Monday, November 8, 2010

Mr and Mrs Schistosoma

Sape Mr and Mrs schistosoma tue??

Haa..kalau nak tahu…tue name satu species parasit..atau nak sng kenal…satu family cacing…
Parasit ni sgt famous dkt Egypt..sbb kat sini ade Sungai Nil..yang merupakan habitat cacing ni…Dan major penduduk dkt mesir ni ramai yang suffer penyakit yang cacing ni bawak.name penyakit tue Bilharziasis..

Soo..hati2…

Schistosoma ni..ade byk jenis…tp generally…adult schistosoma ade separate sexes..makne nye ade yang female and ade yg male…(sbb ade cacing lain yang dlm badan die ade dua2 female n male reproductive organs)..

Male schistosoma , badan nye silinder dan leper. Then die akn melipat dua (mcm kite lipat kertas memanjang)..haa…tengah2 lekuk tue namenye gynaephoric canal. Fungsinya supaya female schistosoma akn duduk dkt situ dan mereka bersama2 bergerak dlm darah manusia. and plus.he have strong oral sucker that use for fixation during movement.

Yang female pulak..badan die halus dan panjang and ade female reproductive organ mcm biase. Start dari ovary-oviduct-ootype-uterus. Female schistosoma akn duduk dkt gynaephoroc canal, and move together with the male along the blood vessels. Especially blood vein sebab blood flow
dekat situ slow. Then, both of them akn gerak smpai la ke vessels yang sgt kecik dan male x muat nak lalu.Then yang female akn sambung journey sebab die lagi kurus dari male tue, die akn masuk dlm capillary yang kecik smpai dkt tmpat yang die x bole nak masuk lg dah. Dekat situ die akn start menetas telur die. telur die ade pin yang boleh fixwell dkt wall of blood capillary.so, bile mak die nak cucuk telur die kat wall of blood capillary.sgt sakit la.mcm kite cucuk pin dkt jari!!(x boleh bayang camne)..




ni female n male schistosoma

ni bile both of them in couple




Then telur tue akn keluar dari badan kite bile tuan punya badan buang air kecik. At the end of micturation, akn berlaku pendarahan disebabkan oleh telur tue yang ade pin tue penetrate wall of urinary bladder.So, kalo sape2 ade darah dlm air kencing.hati2. better jumpa doktor.

then nak dipendekkan cerita.telur tadi akn mature n mcm mane die nak infect org lain??? Ialah dengan menembusi tapak kaki mase org jln atas tanah bile x pakai selipar...


teringat mase kecik2 dulu mak selalu marah..jgn lari2 kat tanah x pakai selipar,nanti cacing masuk..mase kecik2 dulu, x penah percaya mende ni.Yela..ikut logik akal pon.takkan la cacing yang besar tue bole tembus dkt kaki kite.tapi bile dah belaja skang ni...its TRUE..bukan cacing yang masuk,tapi telur die yang kecik tue yang masuk...n bile telur dah msuk dalam badan,bile die matured.jadi la adult kan??nauzubillah...


ok...sooo...sila amek pengajaran.jage kesihatan baik2. rajin2 jumpe doktor kalo ade sakit ape2, even pening or batuk2.sebab nye mane tahu dari benda kecik2 tue la kang melarat jadi penyakit yang teruk2.nauzubillah min zalik...


p/s:x tahu kenapa bole tulis pasal cacing ni. Maybe sebab aku rase couple cacing ni sweet kot.
macam mane yang lelaki n female tue.ikut je sunnatullah.msuk dlm bdn manusia even diorg tue parasit. n bole pulak yang lelaki tue dgn penuh t`jwb, carry yg p`puan tue kt bdn die n move same2 dlm darah manusia.kalau la semua manusia pun b`tanggungjawab n berkasih-sayang,mesti aman dunia ni kan?? huuu....





ok,nak tdo..selamat malam....





=)

2 comments:

  1. shen,takutnye...
    leh mati ke lau dia msuk dlm bdn??

    ReplyDelete
  2. huu..it depends on badan masing2 la..n immunity seseorg..
    biase x la mati on the spot..tp akan bawak complication lain la.contohnya mcm dysentery( ade blood dlm stool), abdominal pain, fever, muntah darah, cancer, renal failure n mcm2 lagi la...

    cuak gak ak bile belajar psl cacing ni..lagi2 bole berjangkit kalo termakan ikan talapia yg dah terinfect and x masak betul2..huu...mintak dijauhkan..

    ReplyDelete