Monday, March 7, 2011

Jantung Pisang


Alhamdulillah…

Masih lagi dpt hidup kt bumi Allah ni..

Allah still pilih kita utk dijadikan hambanya yg menghuni bumi ni..alhamdulillah 3x


Huu..last Saturday…aku pegi ke tanjung malim…ayah ajak pg sana..sbb ayah ade beli tanah kt sana..

Nanti kalau dah pencen, at least bole usahakan..hehe…

Tp kitorg usahakan la sket2 je dulu.. x byk sgt pon pokok…boleh la…


Tapi kt situ..keje aku cam biase la..membaja pokok2 dgn adek perempuan aku…

Lepas dah siap keje tu..ayah suruh amek mane2 pisang yg dah masak..

haa…sambil2 tu kalau nampak jantung pisang, potong skali” jerit ayah.

Aku mengangguk..


Mula la mission utk amek pisang. Ouh sebelum tu..Pisang kitorg jenis Pisang Rastali.mesti jarang dengar kan?? .hehe..

Nak jadikan cerita..dpt la bawak balik 4 tandan pokok pisang..byk tu..hehe…

& byk jugak la jantung2 pisang yg aku tebas….

Sebab ape???


Haa..kata ayah aku..Jantung pisang ni kene potong..kalau x, nanti sume nutrition yg pokok tu sedut, akan jantung tu amek…soo..buah2 akan jadi kecik n x membesar dgn cemerlang.. dan bila aku tgok pokok2 pisang yg ade jantung besar2, seyes..mmg buah dia kecik2..sampai ade satu pokok tu, jantung dia mmg besar..kalah kasut saiz 10..dan buah dia 1 pon x de..kecut dah sume…

Soo..utk nk dpt buah yg besar2, kene la potong jantung pisang tu..ok paham?? (ape2 pon ni ajaran ayah aku tau..x tau la sahih ke x..hehe)

macam ni la jantung pisang yg still ade kt pokok dia..besar smpai buah2 dia sume jadi kecik


Aku terpikir…Teori ni mmg bole pakai utk macam2 kn??

Macam dlm Kehidupan ni jugak…

Kalau la kita ibaratkan Jantung pisang tu macam jahiliah atau anasir2 negative dlm diri kita and kita as buah tu..


Kalau dlm badan kita…anasir negative tu sgt kuat kn?? Soo..kene buang dulu baru la badan kita bole jadi rajin n baek…serta menurut perintah..

Macam kalau ade satu cawan ni..dalam dia ade air susu..tapi kita nk buat air sirap..soo..kene la buang dulu susu tu, baru boleh bancuh sirap..mane bole main campur je susu tu dgn sirap..nanti jadi Bandung..bukan Sirap…kan??

So, Kene buang jahiliah dulu baru la bole buat amalan baik byk2..

Kene la buang jahiliah dulu, baru la sng nk buat dakwah…sng nk ajak org..kwn2 pon sng suka..:)

hitam mana boleh sama dgn putih..nanti jd kelabu..

utk penggemar kerabu ;)

Jantung pisang ni..sooodapp je buat masak..tp sebenarnya x elok utk buah2 dia..

macam sikap2 or benda2 negatif dlm diri kita jugak…Besssttt sgt nk buat..tp semua org tahu pon tahu benda tu x elok kn??


Ok..paham x ni??? Maaf la..teori aku ni mmg macam2…yela..dlm hidup ni kita akn belajar mcm2 dari alam..sbb alam mmg Guru yg terbaik utk kehidupan..


p/s: doakan aku dapat mana2 tiket free nk balek mesir semula..Rindu Mesir dan segala isi2 nya... :)


Home Sweet Home,

1.53 pagi.

7 march 2011

3 comments:

  1. nice cerite my dear....
    syukran atas ingatan...kdg2 terase jugak terjadi mcm jantung pisang ni..
    hmm...ko suke jantung pisang tak...??

    ke ko post ni sbb ko suke mkn ? hehe...jgn marah...

    ayat yg paling aku suke...alam mmg guru terbaik untuk kehidupan...memg kene sentiasa tadabbur alam kan ?

    ReplyDelete
  2. salam awak, boleh saya tumpang gunakan gambar jantung pisang ini sebagai illustrasi di FB page saya. bukan untuk advertisement tetapi sebagai jawapan aje....lihatlah di www.facebook.com/ilovelustre yea.

    Terima kasih

    ReplyDelete