Thursday, June 16, 2011

Bulan


salam alaik~ (^.^)

alla kulli hal, alhamdulillah 3x...

dpt lagi menulis arini (even terlanggar janji dgn diri sendiri utk tak on9 n menghapdate blog 2 hari ni)

alamak..nampaknye kene buat janji bru lps ni~ sori diri sendiri! huu

Haaa..nak tanye..siapa perasan smlm ade gerhana bulan??? (tak yah la nak angkat2 tangan, tu budak2 je buat.hehe)

ecee..takde la...gurau je~

urm..utk sape2 yg x tahu, smlm sekitar waktu 8.30 mlm waktu mesir, alhamdulillah berlaku satu fenomena alam..Gerhana Bulan...

dan aku dapat peluang utk tgok Gerhana Bulan ni...

chantek!!! Subhanallah....(first time kot dpt tgok real.dgn pengahayatan~) huu

time pukul 8.40 mlm camtu, die tengah separuh lagi.camni la lebih kurang~


dan Bulan, Bintang, Matahari tu pun salah satu daripada sebaik2 ciptaan Allah..Maha Suci Allah...

cuba byg..benda simple pun..kalau la takde matahari??

errr...camne kita nk idup kan?? malam selama-lamanya..
pokok2 pun tak dpt buat fotosintesis..takde oksigen..
mcm tu, kita pun mati la kan kalo xde oksigen??

kalau la malam je selama-lamanye..alamatnye..mmg kita semua hibernate la manjang~
photophobia...tak pun hidup dgn lampu2 buatan semata2~

errmm....bosan nyer idup...


tapi kalau la bulan takde...siang je manjang??

erkk!!! camtu kene keje je la lama2...puasa tak buka2 la kan?? sbb xde malam..huuu


"Allah menggantikan malam dan siang. Sungguh pada yang demikian itu, pasti terdapat pengajaran bagi orang-orang yang mempunyai penglihatan yang tajam..(An-Nur: 44)"


" dan di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ialah tidurmu pada waktu malam dan siang hari dan usahamu mencari sebagian dari kurnia-Nya. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mendengarkan.(A-Rum: 23)"

dan nak dijadikan cerita...
petang semalam aku pergi kelas mengaji...dlm kelas tu ustazah dan kawan2 semangat dok cerita pasal satu solat sunat ni..tapi mereka bersembang kencang dlm bahasa arab ammiah..(bahasa arab pasar la..)

haila..mane la aku nak paham kaw-kaw...cakap pun laju2 je...huu..

sampai tibe2 ustazah faham kot kitorg dh buat muka pelik...dia cakap slow2 dgn bahasa arab fusha..

"kami tgh cakap pasal solat sunat khusuf (gerhana)..malam ni..akan buat serentak di kebanyakan masjid di Mesir.."

"ouh..malam ni?? pukul berapa??"

"8.30 mlm macam tu..awak tak tahu ke??"

aku dan najla geleng2...haila~

ustazah senyum dan cakap..."kat Mesir kami selalu buat..."

then aku balek umah mlm tu...cerita dekat housemate..dan dgn semangat kak N ajak kami semua..."Jom2..solat kat masjid nak???"

pandang-pandang orang lain...senyum je..Jom la!!

************************************************************************

Pengalaman hidup dekat bumi kinanah ni..byk mengajar aku tentang erti kehidupan...
biarlah semua org pun cakap...

"errr..ape je ade kat Mesir?? padang pasir??"

atau lebih hebat lagi...

"err..ko boleh hidup ke kat sana?? makan roti manjang?? berdebu-debu.banyak sampah pulak tu..."

haha..Tapi di sebalik debu2 Mesir ni...baaaanyak permata yg boleh dicari...
(welll..utk org 2 yg benar2 sayangkan Mesir la kot je yg rasa..)

dah nama pun PERMATA..memang la kene cari..tipu la kalau die datang bergolek2 kan??

And aku suka perasaan solat dekat masjid2 kat sini..BEST n TENANG..
betul2 terasa kekuatan saf-saf jundi islam tu...(bergegar masjid bila semua makmum ameenkan al-fatihah)

masa imam baca ayat-ayat Al-Quran..even suara tak la sedap mana pun..tapi penuh penghayatan..
dan rasa macam nak menangis je..bila2 sampai kepada ayat2 peringatan~ Allah!

susah nak ungkap dengan kata-kata kot~ (bila fikir-fikir balek, aku tak penah terfikir pun utk tercampak dekat bumi ni dulu-dulu)

errmm...rasa rindu pulak dekat bulan Ramadhan...rindukan suasana tu..

"Ya Allah, panjangkanlah umur ku...supaya dapat ku bertemu bulan RamadhanMu yang Mulia itu..ameen"


"Allahumma bariklana fi rajab, wa sya`ban..wa ballighna ramadhan.."


p/s: doakan.paper Microb tinggal beberapa hari je. juga utk semua kakak2, kawan2, adek2 sayang..bitaufik wannajah...semoga kita semua naik tahun insyaAllah..MUMTAZ sekali..biiznillah (^.^)


6.20 pm
16 june 2011,
14 rejab 1432

No comments:

Post a Comment