens/Ammar Awad



Apa itu hari Nakbah??

Peristiwa Nakba yang menimpa Palestin 65 tahun yang lalu harus menjadi pengajaran yang penting bagi umat Islam sedunia.Tarikh keramat ini merupakan detik hitam bagi seluruh penduduk asal bumi Palestin, orang Arab dan penduduk dunia Islam secara keseluruhannya.

Tanggal 15 Mei 1948 adalah tarikh bagi penubuhan negara haram Israel di atas bumi Palestin secara rasmi yang didokongi sepenuhnya oleh Amerika Syarikat. Tentera Zionis Israel telah melancarkan pembersihan etnik (Etnic Cleaning), iaitu tige per empat populasi daripada rakyat Palestin dihalau keluar dari kediamannya.

Athur Belfour

Sejarah kejatuhan bumi Palestin ke tangan Yahudi bermula apabila Britain melalui setiausaha Negara Hal Ehwal Luar Negara, Athur Belfour, telah mengeluarkan satu kenyataan bertarikh 2 November 1917 yang menjanjikan masyarakat Yahudi satu tanah airnya di Palestin. Pengistiharaan itu telah digelar sebagai Ominus Declaration (Pengistiharaan Celaka).

Pelbagai cara untuk mendapatkan semula hak-hak rakyat Palestin setelah di"YAHUDI"kan negara mereka oleh rejim zionis.Antaranya ialah melalui perjanjian damai, persidangan, perundingan dan sebagainya tetapi usaha-usaha itu telah dilabel sebagai pengganas oleh Israel dan sekutunya. Mereka cuba menabur label pengganas itu diserata dunia dengan menggunakan segala media agar dapat mengaburi mata masyarakat.

Begitulah sifat keji Yahudi laknutullah. Maka benarlah apa yang direkodkan Al-Quran akan sifat mereka.

Sebagai hasil gerakan Zionis Yahudi ini, sekarang bumi Palestin telah dicerobohi oleh 6 juta orang Yahudi sementara 5 juta rakyat Palestin sendiri menjadi pelarian di sekitar negara-negara di Timur Tengah. Sebanyak 80 kem pelarian kini menampung 1 juta pelarian Palestin di Jordan, Lebanon dan Syria.

Sudah 60 tahun, ummat Islam Palestin hidup di medan peperangan. Mereka berada di tengah–tengah kekejaman penjajah durjana Israel laknatullah. Mereka di tindas dan dizalimi tanpa simpati.Orang–orang tua mereka diusir keluar dari tanahair, lelaki mereka dikelar dan ditembak mati, wanita mereka diperkosa dan dibelah perutnya. Kanak–kanak mereka diletupkan, rumah kediaman mereka dibakar dan kampung halaman mereka dimusnahkan.

Zionis Yahudi mencabul Masjidil Aqsa, meletupkan pejuang–pejuang Islam dan pemimpin mereka biarpun mereka sedang mendirikan solat tanpa senjata. Pemimpin dan ulama’ besar Palestin seperti Syeikh Izzudin Al Qassam, Syeikh Ahmad Yassin, Dr. Abdul Aziz Ar Rantisi dan lain–lain telah menemui syahid dihujung senjata Zionis Yahudi Laknatullah.

Para mujahid dan pemuda–pemuda Islam yang mahu hidup mereka merdeka, ditangkap dan dikurung puluhan tahun lamanya, dalam bilik kurungan yang sempit dan serba gelap. Mereka diperlakukan laksana binatang, bahkan binatang lebih berhati perut berbanding yahudi laknatullah.

Mari kita renungkan angka yang menyedihkan ini. Di saat ini sepertiga kanak-kanak Palestin dinafikan hak pendidikan, kurang dari 14% kanak-kanak Palestin yang dapat menghabiskan persekolahan di sekolah, kurang dari 9% tamat persekolahan diperingkat menengah. Kini 73% rakyat Palestin sedang menganggur.

Manakala jumlah rakyat Palestin yang hanya makan sekali sehari ialah 46%. Seorang doktor terpaksa merawat 1,700 pesakit.

