Saturday, September 28, 2013

S.Y.U.K.U.R


S.Y.U.K.U.R


“ Ain, awak sihat ke? How was the exam?”

“ Allah, Fatin. Seriously inilah exam yang paling killer sekali sepanjang saya ambil course medic ni. Bila dah masuk tahun akhir ni, baru saya rasa macam nak drop course ini. Susah sangat”

“ Sabar lah. Dah kita tengah belajar tentang badan manusia, sebaik-baik makhluk ciptaan Allah. Mesti lah payah dan complex sedikit”, Fatin cuba memujuk.

“Erm, betullah. Bila belajar medic ni mengajar saya bersyukur. Bila tengok pesakit, baru saya bersyukur sangat yang kita ni sebenarnya diberi kesihatan yang baik setiap hari. Allah dah kurniakan macam-macam nikmat dekat kita sebenarnya”

"Betul.  Setuju sangat. Setiap kali jumpa pesakit yang terhalang rutin hariannya, yang hanya terbaring di wad. Susah nak makan, buang air pun sampai kena orang lain dukung ke tandas, saya bersyukur sangat Allah masih bagi kita peluang untuk makan, minum, buang air, berjalan, tidur dan buat kehidupan seharian dengan normal, tanpa apa-apa sekatan. Kalau dulu kita selalu gelakkan orang yang kentut, tapi sebenarnya kalau tak dapat kentut, boleh jadi sakit tau"

" Huu, kecil-kecil dulu memang kerja nak menyakat orang sahaja.Apabila sudah besar ni barulah faham nilai nikmat yang Allah dah berikan”.

***

Tet..tet..

One message received.

Open.

“ Ain, jangan lupa tau tugasan awak untuk usrah malam ni. Bagi tazkirah mantap-mantap ya. Akak dah lama tak dengar suara awak. Miss you ukhti”

Message dari naqibah.

“Alamak, macam mana boleh terlupa yang malam ni ada usrah? Alhamdulillah. Mujur petang ni tiada kelas tutorial. Boleh nak bersiap untuk ke usrah.

Dan Ain pun mempercepatkan langkahnya pulang ke rumah.

***

“ Hitunglah. Kadang-kadang kita selalu rasa Allah tak adil dekat kita. Apa yang kita minta, tak semua benda Allah kabulkan. Lagi bertambah sakit hati bila kita tengok kawan sekelas kita belajar santai , tetapi dapat score 4 flat memanjang, sedangkan kita dah belajar teruk siang malam. Tapi sampai sekarang result masih cukup-cukup makan sahaja.

Tapi kita kena selalu ingat, sentiasa ucapkan Alhamdulillah dan syukuri nikmat yang Allah sudah berikan kepada kita. Kerana Allah memberi perkara yang kita perlukan, dan bukannya perkara yang kita mahukan..”

" dan apabila kami berikan nikmat kepada manusia, dia berpaling dan menjauhkan diri (dgn sombong), tetapi apabila ditimpa malapetaka maka dia banyak berdoa" (Fussilat: 51)

Kata-kata Allah ni ada benarnya. Manusia ni kebanyakannya dengan manusia sendiri pun susah hendak berterima kasih..apatah lagi dengan Tuhan? 

Apabila Allah mention ayat ni dalam al-Quran, rasa malu sangat. Terang-terangan yang manusia ni memang macam ni kan? Bila susah. bila nak exam, bila nak kahwin, bila kemalangan, apabila ditimpa bencana, berbuih-buih mulut kita berdoa kepada Allah. Tapi apabila kita tengah senang lenang, al-Quran satu muka surat pun susah kita nak baca.

Sedangkan Allah sentiasa mengurniakan kita oksigen, rezeki, wang, kesihatan yang bagus, keluarga dan ibubapa yang penyayang, rumah sebagai perlindungan, kenderaan untuk memudahkan pergerakan, tetapi kerana kita sudah setiap hari bangun tidur dan melalui rutin harian yang sama, sampaikan kita lali dan lupa yang setiap hari rahmat Allah sentiasa berada di sisi kita.

Kita dapat makan sepinggan nasi sewaktu lunch tadi pun sudah dikira rahmat Allah yang sangat besar. 

Bayangkan ada sahaja orang di sekeliling kita yang tak mampu nak makan sepinggan nasi kerana tiada wang. Atau pun ada yang punya wang, nasi sudah berada di hadapan mata, tetapi tidak dapat menjamahnya kerana sakit gigi atau tidak sihat”

Rezeki budak kecil ini ada makanan untuk dijamah. Hari-hari biasa dia?


