Wednesday, December 8, 2010

'Izzah

'Izzah???

ape tue?? name org?? huuu...mungkin...tapi nak cakap kat sini...

in arabic..'izzah ni maksudnya bangga....

ermm..ok..cube tnye diri sendiri..
selalunye kite selalu bangga dgn ape???

bangga sebab kita rasa kita cantik?? sebab kita ada kereta..tapi orang lain naik bas je?? sebab kite ade iPhone tapi org lain pakai phone nokia 3310 je??atau bangga sebab kite ni belajar oversea..siap amek medik lagi tue..

ke bangga sebab kite dpt excellent mase xm final???

ermm..byk sebab kan kite nak bangga...

Ok..nak dengar satu cerita...

Saidina Umar al-khattab...semasa pemerintahannya...beliau menghantar wakil untuk menawan kota Palestin...selepas beberapa percubaan..Alhamdulillah....umat islam berjaya menawan Kota Baitul Maqdis tersebut...

Kemudian, wakil saidina Umar meminta paderi yg menjaga kota itu supaya menyerahkan kunci baitul maqdis kepada umat islam..
Tetapi paderi tu tak nak..die hanya nak serahkan kepada saidina Umar seorang je..then wakil Umar pun menghantarkah surat ke Saidina Umar memintanya supaya datang ke Palestin segera...
Lalu..saidina Umar dan pembantunya bersiap2 dan bergerak ke palestin..tapi mereka hanya
menaiki satu unta/kuda shj...
kiranya mereka bergilir2..pada satu masa..sorang naik tunggangan dan seorang berjalan kaki dan akan bertukar-tukar bila dah penat...
Jadi..sepanjang perjalanan ke Palestin daripada Madinah tu..mereka pun bergilir2 menaiki tunggangan itu sehinggalah sampai di kota Palestin..kebetulan..pada masa tu pembantunya yang sedang berada di atas tunggangan...
Lalu, paderi tu menyangka dia adalah Umar..Paderi tu pun sambutlah pembantu Saidina Umar yang duduk atas tunggangan tu... tapi semua umat islam yang lain menerpa ke arah saidina Umar yang berdiri di sebelah tunggangan tersebut..Paderi pun hairan..
Ditanyakan kepada orang ramai siapa yang kamu semua sambut tu, dengan hanya memakai
pakaian yang biasa2 dan berjalan kaki...bukan kah itu pembantu Umar???

"Tidak..inilah amirul mukminin kami, Umar al-Khattab"

Paderi sangat terperanjat..dan ditanyakan kapada Umar...
"Mengapa kamu hanya berpakaian lusuh dan berjalan kaki sedangkan pembantumu menaiki tunggangan??"

Tetapi jawapan Umar al-khattab ialah...
"kami (kaum arab) adalah kaum yang dibanggakan oleh Allah kerana islam. Jika sekiranya kami mencari izzah selain dari apa yang Allah telah beri, nescaya Allah akan menghina kami"


Maksudnya kat sini...apa2 harta kat dunia ni..or even jawatan atau pangkat...
x payah la nak bangga2..sebab first of all is..kita kena bangga dengan ISLAM ni dulu...

sebab tanpa ISLAM..siapalah kita??


bukan orang arab je..kita org Melayu ni pun same je...
kalau tak sebab islam ni sampai kat Tanah Melayu...mungkin kita sekarang ni x maju mcm sekarang...maybe tengah kat hutan mcm org asli je lagi..sebab tanpa ISLAM..x de lah tamadun tue...

macam orang arab..sebelum datangnya Rasulullah..mereka hidup dalam jahiliah...sembah berhala, minum arab, tindas orang susah dan bunuh anak perempuan hidup2...xde tamadun kan??
tapi semuanya berubah..bila Rasulullah sampaikan islam kepada kaum Mekah...
barulah sedikit demi sedikit membuka mata org Arab time tue..dan barulah selepas Hijrah ke Madinah..terbinanya negara islam...dan kerkembang maju hingga hari ini...

nampak ke yang manusia ni akan maju dengan ISLAM tu sahaja??

setuju kan?? ke ade yang nak bantah??

tapi...kalau kita x izzah dan bangga dengan islam kita???
bak kata saidina Umar.."nescaya Allah akn menghina kami...

Gulp...kita nak ke Allah hina kita??? takkknakkk kan???



Soooo....the conclusion is..
kite tak bolah la nak bebangga dengan benda lain selain Allah dan Rasul-Nya..atau selain dari islam tu sendiri....

Ya Allah..ampunilah kami atas kelalaian kami yang tanpa kami sedari ya Allah...ameen...


p/s: salam Maal hijrah....semoga tahun baru kita kali ni..kurangnya gelak ketawa tapi banyaknya menangis atas dosa2 yang lalu..insyaAllah...semoga kite berhijrah kepada lebih baik insyaAllah..(^.^)

bait asrar
11.22 pm

No comments:

Post a Comment