Monday, April 13, 2015

Contengan Kehidupan #3 : Jangan ambil risiko!




Edisi Pasca BFG


“ Erm, sebenarnya lama dah ayah nak cakap pasal ni. Dan Alhamdulillah malam ni ada kesempatan”, ayah memulakan bicara semasa dinner.

Aku hanya mengangguk.

‘Alamak, Ayah dah masuk tone serius. Harap-haraplah bukan bercerita tentang jodoh. Tak bersedia nak masuk bab ni lagi’, monologku seorang diri.

“ Ayah dah ceritakan perkara ni dengan Along dan Kak Tiqah. Sekarang turn Angah pulak.” Ayah memulakan mukaddimahnya.

Aku mula memasang telinga. Sambil-sambil itu menyuap laksa kegemaran ke dalam mulut. 

Kelihatan mami buat endah tak endah aja, laksa itu lebih menarik perhatiannya barangkali.

‘Hai, mami.. mami’.. hatiku tergelak kecil.

“ Ayah rasa perkara ni perlu dicakap, kerana Ayah observe, ramai anak muda sekarang ni kurang value ini. So, ayah nak mengingatkan angah. Lagi-lagi, nanti, profession angah sebagai doctor sentiasa memerlukannya”, mukaddimah ayah tak habis lagi.

‘Erm. nampak gaya macam bukan pasal jodoh. Okay, kena take serius ni’ hatiku tak habis-habis bersembang.

Dalam hidup ini, kita kena menjadi orang yang teliti. Jangan suka mengambil risiko!” Okay sampai ke point utama.

“ Apa yang ayah nak maksudkan di sini. Bila angah jadi doctor nanti. Jadilah orang yang cermat. Barulah kerja-kerja doctor nanti lebih teratur. Bila awak menjadi orang yang cermat, takkan ada kes tertinggal kapas ketika pembedahan, terlupa itu, terlupa ini.. indeed, bila awak tak tahu sesuatu, angah cakap je, saya tak tahu. Jangan mengambil risiko dengan bercakap sesuatu yang di luar ilmu kita...

“ Berbeza dengan orang yang suka mengambil risiko.. contohnya seperti football player. Pemain bola ni, especially attacker, bila dia dah di depan pintu gol. Dia kena sepak je. Masuk atau tak, itu rezeki. Sebabnya, kalau dia nak cermat sangat, ambil angle tertentu untuk gol, silap-silap bola itu akan ter passing kepada pihak lawan dan melayang peluang nak score. So, kerjaya football player tu memaksa dia menjadi seorang yang perlu mengambil risiko setiap kali menyepak bola”

“ Contoh mudah yang membezakan 2 jenis manusia ini, sama ada dia jenis yang cermat atau mengambil risiko ialah apabila awak menutup pintu pagar elektronik.

Seorang yang cermat, dia akan menekan butang tutup dan tunggu sehingga pintu tutup sebelum dia berlalu pergi.

Sebaliknya, orang yang mengambil risiko, dia akan menekan butang tutup pintu dan terus berlalu. Dalam hatinya terdetik, selamat dah tu. Tapi dia tak tahu, manalah tahu tiba-tiba pintu itu tersangkut dan sebenarnya tidak tertutup rapat! So, dia dah mengambil risiko terhadap keselamatan diri dan keluarganya.

Inilah yang ayah maksudkan tentang mengambil risiko dan tidak mengambil risiko. In my carrier, I’ve been trained by this. Kerja ayah dulu sebagai juru audit memerlukan ayah menjadi seorang yang sangat teliti. Check satu persatu laporan. Check setiap number, dari baris ke baris. Supaya tiada apa-apa kesilapan yang boleh dipersoalkan. And it develop this character in my life. “

Aku mengangguk. Setuju 200% dengan statement ayah. Dan mata aku sendiri melihat buktinya. 

Betapa Ayah sangat teliti dalam setiap perkara. Contohnya seperti ingin menggantungkan satu frame di dinding. Pada mata saya, frame itu sudah lurus. Tapi di mata ayah, ia masih tak lurus. Dan ayah akan betulkan walau dia hanya senget kurang seinci.

Matanya yang tajam membuatkan dirinya takkan duduk dia jika ada sahaja benda yang tak kena di matanya.