Allah hadirkan alam di sekeliling kita untuk kita jadikan mereka guru kita, supaya kita sentiasa mensyukuri semua yang Allah kurniakan kepada kita. Jangan mengeluh walaupun rezeki yang dikurniakan hanya sedikit di mata kita.

Kerana keberkatan itu yang paling utama. 


Cuba kita tadabbur surah ar-Rahman. Mari kita hayati, sebenarnya surah ini sangat halus peringatannya. Pelbagai nikmat syurga yang akan dihidangkan kelak, jika kita menjadi penghuninya.

Buah-buahan yang enak. Sungai mengalir yang lazat airnya. Bersandar atas permaidani yang tebal dan dikelilingi bidadari yang jelita, bermata bundar dan tidak pernah disentuh.

Kemudian diceritakan pula betapa ‘horror’nya neraka. Diberi minuman dari air nanah yang mendidih dan menggelegak.

'Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang Kamu dustakan?" ( Surah Ar-Rahman)

Jika dihitung, sebenarnya ayat ini diulang 31 kali di dalam surah ini. Sebagai peringatan kepada kita,  manusia yang selalu leka ni.

Apa yang Penting?
KEBERKATAN... !

Ain teringat semasa ain jumpa pesakit di wad pagi tadi, pesakit tu tak boleh nak senyum, air liur meleleh di bibir kirinya, pipi jatuh melonyot ke kiri. Selepas Ain ambil history, rupa-rupanya pakcik ni mengalami Bell Palsy, antara salah satu penyebab Facial Nerve Paralysis.

Mula-mula Ain ingatkan pakcik tu sengaja buat muka macam tu, tapi sebenarnya mukanya bukan dibuat-buat. Ain tak boleh baying macam mana tabahnya pakcik tu menghadapi kehidupan seharian dengan penyakit ini. Mesti ramai orang anggap pakcik ni sombong, tak mahu senyum. Sedangkan pakcik ni memang tak boleh nak senyum, walaupun ketika dia gembira.
                                         
Baiklah, setakat ini sahaja tazkirah daripada Ain. Boleh Ain tutup tazkirah ni dengan sepotong ayat al-quran? Daripada surah Ibrahim ayat 7, berbunyi:

"Sekiranya kamu bersyukur, akan Ku tambahi nikmati Ku kepadamu dan jika kamu mengingkari nikmat Ku, sesungguhnya azab Ku amatlah pedih"

Harapnya  tazkirah ringkas dari Ain ini dapat membuka mata hati kita semua, bahawa sebenarnya nikmat Allah ini sangat luas tak terhitung. Dan yang paling tidak terkira adalah nikmat kita menjadi orang Islam, nikmat hidayah ini. Cuba lihat di luar sana, berapa ramai yang mengaku islam, tetapi sayang seribu kali sayang, mereka tidak menyedari istimewanya Islam ini.

Menjadi orang islam ni, senang sahaja mahu mendapat pahala. Buat apa sahaja ada sahaja adab-adabnya. Membaca Al-quran, makan, bersukan, belajar semuanya boleh mendapat pahala jika niatnya betul ikhlas kerana Allah.

Dan tetaplah kita bersyukur selagi mana Allah masih menggerakkan hati kita untuk mencintai kebaikan.” Ain menutup bicaranya kemas.



***

"Ain, akak nak pesan satu perkara. Kalau pun awak rasa course medical ni tak sesuai dengan jiwa awak, tapi ingat tau, kalau lah dengan course ni, setiap hari awak berjumpa pesakit, akan menambahkan lagi syukur awak kepada Allah. Then you should stay strong. Awak kena tetap bertahan tau. Allah sedang merancang yang terbaik untuk awak. Akak yakin, " pesan naqibahnya di akhir pertemuan mereka malam itu.

" Terima kasih akak sebab selalu motivate saya. InsyaAllah saya cuba yang terbaik. Doakan saya. Akak pun All the best dalam study akak"

Dan senyuman manis menguntum di bibir mereka.

P/S: Syukuri nikmat Allah. Alhamdulillah ala kulli hal~


MHZ, 
My Harmonica Zine

TengahStudyLeave,
Final Exam, 22 hari lagi...Doakan saya ye (^.^)v

Sri Saujana, Gombak
10.15pm




No comments:

Post a Comment