Wednesday, June 12, 2013

GMJ 2013



GMJ 2013
7 June 2013


" Enti, ada orang tanya. Program ni nama Global March to Jerusalem, tapi kenapa buat bulan Jun. Bukannya bulan March?

" Eyh, March tu bukan bulan Mac la, March tu kawad. "

" Ouh, marching ke ~ ok2..patut la pelik kenapa buat bulan jun. "

=.=

***

Sekitar GMJ 2013. Pertama kali berjaya dilangsungkan di Kaherah, Mesir. Cubaan tahun lepas tidak diluluskan oleh kerajaan Mesir. Alhamdulillah Allah mudahkan urusan untuk tahun ini.

Personally, sangat excited nak join program ni, join sekali dengan egyptian. 
Subhanallah, semangat mereka tak dapat nak lawan. 
Lagi-lagi bila mereka melaungkan kata-kata semangat, rasa bergegar bumi yang dipijak.

Disebabkan bahasa arab aku yang tak best sangat, maka aku hanya mengikut-ngikut sahaja laungan itu, hinggalah satu ayat-ayat yang betul-betul menusuk kalbu.

" خيبر- خيبر يا يهود, جيش محمد سوف يعود " 

"Khaibar-Khaibar, wahai orang-orang Yahudi, tentera Muhammad akan kembali"

Khaibar- merujuk kepada perang Khaibar (Perang Khandak) di mana Tentera muslimin berperang dengan orang Yahudi Bani Quraizah.

Pergghh!! Rasa macam satu kuasa elektrik menjalar memberikan semangat.

Selain itu, marching ni juga disertai oleh semua lapisan masyarakat, dari yang tua bertongkat sampai yang muda kanak-kanak 1 tahun yang didukung oleh ibu atau bapa masing-masing.

terharu sangat melihat semangat mereka. Aku yang muda ni baru je nak mengadu letih, terus rasa teruja nak sambung berjalan dari Masjid Rabiatul Adawiyah ke Stadium Kaherah.

Dan di Stadium Kaherah, kami dihidangkan dengan beberapa ucapan taujihat embakar semangat daripada beberapa wakil. Dan disertai dengan persembahan lagu jihad dari seorang artis tempatan.

Yang betul-betul mengagumkan aku, waktu itu sudah menunjukkan jam 3.30 petang. Beberapa minit sahaja lagi akan masuk waktu azan. Tup-tup nyanyian lagu beliau tamat, waktu azan masuk.

Tanpa berlengah, artis tersebut terus melaungkan azan Asar di situ. Di atas pentas persembahan beliau.
Pergh, tadi artis, sekelip mata sahaja sudah menjadi bilal. 

Subhanallah!! Waktu solat tidak diperlekehkan.

Okay, lets Picture talk more~

Muka excited lepas selamat sampai di Stadium Kaherah

Makcik yang bertongkat tu tengah di interview.

Us

bersama bendera Palestin 5 meter , dari akhawat Alexandria






" poyo la korang semua ni..

konon ikut marching la bagai.

ingat palestin akan terbebas ke macam tu?"


by the way, kami memang poyo.

poyo mengejar kebaikan.
menyokong palestin dari semua sudut.
pembebasan palestin itu kerja ALLAH.
kami hanya berusaha mana yang boleh.
sekurang-kurangnya kami buat sesuatu.
anda buat ape?
condemn orang sahaja?"


~ copy from FB seorang ukhti.

" Moga setiap titik peluh yang mengalir dapat menghapuskan dosa-dosa kami kerana lalai mendoakan kalian, 
Palestine dan Syria.

Moga Allah satukan hati-hati kita semua muslimin.

Ukhti A: Bezanya sambutan GMJ dekat Malaysia dengan dekat Mesir ni. Dekat Mesir banyak ucapan taujihat. Tapi dekat Malaysia banyak hiburan

Ukhti B: Aah la. Ada flashmob jugak.

Aku hanya tersenyum. Setiap tempat ada kelainan masing-masing.

Okay, 
Keep on praying for them.
Keep on boycotting ISRAEL Stuff.
even sekecik-kecik benda, even hanya memboikot air mineral Dasani(jenama under Coca-cola) tu.

Ini mujahadah kecil kita. Moga Allah redha. 

Mari menonton VIDEO GMJ di SINI dan 

tengok video OSEM di SINI.

Soon, We will pray in Masjidil Aqsa, InsyaAllah.

p/s: 27 days to go. Allahumma balighna Ramadhan.



MHZ, 
My Harmonica Zine

bait SQ,
11.16 pm

2 comments:

  1. Subhanallah shen, semangatnya kt sana.. Moga Allah nilai usaha kecil kita ini sbg ibadah kepadaNya dan seterusnya memakmurkan dan membebaskan tanah2 y dijajah Yahudi keseluruhannya.. amin..

    ReplyDelete
  2. Ameen ya Rab. InsyaAllah soon. keep on praying :)

    Jom la datang sini. hehe~

    ReplyDelete