Tuesday, March 1, 2011

Nak Beribadah Secara SMART??

salam...

ermm..ramai org dah cakap2..mushee..bile ko nk update blog???

huu..aku x terkata..byk sgt menda nk share..cume kemalasan utk menaip je..menjadi halangan..
dan bila smgt tu dah ada..
tp Allah uji pulak..
laptop ayah aku yg aku gune spjg kt mesia ni..rosak di sambar petir...

sooo upsad...T___T (laptop aku lak x sempat nk bawak balek..nasib2)

Haaa...ni ade satu menda aku nk share..
aritu aku dengar talk pasal activism of humanitism...
Prof Dr Ikram yg bagi..dia Vice-President MERCY MALAYSIA...

haa..sape x tau MERCY tu memang la..aku ketuk2...

Dr bukak kata2 dia dgn satu ayat al-quran ni...

".....bahawa barangsiapa membunuh orang lain, atau bukan kerana berbuat kerosakan di bumi, maka seakan-akan dia telah membunuh semua manusia. Barangsiapa memelihara kehidupan seorang manusia, maka seakan-akan dia telah memelihara kehidupan semua manusia....(al-maidah:32)

haa...yang ayat dibold kan...cuba bayangkan..
kalau kita selamatkan or tolong even seorang je, tak kira la agama ape, bangsa ape or colour ape ke...seolah2 kita dah selamatkan semua manusia di muka bumi ni....sweeet giler love letter dari Allah ni...

and aku sgt2 tersentuh....

punya la selama ni...selalu je nampak org susah..makcik2 tua terketar2 bawak barang berat, pakcik2 buta or tua terketar2 nak lintas jalan, kawan2 muka ketat x paham buku yang dia baca...kawan2 yang kdg2 ade masalah duet...

tapi..aku bole buat donno je...dalam hati siap bole kata lagi.."alamak, mcm tgh bz je..x sempat kot nk tolong.."

Ya Allah..sellfish nyer aku ni....(tp aku rase ramai je yg satu geng ngan aku kan?? lagi2 kat mesia ni..lagi la payah nk tgok org tolong org)

.............................................................................

ermm..mesti semua org penah dengar hadis ni kan??

“Apabila mati anak Adam, maka telah terputuslah amalannya melainkan 3 perkara ; Amal Jariah, atau Ilmu yang bermanfaat, atau Anak soleh yang mendo’akan keatasnya” [Hadith diriwayatkan oleh Muslim, Abu Daud, Tirmudzi, al-Nasaa'i, dan al-Bukhari].

sooo..semua org nk beribadah secara SMART x??
cube fikir balek..
kalau la kita hidup ni...let says 65 tahun kn..(purata umur org mesia)..
kalau kita beribadah pon..plus minus semue..ade la dlm 40-60 thn je kn kite solat,puasa etc...
tapi tu kalau Allah terima..kalau x..lain citer la...
then bile kita dah mati..stop smpai situ je???

tapi..kalau kita beribadah secara smart..even kita dah mati..pahala tu still berjalan..
haa..kunci kejayaan die dari hadis tadi la..
even dah meninggal dunia..tp ade 3 menda yg akn go on pahala kita..amal jariah,ilmu n doa anak2...

soo..kalau la kita menolong org len...then org yg kita tolong tu pulak lahirkn seorg ulama..atau org yg kita tlong tu bina masjid atau buat ape2 kebaikan..
then pahala org tu akn masuk saham kita jugak kan??

ok tu baru sorg..kalau kita tolong ramai2 org..tolong anak2 yatim..tolong org2 yg lps kene bencana alam...tolong kwn2 dlm study..tolong adek belajar sains n so on..

maka pahala kita akn berganda2 la msuk akaun..even kita dah mati t...

fikir2 balek..untung nyer!!! SWEET n PEMURAH nye ALLAH...

soo..ape lagi??? Jom la kita tolong org nak..n kalau join MERCY tu..lagi la byk manusia bole kita tolong..
dun worry..bukan budak2 medik je bole join..sebab kt mercy malaysia tu..just 30% je yg dlm bidang doktor,paramedik dan satu family degn tu la..
the rest byk je engineer, pegawai kerajaan, student n so on..
so ape lagi???

kalau x bole join pon..
doakan kn semua umat islam kt bumi ni bersatu pon ok jugak kan??

ok la...got to go...thanks 4 read :)

national library,
4.14 pm
1 mac 2011



2 comments: