Thursday, June 27, 2013

Mesir Hari Ini

Bismillahirrahmanirahim..

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar iman dan amal semua?



Today, just nak share something. Sekarang ni kecoh di Mesir pasal Perhimpunan 30 June (Tamarrud). Khabarnya akan dibuat besar-besaran, bersempena setahun sudah Dr Morsy memerintah Mesir.

Basically, perhimpunan ini dianjurkan oleh golongan anti-Morsy. Mereka bising dan claim yang Morsy tak buat apa-apa perubahan pun kepada Mesir ni. Mereka menuntut Morsy melepaskan kerusi Presidennya.

***

Saya duduk bersebelahan dia di dalam tremco. Seorang warganegara Nigeria, seorang yang prihatin dan boleh bercakap english dgn sangat fluent. Tiba-tiba...

" Please, call that guy.." Panggil wanita itu kepada seorang pakcik Arab di hadapannya. Kalut sungguh wanita itu.

" Ask that guy to take that Ipad, if fall on the ground", pinta beliau kpd lelaki itu, sambil jarinya menunjuk ke arah sebuah Ipad yang terdampar di atas jalan raya.

Segera lelaki itu mengambilnya, menyelamatkan Ipad tersebut dari digilis kereta yang laju.

" Bita'atik?" ( Kau punya ke?) Lelaki arab itu menghulurkan Ipad itu kepada wanita nigeria di sebelah saya.

" No. The baby play with it and it fall from a car that pass through this road", bersungguh wanita itu menerangkan situasi sebenar.

" Give that Ipad to the police there. Maybe the owner will return back here", sambung beliau lagi.

Tiba-tiba suasana gamat dengan ketawa. Aku terpingga-pingga. Dia pun sama.

" Why? just give the police. Kholas! (Settle)" Wanita itu menambah. Mungkin pelik mendengar gelak tawa sebentar tadi.

" Here is egypt. No one will be trusted. If you give to the police, the police will take it" sampuk seorang penumpang lain di dalam tremco itu.

Tersentak! Ouh, Okay. Baru aku paham.

Haila, mesir oh mesir. Bila la mentality rakyat mahu berubah??

Bila semua orang tak boleh dipercayai, termasuk polis yang sepatutnya menjaga keselamatan rakyat pun tidak jujur. Then memang la kehidupan kita tak selamat.

Tapi yang akan disalahkan kemudiannya adalah Pemerintah. Kesian la Dr Morsy menerima tohmahan bagai~


"dah dekat setahun mursi jd presiden,xde perubahan apa2 pun. cuba ko tengok sampah2 kat cairo ni pun dia x pandai urus!"

bebel seorang ammu driver teksi sambil membuang puntung rokok dan plastik ke luar tingkap.

susah nak ubah mentaliti orang2 macam ni =.='


-dari Fb seorang Ukhti-

Hari ni traffic light berhadapan jambatan universiti, yg baru berfungsi lebih kurg 3 hari lepas, kembali tidak berfungsi.
Hari pertama tanpa polis trafik mengawal seperti biasa. Betapa 'tak biasa' nya rkyt mesir dengan traffic light, bila kedua2 arah berebut nak jalan juga, sambil marah2 "lampu hijau ya 'am, xnmpk ke!"
Hari seterusnya, better.
Hari ketiga, polis trafik kembali wujud.

Dengan traffic light pun kucar-kacir, xkan nak expect Dr Mursi islah negara within less than one year?? 

Wake up egyptian. You dont need 30 June. You need patient.


- juga dari post FB seorang ukhti-


Haha. Aku rasa nak gelak. Kelakar la mereka ini.

Bila jadi macam ni, presiden jugak yang disalahkan. Sedangkan mereka tu sendiri yang tak berubah.

Bayangkan nak membetulkan kerosakan dan fasad yang sudah bertahun-tahun mendarah daging dalam diri rakyat Mesir bukannya boleh berubah sehari dua. Perlukan bertahun-bertahun, malah mungkin berabad.

Persoalannya adalah, mentaliti rakyat yang perlu berubah. Bukannya mereka perlu buat lagi rusuhan, paksa Morsy letakkan jawatan, kemudian ganti dengan calon pilihan mereka (yang mungkin sebenarnya lagi jahat dari Husni Mubarak) . Dan masalah akan selesai?

Its really funny!

Come on! Bagi la Morsy peluang. Dan sama-sama bantu mereka. Bukannya biarkan dia buat kerja seorang. Fasad yang sudah diternak beberapa dekad, masakan boleh diubah sekelip mata?

Itu namanya sihir atau magic!

Haish, saya geram betul dengan manusia bermentaliti sebegini.

At least tunggu 3 tahun lagi, dan mengundi baik-baik semasa pilihan raya akan datang.

Dr Morsy kata dia takkan melepaskan jawatannya, kerana dia tahu mungkin akan jadi lagi teruk bila orang baru yang naik.

" Aku takkan meletakkan jawatan biarpun aku terbunuh!" - Dr Morsy.

So, readers. Doakan kesejahteraan Mesir. Moga Mesir kembali aman dan dapat menjadi negara Islam yang haibat seperti suatu masa dahulu.

Doakan yang terbaik.. Ameen :)

Dan doakan juga 30 june ni tak jadi macam 25 januari dulu. Putus bekalan elektrik, komunikasi, makanan mahal , keselamatan terancam semua, kekecohan dibuat-buat di merata tempat. Nauzubillah min zalik.

Tak dapat nak jangka apa akan jadi selepas 30 june nanti. Harapnya yang baik-baik aja, InsyaAllah.

Embassy Malaysia pun larang kami mendekati kawasan perhimpunan dan tak dibenarkan keluar rumah pada hari kejadian.

Saya pun sepatutnya ada end round exam 2 julai. Tapi professor takut akan jadi apa-apa. So, mereka awalkan exam kepada esok. So funny. Short notice sehari!

Doakan kami. At least tak dapat jawab baik-baik esok, boleh hentam dengan baik. hehe~

Okay, moga masing-masing sibuk menyiapkan bekalan sebelum masuk kepada Ramadhan. Moga semua dah mula warm-up, supaya masuk sahaja ramadhan nanti, sudah boleh terus memecut.

May Allah bless you all, here and hereafter~

(^.^)v


MHZ,
My Harmonica Zine

27 June 2013,
bait SQ,
7.28pm



1 comment:

  1. So true, they need to give MOrsi more time. At least wait sampai pilihan raya akan datang

    ReplyDelete