3 juta rakyat Palestin menjadi banduan di penjara terbesar di dunia apabila mereka di kepung oleh tentera Israel di Palestin dengan tembok sepanjang 720 km dan 8-12 meter tinggi. Lebih 11,000 rakyat Palestin dipenjarakan di Israel. Ada yang dipenjara sehingga 30 tahun.

Puluhan lokasi pemeriksaan yang didirikan oleh tentera Israel telah meningkatkan penderitaan rakyat Palestin. Ini termasuk wanita Palestin yang melahirkan anak di stesen pemeriksaan Israel kerana disoalsiat sehingga mereka yang sarat hamil melahirkan anak ditempat pemeriksaan tersebut. Ada juga laporan pesakit dalam ambulan akhirnyanya mati dalam ambulan kerana disekat oleh tentera Israel atas nama pemeriksaan rapi.

Keadaan hidup rakyat Palestin sangat menyedihkan. Ada yang terpaksa hidup dalam kem pelarian yang tiada bekalan air bersih, tiada ubatan, tiada makanan dan sanitasi yang sempurna.

Mereka hidup dalam keadaan yang sangat tertekan dan terus menderita. Sudah puluhan tahun mereka tidak diberi hak untuk pulang ke tanah air Palestin. Sehingga kini 8,250 buah rumah rakyat Palestin dihancurkan dan mereka dihalau keluar dari tanah air mereka sendiri. Sebanyak 18,031 rumah hancur semasekali di Tebing Barat dan Gaza.

Demikian kezaliman dan kekejaman Israel. Tepat seperti yang digamnbarkan dalam Firman Allah S. W.T:

“Nescaya kamu akan dapati , manusia yang sangat tinggi kadar permusuhan mereka terhadap orang – orang yang beriman ialah Yahudi dan orang – orang yang menyengutukan Allah (Musyrikin)” . Al Maaidah : Ayat 82

Pada Julai 2005 , Kesatuan Pekerja Palestin termasuk 170 pertubuhan Palestin yang lain, parti-parti politk dan organisasi-organisasi masyarakat telah menganjurkan boikot global, mengeluarkan semua pelaburan dan sekatan ekonomi ke atas Israel seperti yang pernah dilakukan ke atas Afrika Selatan.

Seruan ini mendapat sokongan masyarakat terutama di Eropah, AS dan Kanada sendiri. Pengguna telah memboikot barangan Israel dan ahli akdemik memboikot universiti-universiti Israel.

Sesungguhnya Palestin bukanlah milik rakyat Palestin sahaja, Baitulmaqdis bukanlah tempat suci mereka sahaja dan Masjid Aqsa bukan milik mereka sahaja tetapi milik kaum Muslimin dari Timur sampai ke Barat. Ia juga milik umat Islam generasi kini dan akan datang hingga hari kiamat.Oleh itu, hak perjuangan untuk membebaskannya dari tangan-tangan kufur adalah perjuangan kita bersama.

Day Of The Catastrophe | 15MAY1948


No more Waiting. Act Now!


** Copy pasta dari FB IKRAMMESIR


# Kita doakan semoga Allah menghancurkan Israel laknatullah. 

Soon, InsyaAllah janji dan pertolongan Alah itu pasti. Allah will do His part.

Now, the question is have we done our part?

Terus mendoakan mereka, teruskan menderma dan terus memboikot barangan Israel.

# Syadid: Tegas, keras.



p/s: Lama dah tak menulis, rasa kekok dan rasanya macam kualiti penulisan sudah kurang bermutu. =.= . Sorry.

p/sss: Selamat hari Murabbi kepada semua yg pernah mendidik saya. Cikgu-cikgu di sekolah, mami ayah di rumah, naqibah-naqibah di mesir dan semua orang yg pernah hadir di sisi hidup saya, indirectly saya banyak belajar dari korang semua.

Tq murabbi Agung, Allah atas semua tarbiah yang Kau hadirkan dalam hidupku.



MHZ,
My Harmonica Zine,
bait SQ,
1.41 am
7 Rejab 1434H

No comments:

Post a Comment