Even bila ayah berjalan di mana-mana, jika dia melihat sampah di kakinya, dia akan tunduk dan membuang sampah itu. Berbeza dengan aku yang hanya akan memandang sahaja sampah itu seolah-olah ia tiada, dengan harapan tiada siapa nampak kelibatnya. Atau berharap akan ada orang lain yang akan membuangnya. Haha

“ So, boleh setakat ini. Angah ada nak tambah apa-apa?”

“ Erm. Setuju semuanya. Perhaps, kalau kita bukan juru audit atau doctor pun, as muslim especially daie, kita memang perlu ada sikap ini. Contohnya bila kita disoal dengan sesuatu yang kita tidak tahu. Kita perlu bercakap, 'Aku tak tahu’. Mana boleh menghentam jawapan. Even Rasulullah pun tidak tahu semua perkara," aku menambah sedikit.

 ***

“ Tapi ayah, honestly, Angah mengaku Angah sukakan medic. Tetapi, angah tak suka kerjaya doctor.” Aku mengeluarkan statement. Berharap supaya Ayah faham dan tidak meletakkan harapan yang terlalu tinggi.

“ Yelah. Sebab angah tak jumpa lagi reason untuk angah mencintai kerjaya doctor tu,” Ayah membalas ringkas. 

'Mudahnya beliau bercakap, yang merasainya aku.' bebel hatiku.

“ Haritu, masa Ayah mukhayyam (camping), Dr M ajarkan kami pakcik-pakcik satu benda sahaja. CPR.

Bayangkan satu slot tu hanya belajar tentang CPR. Kerana, CPR ini sangat penting untuk menyelamatkan nyawa seseorang. Basic life support.

Dr M ni pun dulu, menghadapi dilema yang sama seperti Angah. Hingga sampai suatu hari, dia perlu membuat CPR kepada seorang pesakit. Pesakit tu dah collapse, dan Dr M buat CPR almost 30 minit. (Berganti-ganti juga la dgn org lain).

Bayangkan, buat CPR tu sangat penat, dan dia berusaha sungguh-sungguh. Sehinggakan doktor pakar yang bersamanya meminta dia give up sahaja. 30 minit sudah terlalu lama untuk mencuba.

Tetapi dia tak mahu berhenti. Dia terus membuat CPR tersebut. Dan ditakdirkan Allah, finally pesakit itu bernyawa semula!

Subhanallah. Kalau difikirkan, kalau la Dr M sudah give up awal-awal, mesti pesakit itu sudah di liang kubur. Tetapi kerana tekadnya dan rezeki Allah, Allah ingin memberikan pengajaran yang mahal kepada Dr M. 

Starting from that, Dr M tak pernah give up di dalam medic. Beruntung menjadi seorang doctor ni, Dengan ilmu yang ada pada awak, awak boleh  menyelamatkan nyawa manusia. NYAWA. Bukan benda main-main. Bukan benda yang boleh di jual beli.

If ayah ada kesempatan untuk undurkan masa, of course Ayah akan ambil medic!”, ayah menyambung semangat. Ada sendu di hujung nadanya.

Kelopak mataku bertakung. Tak dapat menyembunyikan sebak di hati.

Terima kasih Allah. Kerana kau hadirkan sebuah cerita yang memberi semangat untuk aku melangkah di dalam bidang yang mencabar ini.

“ Soon, satu hari nanti, Angah akan jumpa kisah angah tersendiri” ayah menambah lembut.

“ InsyaAllah, angah tak dapat nak janji lebih-lebih dengan Ayah. Tapi, Angah berjanji dengan diri sendiri, at least habiskan HO 2 tahun tu. Lepas tu, depends kepada kemampuan diri. Maybe akan stay dlm medic ni, tapi boleh jadi angah akan ambil Master benda yang menyimpang dari medic ni”, balasku di akhir perbualan.

“ Tak apa. At least you finish your HO. Dah dapat license, then you nak sambung apa-apa, up to you." Ayah membalas janjiku.



“ Erm.. InsyaAllah, I’ll try my best. Tapi Ayah… Erm, boleh angah nak HO di Sabah?” innocently aku bertanya.


Terus Ayah menggeleng laju.


"Kalau iya pun,jangan lah jauh sangat.." sambungnya. 



*hampa*




Terus maju jaya semua :)





Take care people, 

MHZ,
13 April 2015
Sri Saujana, Gombak, KL

No comments:

Post a Comment