Thursday, December 2, 2010

Surat Chenta

Harap semua dalam rahmat Ilahi...Ok, kali ni nak share sikit..satu kata2 daripada Surat Chenta dari Allah...


"Tidakkah engkau (Muhammad) tahu bahawa kepada Allah lah bertasbih apa yang di langit dan di bumi, dan juga burung yang mengembangkan sayapnya. Masing-masing sungguh telah mengetahui(cara) berdoa dan bertasbih. Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.( An-Nur:41)"

ermm...ade ape2 tak yang menarik?? (^.^)

Seriously, mase first time bace ayat ni, rase ayat ni sweet sangat. n kata-kata Allah tue sgt menenangkan hati. Cuba tengok ayat tue balik, bayangkan lah..semua makhluk kat muka bumi ni pun bertasbih kpd Allah..even burung yang kite nampak terbang2 tue..actually, dgn mengepak sayap tu, tu la cara burung2 bertasbih, lembu pun bertasbih dengan makan rumput..even keldai pun..dengan membunyikan"ooooiinnnkk2''..haa..tue cara mereka bertasbih kpd Allah...almost setiap masa mereka bertasbih..cume kite je la x penah tau mereka tgh bertasbih...


tapi kita manusia?? Camne eyh kite bertasbih?? ermm..and setiap masa ke??
kite kalau tgh jalan kaki tue..x pun tgh driving...ape yg kite sembang?? gosip2 artis la..ngumpat kawan2..ade kawan baru bukak tudung, ada lagi kawan ade tue baru clash..bukan nye nak zikir2 ke...Tapi kite igt Allah bile nak solat je...n ade la sikit zikir2 bile dah abes solat..x pun malam khamis bile ade bace Yassin ramai2...
then bile lagi?? bile bulan ramadhan..time semua org pon jadi baik..tapi bila hari2 biase??? huu...
Ok. cube fikir2 kan balek yee...


Kite selalu rasa...kite dah cukup baik kan..cukuplah solat 5 waktu, puasa bulan ramadhan, sedekah sikit2...haa...kite rase kite dah baik la tue kalo x mencuri, x derhaka kat mak ayah n x couple...

tapi..kite x sedar..kite x bersyukur n igt pun Allah stp masa...nauzubillahminzalik....


teringat kata2 seorg murabbi....

"Malu la kalo seorg manusia tu, satu hari dalam die x baca al-Quran langsung..kite bole baca buku medic byk2, bace surat khabar 2-3 kali sehari, bole bace komik or novel 100 muka sehari..tapi Al-quran 2 atau 3 muka pon x bole bace ke sehari?? kite dah bernafas dgn oksigen yang Allah bagi setiap masa, makan nikmat yang Allah bagi n hidup dalam rumah yang Allah bagi sediakan utk kite..tapi kite x bace pun surat chenta yang Allah bagi kat kita???"

bile dengar ayat tu..rase bergegar je hati ni..

teringat la mase zaman jahiliah dulu...Ya Allah..ampunilah hambamu ini...

soo...x salah kan kalo kite spend sikit mase kite tuk baca Al-Quran..x lame la..sikit je pun jadi la..alaa...kite bole ape bergosip lama2 sebelum tidur atau mase tgh jalan kaki nak balik rumah..tapi ape la salahnya kalau kite spend sikit masa kita utk Allah...masa2 kite ni pun nikmat yang Allah bagi kan???

"Ya Allah, limpahkan lah kami Cinta ke atas Islam mu ini..Ameen...."

(^.^)

bait asrar..9.00 pm

No comments:

Post a Comment