Monday, March 28, 2011

Nadrah, u must read this!!


Nadrah...sehat??
rindunya kat kau..
hopefully Allah bagi kesembuhan yang segera dan sempurna untuk kau...InsyaAllah..
jelesnya dengan tarbiah yang Allah bagi dekat kau.. Allah uji kita..sebab Allah sayang dan ingat dekat hambanya tu...:) kan??

Rindu jugak nak datang lepak2 dekat bilik kau sambil sembang2 masalah diri dan masalah umat?? Cepat2 la sehat..Cepat2 la balik sini...Kitorg semua tunggu tau...\(^.^)/

haa....
Saje je nk ceritakn satu pengalaman ni..ko mesti ingat punyer...
satu hari, aku dan sahabat seperjuangan ni, pergi la ke Maktabah I'lam..(kedai buku yg jual kitab yg best2)

kami ke sana utk mencari hadiah besdey seorang sahabat, besdey die 21 jan lepas...
dan kami pun masuk la ke dlm kedai tersebut...
terus tanya abg yg jaga kt kedai tue..

"fi kitab min Dr Maghdy??" (ada x buku tulisan Dr Magdy??)

"na'am.hena" (ya, ada di sini) sambil membawa kami ke sebuah rak.

Mata kami terus terarah ke rak tersebut. Penuh dua deret dengan buku karangan Dr Magdy.
kami melihat2 sambil berkira2 tajuk mana yang best (dalam hati, bukan nye paham semua tajuk buku, sebab buku-buku ni semua dalam bahasa arab)

kawan aku pun tanya " fi kitab anil dakwah ilannisa`??" (ade buku tentang dakwah untuk perempuan??"

Dgn satu respon yg tak dapat diungkapkan, abg ni tanya "Malizia??" (org Malaysia ke??)

kami mengangguk laju.

Abg tu capai satu buku.

"hazihi kitab, takallam `an kaifa yad'u ila nissa min aiyu umur...." (buku ni menceritakan ttg bagaimana nak mengajak kepada perempuan daripada pelbagai lapisan umur....n dia ade ckp2 lg, tp aku kurang faham bahasa arab dia..hehe..kantoi)

kami mengangguk faham...

then, aku amek buku tu..nak tanya la buku ni Menarik ke x??
dlm fikiran, keluar semua perkataan arab yg nak tanya...

"hazini Kitab Helwa??" (buku ni Manis x??)

abg tu buat muka pelik..aku terus pandang kawan aku...

"aku nak tanye dia, buku ni best x?? cuba kau tolong tanya kan"

"ahsan??" (terbaik x??)

abg tue lagi tarik muka pelik...dan akhirnya dia bersuara...

"can u speak English???"


huaa...time tu malu yg amat.mesti sebab penggunaan bahasa arab kami sgt teruk sampai dia x paham dan akhirnya mungkin abg ni rasa better dia speaking org putih je dgn kami...

haa...malu n segan yang amat. mcm nak lari keluar je dr kedai buku tue.

Tapi dgn pantas jugak kami menjawab serentak.."Yes!!!"

maka, abg tu pon teranglah mcm2 dgn English...

*sekian*


huu..pengajaran yang berharga kan Nadrah??
Bahasa Arab ni mmg sgt2 penting...bahasa Al-quran. Bahasa ahli-ahli syurga..
Seronoknya kalau dapat paham apa yang Allah sembang dgn kita dalam al-quran kalau kita faham bahasa Arab..kan2??

[tp selama mana x paham arab ni.baca al-quran dgn terjemahan bahasa melayu pun ok jugak.asalkan paham :) ]

insyaAllah..will slowly learning...(^.^)

ok, jumpa lagi :)

miss this moment :)

p/s 1: aku baru balek dari masjid musa. Solat maghrib kat sana. Best n seronok sgt2. Masjid2 kat Mesir ni x besar2 n cantek2 macam kat Malaysia.. Tapi satu yg sgt kagum.Even x besar or x cantek pun, jemaahnya ramai mengalahkan jemaah2 kat Malaysia. Jemaah lelaki especially. Saf2 tu bole la separuh masjid.Bila saat imam nak ameen kan surah al-fatihah tu, ramai2 ameen kan. Bergema suara2 jantan orang2 arab ni. Seronok. Alhamdulillah, rasa mcm islam ni x pupus lagi di muka bumi Allah ni. Alhamdulillah 3x.


p/s 2: nadrah, aku teringat pasal problem yg kau story kat aku dulu2...pasal kau,a*** n s****.
entah la. Satu je aku pesan, Jangan sebab orang, kita tinggalkan dakwah ni dan jgn sebab orang, kita rasa jauh dengan jalan ni. Semuanya maybe sebab kita sendiri yang lemah. Mungkin. Syaitan akan uji kita kaw-kaw kan?? dan masalah ukhwah ni, mmg selalu kita tewas dengan syaitan kan?? *nasihat jujur. sila jgn amek hati atau apa2 ye...thanks.. :) *


salam sayang,
asrar,
7.05 mlm,
28 march 2011

3 comments:

  1. Assalamualaikum...akhirnya ada entri khas untuk aku..hehe....hmmm...cmne ye nak ckp..hepi sesangat kot yg plg sesuai...syukran syg...uish smpai ko link kan mylittlepencil aku tu....

    siyes aku takkan lupekan kengn yg klako ni...btw, rindu nak gi kelas arab...

    ttg mslh ukhuwwah tu, memg dr dulu aku rase aku yg bermasalah sgt2....sepanjang aku sakit ni, byk masa aku muhasabah...tibe2 rase jd mcm org yg plg bodoh dalam tarbiyyah....jazakillah syg kerana sedarkan aku ye syg...

    i miss you sgt2....siyes.....

    ReplyDelete
  2. welcome...:)

    xpe la..saje2 nk link kn..tp kalo ko x selesa...
    xpe je...t aku remove balek..:)

    slow2..nanti dah sembuh boleh la blaja arab semula..kan2?? suro la shida post kn skali buku arab ko :)

    miss u 2 dear :)

    ReplyDelete
  3. hehehe...aku tak marah pun la kau link kan aku tu...aku cuma terkezut sedikit...tak sgka kau syg gile kat aku sampai tahap cm ni sekali..kikiki

    ReplyDelete