Saturday, July 7, 2012

Sebelum Balik


Alhamdulillah.Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Segala puji untuk Allah.

untuk semua yang bernama kehidupan ini. Alhamdulillah.

Tanggal 3 july lepas, akhirnya kami tahun 4 dah boleh angkat bendera Merdeka.
tak aci sungguh, dah lah kami yang start xm dulu, tapi tup tup abes yang paling lewat jugak.
Takpe2, kami yakin yang senior memang kene banyak mengalah dengan junior. Ececece..

Tapi apa2 pun, untuk akhawat2 dan sahabat2 yang masih berjuang, teruskan perjuangan.
Percayalah, natijah dan keputusan xm kita ni Allah dah tetapkan, sejak azali lagi,
cuma Allah nak tengok usaha kita je skrg. So, jangan culas, usaha rerajin and selagi mana mampu.

*******************************************
Petang tu kami berkonferens riang.
Gumbiranya dapat tengok semangat2 baru. Ya Allah, semoga Engkau thabatkan hati kami.
dan memiilih kami untuk memegang mandat sebagai Daie..pewaris dakwah Ar rasul..Ameen.

DF
-Dakwah fardhiah. ataupun berkawan kerana Allah, dan sampai ke Surga.

hurm. Tak semudah bicara. Nak DF orang yang kita sayang,
Alahai, lagi la pancaroba.
Lagi2 la kawan2 yang dulu sesama huha-huha.
yang dulu sesama shopping tak ingat dunia.
yang dulu sesama Fly dan bawak henfon masa sekolah.
yang dulu sesama mengusha mamat2 hensem dan awek2 lawa.
yang dulu sesama bergossip dan bercerita.

Tapi, sekarang bila kita nak cakap bab Islam sikit,
"eheh, alahai..macam la aku tak kenal ko dulu"

T________________T

Ya Allah, kurniakan lah kekuatan...

*********************************************************************
Jumaat datang lagi.
Sedar tak sedar. Eyh dah jumaat. Petang2 baru kalut nak baca Surah Al-Kahfi.
Lepas tu pengsan sekejap, dek sebab penat kemas dapur.
Bila bangun je, kemas2 beg baju pulak. Then kemas buku sekolah.
Saje la letak elok-elok buku-buku sekolah atas rak buku, supaya nanti boleh baca sekali lagi.
eyh ye ke?

Err...

Tadi Sheikh Ust Farid cakap..
Betapa ramai orang yang memegang Ijazah Sarjana, tapi tidak Sarjana dengan ilmunya.

Bertanya kepada seorang ustaz,

"Agak2 berapa percent dari ilmu anta yang anta masih ingat lagi sekarang ni?"

"Entah la, agak-agak 10 % kot"


errr...errr..


Kalau aku diajukan soalan tu, ermm, ade sesiapa yang boleh jawab kan?
*Terasa macam ade batu besar tengah himpap kepala..*


T_________________T

Ibrah yang dapat, Kita kene menjadi ahli dengan ilmu kita. Kalau dah belajar tu, belajar tinggi-tinggi.
Biar dapat jadi Pakar. Baru la banyak perubahan kepada Islam yang boleh kita bawak.

dan kene luaskan ilmu pengetahuan. Bukan kita tahu ilmu yang kita belajar je,
kena tahu ilmu lain jugak. Ilmu sejarah, ekonomi., politik, isu semasa, pengetahuan am dan lain2.

Baru la kita ni ada nilai tambah.

************************************************************** 
Nak share satu tazkirah ringkas...

ANTARA GOLONGAN2 YANG SENTIASA DIDOAKAN OLEH PARA MALAIKAT...



  1. Orang yang BERSUCI sebelum tidur. Iaitu mengambil Wudhu sebelum tido.
 hurmm..alang2 dah pg gosok gigi sebelum tido, so ape salahnya kalau kita ambil wudhu` sekali. Dapat jadikan tidur tu sebagai Ibadah, dan bukan sekadar pelepas lelah.

2. Orang yang menunggu solat berjemaah.

Means, orang ni bila azan je, beliau terus ambil wudhu` dan duduk di tikar sembahyang sambil menunggu kawan2 lain untuk bersama2 berjemaah. Subhanallah, sepanjang duduk itulah, malaikat akan mendoakan kesejahteraan beliau.

3. Orang yang berada di saf hadapan solat berjemaah.

4 Orang yang menyambung Saf pada solat jemaah.

kenapa kene luruskan sof? Sebabnya supaya Allah akan luruskan hati-hati kita. Allahuakbar!

5. Orang yang mengaminkan bacaan Al-Fatihah imam, serentak dengan Ameen para Malaikat.

6. Orang yang duduk di tempat solatnya, selepas selesai Solat fardu.

Orang ni, selagi dia di tempat duduknya, Malaikat akan mendoakan beliau. So, lepas abes solat, banyak2 kan lah istighfar dan berzikir. Jangan lepas solat je, terus angkat punggung dan bersurai. Kadang-kadang dating lama-lama sikit dengan Allah kan sweet?? Takkan asyik nak dating dengan manusia je??

7. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan saudaranya.
(nescaya, malaikat akan mengaminkan doa itu dan mendoakan perkara yang sama kepada beliau)

8. Orang yang menginfa` kan hartanya fi sabilillah.

9. Orang yang makan sahur.

So, jangan pandang remeh sahur ni. Bukan susah pun, bangun awal sikit je. Makan. pastu boleh Qiam sikit.
Then solat la Subuh. Mengantuk?? Haaa..dan tahu esoknya nak bangun sahur, tidur la awal sikit malam tu :)

10. Orang yang solat berjemaah, Solat Subuh dan Asar.

kenapa Subuh dan Asar? Kerana logiknya dua waktu ni sangat susah untuk berjemaah, sebab subuh ngantuk sangat, dan Asar tu time peak hour, lagi2 time keluar office dan semua orang pun tak sabar nak balik rumah sebelum jem. Semua pun dah berebut2 nk masuk LRT sebelum dia sendat.

Dan waktu ini adalah waktu pertukaran shift antara Malaikat yang menjaga kita, Malaikat Siang dan Malaikat Malam.

Allah bertanya kepada malaikatnya,
"Bagaimanakah keadaan hamba-Ku??" dan Malaikat menjawab " Aku meninggalkannya dalam keadaan bersolat dan aku datang kepadanya dalam keadaan bersolat"

Subhanallah~

11. Orang yang menziarahi orang yang sakit.

12. Orang yang menemani sahabatnya dalam keperluannya. (boleh baca lebih lanjut di sini )



So, jom jom..Rebutlah. Jadilah mereka yang sentiasa didoakan Malaikat. Malaikat akan mendoakan kesejahteraan kita dunia akhirat dan meminta supaya Allah mengampunkan dosa-dosa kita, Walaweyh..

Malaikot kot yang doakan. Takkan takmo?? *rugi laa...*

ok la, beransur dulu.. nak pergi siap-siap. Bakal pulang ke tanah air terchenta tak lama lagi. Mungkin ini post last sebelum terbang. Mungkin, barangkali.


p/s: Cuti ni banyak nya undangan walimah. Buat yang tak announce lagi, cepat2..weekend2 sangat limited. Itu pun macam dah penuh je dgn undangan. huu.. Mabruk untuk semua. Barakallahulakuma~

errr...dekat mana taiyyibin saya ni? huuu...


lots of love,
Musyirah Hanan Zulkarnain,
7.50pm
Bait amru, Rabaah, Nasr City, Cairo


1 comment:

  1. musyi musyi
    ti ti undesko ti ti

    from dokte mai

    ReplyDelete