Friday, November 19, 2010

Allah ni pemurah sgt2 kan??

"kak fizah, camne ye nak pujuk hati??"

"pujuk hati kenape?"

"ermm...down la.. Rase sedey sgt sebab x dpt nak puasa mase hari Arafah hari tu. Allah bagi cuti..x bole solat n puasa"

"ouh..mcm tue ke..camni la..yakin je la ..Allah tahu yg terbaik utk kite. Allah sebaik2 perancang.

Mana kita tahu, sebenarnya Allah tahu niat kite nak puasa tu, then even kite x puasa masa hari arafah tu. Mana tahu kite dapat pahala sama macam org lain yang puasa mase Hari Arafah tu."

"aah..mcm cerita seorg sahabat Nabi..sahabat ni sgt2 berhajat utk mati syahid. tapi akhirnya sahabat trsebut mati atas katil jugak. Yang kagum nye, mayatnya x reput. Cantik n segar mcm mayat org2 yang mati syahid" sambung seorg sahabat.

"oooo...aah jugak..." terpujuk rasanya hati.


" Tahu tak, kalau wanita2 ansar dulu..Mereka tampung amalan2 mereka dgn byk kan istighfar dan sedekah"

dushhh...rase mcm kene tikam je...mcm kene pijak2..nampak sgt before ni jarang je nak sedekah...


teringat perkongsian seorg sahabat.."nanti dekat neraka...banyak sgt org perempuan. kenape ye?? padahal perempuan tue paling senang nak masuk syurga...tapi plg senang jugak nak masuk neraka"


Daripada Anas, Rasulullah bersabda.. "Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang 5 waktu, berpuasa sebulan ramadhan, menjaga kehormatan dan taat kepaa suami , dia akan disuruhi memasuki syurga daripada mana-mana pintu yang disukainya" -Riwayat Ahmad-

wallahua`lam... teringin sgt nak msuk syurga kan?? dari mana2 pintu yg kite nak pulak tue...Allah sgt2 pemurah...lagi2 dkt perempuan..mcm senang je nak msuk syurga..buat solat 5 waktu, puasa, jage kehormatan n taat suami..(oopss...xde suami lg takat ni)..


p/s: jom bykkan sedekah..pahala tue bole mengalir dkt kite..even bile kita dah meninggal dunia nanti..saham tue utk diri sendiri. xde siapa pun rugi...Subhanallah..


(^.^)
bait anfaal
7.08 am

No comments:

Post a Comment